Cierpisz na częste bóle głowy? Możesz mieć niedobór tej witaminy
Bóle głowy są częstym problemem zdrowotnym, który występuje zarówno u dorosłych, jak i u dzieci.
Te nieprzyjemne dolegliwości
mogą być wywołane przez wiele czynników, a jednym z nich są niedobory pokarmowe. Mało kto wie, że częste bóle głowy należą do jednego z objawów niedoboru witaminy B5.
Rola witaminy B5 w organizmie
Witamina B5, czyli kwas pantotenowy należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i pełni bardzo ważne funkcje w naszym organizmie. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, nerwowego i sercowo-naczyniowego.
Witamina B5 bierze udział w produkcji koenzymu A, który uczestniczy w wielu procesach metabolicznych, takich jak utlenianie i synteza kwasów tłuszczowych, cholesterolu, hormonów sterydowych i neuroprzekaźników.
Ponadto witamina B5 wzmacnia układ odpornościowy, pomagając w tworzeniu przeciwciał. Ma także wpływ na stan naszej skóry i włosów, wspomagając ich regenerację i spowalniając procesy starzenia.
Bóle głowy - objaw niedoboru witaminy B5
Niedobory witaminy B5 zdarzają się rzadko i dotyczą głównie osób w starszym wieku, niedożywionych, alkoholików czy chorych na gruźlicę.
Niedobór witaminy B5 może prowadzić do częstych bólów głowy. Ponadto objawia się następującymi dolegliwościami:
- skurcze nóg,
- bóle mięśni i stawów,
- wypadanie włosów,
- zaburzenia widzenia,
- zmiany skórne,
- zmęczenie,
- rozdrażnienie,
- problemy z układem pokarmowym,
- problemy z układem sercowo-naczyniowym.
Nadmiar witaminy B5 nie jest stanowi dużego zagrożenia, ponieważ jej nadwyżka wydalana jest z moczem. Jeśli jednak przyjmujemy więcej niż 10 mg witaminy B5 dziennie, mogą wystąpić biegunki lub reakcje alergiczne.
Źródła witaminy B5
Witamina B5 występuje powszechnie w produktach roślinnych i zwierzęcych, a także jest syntetyzowana w naszym przewodzie pokarmowym. Witaminę B5 możemy znaleźć w takich produktach, jak:
- otręby,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- nasiona roślin strączkowych,
- drożdże,
- jaja,
- ryby,
- wątróbka,
- chude mięso,
- mleko i jego przetwory,
- warzywa,
- owoce.