Te małe ziarenka to naturalny lek na wzdęcia i niestrawność!

Są jednym z głównych składników musztardy oraz popularnym dodatkiem do ogórków kiszonych. Mało kto wie, że posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Można je wykorzystać nie tylko w kuchni, ale także jako okłady przeciwbólowe. Mowa o ziarnkach gorczycy. Jaki jest ich wpływ na zdrowie, a komu nie są zalecane?
Co zawiera gorczyca?
Gorczyca to roślina oleista z rodziny kapustowatych, która rośnie w Europie, północnej Afryce i znacznej części Azji. W Polsce występuje głównie gorczyca polna (Sinapis arvensis) oraz gorczyca biała (Sinapis alba), która stanowi główny składnik musztard.
Gorczyca to bogate źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi:
- witaminę C,
- witaminę A,
- witaminy z grupy B,
- witaminę K,
- witaminę E,
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- cynk,
- sód,
- fosfor.
Gorczyca na dolegliwości układu pokarmowego
Gorczycę warto spożywać głównie ze względu na jej pozytywne działanie na układ pokarmowy. Medycyna naturalna zaleca jedzenie gorczycy m.in. na zaparcia, nadkwasotę, stany zapalne układu pokarmowego i wrzody. Jest również pomocna przy niestrawności i braku apetytu.
Wyciąg wodny z gorczycy białej znajduje zastosowanie w łagodzeniu wzdęć. Dwie łyżeczki rozgniecionych nasion gorczycy należy zalać szklanką wody i pozostawić na noc. Aby pozbyć się wdęć, zaleca się picie ćwierć szklanki wyciągu trzy razy dziennie.
Olejek z gorczycy na dolegliwości bólowe
Olejek z gorczycy wykorzystuje się do produkcji plastrów i maści o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwbólowym, które są stosowane m.in. na bóle reumatyczne i stany zapalne tkanek miękkich oraz stawów.
Gorczyca nie dla każdego!
Na spożywanie gorczycy powinny uważać osoby z hipoglikemią i cukrzycą typu 1, ponieważ może ona obniżać poziom glukozy we krwi.
Gorczyna nie jest zalecana kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Dotyczy to szczególnie gorczycy czarnej, która w większych ilościach prowadzi do przekrwienia macicy i może prowadzić do poronienia.
Zbyt duża ilość gorczycy może powodować kłopoty z układem moczowym i nerkami. W nasionach gorczycy znajdują się składniki wolotwórcze, dlatego specjaliści nie zalecają ich spożywania przez osoby z chorobami tarczycy.





































