Te małe ziarenka to naturalny lek na wzdęcia i niestrawność. Warto mieć je w kuchni
Są jednym z głównych składników musztardy oraz popularnym dodatkiem do ogórków kiszonych. Mało kto zdaje sobie sprawę, że posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Można je wykorzystać nie tylko w kuchni, ale także jako okłady przeciwbólowe. Mowa o ziarnkach gorczycy. Jaki jest ich wpływ na zdrowie, a komu nie są zalecane?
Co zawiera gorczyca?
Gorczyca to roślina oleista z rodziny kapustowatych, która rośnie w Europie, północnej Afryce i znacznej części Azji. W Polsce występuje głównie gorczyca polna (Sinapis arvensis) oraz gorczyca biała (Sinapis alba), która stanowi główny składnik musztard.
Gorczyca to bogate źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi:
- witaminę C,
- witaminę A,
- witaminy z grupy B,
- witaminę K,
- witaminę E,
- wapń,
- żelazo,
- magnez,
- potas,
- cynk,
- sód,
- fosfor.
Gorczyca na dolegliwości układu pokarmowego
Gorczycę warto spożywać głównie ze względu na jej pozytywne działanie na układ pokarmowy.
Medycyna naturalna zaleca jedzenie gorczycy na dolegliwości, takie jak:
- zaparcia,
- nadkwasota,
- stany zapalne układu pokarmowego,
- wrzody,
- niestrawność,
- wzdęcia,
- braku apetytu.
Wyciąg wodny z gorczycy białej znajduje zastosowanie w łagodzeniu wzdęć. Dwie łyżeczki rozgniecionych nasion gorczycy należy zalać szklanką wody i pozostawić na noc. Aby pozbyć się wzdęć, zaleca się picie ćwierć szklanki wyciągu trzy razy dziennie.
Olejek z gorczycy na dolegliwości bólowe
Olejek z gorczycy wykorzystuje się do produkcji plastrów i maści o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwbólowym, które są stosowane m.in. na bóle reumatyczne i stany zapalne tkanek miękkich oraz stawów.
Gorczyca nie dla każdego!
Na spożywanie gorczycy powinny uważać osoby z hipoglikemią i cukrzycą typu 1, ponieważ może ona obniżać poziom glukozy we krwi.
Gorczyna nie jest zalecana kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Dotyczy to szczególnie gorczycy czarnej, która w większych ilościach powoduje przekrwienie macicy i może prowadzić do poronienia.
Zbyt duża ilość gorczycy może powodować kłopoty z układem moczowym i nerkami. W nasionach gorczycy znajdują się składniki wolotwórcze, dlatego specjaliści nie zalecają ich spożywania przez osoby z chorobami tarczycy.