Czy można jeść szypułki z truskawek? Sposoby na wykorzystanie ogonków
Czy ogonki od truskawek można jeść? Czy można zjeść ich nieograniczoną ilość? A może można je wykorzystać na inny sposób w kuchni? Podpowiadamy, co można zrobić z szypułkami z truskawek.
Czy szypułki można jeść?
Wszystkie elementy truskawek w ujęciu ich jako roślina są jadalne - liście, kwiaty, a więc szypułki też. Są przy tym bardzo zdrowe - zawierają witaminę C, witaminy z grupy B oraz chlorofil, który wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe.
Problem w tym, że szypułki są po prostu niesmaczne i zepsują smak truskawek. Ale można wykorzystać je inaczej.
Polecamy: Czy można jeść pestki od czereśni?
Dodaj szypułki do koktajlu
Szypułki możesz dodać do smoothies lub koktajlu - tam ich smak i faktura będą niewyczuwalne. Dobrze komponują się z selerem naciowym, jarmużem, szpinakiem a także owocami cytrusowymi. Szypułki z truskawek można też mrozić, nie tracą one swoich cennych właściwości.
Mamy jednak małą radę - truskawki należy myć razem z szypułkami. W ten sposób zachowują swój smak. Pozbawienie truskawki szypułki przed myciem wypłukuje z niej smak i część witamin.
Napar z szypułek
Z szypułek, czy też truskawkowych ogonków, jak niektórzy je nazywają, można zrobić też napar albo po prostu dorzucić je do herbaty. W ten sposób dodadzą jej trochę smaku. Z szypułkami można eksperymentować i dodawać je do różnych dań - zup czy sałatek. Polecamy spróbować ich, a następnie znaleźć dla nich połączenie smakowe wedle swojego uznania.
Szypułki nie zaszkodzą nam jedzone w żadnej ilości. Co więcej - wzbogacają nasz organizm w cenne substancje, dlatego lepiej ich nie wyrzucać, a wykorzystać.
Zobacz też:
Zaczął się sezon na truskawki. Czy cukrzycy mogą ją jeść?
5 najzdrowszych warzyw na świecie
Ten krem kosztuje grosze, a działa jak laser na przebarwienia