Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > zdrowe odżywianie

Zdrowe Odżywianie

Jaja
09.10.2025 13:20 Zalega w jelitach i wzdyma na potęgę. Nigdy nie łącz tego z jajkami

Jajka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych – zawierają białko, witaminy z grupy B, witaminę D, żelazo, cynk i cenne kwasy tłuszczowe. Jednak nie wszystkie połączenia z jajkami są korzystne dla zdrowia. Niektóre sprawiają, że jedzenie długo zalega w jelitach, a organizm reaguje wzdęciami i uczuciem ciężkości.• Jajka są zdrowe, ale tylko w odpowiednich połączeniach• Niektóre zestawienia sprawiają, że jedzenie zalega w jelitach i wzdyma na potęgę• Najlepiej łączyć jajka z warzywami, a nie z tłuszczem czy białkiem zwierzęcym

zielona herbata
09.10.2025 09:20 Ten napar zmniejsza ryzyko demencji. Pij codziennie

Choć na demencję wciąż nie znaleziono skutecznego lekarstwa, naukowcy odkrywają coraz więcej sposobów, by chronić mózg przed jej rozwojem. Z pewnością znaczenie ma styl życia — odpowiednia dieta, aktywność fizyczna, sen i unikanie używek. Do tej listy dołącza również pewien popularny napój, którego regularne picie może pomóc utrzymać dobrą pamięć i sprawność umysłową nawet w podeszłym wieku.Zawarte w naparze polifenole i katechiny chronią komórki mózgowe przed stresem oksydacyjnym i stanem zapalnymBadania MRI wykazały, że jego regularne spożycie wiąże się z mniejszą liczbą zmian w istocie białej mózguOsoby pijące 3–8 filiżanek dziennie miały nawet o 6 proc. mniej zmian neurodegeneracyjnychWykazuje także działanie przeciwzapalne, obniża ciśnienie i wspiera mikrobiom jelitowyU osób powyżej 50. roku życia jego regularne picie może wydłużyć życie średnio o 1,26 roku

warzywa z patelni
09.10.2025 05:45 Te warzywa rujnują wątrobę. Lepiej więcej ich nie jedz

Wątroba to jedno z najbardziej zapracowanych laboratoriów naszego organizmu. Filtruje krew, usuwa toksyny, reguluje poziom cukru, wytwarza żółć i magazynuje składniki odżywcze. Każdego dnia dba o nasze zdrowie, ale nie zawsze odwdzięczamy się jej tym samym. Zbyt tłuste, przetworzone jedzenie, alkohol czy nadmiar cukru potrafią ją przeciążyć. Nie każdy jednak wie, że również niektóre warzywa – a właściwie sposób, w jaki je przygotowujemy lub przechowujemy – może poważnie zaszkodzić temu organowi.Wątroba odpowiada za detoksykację i magazynowanie składników odżywczychSpleśniałe lub smażone warzywa mogą powodować stany zapalne i uszkodzenia wątrobyDieta wątrobowa powinna opierać się na świeżych, nieprzetworzonych produktachNajlepiej wybierać gotowanie, duszenie i pieczenie zamiast smażenia

stołówka
08.10.2025 13:48 NIK skontrolował szkolne posiłki. Ujawniono niepokojące wnioski

Najwyższa Izba Kontroli ujawniła niepokojące dane: szkolne obiady w Polsce często nie spełniają podstawowych norm żywieniowych. W wielu placówkach jadłospisy układają osoby bez wykształcenia w zakresie dietetyki, nie liczy się kaloryczności potraw, a dzieci dostają posiłki zbyt tłuste i ubogie w warzywa. Problem ten łączy się z rosnącą falą nadwagi i otyłości wśród najmłodszych.W żadnej z 21 skontrolowanych szkół jadłospisy nie spełniały norm żywieniowychTylko 3 placówki zatrudniały dietetykaW menu dominowały tłuszcze i wędliny, brakowało owoców i warzywCo druga szkoła nie liczyła kaloryczności posiłkówPolska ma jedno z najwyższych tempo przyrostu otyłości dzieci w Europie

Zaburzenia odżywiania
07.10.2025 09:07 Jedzenie jako sposób kontroli życia. „To nie moda, to ciężka choroba”

Zaburzenia odżywiania rzadko dotyczą samego jedzenia. Zwykle są próbą odzyskania kontroli nad życiem, łapaniem się czegokolwiek, na co można mieć realny wpływ. Znaczenie naszego zewnętrznego wyglądu zostało dziś także niebywale wypaczone przez media społecznościowe. Ale to, że stosunek do jedzenia staje się patologiczny, ma swoje głębsze źródło. O tym, skąd się biorą zaburzenia odżywiania, dlaczego tak długo pozostają niezauważone i jak rozpoznać ich pierwsze sygnały, opowiada nam psycholożka i psychoterapeutka Karolina Dzięgielewska-Mastalerz z Centrum Pomocy Psychologicznej w Piotrkowie Trybunalskim i w Warszawie.Do zniekształconego postrzegania własnego ciała mogą prowadzić: presja społeczna, oczekiwania rodziców i ideały promowane w mediach  Objawy zaburzeń odżywiania bywają długo ukrywane, dlatego rodziny zwykle reagują dopiero w zaawansowanej fazie choroby. Tymczasem to wczesna interwencja daje największe szanse na uniknięcie hospitalizacji i wyniszczenia organizmu Skutki zaburzeń odżywiania są poważne i dotyczą zarówno zdrowia fizycznego, jak i psychicznego Leczenie wymaga pracy całego zespołu specjalistów, a także tego, by w proces terapii zaangażowała się rodzina chorej osoby

ryż brązowy
06.10.2025 18:30 Pierwiastek urody wspiera kości i stawy. Zadbaj, by nie zabrakło go w diecie

Nie bez powodu nazywany jest „pierwiastkiem urody”. Dba o gładką skórę, lśniące włosy, mocne paznokcie, ale i zdrowe kości, czy mocne stawy. Bierze udział w mineralizacji, regeneracji i produkcji kolagenu – dzięki niemu ciało zachowuje sprężystość i młody wygląd. Choć występuje w naturze bardzo obficie, jego ilość w organizmie człowieka jest zaskakująco mała, a z wiekiem jeszcze spada. Warto więc wiedzieć, jak nie dopuścić do jego niedoboru.Wzmacnia kości, stawy i tkankę łącznąPoprawia kondycję włosów, skóry i paznokciBierze udział w tworzeniu kolagenu i elastynyWspiera odporność i prawidłowy poziom cholesteroluJego niedobór sprzyja osteoporozie, zmarszczkom i wypadaniu włosów

dr n med jaroslaw bilinski, dieta na zdrowy mikrobiom
05.10.2025 21:35 Co jeść, aby mieć zdrowy mikrobiom? Lekarz wymienia dwie najlepsze diety

Choć nauka intensywnie bada innowacyjne terapie oparte na mikrobiomie, podstawą zdrowia jelit i całego organizmu wciąż pozostają proste elementy stylu życia. Z dużych badań populacyjnych wynika, że to właśnie dieta, a także aktywność fizyczna i sen mają największy wpływ na kondycję mikrobiomu.Materiał powstał na podstawie rozmowy Ewy Basińskiej (Pacjenci.pl) z dr. hab. n. med. Jarosławem Bilińskim, specjalistą w dziedzinie mikrobiomu. 

kiszona kapusta
05.10.2025 06:43 Cudowne warzywo z pola. Działa jak miotła na jelita i tarcza na infekcje

Kwaśna, chrupiąca i niedroga – kapusta kiszona od pokoleń gości na polskich stołach. Dziś wiadomo, że to znacznie więcej niż kulinarny dodatek. Fermentowana kapusta może realnie wspierać zdrowie układu trawiennego i odpornościowego, działając jak naturalny probiotyk. I to bez potrzeby sięgania po drogie suplementy.Kapusta kiszona wspiera zdrowie jelit i odporność dzięki zawartości naturalnych probiotykówRegularne spożywanie 100 g dziennie może poprawić skład mikrobiomu i zmniejszyć stany zapalneFermentacja zwiększa zawartość przeciwutleniaczy, w tym witaminy C i sulforafanu, korzystnych dla odporności

grzyby
03.10.2025 13:50 To najzdrowsze polskie grzyby. Zbieraj i jedz, zanim znikną z lasu

Mamy najlepszy czas dla miłośników grzybobrania - jesień. Grzyby mają w polskiej kuchni wyjątkowe miejsce. Choć przez lata uważano je głównie za aromatyczny dodatek, dziś wiadomo, że kryją w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych i mogą wspierać zdrowie.Grzyby to niskokaloryczne źródło białka, błonnika i minerałówBorowiki, podgrzybki, rydze czy kurki zawierają witaminy z grupy B i antyoksydantyNajlepiej jeść je po obróbce cieplnej, bo wtedy są łatwiej przyswajalneNigdy nie zbieraj grzybów, których nie jesteś absolutnie pewny

ekstrakt z kakao
03.10.2025 12:24 Ekstrakt z kakao – naturalne wsparcie dla serca i mózgu

Ekstrakt z kakao, bogaty w flawonoidy, zyskuje coraz większe zainteresowanie jako naturalny składnik wspierający zdrowie serca i mózgu. W przeciwieństwie do słodkiej czekolady, stanowi skoncentrowane źródło przeciwutleniaczy bez dodatku cukru i tłuszczu. Co mówią badania naukowe i jak bezpiecznie włączyć go do codziennej diety?Flawonoidy z kakao mogą wspierać pracę serca i krążenieRegularne spożycie sprzyja zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmieEkstrakt nie zastąpi zdrowej diety, ale może być jej wartościowym uzupełnieniem

Olej
29.09.2025 09:57 Niedoceniana polska "oliwa północy". Zastąpisz nim drogie oliwy z marketów

Oliwa z oliwek jest znana, ale dość droga. Uważa się też, że jest zdrowa. Owszem, jest. Ale mamy dla was innego faworyta, znacznie tańszego i bardziej regionalnego. Poznajcie bliżej ten olej!

Czarny czosnek
27.09.2025 11:36 Naturalny wymiatacz. Wzmacnia trzustkę, chroni wątrobę, superfood w cukrzycy

Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, a do tego jest… słodki. Niemożliwe właśnie stało się możliwe - a w zasadzie nie właśnie, bo w Azji od stuleci zachwycają się i zajadają tym rarytasem. Mowa o mocarzu, znanym i u nas, tylko w innej formie. Czosnek, a w zasadzie czarny czosnek, to smaczna skarbnica witamin. I stosunkowo tania… Jest też łatwy w trawieniu,

Czosnek
27.09.2025 09:26 Tym nie popijaj czosnku! Powoduje wzdęcia, ból, a nawet biegunki

Czosnek jest bardzo zdrowy - to fakt. Ale jest też ciężkostrawny, a połączenie go z niektórymi produktami może spowodować prawdziwe combo dla jelit i żołądka! Wtedy czosnek będzie zalegał w jelitach, może powodować ból brzucha, wzdęcia, a nawet biegunkę. Teoretycznie czosnek w połączeniu z ciepłym mlekiem, choć polecany na przeziębienie, to dla brzucha wcale taki zdrowy nie jest….

kobieta
25.09.2025 08:39 Nie jedz takiego obiadu. Typowe połączenie składników jest fatalne dla trzustki

Obiad bez ziemniaków? W Polsce to się niemal nie zdarza! Dla wielu z nas porcja kartofli obok kotleta i surówki to kwintesencja głównego posiłku dnia. Z drugiej strony, spora część osób wie, że ziemniaki tuczą. Jeszcze inni twierdzą, że to jedno z najzdrowszych warzyw. Kto ma rację? Odpowiedź nie jest prosta, bo wszystko zależy od tego, jak przyrządzamy ziemniaki i z czym łączymy. Szczególnie ważne jest jedno połączenie, które może być fatalne dla trzustki.Ziemniaki same w sobie mogą być zdrowe i wartościoweProblem pojawia się, gdy polewamy je masłem lub tłuszczem z patelniTakie zestawienie mocno obciąża trzustkę i cały układ pokarmowyIstnieją zdrowsze sposoby na przygotowanie ziemniaków

Soczewica
23.09.2025 14:04 Gazy i wzdęcia to zaledwie wierzchołek. Te produkty miażdżą mikrobiotę w jelitach

Pewne grupy produktów, choć na pozór bardzo zdrowe, to w połączeniu mogą powodować przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zalegają w jelitach, powodują gazy, wzdęty brzuch - mówiąc krótko “gniją i fermentują”, na czym cierpi cały organizm. O jakich produktach mowa i jakie dolegliwości powinny nas zaniepokoić?

jakub Mauricz
23.09.2025 09:42 Te produkty najbardziej szkodzą naszym jelitom. Wyjaśnia dietetyk

Współczesny styl życia, choć często na pewno wygodny, niesie ze sobą wiele zagrożeń dla zdrowia naszych jelit. Chodzi o przetworzoną żywność, nadużywanie farmakoterapii, a przede wszystkim  wszechobecny stres – nasze jelita są nieustannie narażone na czynniki, które mogą zaburzać ich delikatną równowagę i prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Zrozumienie tych cichych niszczycieli to pierwszy krok do skutecznej ochrony mikrobiomu. Opowiedział nam o tym dietetyk Jakub Mauricz w programie „Zdrowo przegadane” na kanale Pacjenci.plWspółczesna dieta zachodnia, bogata w przetworzone produkty, jest jednym z głównych wrogów zdrowych jelitNadużywanie antybiotyków i leków na zgagę może niszczyć mikrobiom jelitowy na lataStres psychiczny i fizyczny, niedobór snu oraz brak aktywności fizycznej również znacząco osłabiają kondycję jelit

Jajka
20.09.2025 11:37 Zalega w jelitach, wzdyma na potęgę. Nigdy nie łącz z jajkami

Jajka, choć bardzo zdrowe, smaczne i polecane, nie wszystkim “wchodzą” - a raczej, nie ze wszystkim. Jakie połączenia z jajkami są zakazane, bo powodują przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego? Pora sprawdzić, czego nie łączyć z jajkami, bo “gnije i fermentuje” w jelitach!

grzybobranie
18.09.2025 15:16 Czas na grzybobranie. 5 najzdrowszych grzybów z polskich lasów

Jesień w Polsce to nie tylko złote liście i chłodniejsze poranki, ale także czas, kiedy setki tysięcy osób ruszają do lasu na grzyby. To hobby, tradycja i kulinarna pasja w jednym. Ale grzyby to nie tylko smak – wiele z nich ma udowodnione właściwości zdrowotne. Które z nich warto szczególnie cenić?Grzyby są źródłem białka, witamin i antyoksydantów – choć nie zastąpią warzyw, mogą wzbogacić dietęPięć najzdrowszych polskich gatunków to: borowik, kurka, podgrzybek, maślak i boczniakZbierając grzyby, trzeba zachować ostrożność – pomyłka może skończyć się groźnym zatruciem

chrzan
17.09.2025 12:01 Niedoceniany spalacz tłuszczu i naturalny antybiotyk. Włącz go do diety, a organizm ci podziękuje

W wielu domach sięgamy po niego tylko od „wielkiego dzwonu”, np. podczas Wielkanocy. A to błąd, bo skrywa w sobie wiele cennych dla naszego organizmu substancji. Uznawany jest za naturalny antybiotyk, a poza tym, skutecznie przyspiesza metabolizm i przyczynia się do wyszczuplenia sylwetki. Ten niepozorny korzeń to prawdziwa skarbnica zdrowia, która może wspomóc naszą odporność. Chrzan, bo o nim mowa, ma ostre działanie przeciwbakteryjne.Chrzan to skarbnica witaminy C (ma jej więcej niż cytryna!), a także witamin z grupy B, potasu, wapnia i magnezu.Zawarte w chrzanie izotiocyjaniany działają silnie przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, wspierają organizm w walce z infekcjami.Pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając trawienie tłustych i ciężkostrawnych potraw, a także przyspieszając metabolizm.Stosowany jako przyprawa, dodatek do sosów, zup i marynat, a nawet jako naturalny konserwant.

kefir
17.09.2025 11:30 Cofa tłuszcz z brzucha. Pij codziennie do 12 + rób te 2 rzeczy

Nie trzeba wydawać fortuny na suplementy ani katować się na siłowni, by zauważyć efekty w walce z tkanką tłuszczową na brzuchu. Sekret tkwi w prostych, ale regularnych nawykach, które wspierają metabolizm i pomagają utrzymać równowagę w jelitach. Codzienna porcja kefiru przed południem w połączeniu z dwiema prostymi aktywnościami może zdziałać więcej, niż się wydaje. A pierwsze rezultaty mogą pojawić się szybciej, niż myślisz.Kefir pity do południa wspiera metabolizm i pracę jelit, co pomaga w redukcji tłuszczu z brzuchaJuż 3 tys. kroków dziennie może uruchomić proces spalania kalorii i wspierać krążenieProsta praktyka rozciągania mięśni brzucha rano dodatkowo poprawia napięcie skóry i wspomaga trawienie

Jakub Mauricz
15.09.2025 09:49 Jelita – nasz drugi mózg i tajemnica prawidłowego funkcjonowania organizmu

Czy wiesz, że stan Twoich jelit ma ogromny wpływ na nastrój, zdolność koncentracji, a nawet na to, jak radzisz sobie ze stresem? Coraz więcej badań potwierdza, że jelita są naszym "drugim mózgiem", a ich zdrowie jest nierozerwalnie związane z kondycją całego organizmu. Odczuwanie "motylków w brzuchu" podczas zakochania, czy też dolegliwości żołądkowe w stresujących chwilach, takich jak egzamin, to tylko niektóre z namacalnych dowodów tej niezwykłej relacji. Opowiedział nam o tym dietetyk Jakub Mauricz w programie „Zdrowo przegadane” na kanale Pacjenci.plJelita to nasz "drugi mózg", ściśle powiązany z układem nerwowym i naszym samopoczuciemWspółczesny styl życia, dieta i nadużywanie leków stanowią główne zagrożenie dla ich zdrowiaPrawidłowa suplementacja probiotykami i świadome nawyki żywieniowe mogą znacząco poprawić kondycję jelit

Lekarz
12.09.2025 13:54 Kongres Future Health. Porozmawiajmy o przyszłości opieki zdrowotnej

Medycyna stoi dziś na progu przełomu, którego ramy wyznaczają z jednej strony sztuczna inteligencja, z drugiej szereg wyzwań systemowych związanych z ochroną zdrowia w Polsce. Prognozy na najbliższe lata mówią o istotnych zmianach m.in. w diagnostyce, podejściu do profilaktyki czy zdalnej opieki nad pacjentem. Jak dobrze analizować trendy i wykorzystać potencjał innowacji medycznych, by stworzyć nowe modele zarządzania i współpracy między zawodami medycznymi oraz zrównoważone placówki medyczne? Odpowiedzią na te potrzeby jest Kongres Future Health, który 1 października 2025 roku zgromadzi w Warszawie ekspertów, praktyków i liderów opinii. Organizatorami wydarzenia są Grupa LUX MED, Wyższa Szkoła Nauk Medycznych i Fundacja LUX MED.

Forum ekonomiczne w Karpaczu, debata o profilaktyce
11.09.2025 10:46 Forum Ekonomiczne w Karpaczu. O zdrowiu było dużo!

Forum Ekonomiczne w Karpaczu już się zakończyło, ale echo po wielu debatach nadal jest obecne - słusznie, poruszono wiele tematów, które wymagają uwagi i reorganizacji, a to wszystko w trosce o zdrowie Polaków oraz usprawnienie systemu opieki na NFZ. 

sklep
11.09.2025 10:07 Niszczą serce i mózg. W Danii są zakazane, w Polsce nadal w popularnych produktach

To jedno z największych zagrożeń żywieniowych naszych czasów. Kryje się w margarynach, fast foodach czy gotowych ciastkach. Regularne spożywanie produktów z tym składnikiem może prowadzić do chorób serca, udarów, a nawet przedwczesnej śmierci. O co chodzi? O tłuszcze trans. Dania pokazała, że zakaz ich stosowania realnie ratuje życie.Tłuszcze trans to sztucznie utwardzone oleje roślinneNajczęściej występują w margarynach, fast foodach i przekąskachZwiększają ryzyko miażdżycy, udaru i demencjiDania wprowadziła zakaz stosowania tłuszczy trans już w 2003 rokuEfekt? Spadek liczby zawałów i setki uratowanych istnień rocznie

Tego nie łącz z ziemniakami
08.09.2025 15:09 Gnije i fermentuje godzinami w jelitach. Tego nie łącz z ziemniakami

Ziemniaczki, ziemiory, pyry, kartofle - polskie bulwy są pyszne, lądują na naszych talerzach prawie codziennie, nie wyobrażamy sobie bez nich obiadu. Ale, ale - uwaga, nie zawsze można je łączyć z pewnymi produktami. Mówiąc inaczej - łączyć ziemniaki można ze wszystkim, ale nie zawsze wyjdzie to nam na zdrowie. Z czym nie wolno łączyć ziemniaków?

brokuły
05.09.2025 16:11 W brokułach tkwi antyrakowa moc. Jedz do woli

Każde dziecko dobrze wie, że brokuły są zdrowe. Zielone różyczki pojawiają się na talerzach w wielu domach, choć nie każdy je lubi. Naukowcy podkreślają jednak, że warto się z nimi zaprzyjaźnić – i to nie tylko ze względu na witaminy. Badania pokazują, że brokuły mają wyjątkową moc ochronną, zwłaszcza w przypadku raka jelita grubego. Trzeba jednak wiedzieć, jak je przygotować, aby w pełni wykorzystać ich potencjał.Brokuły są bogatym źródłem witamin, minerałów i błonnikaRegularne jedzenie warzyw krzyżowych obniża ryzyko raka jelita grubego nawet o 26%Sulforafan powstający podczas krojenia lub żucia brokuła ma udowodnione działanie przeciwnowotworoweSposób gotowania decyduje o tym, czy zachowamy cenne właściwości – najlepsze są 3-4 minuty na parze

Woda
05.09.2025 14:16 Brak wody obniża koncentrację w szkole, a badania pokazują, że polskie dzieci są odwodnione!

Niestety - polskie dzieci nie tylko źle się odżywiają, ale piją bardzo mało wody. A woda jest podstawą, pomagając nie tylko w funkcjonowaniu układu pokarmowego, ale i nerwowego oraz krwionośnego. Z braku odpowiedniej ilości wody u dzieci obniża się koncentracja, mogą pojawić się bóle głowy… Najważniejsza jest edukacja i świadomość, by dzieci wiedziały, że woda to podstawa i trzeba jej dużo pić. 

najlepsza oliwa z biedronki
01.09.2025 07:58 To najlepsza oliwa z Biedronki. Influencerzy oszaleli na jej punkcie, kosztuje grosze

Oliwa z oliwek extra virgin z Biedronki za niecałe 30 zł za 0,5 litra może zaskoczyć nawet największych smakoszy. Pochodzi prosto z Krety, ma certyfikat jakości i wyjątkowy smak, którego próżno szukać w marketowych półkach. Dlaczego warto zwrócić na nią uwagę i co daje zdrowiu?Autentyczna grecka oliwa extra virgin z regionu Chania na Krecie, z oznaczeniem PGIZnakomity smak – lekko pikantny i ziołowy, pełen charakteruCenne właściwości zdrowotne dzięki polifenolom, kwasom tłuszczowym i witaminom