Truskawki to letni przysmak, który wielu osobom przywodzi na myśl dzieciństwo i beztroskie letnie popołudnia. Są soczyste, słodkie i pełne witamin. Jednak nie wszyscy wiedzą, że te popularne owoce mogą zaszkodzić. Okazuje się, że wchodzą one w niebezpieczne reakcje z niektórymi lekami. Jeśli przyjmujesz któryś z leków z poniższej listy, zachowaj szczególną ostrożność! Połączenie ich z truskawkami może doprowadzić do groźnych powikłań.
Na półkach w sklepach pełno jest “shotów zdrowia”, czyli soków z imbiru, pomarańczy, grejpfruta czy nawet buteleczek z kombuchą. Te małe napoje, przeważnie po 100 ml, kosztują około 5 zł, a tymczasem w domu możesz zrobić za tyle samo całą szklankę pysznego koktajlu, który oczyści jelita i wesprze odporność organizmu.
Czy ogonki od truskawek można jeść? Czy można zjeść ich nieograniczoną ilość? A może można je wykorzystać na inny sposób w kuchni? Podpowiadamy, co można zrobić z szypułkami z truskawek.
Zawierają mnóstwo witaminy C, są pachnące i zdrowe. Mowa o truskawkach – jednych z ulubionych owoców Polaków. Czy cukrzycy mogą je jeść? Cukrzyca to przewlekła choroba polegająca na zaburzeniach produkcji lub wchłaniania insuliny. W Polsce może chorować na nią 2,5 miliona osób, z czego aż 20 proc. z nich może tego nie wiedzieć. Najczęściej bywa diagnozowana u osób dorosłych.
W niektórych sklepach już można kupić truskawki. I chociaż są reklamowane jako smaczne i zdrowe, to lepiej uważać. Większość z nich potraktowano chemią. Dobra wiadomość jest taka, że da się to rozpoznać.
Powoli zaczyna się sezon na truskawki – owoce uwielbiane przez wielu Polaków, spożywane z dodatkiem śmietany i cukru lub “same”. I chociaż są smaczne i zdrowe, to są osoby, które powinny ich unikać. Chodzi o chorych zażywających niektóre leki. Truskawki wchodzą w niebezpieczne interakcje z wieloma środkami. W ekstremalnych przypadkach taka mieszanka może spowodować zawał serca, w lżejszych zatrucie pokarmowe, ból brzucha i wymioty. O jakich lekach mowa?