Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Żywienie > Dieta przy dnie moczonowej? Oto lista zakazanych warzyw
Daria  Siemion
Daria Siemion 15.04.2024 17:10

Dieta przy dnie moczonowej? Oto lista zakazanych warzyw

Mężczyzna z bolącym kolanem, w kólku fasolka szparagowa
Fot. Canva / Getty Images

Dna moczanowa to dolegliwość, która dotyczy wielu osób. Objawia się silnym bólem w stawach, ich obrzękiem i zaczerwieniem. W dużej mierze odpowiada za nią dieta bogata w puryny będące składnikiem wielu warzyw.

Jest mnóstwo warzyw, których nie można jeść przy dnie moczanowej. Zaliczamy do nich fasolkę, groch, ale też te w Polsce bardzo popularne, jak np. papryka czy szczaw. Oto pełna ich lista i komentarz eksperta.

Dna moczanowa, inaczej podagra

Dna moczanowa nazywana inaczej podagrą lub artretyzmem to choroba polegająca na nadmiernym gromadzeniu we krwi kwasu moczowego i późniejszym odkładaniu go w mięśniach i stawach, co może doprowadzić do stanów zapalnych i bólu.

Typowe objawy dny moczanowej to zaczerwienie i obrzęk stawów, gwałtowne bóle jednego albo kilku stawów, np. nadgarstka i łokcia, kolana i palucha. Ataki choroby nasila stres, spożywanie alkoholu i dieta bogata w puryny.

– Przez lata nic się nie zmieniło i wciąż dnę moczanowa powoduje głównie mięso, szczególnie czerwone, podroby, tatar oraz alkohol – tłumaczy w rozmowie z Pacjentami dr dr Agata Skwarek-Szewczyk, reumatolog i specjalistka chorób wewnętrznych.

A co z warzywami? Okazuje się, że niektóre nie są pożądane w przebiegu podagry. – Należą do nich m.in. szpinak, szparagi, kalafior – wylicza ekspertka. Jakich warzyw jeszcze trzeba unikać przy artretyzmie?

Czym jest dna moczanowa i jak jej zapobiegać? Lekarz odpowiada na najczęstsze pytania Dna moczanowa (podagra, artretyzm) - przyczyny, objawy, leczenie

Dna moczanowa a warzywa. Tych nie jedz

Puryny to substancje znajdujące się zarówno w ludzkim organizmie, jak i dostarczane do niego z zewnątrz. Osoby chore na podagrę powinny ich unikać. Niestety można znaleźć je w wielu warzywach.

Warzywa, których nie można jeść przy podagrze:

  • groch, 
  • fasola, 
  • soczewica, 
  • dynia, 
  • brokuły, 
  • kalafior, 
  • brukselka, 
  • groszek zielony,
  • kukurydza, 
  • papryka, 
  • por, 
  • zielona fasolka szparagowa,
  • jarmuż,
  • kapusta czerwona i włoska,
  • szczaw, 
  • szpinak, 
  • rabarbar.

Warzywa, które można jeść przy podagrze. Lista

Na szczęście jest mnóstwo warzyw z niską zawartością puryn, z których można przygotować wiele smacznych i zdrowych potraw, chociażby gołąbki. Pocieszający jest też fakt, że nie są trudniej dostępne czy droższe od tych bogatych w puryny,


Warzywa, które można jeść przy podagrze:

  • buraki, 
  • cebula,
  • chrzan, 
  • cukinia,
  • kapusta biała,
  • kapusta kwaszona,
  • kapusta pekińska, 
  • marchew,
  • ogórki,
  • pomidory,
  • rzodkiew, 
  • sałata.
     

Co jeść przy podagrze, a czego nie jeść? Inne produkty

Zbilansowana dieta przy podagrze musi dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka, tłuszczu i węglowodanów. Istotne jest to, aby posiłki przyjmować regularnie (najlepiej co 2-3 godziny) i pić minimum 2 litry wody dziennie. 

Produkty zalecane przy podagrze:

  • nabiał (mleko, jogurty, kefiry),
  • dodatki (ryż, ziemniaki, makaron),
  • pieczywo (graham, ryżowe, pszenne),
  • owoce (ananas, czereśnie, gruszki),
  • orzechy (laskowe, włoskie, ziemne),
  • ziarna (nasiona chia, słonecznika, pestki dyni),
  • jaja.

Przy dnie moczanowej należy unikać produktów bogatych w puryny, a także odwadniających napojów, np. kawy, wina, piwa. Przy atakach chorych zalecane jest stosowanie diety bezmięsnej, a więc bez kotletów, kiełbas, wędlin.


Produkty niezalecane w podagrze:

  • ryby (łosoś, pstrąg, szczupak),
  • mięso (cielęcina, jagnięcina, podroby),
  • owoce (banan, melon, morele),
  • sery topione,
  • konserwy,
  • czekolada, 
  • kakao,
  • ocet.

Należy jednak pamiętać, że dieta to nie wszystko, a podagra wymaga leczenia. – Bez wdrożonego leczenia choroba postępuje, zajmuje kolejne stawy i może doprowadzić do niewydolności wielonarządowej – przestrzega dr Skwarek-Szewczyk. 

Zobacz też:

Te leki mogą przyczynić się do rozwoju dny moczanowej! Warto je znać

Domowe sposoby na złagodzenie bólu dny moczanowej

To groźny objaw dny moczanowej, który mylimy ze zwykłym urazem. Powoduje specyficzny rodzaj bólu

Tak wygląda czerniak. Te zdjęcia powinien zobaczyć każdy
Dermatolog badająca znamiona
Większość ludzi boi się, że znamiona i pieprzyki mogą być czerniakiem. A to mit. - Czerniak zwykle nie powstaje ze znamienia, choć z pozoru wygląda jak znamię - mówi dr n. med. Maciej Kowalewski, chirurg.Może być brązowy, bezbarwny albo czarny. Pojawia się na plecach, pod paznokciami, na rękach, czy nogach. Często mylimy go z niegroźnym pieprzykiem. Jak rozpoznać czerniaka, który jest groźnym nowotworem skóry?Czerniak to rak skóry zaczynający się w komórkach zwanych melanocytami. Jest niebezpieczny ze względu na zdolność do szybkiego o rozprzestrzeniania się na inne narządy. Może przybierać różne postaci – od bezbarwnych guzków po ciemnoczarne plamy. Choć boimy się znamion, zwykle to nie z nich rozwija się rak. –  Zezłośliwienie znamienia jest rzadszą formą powstawania czerniaka, niż powstanie nowego – mówi Maciej Kowalewski z Centrum Medycznego SafiMed z Zabierzowa.  Jak rozpoznać czerniaka? Podpowiadamy.
Czytaj dalej
Plaga bólów głowy w Polsce. "Jaki ból jest niebezpieczny? Kluczowa jest lokalizacja i czas”
Joanna Piotrowska, neurolog, bóle głowy, migrena, leki na ból głowy
Przyczyną migren może być stres, problemy z kręgosłupem, nadciśnienie i wiele innych chorób. Niestety, pacjenci zamiast się zdiagnozować, latami łykają leki bez recepty, które niszczą śluzówkę żołądka. I eliminują ból na chwilę, zamiast na stałe wyeliminować przyczynę. O nowe sposoby leczenia bólów głowy pytamy doktor Joannę Piotrowską*, neurologa.Jaki ból głowy jest naprawdę groźny i powinniśmy natychmiast wzywać karetkę? Czy po rodzaju bólu głowy można poznać, że mamy do czynienia z udarem, a nie zwykłą migreną? Jaka dieta zmniejsza bóle głowy? O tym wszystkim przeczytacie poniżej.
Czytaj dalej