Dieta przy dnie moczonowej? Oto lista zakazanych warzyw
Dna moczanowa to dolegliwość, która dotyczy wielu osób. Objawia się silnym bólem w stawach, ich obrzękiem i zaczerwieniem. W dużej mierze odpowiada za nią dieta bogata w puryny będące składnikiem wielu warzyw.
Jest mnóstwo warzyw, których nie można jeść przy dnie moczanowej. Zaliczamy do nich fasolkę, groch, ale też te w Polsce bardzo popularne, jak np. papryka czy szczaw. Oto pełna ich lista i komentarz eksperta.
Dna moczanowa, inaczej podagra
Dna moczanowa nazywana inaczej podagrą lub artretyzmem to choroba polegająca na nadmiernym gromadzeniu we krwi kwasu moczowego i późniejszym odkładaniu go w mięśniach i stawach, co może doprowadzić do stanów zapalnych i bólu.
Typowe objawy dny moczanowej to zaczerwienie i obrzęk stawów, gwałtowne bóle jednego albo kilku stawów, np. nadgarstka i łokcia, kolana i palucha. Ataki choroby nasila stres, spożywanie alkoholu i dieta bogata w puryny.
– Przez lata nic się nie zmieniło i wciąż dnę moczanowa powoduje głównie mięso, szczególnie czerwone, podroby, tatar oraz alkohol – tłumaczy w rozmowie z Pacjentami dr dr Agata Skwarek-Szewczyk, reumatolog i specjalistka chorób wewnętrznych.
A co z warzywami? Okazuje się, że niektóre nie są pożądane w przebiegu podagry. – Należą do nich m.in. szpinak, szparagi, kalafior – wylicza ekspertka. Jakich warzyw jeszcze trzeba unikać przy artretyzmie?
Czym jest dna moczanowa i jak jej zapobiegać? Lekarz odpowiada na najczęstsze pytania Dna moczanowa (podagra, artretyzm) - przyczyny, objawy, leczenieDna moczanowa a warzywa. Tych nie jedz
Puryny to substancje znajdujące się zarówno w ludzkim organizmie, jak i dostarczane do niego z zewnątrz. Osoby chore na podagrę powinny ich unikać. Niestety można znaleźć je w wielu warzywach.
Warzywa, których nie można jeść przy podagrze:
- groch,
- fasola,
- soczewica,
- dynia,
- brokuły,
- kalafior,
- brukselka,
- groszek zielony,
- kukurydza,
- papryka,
- por,
- zielona fasolka szparagowa,
- jarmuż,
- kapusta czerwona i włoska,
- szczaw,
- szpinak,
- rabarbar.
Warzywa, które można jeść przy podagrze. Lista
Na szczęście jest mnóstwo warzyw z niską zawartością puryn, z których można przygotować wiele smacznych i zdrowych potraw, chociażby gołąbki. Pocieszający jest też fakt, że nie są trudniej dostępne czy droższe od tych bogatych w puryny,
Warzywa, które można jeść przy podagrze:
- buraki,
- cebula,
- chrzan,
- cukinia,
- kapusta biała,
- kapusta kwaszona,
- kapusta pekińska,
- marchew,
- ogórki,
- pomidory,
- rzodkiew,
- sałata.
Co jeść przy podagrze, a czego nie jeść? Inne produkty
Zbilansowana dieta przy podagrze musi dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka, tłuszczu i węglowodanów. Istotne jest to, aby posiłki przyjmować regularnie (najlepiej co 2-3 godziny) i pić minimum 2 litry wody dziennie.
Produkty zalecane przy podagrze:
- nabiał (mleko, jogurty, kefiry),
- dodatki (ryż, ziemniaki, makaron),
- pieczywo (graham, ryżowe, pszenne),
- owoce (ananas, czereśnie, gruszki),
- orzechy (laskowe, włoskie, ziemne),
- ziarna (nasiona chia, słonecznika, pestki dyni),
- jaja.
Przy dnie moczanowej należy unikać produktów bogatych w puryny, a także odwadniających napojów, np. kawy, wina, piwa. Przy atakach chorych zalecane jest stosowanie diety bezmięsnej, a więc bez kotletów, kiełbas, wędlin.
Produkty niezalecane w podagrze:
- ryby (łosoś, pstrąg, szczupak),
- mięso (cielęcina, jagnięcina, podroby),
- owoce (banan, melon, morele),
- sery topione,
- konserwy,
- czekolada,
- kakao,
- ocet.
Należy jednak pamiętać, że dieta to nie wszystko, a podagra wymaga leczenia. – Bez wdrożonego leczenia choroba postępuje, zajmuje kolejne stawy i może doprowadzić do niewydolności wielonarządowej – przestrzega dr Skwarek-Szewczyk.
Zobacz też:
Te leki mogą przyczynić się do rozwoju dny moczanowej! Warto je znać
Domowe sposoby na złagodzenie bólu dny moczanowej
To groźny objaw dny moczanowej, który mylimy ze zwykłym urazem. Powoduje specyficzny rodzaj bólu