Poranna kawa to dla wielu osób nie tylko niezbędny zastrzyk pobudzenia, ale też niezbędny rytuał. Filiżanka aromatycznego napoju rozgrzewa, dodaje energii i chęci do działania. Niestety dla niektórych wiąże się z dość kłopotliwym skutkiem ubocznym – natychmiastową potrzebą skorzystania z WC.Głównym składnikiem odpowiedzialnym za przeczyszczający efekt kawy jest kofeina Za pobudzenie pracy jelit odpowiadają też inne związki zawarte w kawie, w tym kwas chlorogenowy Zanim całkiem zrezygnujesz z picia kawy, możesz wypróbować sposoby zalecane przez lekarza
Bulletproof coffee, czyli kawa z dodatkiem masła klarowanego (ghee) i oleju kokosowego, zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrowie, sylwetkę i energię na cały dzień. Choć brzmi jak kulinarna ekstrawagancja, ten napój ma solidne podstawy w nauce dotyczącej metabolizmu i funkcjonowania mózgu. Sprawdź, dlaczego poranna filiżanka tłustej kawy może być czymś więcej niż tylko modą.Kawa z masłem ghee i olejem kokosowym to forma „inteligentnego paliwa” dla ciała i mózgu Tłuszcze zawarte w napoju mogą wspierać spalanie energii i uczucie sytości Regularne spożywanie bulletproof coffee może poprawiać koncentrację i metabolizm To rozwiązanie szczególnie popularne w diecie ketogenicznej i niskowęglowodanowej
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. Inni popijają ją przez cały dzień. I chociaż kawa ma wiele właściwości prozdrowotnych, może wpływać negatywnie na… estetykę. Zawarte w niej taniny zwiększają przyleganie barwników do szkliwa zębów i powodują powstawanie przebarwień. Czy przebarwieniom zębów od kawy można jakoś zaradzić? Oczywiście! Podstawą jest odpowiednia higiena. Na temat najlepszych past dla kawoszy wypowiedziała się Dentystka Justyna Karp-Przybylska.Kawa powoduje przebarwienia zębów głównie przez taniny, ale odpowiednia higiena jamy ustnej może temu skutecznie zapobiec Dentystka podpowiada, jak wybrać pastę przeciw przebarwieniom od kawy W przypadku utrwalonych przebarwień skuteczne będą zabiegi w gabinecie
Od kilku miesięcy w cukierniach, kawiarniach i na blogach kulinarnych królują pistację. Kochamy je za wyrazisty, nieoczywisty smak i oryginalny kolor. Nadziewamy nimi rogale i pączki, posypujemy lody… Zastosowań dla pistacji jest mnóstwo. Pasta pistacjowa (nie mylić z kremem!) to również świetny dodatek do kawy.
Jest jednym z najważniejszych elementów zdrowej diety, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, gdy wzrasta ryzyko infekcji. Jej wpływ na układ odpornościowy i urodę jest olbrzymi, jednak niewiele osób – nawet tych, które ją suplementują – nie zdaje sobie sprawy z tego, że nie można jej łączyć z kawą. Mowa o witaminie C. Dlaczego to zakazane połączenie? Wyjaśniamy.
Oleato to kawa z dodatkiem oliwy z oliwek – napój ten szturmem zdobywa serca kawoszy. Wymyślił go założyciel legendarnej kawiarni Starbuck Howard Schultz. Chociaż dla wielu osób kawa z dodatkiem oliwy wydaje się profanacją, doskonale wpisuje się w trend "superfoods" – produktów nie tylko smacznych, ale również bardzo zdrowych. W przypadku oleato nie ma mowy o chwilowej modzie. Ten napój przynosi realne korzyści na wielu poziomach – od metabolizmu, po wygląd skóry i samopoczucie. Sprawdź, jak go przygotować i dlaczego jest taki zdrowy.
Wielu z nas codziennie sięga po choćby jedną filiżankę kawy. To napój, który pobudza i dodaje energii na dalszą część dnia. Okazuje się jednak, że niektóre z nich, a rodzajów jest wiele, mają dodatkowe profity. Grecka kawa długowieczności jest banalnie prosta w przygotowaniu, a mówi się, że znacznie wydłuża życie.
Coraz więcej osób chce wprowadzać do swojego życia zdrowe nawyki. Jednym z takich, które zasługują na uwagę, jest poranny koktajl, który jednocześnie zastępuje śniadanie, jak i dodaje energii, podobnie do filiżanki kawy.To rozwiązanie sprawia ponadto, że poranki stają się po prostu łatwiejsze. Nie trzeba nawet otwierać lodówki, by przygotować to cudo.
Ta przyprawa nie jest w Polsce zbyt popularna, ale warto mieć ją w swojej kuchni. W medycynie chińskiej jest wykorzystywana do leczenia wielu dolegliwości, a w kuchni arabskiej do gotowania. Jest niezwykle aromatyczna i… może regulować poziom cukru. Oto szczegóły.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej i pobudzającej kawy. Jej wpływ na zdrowie jest przedmiotem licznych badań naukowych, a większość z nich podkreśla jej pozytywne działanie. Jednak czy kawa zawsze nam służy?Picie kawy pociąga za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Ważny jest jednak sposób, w jaki ją pijemy, a także jej rodzaj. Czy warto popijać nią posiłki?
Ponad 80 proc. Polaków pije kawę regularnie, a 60 proc. codziennie. A co gdyby dodać do niej pewien składnik, który nie tylko doda energii, ale również pomoże w zgubieniu zbędnych kilogramów? Jeżeli jesteś ciekawa, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Dowiesz się z niego, co dodawać do kawy, aby schudnąć. Poznasz także przepis na odchudzającą kawę z pikantnym dodatkiem.
Tłusty czwartek jest tylko raz w roku, dlatego w tym dniu trudno odmówić sobie odrobiny słodyczy. I chociaż nie namawiamy do objadania się słodkościami, jeden czy dwa pączki nie powinny zaszkodzić. Wiemy też, czym warto je popijać, żeby zmniejszyć ich negatywny wpływ na zdrowie.Choć nie warto wierzyć w to, że odmawiając sobie pączka w tłusty czwartek, ściągamy na siebie nieszczęście, mało kto odmawia sobie tego przysmaku. Każdego roku tego dnia Polacy zjadają ok. 100 mln pączków, co daje średnio 2,5 pączka na osobę. Niestety nie jest to zwyczaj szczególnie zdrowy.
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. To napój, który zapewnia energię, ale i po prostu dobrze smakuje. Okazuje się jednak, że wystarczy dodać do kawy jeden składnik, by nabrał dodatkową, dość przydatną właściwość. Co dodać do kawy, by schudnąć? Odpowiadamy.
Bez kawy wielu z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie poranka. Ten napój nas napędza, dodaje energii, sprawia, że mamy chęć do działania. Działa bardzo korzystnie na nasz organizm, co do niedawna, wcale nie było takie oczywiste.Wciąż prowadzone są badania na temat kawy i jej wpływu na nasze zdrowie. Ich wyniki są coraz bardziej obiecujące, zwłaszcza w kwestii najgroźniejszych chorób, czyli nowotworów.
Dla osób dbających o linię, a także stawiających na zdrowe odżywianie, to może być rewolucja. Ten, kto szuka alternatywy dla zwykłego, białego cukru, powinien zainteresować się tym jego zamiennikiem. Zwłaszcza że to nie tylko słodzik, ale i źródło witamin, minerałów oraz, cennej dla zdrowia jelit, inuliny.Jest słodki, ale niebanalny. Wyróżnia go także unikalny zapach, dzięki czemu może stać się wyjątkowym dodatkiem do wszelkich deserów, niektórych dań, a także podkreślić smak porannej kawy.
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Nie tylko ze względu na stymulujące właściwości tego napoju, ale i dlatego, że czas spędzony z aromatycznym kubkiem to wspaniały, przyjemny rytuał.Już dawno nie posądzamy kawy o niekorzystne działanie na nasz organizm, przeciwnie – odkrywamy coraz to nowe jej właściwości prozdrowotne. Kawa może nawet wesprzeć proces redukcji nadmiernej masy ciała, zwłaszcza gdy zaparzymy ją według specjalnego przepisu.
Nowe badania opublikowane w prestiżowym czasopiśmie European Heart Journal wykazały, że picie kawy o tej porze dnia może wiązać się z niższym ryzykiem zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. O jaką porę dnia chodzi?
Wyniki międzynarodowych badań Interstroke, prowadzonych wspólnie przez Uniwersytet w Galway we współpracy z Uniwersytetem McMaster w Kanadzie, wskazują na ryzyko udaru mózgu uzależnione od spożywania różnych napojów. Szczególnym zaskoczeniem okazała się kawa.Zalety kawy znamy wszyscy i kto docenia jej potencjał zdrowotny, chętnie sięga w ciągu po filiżankę ciemnego napoju. Kawa pobudza organizm do działania, jest też silnym przeciwutleniaczem, jednak jej nadmiar może poważnie zagrażać zdrowiu. I, jak wykazały badania, nie jest w tym wyjątkiem.
Wielu z nas nie umie sobie wyobrazić poranka bez świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy. Filiżanka tego napoju dodaje energii i pozytywnie nastraja, ale przede wszystkim jest elementem przyjemnego, porannego rytuału. Uwielbiamy także przeróżne dodatki do kawy, takie jak cynamon, czy wanilia. Warto spróbować również kawy z mniej oczywistą przyprawą. Poza unikalnym smakiem zapewnia także cenne walory odżywcze.
Niebieskie strefy to regiony, w których ludzie dożywają 100 lat, a nawet więcej. Okazuje się, że dużą rolę w ich długowieczności odgrywa pewien napój. Mowa tu o kawie, a dokładniej o sposobie jej parzenia. Kawa to napój, który budzi wiele kontrowersji. Badania naukowe potwierdzają jednak, że ma korzystny wpływ na organizm człowieka. Jak ją parzyć, by wycisnąć z niej jak najwięcej korzyści? Podpowiadamy.
Kawa bynajmniej nie jest szkodliwa, mogą ją pić także osoby na diecie odchudzającej oraz osoby z nadciśnieniem. Kluczowe są dodatki do tego napoju - dzięki nim kawa może znacznie przyspieszyć metabolizm, a nawet - hamować apetyt. Jest jeden kluczowy składnik, który dodawany do kawy działa cuda.
Dla wielu osób kawa to obowiązkowe rozpoczęcie poranka. Często bez śniadania, bez szklanki wody, na pusty żołądek. Czy taki rytuał może powodować problemy zdrowotne?
Gałka muszkatołowa to przyprawa, która od wieków fascynuje intensywnym smakiem i aromatem. Nadaje potrawom ciepły, orzechowy posmak, zarówno tym w wersji wytrawnej, jak i na słodko.Ma mnóstwo właściwości zdrowotnych, choć – tu uwaga – w nadmiarze może być halucynogenna. Jedną z przypisywanych jej właściwości jest pozytywny wpływ na libido. Może okazać się również korzystna dla osób z chorobami serca lub wysokim poziomem cukru we krwi.
Lekarka Poonam Desai publikuje w mediach społecznościowych pod pseudonimem "DoctorandDancer". Jej nagrania cieszą się ogromną popularnością. W jednym z nich zdradziła, że picie kawy o tej porze jest niedopuszczalne. Z pewnością ten błąd popełnia wielu Polaków. Coraz więcej osób chce prowadzić zdrowy tryb życia. To nie tylko gwarancja lepszego samopoczucia, ale też recepta na dłuższe życie, gdyż zdrowe nawyki zapobiegają wielu chorobom. Nie warto więc zwlekać i jak najszybciej zmienić swoje przyzwyczajenia, by żyć lepiej.
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. To już taki rytuał – chwila skupienia nad gorącym napojem i czujemy, jak wzbiera w nas energia do działania. Co więcej, kawa jest nie tylko pyszna, ale ma wiele właściwości prozdrowotnych – od dawna już nie napiętnuje się jej, jako niezdrowej używki.Warto jednak wiedzieć, że dotyczy to kawy samej w sobie. Wiele zmienia bowiem to, w jaki sposób i z jakimi dodatkami ją pijemy. To one warunkują końcowy efekt, który kawa może przynieść naszemu organizmowi. Jakie błędy popełniamy najczęściej?
Kawa, chociaż jest używką, może być zdrowa. Lekarze i dietetycy coraz częściej doceniają jej liczne zalety. Ten napój nie tylko dodaje energii, ale również zwiększa koncentrację i zmniejsza ryzyko niektórych chorób, a jeśli dodamy do niego szczyptę kurkumy, zmieni się w prawdziwy eliksir zdrowia.
Wielu z nas marzy o spokojnym urlopie bez chorób i nieszczęśliwych wypadków. Okazuje się jednak, że możemy sobie zaszkodzić jeszcze przed dotarciem do miejsca docelowego. Stewardesa ostrzega, by nie pić tego w samolocie. Jak się okazuje, bezpieczeństwo w samolocie to nie tylko pasy bezpieczeństwa i zaznajomienie się z instrukcją ewakuacji, ale też zrezygnowanie z serwowanego w samolocie napoju. Może zawierać groźne bakterie i doszczętnie zniszczyć nam wakacje.
Kawa w saszetkach podbiła serca Polaków. Wystarczy wsypać ją do szklanki, zalać wrzątkiem, a po chwili można cieszyć się pysznym napojem. Niestety badania przeprowadzone przez Öko-Test wskazują, że razem z niektórymi kawami kupionymi w popularnych dyskontach, połykamy pestycydy.