Coraz więcej osób chce wprowadzać do swojego życia zdrowe nawyki. Jednym z takich, które zasługują na uwagę, jest poranny koktajl, który jednocześnie zastępuje śniadanie, jak i dodaje energii, podobnie do filiżanki kawy.To rozwiązanie sprawia ponadto, że poranki stają się po prostu łatwiejsze. Nie trzeba nawet otwierać lodówki, by przygotować to cudo.
Ta przyprawa nie jest w Polsce zbyt popularna, ale warto mieć ją w swojej kuchni. W medycynie chińskiej jest wykorzystywana do leczenia wielu dolegliwości, a w kuchni arabskiej do gotowania. Jest niezwykle aromatyczna i… może regulować poziom cukru. Oto szczegóły.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej i pobudzającej kawy. Jej wpływ na zdrowie jest przedmiotem licznych badań naukowych, a większość z nich podkreśla jej pozytywne działanie. Jednak czy kawa zawsze nam służy?Picie kawy pociąga za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Ważny jest jednak sposób, w jaki ją pijemy, a także jej rodzaj. Czy warto popijać nią posiłki?
Ponad 80 proc. Polaków pije kawę regularnie, a 60 proc. codziennie. A co gdyby dodać do niej pewien składnik, który nie tylko doda energii, ale również pomoże w zgubieniu zbędnych kilogramów? Jeżeli jesteś ciekawa, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Dowiesz się z niego, co dodawać do kawy, aby schudnąć. Poznasz także przepis na odchudzającą kawę z pikantnym dodatkiem.
Tłusty czwartek jest tylko raz w roku, dlatego w tym dniu trudno odmówić sobie odrobiny słodyczy. I chociaż nie namawiamy do objadania się słodkościami, jeden czy dwa pączki nie powinny zaszkodzić. Wiemy też, czym warto je popijać, żeby zmniejszyć ich negatywny wpływ na zdrowie.Choć nie warto wierzyć w to, że odmawiając sobie pączka w tłusty czwartek, ściągamy na siebie nieszczęście, mało kto odmawia sobie tego przysmaku. Każdego roku tego dnia Polacy zjadają ok. 100 mln pączków, co daje średnio 2,5 pączka na osobę. Niestety nie jest to zwyczaj szczególnie zdrowy.
Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. To napój, który zapewnia energię, ale i po prostu dobrze smakuje. Okazuje się jednak, że wystarczy dodać do kawy jeden składnik, by nabrał dodatkową, dość przydatną właściwość. Co dodać do kawy, by schudnąć? Odpowiadamy.
Bez kawy wielu z nas nie jest w stanie wyobrazić sobie poranka. Ten napój nas napędza, dodaje energii, sprawia, że mamy chęć do działania. Działa bardzo korzystnie na nasz organizm, co do niedawna, wcale nie było takie oczywiste.Wciąż prowadzone są badania na temat kawy i jej wpływu na nasze zdrowie. Ich wyniki są coraz bardziej obiecujące, zwłaszcza w kwestii najgroźniejszych chorób, czyli nowotworów.
Dla osób dbających o linię, a także stawiających na zdrowe odżywianie, to może być rewolucja. Ten, kto szuka alternatywy dla zwykłego, białego cukru, powinien zainteresować się tym jego zamiennikiem. Zwłaszcza że to nie tylko słodzik, ale i źródło witamin, minerałów oraz, cennej dla zdrowia jelit, inuliny.Jest słodki, ale niebanalny. Wyróżnia go także unikalny zapach, dzięki czemu może stać się wyjątkowym dodatkiem do wszelkich deserów, niektórych dań, a także podkreślić smak porannej kawy.
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Nie tylko ze względu na stymulujące właściwości tego napoju, ale i dlatego, że czas spędzony z aromatycznym kubkiem to wspaniały, przyjemny rytuał.Już dawno nie posądzamy kawy o niekorzystne działanie na nasz organizm, przeciwnie – odkrywamy coraz to nowe jej właściwości prozdrowotne. Kawa może nawet wesprzeć proces redukcji nadmiernej masy ciała, zwłaszcza gdy zaparzymy ją według specjalnego przepisu.
Nowe badania opublikowane w prestiżowym czasopiśmie European Heart Journal wykazały, że picie kawy o tej porze dnia może wiązać się z niższym ryzykiem zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. O jaką porę dnia chodzi?
Wyniki międzynarodowych badań Interstroke, prowadzonych wspólnie przez Uniwersytet w Galway we współpracy z Uniwersytetem McMaster w Kanadzie, wskazują na ryzyko udaru mózgu uzależnione od spożywania różnych napojów. Szczególnym zaskoczeniem okazała się kawa.Zalety kawy znamy wszyscy i kto docenia jej potencjał zdrowotny, chętnie sięga w ciągu po filiżankę ciemnego napoju. Kawa pobudza organizm do działania, jest też silnym przeciwutleniaczem, jednak jej nadmiar może poważnie zagrażać zdrowiu. I, jak wykazały badania, nie jest w tym wyjątkiem.
Wielu z nas nie umie sobie wyobrazić poranka bez świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy. Filiżanka tego napoju dodaje energii i pozytywnie nastraja, ale przede wszystkim jest elementem przyjemnego, porannego rytuału. Uwielbiamy także przeróżne dodatki do kawy, takie jak cynamon, czy wanilia. Warto spróbować również kawy z mniej oczywistą przyprawą. Poza unikalnym smakiem zapewnia także cenne walory odżywcze.
Niebieskie strefy to regiony, w których ludzie dożywają 100 lat, a nawet więcej. Okazuje się, że dużą rolę w ich długowieczności odgrywa pewien napój. Mowa tu o kawie, a dokładniej o sposobie jej parzenia. Kawa to napój, który budzi wiele kontrowersji. Badania naukowe potwierdzają jednak, że ma korzystny wpływ na organizm człowieka. Jak ją parzyć, by wycisnąć z niej jak najwięcej korzyści? Podpowiadamy.
Kawa bynajmniej nie jest szkodliwa, mogą ją pić także osoby na diecie odchudzającej oraz osoby z nadciśnieniem. Kluczowe są dodatki do tego napoju - dzięki nim kawa może znacznie przyspieszyć metabolizm, a nawet - hamować apetyt. Jest jeden kluczowy składnik, który dodawany do kawy działa cuda.
Dla wielu osób kawa to obowiązkowe rozpoczęcie poranka. Często bez śniadania, bez szklanki wody, na pusty żołądek. Czy taki rytuał może powodować problemy zdrowotne?
Gałka muszkatołowa to przyprawa, która od wieków fascynuje intensywnym smakiem i aromatem. Nadaje potrawom ciepły, orzechowy posmak, zarówno tym w wersji wytrawnej, jak i na słodko.Ma mnóstwo właściwości zdrowotnych, choć – tu uwaga – w nadmiarze może być halucynogenna. Jedną z przypisywanych jej właściwości jest pozytywny wpływ na libido. Może okazać się również korzystna dla osób z chorobami serca lub wysokim poziomem cukru we krwi.
Lekarka Poonam Desai publikuje w mediach społecznościowych pod pseudonimem "DoctorandDancer". Jej nagrania cieszą się ogromną popularnością. W jednym z nich zdradziła, że picie kawy o tej porze jest niedopuszczalne. Z pewnością ten błąd popełnia wielu Polaków. Coraz więcej osób chce prowadzić zdrowy tryb życia. To nie tylko gwarancja lepszego samopoczucia, ale też recepta na dłuższe życie, gdyż zdrowe nawyki zapobiegają wielu chorobom. Nie warto więc zwlekać i jak najszybciej zmienić swoje przyzwyczajenia, by żyć lepiej.
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej kawy. To już taki rytuał – chwila skupienia nad gorącym napojem i czujemy, jak wzbiera w nas energia do działania. Co więcej, kawa jest nie tylko pyszna, ale ma wiele właściwości prozdrowotnych – od dawna już nie napiętnuje się jej, jako niezdrowej używki.Warto jednak wiedzieć, że dotyczy to kawy samej w sobie. Wiele zmienia bowiem to, w jaki sposób i z jakimi dodatkami ją pijemy. To one warunkują końcowy efekt, który kawa może przynieść naszemu organizmowi. Jakie błędy popełniamy najczęściej?
Kawa, chociaż jest używką, może być zdrowa. Lekarze i dietetycy coraz częściej doceniają jej liczne zalety. Ten napój nie tylko dodaje energii, ale również zwiększa koncentrację i zmniejsza ryzyko niektórych chorób, a jeśli dodamy do niego szczyptę kurkumy, zmieni się w prawdziwy eliksir zdrowia.
Wielu z nas marzy o spokojnym urlopie bez chorób i nieszczęśliwych wypadków. Okazuje się jednak, że możemy sobie zaszkodzić jeszcze przed dotarciem do miejsca docelowego. Stewardesa ostrzega, by nie pić tego w samolocie. Jak się okazuje, bezpieczeństwo w samolocie to nie tylko pasy bezpieczeństwa i zaznajomienie się z instrukcją ewakuacji, ale też zrezygnowanie z serwowanego w samolocie napoju. Może zawierać groźne bakterie i doszczętnie zniszczyć nam wakacje.
Kawa w saszetkach podbiła serca Polaków. Wystarczy wsypać ją do szklanki, zalać wrzątkiem, a po chwili można cieszyć się pysznym napojem. Niestety badania przeprowadzone przez Öko-Test wskazują, że razem z niektórymi kawami kupionymi w popularnych dyskontach, połykamy pestycydy.
Wstrząsające odkrycie Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Kontrolerzy sprawdzili skład i jakość kaw i herbat dostępnych w polskich sklepach. W kawach i herbatach wykryto m.in. plastik, cement i ptasie pióra, a to dopiero początek nieprawidłowości.Co może zaskoczyć w składzie ulubionej herbaty lub kawy? okazuje się, że wiele. Wyniki kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) nie pozostawiają złudzeń. "Ponad połowa skontrolowanych sklepów oferowała kawy i herbaty o niewłaściwej jakości” – czytamy w raporcie z kontroli.
Polacy kawę kochają - mało kto wyobraża sobie dzień bez filiżanki kawy. Jest to zdrowy napój, który mogą pić także osoby z nadciśnieniem (choć tutaj kluczowy jest umiar). Wiedzieliście, że dodając do kawy dwa bardzo zdrowe dodatki (i pasujące!) można zmienić kawę w prozdrowotny napój, który niszczy komórki rakowe i przyspiesza metabolizm, a więc pomaga schudnąć?
Wiele kobiet nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Ale co jeśli jesteśmy w ciąży? Czy możemy pić ten aromatyczny napój tak jak przed zajściem w ciążę? Krąży na ten temat wiele mitów. Oto jasna odpowiedź.Ciąża to nie choroba, jednak warto zadbać w tym czasie o zdrowie swoje i zdrowie dziecka. Spożywanie niektórych produktów może zaszkodzić, więc warto wiedzieć, czego warto unikać. A jak to jest w przypadku najpopularniejszego gorącego napoju? Czy kawa jest bezpieczna w ciąży? Sprawdźmy.
Ile kawy dziś wypiłeś? Jedną, dwie filiżanki? Jeśli masz ochotę na więcej, to bez obaw. Eksperci ustalili, ile tego aromatycznego napoju możemy spożywać każdego dnia i to bez negatywnych konsekwencji.Warto podkreślić, że kawa to nie tylko używka, którą pijemy, by się "obudzić", nabrać energii, zmobilizować do działania. Zawiera w sobie wiele wartościowych składników odżywczych, a jej picie może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia.
Kawa jest przez Polaków pita chętnie - rano, po południu, kiedy nachodzi nas senność. Sama w sobie nie jest szkodliwa, mogą ją także pić pacjenci z nadciśnieniem, choć tutaj warunkiem jest zachowanie umiaru. Mało kto wie, że dodając jeden dodatek, bardzo pasujący, możemy zmienić kawę w prozdrowotny napój, który niszczy komórki rakowe.
Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez wypicia kawy. Niektórzy decydują się na jej rodzaj, który może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Choć rozwiązanie to często pozwala zaoszczędzić czas, a także pieniądze, nie powinno się z niego korzystać. Sprawdź, jakiej kawy lepiej unikać.
Są ludzie, którzy obwiniają poranne wypicie kawy za popołudniowe "zjazdy" i tacy, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez małej czarnej. Ba, są też osoby, które pierwszą kawę piją w łóżku! I która z nich ma rację? Kiedy pić kawę, by działa najdłużej i szkodziła najmniej?– Każdy inaczej reaguje na kofeinę – powiedziała w rozmowie z dziennikiem The New York Times Marilyn Cornelis, badaczka kofeiny z Northwestern University Feinberg School of Medicine w Chicago.Są jednak pewne zasady, dzięki którym kawa może działać dłużej. Chodzi o to, ile czasu dzieli pierwszą filiżankę od momentu otwarcia oczu i oto, jak zbyt wczesne wypicie kawy wpływa na nasze hormony. Chcecie wiedzieć więcej? Zostańcie z nami.