Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Żywienie > Dla seniora są zbawienne, chronią przed udarem i poprawiają tarczycę
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.11.2025 15:21

Dla seniora są zbawienne, chronią przed udarem i poprawiają tarczycę

Dla seniora są zbawienne, chronią przed udarem i poprawiają tarczycę
Fot. Canva

Jesienią grona ciemnych winorośli osiągają szczyt smaku i wartości odżywczych. Właśnie teraz warto po nie sięgać, szczególnie w diecie seniorów. Szklanka tych owoców wspiera serce, układ nerwowy i tarczycę lepiej niż niejeden suplement.

Jesienne bogactwo witamin i minerałów

Ciemne winogrona dostarczają witamin C, A, z grupy B oraz minerałów: potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Zawarte w nich polifenole działają przeciwzapalnie, neutralizują wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia, co jest szczególnie ważne w starszym wieku. Domowe przetwory z winogron (np. dżem z dodatkiem goździków i soku pomarańczowego) pozwalają zachować ich właściwości na zimę.

Seniorzy z niedoczynnością tarczycy zyskują dodatkowe wsparcie dzięki obecności jodu w ciemnych winogronach. Zawierają go więcej niż odmiany jasne, a jednocześnie nie podnoszą ciśnienia, jak produkty solone. Jod wspomaga syntezę hormonów T3 i T4, poprawia przemianę materii i reguluje temperaturę ciała.

Ochrona serca i mózgu

Resweratrol i kwercetyna obniżają ciśnienie, poprawiają elastyczność naczyń i redukują poziom LDL. Wzrost frakcji HDL zmniejsza ryzyko miażdżycy, zawału i udaru mózgu – schorzeń szczególnie niebezpiecznych po 65. roku życia. Ciemne winogrona chronią też komórki nerwowe przed stresem oksydacyjnym, mogąc opóźniać procesy neurodegeneracyjne.

Najlepiej podawać je świeże jako przekąskę lub dodatek do owsianki, twarogu czy sałatki. Sprawdzają się też jako deser – bez potrzeby dosładzania. Można je suszyć i wykorzystać jako rodzynki, zachowując większość wartości.

Kiedy zachować ostrożność?

Z powodu wysokiej zawartości cukrów, osoby z cukrzycą powinny ograniczyć porcje do dwóch małych kielichów dziennie. Przyjmujący leki przeciwzakrzepowe powinni skonsultować zwiększone spożycie z lekarzem – resweratrol może nasilać ich działanie.

Przy zachowaniu umiaru ciemne winogrona pozostają pysznym i zdrowym elementem jesiennej diety seniora.

Ta herbata naprawdę obniża cholesterol. Wystarczy jedna filiżanka dziennie, by odczuć korzyści
zielona herbata
Zielona herbata: właściwości i działanie
Od wieków uznawana jest za napój długowieczności. W krajach Azji stanowi codzienny rytuał, a dziś coraz częściej sięgają po nią także Europejczycy. Najnowsze badania potwierdzają, że regularne picie tej herbaty wspiera serce, poprawia trawienie, wzmacnia odporność i… nastrój. Wystarczy jedna filiżanka dziennie, by organizm zaczął odczuwać korzyści.Ta herbata obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i wspiera zdrowie sercaZawarte w niej katechiny i polifenole chronią komórki przed stresem oksydacyjnymPomaga w trawieniu, wspiera wątrobę i reguluje poziom cukru we krwiZwiększa odporność i poprawia koncentrację dzięki zawartości teaninyWystarczy jedna filiżanka dziennie, by zacząć czerpać z niej korzyści, a trzy, by rozpoczęła się walka z cholesterolem
Czytaj dalej
Jedz to, a zaparcia przejdą do historii. Numer 3 koniecznie musisz włączyć do diety
babka jajowata
Najlepsze produkty na zaparcia
Zaparcia to nie tylko dyskomfort, ale też realny ból i wstydliwy problem, który potrafi skutecznie odebrać chęć do życia. Gdy organizm przestaje pracować w rytmie, nawet najprostsze czynności stają się wyzwaniem. Ludzie sięgają wtedy po wszystko — od śliwek po lewatywy, herbatki przeczyszczające i apteczne środki. Niestety, efekty bywają krótkotrwałe. Tymczasem naukowcy potwierdzają: istnieje szereg produktów, które naprawdę działają i pomagają jelitom odzyskać naturalny rytm.Zaparcia często wynikają z błędów żywieniowych i odwodnienia, ale mogą też być objawem poważniejszych choróbKiwi, śliwki, chleb żytni, babka jajowata i kefir to naturalni sprzymierzeńcy zdrowych jelitNumer 3, czyli babka jajowata, ma udowodnione naukowo działanie przeczyszczające Woda mineralna o wysokiej zawartości magnezu i magnez w diecie wspierają efekty działania błonnika
Czytaj dalej
Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: