Jest pyszny i egzotyczny, więc włączenie go do diety to sama przyjemność. Ale warto to zrobić nie tylko dla rozkoszy podniebienia. Ma niesamowite właściwości prozdrowotne, o czym wie niewiele osób. To istna bomba witaminowa, odżywia cały organizm, ale przede wszystkim jelita i serce. Dba o naszą odporność i chroni przed nowotworami. Domyślasz się, o czym mowa?
Ten nowotwór co roku zabija tysiące Polaków. Praktycznie każdy z nas zna kogoś lub słyszał o kimś, kto na niego umarł. Mowa o raku płucu, który przez wiele lat rozwija się nie dając wyraźnych objawów. Jak zmniejszyć jego ryzyko? Przede wszystkim nie palić, ale być może jest jeszcze coś, co możemy dla siebie zrobić – chodzi o uwzględnienie w swojej diecie pewnego owocu.
Owoce bardzo często traktujemy jak zdrowy zamiennik słodkich przekąsek. Jednak niektóre z nich mają w sobie więcej cukru niż zwykła czekolada. Czy to znaczy, że lepiej z nich zrezygnować? Jak jeść te owoce, żeby czerpać z nich to, co najlepsze?Zawartość cukru w czekoladzie różni się w zależności od jej rodzaju; przeciętna czekolada mleczna ma w 100 g ok. 50-60 g cukru. Tymczasem w suszonych daktylach na 100 g przypada ok. 66 g cukru, czyli nawet więcej. Czy to znaczy, że od owoców lepiej wybrać słodką przekąskę z marketu?
Fundacja Pro-Test systematycznie bada żywność, która trafia do koszyków Polaków. Wyniki pomiarów rzadko kiedy są zadowalające. Ostatnio wzięto pod lupę pomarańcze kupione w dwóch najpopularniejszych dyskontach – w Lidlu i Biedronce. Specjaliści od żywienia podkreślają, że w diecie powinno znaleźć się jak najwięcej warzyw i owoców. Jednak w obliczu niektórych badań, można się zacząć zastanawiać, czy to na pewno jest słuszne.
Owoce powinny na stałe rozgościć się w naszej diecie. Które z nich są jednak najzdrowsze i najbardziej wartościowe? Ten owoc zdobył niemal całą pulę punktów w rankingu, więc zdecydowanie warto się nim zajadać.
Czy odchudzanie musi oznaczać super restrykcyjną dietę? I ciągle towarzyszące uczucie głodu? Wcale nie. Czasem wystarczy jeden prosty trik, by podkręcić spalaniu tłuszczu i poprawić trawienie. Tu sprawdzi się odżywczy koktajl z zaledwie trzech składników, ale jest jeden warunek – trzeba pić go regularnie.Co więcej, ten napój, choć odchudza, to również syci, a w dodatku dostarcza cennych składników odżywczych i wspomaga metabolizm. Z nim kilogramy same polecą w dół! Chcesz się przekonać?
Słodki, soczysty i pełen potężnych właściwości prozdrowotnych. Smakiem przypomina truskawki, agrest, śliwki lub gruszki – w zależności od odmiany i stopnia dojrzałości. Jest blisko spokrewniony z tropikalnym owocem, ale możesz uprawiać go we własnym ogrodzie.Niepozorny, zielony i pełen niezwykłych właściwości – ten owoc to prawdziwa bomba zdrowotna! Naukowcy nie mają wątpliwości: regularne spożywanie go może znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na raka, wspomaga odporność i poprawia trawienie. Do tego smakuje tak dobrze, że trudno mu się oprzeć. A najlepsze? Można go jeść bez obierania!
Zima jest tą porą roku, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest znacznie utrudniony. Tęskniąc za ich smakiem, często sięgamy po produkty przetworzone — mrożone, suszone czy zapuszkowane. Okazuje się jednak, że nie jest to obojętne dla naszego zdrowia. Pewien rodzaj owoców wykazuje szczególnie szkodliwe działanie. Lepiej ich unikać.
Odpowiednia dieta jest niezwykle ważna. Nie powinni zapominać o tym również seniorzy, którzy bardzo często pozwalają sobie na odstępstwa lub całkowicie nie dbają o to, co jedzą. W diecie tej grupy wiekowej szczególne miejsce powinien zająć ten owoc. Poprawia pracę serca i wspiera układ krążenia, co w tym wieku jest niezwykle ważne.
Leczenie niepłodności to długi i skomplikowany proces, który często kończy się niepowodzeniem. Wieść o tym, że pojawiły się komplikacje w związku z posiadaniem dzieci, jest dla wielu par bardzo dołująca. Na szczęście istnieją terapie, które mogą wyleczyć niepłodność. Wszelkie zalecenia lekarza warto wspomóc naturalnymi sposobami, jak zmianą trybu życia czy odpowiednio zbilansowaną dietą. Osoby, które zmagają się z problemem niepłodności, powinny włączyć do swojego menu owoce, które zawierają dużo resweratrolu. Okazuje się, że ten związek wykazuje pozytywne działanie w leczeniu tej przypadłości wśród kobiet.
Ten owoc nazywany jest „brazylijskim klejnotem” nie bez powodu. To istna witaminowa bomba, która ma szereg różnorodnych korzyści zdrowotnych. Co to za owoc i dlaczego warto włączyć go do diety? Odpowiadamy.
Zimą nasz organizm szczególnie potrzebuje witamin i składników mineralnych. Kiedy mamy ochotę na świeże warzywa lub owoce, możemy mieć wątpliwości, czy ich zakup to na pewno dobry pomysł. Sklepy w tym czasie oferują głównie owoce cytrusowe, które nie każdemu służą. Zaś warzywa często są zupełnie bez smaku. Wiele produktów importowanych jest również skażonych pestycydami. Czy zdrową alternatywą będą w takim razie mrożonki?
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę diety każdego człowieka. Są dla nas kluczowym źródłem witamin, minerałów i błonnika, wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ich regularne spożywanie pomaga wzmocnić odporność, poprawia trawienie i zmniejsza ryzyko wielu chorób, ale jak się okazuje – nie zawsze.Dla utrzymania dobrej kondycji i zdrowia zaleca się spożywanie co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie, najlepiej podzielonych na 5 porcji. Warzywa powinny stanowić większą część spożywanych przez nas produktów roślinnych, a owoce ok. ¼ całkowitej ilości. Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnych witamin, minerałów i błonnika, wspierając zdrowie i odporność.
Istnieje pewien owoc, który dobrze smakuje, a przy tym wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Wspomaga pracę jelit, wspiera pracę serca i układu krwionośnego, a także hamuje ochotę na słodkie. Ceni się ją również za jej wyjątkowe walory smakowe. Jest nie tylko zdrową, ale również pyszną przekąską. I choć jest to owoc tropikalny, warto włączyć go do swojego menu!
Choć tegoroczna zima nie dała nam się jeszcze we znaki, otrzymująca się stale niższa temperatura nie dla każdego jest zjawiskiem komfortowym. Do wychłodzenia organizmu może dojść w każdej chwili, dlatego tym bardziej zwracajmy uwagę na to, co jemy, aby nie ryzykować chorobą.
Naukowcy wciąż poszukują sposobów na poprawę jakości życia seniorów, sięgając coraz częściej do rozwiązań, które proponuje natura. W ostatnim czasie ich ciekawość wzbudziła głożyna pospolita, zaskakująca swoimi właściwościami prozdrowotnymi – nie tylko w kontekście chorób neurodegeneracyjnych.
Soczysty, orzeźwiający i pełen witamin – grapefruit to owoc pozornie idealny. Bogaty w witaminę C, antyoksydanty i błonnik, wspiera odporność, pomaga w utrzymaniu zdrowej sylwetki i dodaje energii na cały dzień. Lekko kwaskowaty, a zarazem słodki smak sprawia, że doskonale sprawdza się jako dodatek do śniadań, koktajli czy sałatek. Ale nie każdy powinien go jeść.
Dieta to klucz do zdrowia – ta wiedza staje się coraz bardziej powszechna. Od tego, po jakie produkty sięgamy w codziennej diecie, zależy naprawdę bardzo dużo, np. to, czy zachorujemy na nowotwór, czy nie. W naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców. Szczególnie antynowotworowe działanie wykazują jagody i borówki. A wszystko za sprawą antocyjanów, barwników odpowiedzialnych za ich kolor.
Ten owoc jest nie tylko zdrowy, ale i bardzo smaczny. Można przyrządzić z niego koktajl, upiec ciasto albo wrzucić kilka sztuk do sałatki. Jeśli zależy Ci na dobrej pamięci i prawidłowym funkcjonowaniu mózgu, powinieneś spożywać go jak najczęściej. Twój organizm na pewno Ci podziękuje.
Kompot z suszu to smak kuchni łemkowskiej. W Wigilię pojawia się na wielu polskich stołach. Poza walorami smakowymi ma również walory zdrowotne.Kompot z suszu albo się kocha, albo się nienawidzi. W garnku, w którym się go przygotowuje, można znaleźć wiele produktów – od suszonych jabłek, przez gruszki, po wędzone śliwki. Nie brakuje też korzennych przypraw. Tradycyjna receptura, w zależności od domu, jest modyfikowana.
Rak to nowotwór złośliwy, który nie tylko namnaża się w sposób nieprawidłowy, ale również nacieka na inne tkanki, uszkadzając je, tworząc przerzuty. Odpowiednia dieta może zmniejszyć szansę na zachorowanie. Warto więc jeść ten owoc kilogramami, bo zdaniem ekspertów rak go nie znosi. Według danych statystycznych Krajowego Rejestru Nowotworów z 2023 roku wynika, że z rakiem zmaga się ok. 1,17 mln Polaków. Oznacza to, że na każde 100 tys. osób w Polsce 440 ma zdiagnozowanego raka. Liczba nowych zachorowań w skali roku sięga blisko 170 tys.
Niedobory żelaza mogą prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak osłabienie i spadek odporności, a w skrajnych przypadkach nawet anemii. Żelazo, choć najczęściej jego obecność wiążemy z produktami odzwierzęcymi, znajduje się także w roślinach i produktach pochodzenia roślinnego. Bardzo dobrym źródłem żelaza są m.in. warzywa liściaste i strączkowe, o czym doskonale wiedzą osoby będące na diecie roślinnej. Zdrową alternatywą są także owoce.
Doskonale wiemy, że warzywa i owoce są nieocenione w naszej codziennej diecie. Wybór jest ogromny, jednak niektóre szczególnie warto włączyć do jadłospisu. Ten wyjątkowy owoc jeszcze do niedawna był znany tylko mieszkańcom Australii, jednak dziś zdobywa popularność na całym świecie – również w Polsce. Co to za owoc i jakie ma właściwości? Sprawdźmy.Caviar lime ma miąższ, który przywodzi na myśl przypominające kawior kuleczki. Zachwyca nie tylko świeżym, cytrusowym smakiem i zapachem, ale też egzotycznym wyglądem. Dlaczego warto go jeść?
Z pewnością wiele osób będzie zaskoczonych tym, że najzdrowszy owoc świata rośnie w Polsce. Dodatkowo, więcej niż połowa społeczeństwa, nawet nie słyszała o jego wspaniałych właściwościach i w sklepach omija go szerokim łukiem. Dlaczego warto jeść rokitnik? Odpowiadamy.Rokitnik najczęściej jest składnikiem nalewek i soku, ale sam w sobie nie jest popularny. To jednak duży błąd, bo zawiera wiele cennych właściwości. Nie bez powodu mówi się, że to najzdrowszy owoc świata. Mamy to szczęście, że rośnie w Polsce, więc powinniśmy to wykorzystać.
Właśnie rozpoczął się sezon na śliwki i chociaż to owoce pełne cennych składników odżywczych i witamin, niektórym mogą poważnie zaszkodzić. Osoby cierpiące na te schodzenia powinny zachować szczególną ostrożność, jeśli mają ochotę na śliwki.
Zdrowa dieta powinna obfitować w warzywa i owoce, tymczasem... wiele z nich wcale nie jest dla nas zdrowych i bezpiecznych. Coraz częściej zwraca się uwagę na problem nadmiernego użycia pestycydów, które pozostają na powierzchni tych produktów i mogą negatywnie wpływać na zdrowie człowieka. Niedawno opublikowano raport, z którego wynika, że na niektóre warzywa i owoce powinniśmy szczególnie uważać. Wiele z nich jest bardzo zanieczyszczonych.
Pigwa to owoc często niedoceniany, choć posiada niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Akurat jest sezon na pigwę, warto więc skorzystać i coś z niej zrobić. Jest tak cierpka, że nie da się jej jeść na surowo, ale doskonale sprawdza się w przeróżnych przetworach – np. w nalewkach. Nalewka z pigwy jest bardzo smaczna, a przy tym działa prozdrowotnie. Wspomaga trawienie, przynosi ulgę przy zgadze oraz wspiera pracę wątroby. Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji spróbować tej domowej mikstury, teraz jest idealny moment, by taka przygotować. Będzie idealna na zimowe wieczory, zwłaszcza gdy nieco przemarzniemy.
Zaskakuje smakiem, ale i swoimi właściwościami prozdrowotnymi. Ten owoc w Polsce rośnie dziko, jest więc bardzo łatwo dostępny, a jednak nie jest zbyt popularny. Rzadko go jemy na surowo, jeszcze rzadziej przetwarzamy, a szkoda, bo jest naprawdę smaczny.Ponadto morwa, bo o niej mowa, to kompletnie niedocenione bogactwo witamin, antyoksydantów i minerałów. Może być biała, czarna lub czerwona – to trzy odmiany tego samego gatunku, z których każda ma coś wyjątkowego do zaoferowania.