Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Owoce - pacjenci

Owoce - Pacjenci

Owoce na ciśnienie i cholesterol
11.08.2025 05:45 Zbijają ciśnienie i cholesterol, a do tego obłędnie smakują. Jem same albo z jogurtem

Już są w sklepach! Jedne z najsmaczniejszych owoców sezonowych, które kryją w sobie prawdziwe bogactwo zdrowotnych właściwości. Lecznicze właściwości malin, cenione w starożytności, obecnie potwierdzają naukowe badania. Spożywane regularnie słodkie owoce mogą działać jak naturalna tarcza ochronna dla serca, układu odpornościowego i całego organizmu.• Maliny są bogate w silne przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.• Zawartość potasu i flawonoidów wspiera zdrowie serca i pomaga obniżać ciśnienie krwi.• Wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dlatego pomagają przy przeziębieniach.• Błonnik i keton malinowy wspomagają metabolizm i proces odchudzania.• Są źródłem cennych witamin i minerałów, które wspierają odporność i układ nerwowy.• Połączenie z jogurtem poprawia trawienie i wzmacnia przyswajanie składników odżywczych.

koktajl truskawkowy
06.08.2025 15:19 Dodaj to do truskawek i zmiksuj. Na jelita zadziała jak balsam

Sezon na truskawki powoli dobiega końca, więc to ostatni moment, by skorzystać z ich pełni smaku i wartości odżywczych. Te soczyste owoce to nie tylko raj dla podniebienia, ale i prawdziwa bomba zdrowotna. A jeśli połączysz je z jednym, niepozornym dodatkiem – twoje jelita będą ci wdzięczne. Taki koktajl działa niczym kojący balsam dla układu trawiennego i jest pyszną alternatywą dla sklepowych słodyczy.Truskawki wspierają układ krążenia, wątrobę i nerki, a przy tym są lekkostrawneSiemię lniane to źródło błonnika i kwasów omega-3 – działa łagodząco na przewód pokarmowyPołączenie tych dwóch składników daje koktajl idealny dla zdrowia jelit

Fruktoza z owoców
06.08.2025 11:37 Czy bać się fruktozy z owoców? Lekarka wyjaśnia: tylko w dwóch przypadkach

Fruktoza z jabłka czy borówek nie działa na organizm tak jak syrop glukozowo-fruktozowy z napojów gazowanych. Kiedy rzeczywiście może być groźna? Tylko w dwóch ściśle określonych sytuacjach – tłumaczy lekarka Magdalena Cubała-Kucharska.Dlaczego fruktoza z owoców wzbudza tyle kontrowersji? W krótkim nagraniu opublikowanym na Instagramie dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska – lekarka rodzinna i specjalistka medycyny funkcjonalnej, założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej ARCANA – wyjaśnia, że naturalna fruktoza obecna w owocach to nie to samo, co ta dodawana do przetworzonej żywności. Problem pojawia się tylko w dwóch konkretnych przypadkach.Jedzenie całych owoców nie jest zagrożeniem dla zdrowia Z owoców należy zrezygnować tylko w przypadku wystąpienia dwóch schorzeń Jak najlepiej jeść owoce?

granat
04.08.2025 11:57 Jeśli chcesz uniknąć miażdżycy, jedz do woli. Rozbija złogi w tętnicach

Miażdżyca to cichy zabójca, który rozwija się latami i często długo nie daje żadnych objawów. Tymczasem może prowadzić do zawału serca, udaru mózgu, a nawet śmierci. Choć to choroba przewlekła, mamy realny wpływ na jej rozwój – a kluczem jest tu profilaktyka, zwłaszcza dieta. Warto np. sięgać po granaty, które pomagają rozbijać złogi w naczyniach i poprawiają krążenie.Miażdżyca to choroba, która uszkadza tętnice i prowadzi do zawałów oraz udarów Jej rozwój przyspiesza niezdrowy styl życia: zła dieta, brak ruchu, stres i używki Tętnice można wspierać dietą bogatą w witaminy, antyoksydanty i zdrowe tłuszcze: szczególnie korzystne działanie wykazują granaty – ich sok może zmniejszyć złogi miażdżycowe nawet o 30%

Sezonowe owoce na cholesterol i wątrobę
31.07.2025 08:05 Te 2 owoce regulują cholesterol i chronią wątrobę. Będą dojrzałe w sierpniu

Wielu z nas lato kojarzy się głównie z truskawkami, borówkami i czereśniami, jednak paleta lokalnych owoców sezonowych jest zdecydowanie bogatsza. O dwóch wyjątkowo korzystnych dla zdrowia, a mało znanych owocach dostępnych w Polsce przypomniał dziś rano dr Bartek Kulczyński.Dzisiejszy Poranny Dziennik Zdrowia dr Kulczyński poświęcił dwóm wyjątkowym owocom, o których mało kto dziś pamięta. Oba są bogate w liczne prozdrowotne związki, a łączy je dobroczynny wpływ na cholesterol i wątrobę.Rokitnik to naturalna bomba witaminowa, szczególnie bogata w witaminę C i antyoksydanty, wspierające odporność i wątrobę Owoce rokitnika wspierają metabolizm i regulują cholesterol, dzięki obecności kwasów tłuszczowych, witaminy E i kwasów organicznych Dereń ma silne działanie przeciwzapalne, potwierdzone badaniami nad zawartymi w nim irydoidami Jego owoce wspomagają leczenie chorób metabolicznych, takich jak miażdżyca i cukrzyca, wpływając na regulację lipidów i glukozy

Borówki – dobry owoc dla seniorów
20.07.2025 08:11 Ten owoc dla seniorów jest ważny – wspiera wzrok, pomaga na serce

Borówki amerykańskie to nie tylko smaczna przekąska, ale prawdziwe wsparcie dla organizmu osób starszych. Dzięki unikalnemu składowi, pomagają zadbać o serce, wzrok, pamięć i układ krążenia – a wszystko to zamknięte w małej, fioletowej kulce. Sprawdź, dlaczego seniorzy powinni jeść borówki regularnie, szczególnie w sezonie letnim.Zawarte w borówkach antocyjany poprawiają krążenie w siatkówce oka i pomagają przy jaskrze, kurzej ślepocie i zwyrodnieniu plamki żółtej. Flawonoidy wspomagają pamięć i chronią mózg przed demencjąBorówki obniżają ciśnienie krwi, wspierają pracę serca, zmniejszają ryzyko zakrzepów i miażdżycy. Dzięki niskiemu IG są bezpieczne dla cukrzykówFitoestrogeny i kwas elagowy zawarte w borówkach hamują rozwój niektórych nowotworów. Kwasy fenolowe wspierają kości i zapobiegają osteoporozie u kobiet 50+

Zamiast jeść go na potęgę, omijamy go w sklepie. A jest jak pokarm bogów
18.07.2025 17:25 Zamiast jeść go na potęgę, omijamy go w sklepie. A jest jak pokarm bogów

Na całym świecie jest bardzo popularny, jednak w Polsce kupowany jest sporadycznie. Ten owoc jest jednak odpowiednikiem boskiej ambrozji. Ma niesamowite właściwości i mówi się o nim, że wydłuża życie. Co to za owoc? Podpowiadamy.Najpierw kaki występował w Chinach, a następni był hodowany również w Korei i Japonii. Do dziś są to najwięksi producenci tego owocu. Uprawą zajmują się też inne kraje - Brazylia, Włochy i Izrael. W Polsce nie jest możliwa uprawa tego owocu, ponieważ jest rośliną klimatu tropikalnego, a zimowe temperatury w Polsce są dla niego zabójcze.

czereśnie
01.07.2025 11:24 Pestycydy z czarnego rynku w czereśniach. Wcale nie pochodzą z importu

Jędrne, soczyste i ciemno czerwone. Takie czereśnie obiecują wiele: nie tylko obłędny smak, ale i mnóstwo cennych, unikalnych składników odżywczych. Tyle obietnice, a co naprawdę możemy uzyskać z garści pięknych owoców? Niestety, także koktajl szkodliwej chemii. Jak wykazały testy fundacji Pro-Test, w przebadanych czereśniach znaleziono sporo pozostałości pestycydów. Co ciekawe, i bardzo ważne dla konsumentów, te najbardziej zanieczyszczone owoce pochodziły „od rolnika”, z bazarku.Czereśnie z bazarku były najbardziej skażone pestycydami – zawierały aż osiem różnych substancji Najbezpieczniejsze okazały się owoce z Lidla i Biedronki – zawierały tylko śladowe ilości dopuszczonych środków ochrony roślin W polskich czereśniach wykryto nielegalny ometoat – związek szczególnie toksyczny dla zdrowia

Chronią mózg i serce
29.06.2025 08:40 Zmniejsz ryzyko udaru, zawału i cukrzycy. Jedz to 4-5 razy w tygodniu

Najnowsze badanie opublikowane w czasopiśmie „Frontiers in Nutrition” wskazuje, że regularne spożywanie borówek może znacząco zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym udaru mózgu i zawału serca. Korzyści obejmują także profilaktykę cukrzycy typu 2 i poprawę funkcji poznawczych u osób starszych. Co stoi za tymi właściwościami? Kluczową rolę odgrywają naturalne związki roślinne – antocyjany – zawarte właśnie w borówkach.Borówki są źródłem antocyjanów, które wzmacniają naczynia krwionośne Badania potwierdzają skuteczność borówek w profilaktyce chorób układu krążenia i cukrzycy Borówki wspierają również funkcjonowanie układu nerwowego Prozdrowotne właściwości wykazują pełne owoce 

To jedzenie neutralizuje mikroplastik
26.06.2025 16:33 Te owoce neutralizują mikroplastik. Jedz codziennie, naukowcy polecają

Mikroplastik obecny jest w wodzie, jedzeniu, powietrzu i… naszych organizmach. Naukowcy odkryli, że antocyjany – naturalne barwniki roślinne – mogą neutralizować ich szkodliwy wpływ. Niektóre owoce mogą mieć znaczenie w ochrony przed mikroplastikiem. Odpowiednia dieta i ograniczenie plastiku w otoczeniu to kluczowe kroki w ochronie zdrowia.

suszone śliwki na zaparcia
23.06.2025 05:45 1 produkt i zaparcia znikają. Seniorze, szybko sobie podziękujesz

Zaparcia to problem, który dotyczy około 14 proc. osób. Siedzący tryb życia, jazda samochodem, nieregularne posiłki spożywane w biegu – to wszystko sprawia, że coraz więcej osób zmaga się z problemem zaparć. Jak sobie z nim radzić? Jest jeden owoc, który może pobudzić trawienie i ułatwić wypróżnianie – są nim suszone śliwki.Zaparciami można nazwać za małą ilość wypróżnień i towarzyszące temu objawyZaparcia ma 14 proc. Polaków, problem wzrasta po 65 roku życiaŚliwki suszone to domowy sposób na zaparciaSą również inne produkty, które powinny być elementem diety na zaparcia

mama daje córce truskawkę
20.06.2025 08:23 Tak poznasz, że truskawki są pryskane. Zrób to, zanim podasz dzieciom!

Czerwiec to sezon na jeden z najsmaczniejszych i najbardziej wyczekiwanych owoców – truskawki. Niestety, niektóre mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu, zwłaszcza dzieciom. Mowa o tych, które potraktowano chemią, w tym pestycydami. Na szczęście istnieją proste sposoby, by sprawdzić, czy truskawki były pryskane.Nawet 98% truskawek może zawierać pestycydyPestycydy mogą doprowadzić do zatrucia, a także zwiększyć ryzyko raka“Chemia” jest oznaczana na opakowaniach truskawekMożesz wykonać domowy test na obecność chemikaliów w truskawkach

Niedoceniana skarbnica zdrowia
17.06.2025 19:00 W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, hamuje starzenie i działa przeciwnowotworowo

Jego ciemne strączki wyglądem przypominają fasolkę, ale smak przywodzi na myśl… kakao! Karob, z którego robi się mączkę chleba świętojańskiego, to naturalny składnik o ogromnym, choć w Polsce wciąż niewykorzystanym potencjale prozdrowotnym. Ta wyjątkowa roślina może wspomagać walkę z cukrzycą, hamować procesy starzenia się organizmu oraz przeciwdziałać rozwojowi nowotworów.Karob to naturalny składnik o silnym działaniu przeciwutleniającym, który wspiera prewencję raka i spowalnia procesy starzenia Dzięki wysokiej zawartości błonnika karob reguluje poziom cukru we krwi i może wspomagać leczenie cukrzycy typu 2 Jest bezpieczną alternatywą dla kakao – nie zawiera kofeiny ani teobrominy, a jego naturalna słodycz ogranicza potrzebę dosładzania Mączka chleba świętojańskiego znajduje szerokie zastosowanie w kuchni m.in. jako zdrowy zamiennik czekolady

Ten owoc zastępuje mięso
13.06.2025 13:08 Superowoc, który świetnie zastępuje mięso. Już dostępny w Polsce

Choć wygląda niepozornie, kryje w sobie bogactwo składników odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Owoc chlebowca, znany też jako jackfruit, zdobywa coraz większą popularność w Europie – także w Polsce. Co sprawia, że ten tropikalny gigant bywa nazywany „roślinnym mięsem”? I dlaczego warto włączyć go do diety?Owoc chlebowca (Artocarpus heterophyllus, jackfruit) pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej Niedojrzałe owoce są wykorzystywane w kuchni jako zamiennik mięsa Owoce chlebowca to skarbnica wartości odżywczych – wspierają odporność i serce Azjatycki przysmak można już kupić w Polsce 

śliwki
13.06.2025 05:45 Te owoce to bomba antyoksydantów. Zielona herbata może się schować

Cenimy zieloną herbatę ze względu na zawarte w niej, cenne dla zdrowia, antyoksydanty. Są to substancje, które neutralizują wolne rodniki, czyli reaktywne formy tlenu, i chronią komórki przed uszkodzeniami i działaniem stresu oksydacyjnego. A w efekcie – przeciwdziałają procesom starzenia oraz rozwojowi wielu groźnych chorób, w tym nowotworów.Nie każdy jednak lubi smak zielonej herbaty, który jest specyficzny – dość cierpki. Na szczęście ten napar nie jest jedynym źródłem antyoksydantów. Jeszcze więcej znajdziesz w kilku owocach.Zielona herbata to cenne źródło antyoksydantów, ale istnieją produkty jeszcze bogatsze Antyoksydanty z owoców wspierają odporność, serce i opóźniają starzenie się organizmu Wśród liderów znajdują się borówki, porzeczki i jeżyny – jedz je na surowo lub w sałatkach

czereśnie
12.06.2025 13:14 Przy tych chorobach nie jedz czereśni. Mogą poważnie zaszkodzić

Powoli zaczyna się sezon na czereśnie. Te pyszne owoce bogate w witaminę C często goszczą na stołach Polaków. Można z nich przygotować kompot, wypieki, a także musy. Niestety, nie wszyscy mogą jeść. Dobra wiadomość jest taka, że lista przeciwskazań do jedzenia czereśni nie jest długa.Alergia na czereśnie może pojawić się na każdym etapie życiaPrzeciwskazaniem do jedzenia czereśni jest uczulenie na salicylanyOsoby z wysokim potasem powinny unikać czereśniNależy zachować ostrożność przy chorobach nerek

Owoc wiecznej młodości
07.06.2025 08:10 Wystartował sezon na owoc wiecznej młodości. Kosztuje sporo, ale możesz nazbierać sobie sam

Powoli rozkręca się sezon na jagodę kamczacką. Póki co na giełdzie owoców jest niewiele i stąd dość wysokie ceny – za kilogram jagód zapłacimy nawet 40 zł. Jeśli nie chcesz wydawać tak dużo na wiosenną porcję zdrowia, możesz skorzystać z ciekawej alternatywy. Aż 15 krajowych plantacji organizuje samozbiory, a za tak zdobyte owoce zapłacisz dużo mniej!Jagoda kamczacka, nazywana czasem owocem wiecznej młodości lub eliksirem życia, to jeden z najwcześniej dojrzewających owoców w Polsce. W ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością – nie tylko ze względu na wyborny smak, ale również niesamowite właściwości zdrowotne. Chcesz nazbierać sobie koszyczek? Wiemy, gdzie!

Tego nie jedz na wakacjach
27.05.2025 07:00 Nigdy nie jedz tego owocu na wakacjach. To tykająca bomba. Zatrucie murowane

Wielkimi krokami zbliżają się wakacje, a wraz z nimi długo wyczekiwane urlopowe wyjazdy. Gdy decydujesz się na nocleg w hotelu, często możesz liczyć na śniadanie serwowane w postaci szwedzkiego stołu. Jednak wybierając smakołyki na swój talerz, zachowaj ostrożność. Zwłaszcza jeden owoc może być bardzo groźny.Hotelowy szwedzki stół to nie lada gratka dla podniebienia. Zwykle można wybierać nie tylko wśród licznych potraw śniadaniowych i dodatków na kanapki, ale też słodkich przekąsek, w tym rozmaitych owoców. Jak się okazuje, jeden z nich jest odpowiedzialny za olbrzymią liczbę zatruć.

Polacy jedzą ten owoc na potęgę
26.05.2025 13:42 Polacy jedzą ten owoc na potęgę. Naukowcy ostrzegają - ma wysoki poziom skażenia

Nie wszystkie warzywa wystarczy po prostu porządnie umyć. Niektóre z produktów, z pozoru zdrowych mogą okazać się silnie toksyczne, szczególnie spożywane nadmiernych ilościach. Owoc, o którym mowa wiedzie prym w Polsce. Teraz naukowcy ostrzegają przed jego spożyciem. Co roku amerykańska organizacja pozarządowa Environmental Working Group (EWG) opublikowała ranking najbardziej i najmniej skażonych owoców i warzyw na świecie. Sprawdź, czy masz go w domu.

sok z żurawiny
24.05.2025 08:31 Ten sok jest świetny na pęcherz i serce. Można pić go codziennie

Gdy odczuwamy dolegliwości ze strony pęcherza moczowego, ten sok bywa najlepszym rozwiązaniem. Leczy stan zapalny, niweluje ból, szybko przynosi ulgę. Ale to tylko niewielki ułamek jego zdrowotnych właściwości.Wspiera także pracę serca i dba o odporność całego organizmu. A w upalne dni przynosi wspaniałe orzeźwienie. Jest zdrowy, a odpowiednio podany – bardzo smaczny. Czy wiesz już o jaki cud natury chodzi?

warzywa i owoce
07.05.2025 09:48 Tych warzyw i owoców lepiej unikać. To "brudna dwunastka" - mają najwięcej pestycydów

Świadomość konsumentów rośnie. Wiemy, że to, co jemy, przekłada się na nasze zdrowie i samopoczucie. Chcemy sięgać po produkty, które nie tylko smakują, ale także przyczyniają się do poprawy jakości naszego życia. Environmental Working Group to właśnie organizacja, która systematycznie bada różne produkty spożywcze trafiające do naszych koszyków sklepowych i domów. Stworzyła listę najbardziej zanieczyszczonych pestycydami warzyw i owoców. To „brudna dwunastka” – warto ją poznać dla własnego dobra.

Zdrowe śniadanie
30.04.2025 07:00 To śniadanie nie ma sobie równych. Wspiera serce i jelita. Lekarz rekomenduje

Wielu z nas wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, jednak często zdarza nam się sięgać po szybkie, niekoniecznie wartościowe śniadania. To fatalny błąd, ponieważ w ten sposób łatwo i szybko rujnujemy swoje zdrowie. Jakie śniadanie będzie więc najlepsze dla serca i jelit? Lekarz rekomenduje. 

sok z cytryny - właściwości
02.04.2025 07:00 Ten sok doda ci energii, zadba o odporność i jelita. Pij codziennie

Używamy go zwykle jako dodatek do koktajli, smoothie i innych napojów, a także do wielu różnych dań. Podkręca ich smak, nadaje cytrusowej nuty i wzbogaca w witaminę C oraz cenne dla zdrowia minerały.Jednak niektóre osoby piją ten sok także „solo”, czyli bez rozcieńczenia. I tu pojawiają się kontrowersje – bo ten sposób może z kolei doprowadzić do zgagi, a nawet zniszczyć zęby.

owoc kaki - właściwości
29.03.2025 08:18 Boski owoc, który ratuje serce. Polacy wciąż go nie znają

Niepozorny, a jednak niezwykle smaczny – słodki, soczysty i kremowy – w dodatku pełen wartości odżywczych. Ten egzotyczny owoc powinien na stałe zagościć w naszej diecie. Jego największym atutem jest korzystny wpływ na serce i układ krążenia, ale to nie jest jedyny powód, by włączyć go do jadłospisu. Czy, będąc w warzywniaku, wkładasz do koszyka zwykle gruszki, banany i jabłka? Czas to zmienić i otworzyć się na nowości.

marakuja - właściwości zdrowotne
24.03.2025 13:42 Totalny pogromca raka. Gdy zobaczysz w warzywniaku – od razu kupuj

Jest pyszny i egzotyczny, więc włączenie go do diety to sama przyjemność. Ale warto to zrobić nie tylko dla rozkoszy podniebienia. Ma niesamowite właściwości prozdrowotne, o czym wie niewiele osób. To istna bomba witaminowa, odżywia cały organizm, ale przede wszystkim jelita i serce. Dba o naszą odporność i chroni przed nowotworami. Domyślasz się, o czym mowa?

mini kiwi
19.03.2025 15:24 Ten owoc to pogromca raka płuc. Polacy powinni go jeść kilogramami

Ten nowotwór co roku zabija tysiące Polaków. Praktycznie każdy z nas zna kogoś lub słyszał o kimś, kto na niego umarł. Mowa o raku płucu, który przez wiele lat rozwija się nie dając wyraźnych objawów. Jak zmniejszyć jego ryzyko? Przede wszystkim nie palić, ale być może jest jeszcze coś, co możemy dla siebie zrobić – chodzi o uwzględnienie w swojej diecie pewnego owocu.

Cukier w owocach
09.03.2025 08:00 Te owoce mają więcej cukru niż czekolada. Czy w ogóle je jeść?

Owoce bardzo często traktujemy jak zdrowy zamiennik słodkich przekąsek. Jednak niektóre z nich mają w sobie więcej cukru niż zwykła czekolada. Czy to znaczy, że lepiej z nich zrezygnować? Jak jeść te owoce, żeby czerpać z nich to, co najlepsze?Zawartość cukru w czekoladzie różni się w zależności od jej rodzaju; przeciętna czekolada mleczna ma w 100 g ok. 50-60 g cukru. Tymczasem w suszonych daktylach na 100 g przypada ok. 66 g cukru, czyli nawet więcej. Czy to znaczy, że od owoców lepiej wybrać słodką przekąskę z marketu? 

pestycydy w pomarańczach
20.02.2025 10:05 Koktajl pestycydów w pomarańczach z Lidla i Biedronki. Badania fundacji Pro-Test

Fundacja Pro-Test systematycznie bada żywność, która trafia do koszyków Polaków. Wyniki pomiarów rzadko kiedy są zadowalające. Ostatnio wzięto pod lupę pomarańcze kupione w dwóch najpopularniejszych dyskontach – w Lidlu i Biedronce. Specjaliści od żywienia podkreślają, że w diecie powinno znaleźć się jak najwięcej warzyw i owoców. Jednak w obliczu niektórych badań, można się zacząć zastanawiać, czy to na pewno jest słuszne.