GIS wycofuje ze sklepów makaron świderki! Może zagrażać zdrowiu konsumentów
W partii makaronu wykryto substancję, która nie powinna się w nim znaleźć, ponieważ zagraża zdrowiu konsumentów. Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sklepów produkt zbożowy i ostrzega przed zagrożeniem związanym z jego spożyciem.
Zagrożenie dla zdrowia konsumentów
W badaniach przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność składu produktu z tym, jaki został podany na opakowaniu.
Chodzi o zawartości glutenu w makaronie typu świderki z mąki kukurydzianej, który oznakowano jako bezglutenowy.
Ze sprzedaży wycofano już jedną partię, a kolejne są sprawdzane. Dystrybutor zlecił dodatkowe badania na obecność glutenu w tym produkcie.
Wycofany makaron stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumentów, dla których został przeznaczony. Chodzi o pacjentów, których schorzenia wymagają całkowitej eliminacji glutenu z jadłospisu. Należą do nich m.in. celiakia, czyli genetycznie uwarunkowana nietolerancja glutenu, alergia na gluten oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.
W ich przypadku nawet niewielkie ilości glutenu mogą powodować niebezpieczne reakcje i powikłania zdrowotne.
Szczegóły wycofanej partii produktu
- nazwa – Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli,
- numer partii – 21 03 25 B,
- data minimalnej trwałości – 21.03.2025,
- producent – Sam Mills International S.A., Rumunia,
- dystrybutor w Polsce – Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki.
W jakich produktach znajduje się gluten?
Gluten to mieszanina białek znajdujących się w zbożach, takich jak m.in. pszenica, żyto i jęczmień.
Znajdziemy go w produktach zbożowych, ale nie tylko. Jest także obecny w żywności typu: makarony, niektóre kasze, ciasta, ciastka, słone przekąski, kawa zbożowa, niektóre alkohole, wędliny, parówki, kostki bulionowe, wyroby garmażeryjne, jogurty, sosy, marynaty, warzywa w puszce, czekolada. Może nawet występować w niektórych lekach i suplementach.