Pacjenci.pl Zdrowie GIS wycofuje ze sklepów makaron świderki! Może zagrażać zdrowiu konsumentów
canva.com

GIS wycofuje ze sklepów makaron świderki! Może zagrażać zdrowiu konsumentów

9 listopada 2023
Autor tekstu: Joanna Kamińska

W partii makaronu wykryto substancję, która nie powinna się w nim znaleźć, ponieważ zagraża zdrowiu konsumentów. Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje ze sklepów produkt zbożowy i ostrzega przed zagrożeniem związanym z jego spożyciem.

Zagrożenie dla zdrowia konsumentów

W badaniach przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność składu produktu z tym, jaki został podany na opakowaniu.

Chodzi o zawartości glutenu w makaronie typu świderki z mąki kukurydzianej, który oznakowano jako bezglutenowy.

Ze sprzedaży wycofano już jedną partię, a kolejne są sprawdzane. Dystrybutor zlecił dodatkowe badania na obecność glutenu w tym produkcie.

Wycofany makaron stanowi zagrożenie dla zdrowia konsumentów, dla których został przeznaczony. Chodzi o pacjentów, których schorzenia wymagają całkowitej eliminacji glutenu z jadłospisu. Należą do nich m.in. celiakia, czyli genetycznie uwarunkowana nietolerancja glutenu, alergia na gluten oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

W ich przypadku nawet niewielkie ilości glutenu mogą powodować niebezpieczne reakcje i powikłania zdrowotne.

Projekt bez nazwy - 2023-11-09T174104.179.png

Tony niebezpiecznych odpadów w kopalni na Śląsku. Nielegalne składowisko zagraża zdrowiu mieszkańców
28-latek zmarł po ukąszeniu przez pająka. Lekarze zbagatelizowali problem

Szczegóły wycofanej partii produktu

  • nazwa – Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli,
  • numer partii – 21 03 25 B,
  • data minimalnej trwałości – 21.03.2025,
  • producent – Sam Mills International S.A., Rumunia,
  • dystrybutor w Polsce – Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki.

W jakich produktach znajduje się gluten?

Gluten to mieszanina białek znajdujących się w zbożach, takich jak m.in. pszenica, żyto i jęczmień.

Znajdziemy go w produktach zbożowych, ale nie tylko. Jest także obecny w żywności typu: makarony, niektóre kasze, ciasta, ciastka, słone przekąski, kawa zbożowa, niektóre alkohole, wędliny, parówki, kostki bulionowe, wyroby garmażeryjne, jogurty, sosy, marynaty, warzywa w puszce, czekolada. Może nawet występować w niektórych lekach i suplementach.

Celiakia - objawy, przyczyny, leczenie, dieta. Ekspert tłumaczy
Jesienne wirusy już się zbliżają – co nam zagraża? Jak się przygotować?
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko