Pacjenci.pl Zdrowie Jak wybrać najlepsze śledzie? Po tym poznasz śledzie dobrej jakości
canva.com

Jak wybrać najlepsze śledzie? Po tym poznasz śledzie dobrej jakości

13 grudnia 2023
Autor tekstu: Joanna Kamińska

Śledź to jedna z naszych ulubionych ryb, bez której nie wyobrażamy sobie Świąt. Jest nie tylko smaczna, ale również niezwykle zdrowa! W sklepach mamy duży wybór śledzi. Na co zwrócić uwagę, aby wybrać produkt jak najlepszej jakości? Podpowiadamy.

Świeże śledzie

Jeżeli chcemy kupić świeżego śledzia, w pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na jego woń. Ryba nie powinna odstraszać zapachem.

Jeśli chodzi o wygląd ryby, powinna mieć różowoczerwone skrzela, błyszczącą łuskę i przezroczyste wypukłe oczy.

Lubisz makowiec? Mak wspiera serce i ma wiele prozdrowotnych właściwości
Najzdrowsze potrawy wigilijne. Top 3 dania! Rozmowa z ekspertem

Śledzie z beczki

Solanka może być mętna, jednak nie powinna mieć innej barwy niż ciemnokremowa.

Warto także zwrócić uwagę na kolor śledzi i wybierać te o jasnym kolorze. Żółte lub bardzo białe mięso oznacza, że ryba nie jest najświeższa.

Ponadto, mięso powinno być zbite i twarde. Jeśli się rozpada, świadczy to o jego nieświeżości.

Należy podkreślić, że te najbardziej tłuste i największe śledzie będą miały najsmaczniejsze mięso, dlatego zwróćmy uwagę na ich rozmiar.

Śledzie w opakowaniu

Kupując śledzie w opakowaniu, warto zwrócić uwagę na skład, aby był jak najkrótszy. Najlepiej wybierać śledzie w solance lub oleju.

Te w mieszance octowej nie są pożądane. Ocet zmienia smak, konsystencję i kolor mięsa, dlatego w takim produkcie ciężko ocenić jakość ryby.

Projekt bez nazwy - 2023-12-13T135453.646.png

Śledzie wędzone

Wędzone śledzie nie powinny mieć zapachu rybnego, tylko aromat wędzonki. Najlepiej, aby miały jednolity kolor i konsystencję. Należy zwrócić też uwagę, aby nie były śliskie.

Nasza polska ryba jedną z najzdrowszych na świecie! Smaczna, tania i łatwo dostępna
Król naturalnych suplementów! Wspiera odporność, serce i wątrobę
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja