Jak wybrać najlepsze śledzie? Po tym poznasz śledzie dobrej jakości
Śledź to jedna z naszych ulubionych ryb, bez której nie wyobrażamy sobie Świąt. Jest nie tylko smaczna, ale również niezwykle zdrowa! W sklepach mamy duży wybór śledzi. Na co zwrócić uwagę, aby wybrać produkt jak najlepszej jakości? Podpowiadamy.
Świeże śledzie
Jeżeli chcemy kupić świeżego śledzia, w pierwszej kolejności zwróćmy uwagę na jego woń. Ryba nie powinna odstraszać zapachem.
Jeśli chodzi o wygląd ryby, powinna mieć różowoczerwone skrzela, błyszczącą łuskę i przezroczyste wypukłe oczy.
Śledzie z beczki
Solanka może być mętna, jednak nie powinna mieć innej barwy niż ciemnokremowa.
Warto także zwrócić uwagę na kolor śledzi i wybierać te o jasnym kolorze. Żółte lub bardzo białe mięso oznacza, że ryba nie jest najświeższa.
Ponadto, mięso powinno być zbite i twarde. Jeśli się rozpada, świadczy to o jego nieświeżości.
Należy podkreślić, że te najbardziej tłuste i największe śledzie będą miały najsmaczniejsze mięso, dlatego zwróćmy uwagę na ich rozmiar.
Śledzie w opakowaniu
Kupując śledzie w opakowaniu, warto zwrócić uwagę na skład, aby był jak najkrótszy. Najlepiej wybierać śledzie w solance lub oleju.
Te w mieszance octowej nie są pożądane. Ocet zmienia smak, konsystencję i kolor mięsa, dlatego w takim produkcie ciężko ocenić jakość ryby.
Śledzie wędzone
Wędzone śledzie nie powinny mieć zapachu rybnego, tylko aromat wędzonki. Najlepiej, aby miały jednolity kolor i konsystencję. Należy zwrócić też uwagę, aby nie były śliskie.