Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Zdrowie > Król naturalnych suplementów! Wspiera odporność, serce i wątrobę
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 11.12.2023 20:04

Król naturalnych suplementów! Wspiera odporność, serce i wątrobę

pyłek pszczeli
canva.com

Jest źródłem ponad 200 substancji i zawiera więcej białka niż mięso. Uważa się go za najbardziej wartościowy suplement, a do tego jest w 100% naturalny. Jakie właściwości ma pyłek pszczeli?  
 

Pyłek pszczeli - najbardziej wartościowy suplement diety

Pyłek pszczeli, znany też jako pyłek kwiatowy jest rodzajem pokarmu pszczelego, który pszczoły, obok nektaru zbierają z kwiatów roślin i drzew.

Pyłek kwiatowy jest transportowany przez pszczoły na ostatniej parze ich odnóży, na których znajdują się specjalne koszyczki. Aby pyłek mógł się w nich trzymać, pszczoły formują niewielkie grudki za pomocą swojej śliny i nektaru.  

Specjaliści polecają pyłek kwiatowy, jako najbardziej wartościowy (i do tego naturalny) suplement. Stwierdzono, że w ziarnkach pyłku pochodzących z różnych gatunków roślin znajduje się ponad 200 substancji, m.in. białka i aminokwasy, lipidy i kwasy tłuszczowe, węglowodany, enzymy, koenzymy, witaminy i biopierwiastki.

Pyłek kwiatowy jest cennym źródłem witamin. Znajdziemy w nim witaminy: A, E, D, C, witaminy z grupy B, a także kwas foliowy i biotynę. To również bogactwo minerałów, takich jak: mangan, miedź, żelazo, cynk, fosfor, wapń, potas, sód i magnez.

W 100 g pyłku kwiatowego znajduje się więcej białka niż 100 g mięsa, jaj czy sera! Jest to więc doskonałe źródło białka, polecane zwłaszcza w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. 

Projekt bez nazwy - 2023-12-11T194206.652.png

Nie lubisz marnować jedzenia? To musisz bezwzględnie wyrzucić Ratunek na wypadające włosy i nie tylko! Poznaj niezwykłe właściwości pokrzywy

Właściwości pyłku pszczelego

Pyłek pszczeli pomaga na wiele problemów zdrowotnych. Zalecany jest m.in. osobom osłabionym, przemęczonym, przeziębionym, będącym w złej kondycji fizycznej i psychicznej. To także naturalne remedium na wypadające włosy i łamliwe paznokcie.

Pyłek pszczeli posiada właściwości:

  • antybakteryjne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwutleniające,
  • przeciwnowotworowe,
  • regulujące metabolizm,
  • przeciwmiażdżycowe,
  • odtruwające. 

Na jakie schorzenia pomaga pyłek pszczeli?

Wsparcie układu krążenia

Pyłek kwiatowy wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, co potwierdzono w badaniach klinicznych. Obniża poziom lipidów i cholesterolu, a także zmniejsza zlepianie płytek krwi, chroniąc przed niedokrwienną chorobą serca i udarem mózgu. Przyjmowanie małych dawek pyłku pszczelego przez starsze osoby, pozwala zahamować rozwój zmian miażdżycowych naczyń mózgowych i poprawić krążenie mózgowe. 

Wsparcie wątroby

Pyłek kwiatowy wykazuje lecznicze działanie na schorzenia wątroby. Jego spożywanie zaleca się m.in. w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych oraz toksycznych i pourazowych uszkodzeniach wątroby. 

Pyłek kwiatowy wykazuje działanie odtruwające, dzięki czemu jest pomocny m.in. przy chorobach zawodowych, zatruciach metalami ciężkimi, pyłami i gazami przemysłowymi, a także lekami.

Na zdrową prostatę

Pyłek kwiatowy zalecany jest pacjentom ze stanami zapalnymi gruczołu krokowego. Pomaga łagodzić objawy przerostu prostaty, zapalenia gruczołu krokowego oraz raka prostaty. 

Pyłek nie dla każdego

Niestety, pomimo swoich cennych właściwości, pyłku nie może spożywać każdy. Przeciwskazaniem jest uczulenie na miód. 

Nie poleca się również spożywania pyłku kobietom w pierwszym trymestrze ciąży oraz dzieciom przed ukończeniem 1. roku życia. 

źródła: 
CzytelaniaMedyczna.pl 
roisie.pl