Jaki wpływ na wątrobę ma kawa? Zaskakujące odkrycia naukowców!
Badania potwierdzają znaczenie kawy w zmniejszaniu ryzyka występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak nadciśnienie i cukrzyca typu 2. Czy kawa może również wspomagać zdrowie wątroby? Przewlekłe choroby wątroby, takie jak jej stłuszczenie, zwłóknienie lub marskość, zakażenia wirusowe typu B i C oraz nowotwory dotykają coraz większą liczbę osób na całym świecie, również w naszym kraju.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) - jedna z najczęstszych przewlekłych chorób wątroby na świecie
Według danych Stowarzyszenia CEESTAHC (Central and Eastern European Society of Technology Assessment in Health Care) w Polsce nawet do 420 tys. osób boryka się z poważnymi schorzeniami wątroby, a z ich podowu rocznie umiera ok. 6-7 tys. pacjentów.
Za większość przypadków schorzeń wątroby odpowiadają zakażenia wirusami HCV i HBV, a także niewłaściwa dieta, bogata w ciężkie, tłuste i smażone dania oraz nadmierne spożywanie alkoholu. Jak wynika z danych zbieranych przez program edukacyjny “Kawa i zdrowie” warto pić kawę, ponieważ może mieć bardzo korzystny wpływ na wątrobę.
Coraz powszechniejszym globalnym problemem staje się niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD), która związana jest ze wzrastającą liczbą osób z nadwagą i otyłością.
„ Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (Nonalcoholic Fatty Liver Disease – NAFLD) jest jedną z najczęstszych przewlekłych chorób wątroby na świecie i dotyczy około 25% populacji. To jedna z najczęstszych przyczyn marskości wątroby i transplantacji wątroby w krajach rozwiniętych.” - powiedział dr med. Paweł Rajewski, Profesor i Rektor Wyższej Szkoły Nauk o Zdrowiu, specjalista chorób wewnętrznych, specjalista chorób zakaźnych, hepatolog, specjalista transplantologii klinicznej, ekspert w zakresie obesitologii, lipidologii i zaburzeń metabolicznych.
Wpływ kawy na zdrowie wątroby
Biorąc pod uwagę wyniki badań przeprowadzonych w USA i Meksyku, warto pochylić się nad kawą. Stwierdzono bowiem, że antyoksydanty zawarte w kawie wykazują działanie ochronne, które może zapobiec rozwojowi NAFLD. W innym badaniu spożycie kawy z kofeiną zostało powiązane ze znacznym obniżeniem ryzyka wystąpienia zwłóknienia wątroby u osób już chorujących na NAFLD.
Okazuje się, że regularne spożywanie kawy może mieć także wpływ na zapobieganie poważnym chorobom wątroby, takim jak marskość i nowotwory. Nie dowiedziono, aby kawa miała rakotwórcze działanie, a ponadto udowodniono związek między jej spożywaniem a obniżeniem ryzyka rozwoju nowotworu wątroby. Już dwie filiżanki kawy dziennie zmniejszało to ryzyko o ponad 40 procent!
Ryzyko zachorowania na nowotwór może być obniżone również u pacjentów, którzy już borykają się z chorobą wątroby. W jednym z badań zaobserwowano, że u osób chorujących na przewlekłe wirusowe zapalenie wątroby typu C umiarkowane picie kawy zmniejszyło ryzyko wystąpienia nowotworu wątrobokomórkowego o prawie 50 procent!
Spożywanie kawy może być pomocne również w przypadku pacjentów cierpiących na marskość wątroby. Badani, którzy pili cztery lub więcej filiżanek kawy dziennie w porównaniu do osób niepijących jej wcale byli aż o 80 procent mniej narażeni na ryzyko wystąpienia marskości wątroby i o 23 procent mniej na ryzyko zgonu z powodu tego schorzenia.
Kofeina - kluczowy składnik kawy
Wciąż prowadzone są badania nad mechanizmem korzystnego wpływu kawy na wątrobę, a dużą rolę przypisuje się zawartej w niej kofeinie. Odkryto, że główny metabolit kofeiny – paraksantyna może hamować rozwój tkanki łącznej w wątrobie, tym samym opóźniając wystąpienie zwłóknienia, alkoholowej marskości czy nowotworu wątroby.
Nowe wyniki badań potwierdzające pozytywne działanie kawy na wątrobę ukazały się na łamach akademickiego pisma “Clinical Gastroenterology and Hepatology Journal” w 2021 roku. U osób, które piły więcej niż trzy filiżanki kawy dziennie, stwierdzono mniejszą sztywność wątroby.
W 2022 roku naukowcy z Uniwersytetu w Coimbrze, w Portugalii ujawnili na łamach czasopisma "Nutrients", że kofeina oraz polifenole obecne w kawie mogą pomóc obniżyć nasilenie niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby u pacjentów z cukrzycą typu 2.