Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Jakie jest najlepsze śniadanie? Naukowcy wskazali najbardziej wartościowe produkty o poranku
Sylwia  Wamej
Sylwia Wamej 25.08.2024 09:37

Jakie jest najlepsze śniadanie? Naukowcy wskazali najbardziej wartościowe produkty o poranku

Śniadanie, dieta, owsianka
Fot. Freepic

Mówi się, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, czyli takim, które syci na bardzo długo, a przy tym dostarcza cennych składników odżywczych. Naukowcy z Harvardu postanowili sprawdzić, które produkty warto włączyć do naszego śniadaniowego menu. Smacznego!

Które produkty warto włączyć do śniadaniowego menu?

Każdy z nas je śniadanie inaczej. Jedni wolą słodkie, drudzy wytrawne, jeszcze inni łapią w locie malutką kanapkę. Które śniadanie jest najlepsze?To oczywiście zależy od indywidualnych upodobań. Śniadanie zdaniem naukowców z Harvardu jest świetną okazją, by skusić się na te produkty, które obfitują w cenne składniki odżywcze. Badacze wskazali aż 5 grup produktów, które warto włączyć do porannego menu. Należą do nich nabiał, owoce, warzywa, orzechy, produkty pełnoziarniste oraz te bogate w białko.

Jak się okazuje, każdy z wymienionych typów produktów ma składniki odżywcze, które są tak cenne dla naszego organizmu. W nabiale znajdziemy bakterie probiotyczne wspomagające florę bakteryjną jelit. Z kolei jogurty, maślanki oraz kefiry to bardzo dobre źródło budującego kości wapnia. Natomiast owoce i warzywa są obfite w wiele witamin oraz antyoksydantów. To jeszcze nie wszystko, bo zawierają też regulujący trawienie błonnik.

2151431835.jpg
Fot. Freepic

Błonnik obecny w produktach pełnoziarnistych

Błonnik obecny jest też w produktach pełnoziarnistych, takich jak, chociażby płatki owsiane. Zawierają one witaminy z grupy B, natomiast ich indeks glikemiczny jest niski. Oznacza to, że ich jedzenie nie będzie powodowało niepożądanego oraz gwałtownego wzrostu poziomu we krwi. Będzie można więc dłużej odczuwać sytość po ich zjedzeniu.

Z kolei orzechy dostarczą organizmowi kwasów omega-3. Mają one wpływ na obniżenie tzw. złego cholesterolu, witaminy E, wykazującej działanie wspierające względem układu odpornościowego. W tej grupie produktów obecna jest też pewna ilość białka roślinnego. Natomiast, co ważne, cenniejszym źródłem tego makroskładnika będą jajka.

Czego nie warto jeść na śniadanie?

Naukowcy z Harvardu postanowili przestrzec też przed ciastkami, słodkimi bułeczkami czy też tostami z masłem. Są to produkty dostarczające sporo cukru, a co za tym idzie będą powodować nagły wzrost poziomu cukru we krwi. Mają też sporo kalorii, lecz mimo to szybko zrobimy się po nich głodni.

Dobrym pomysłem na śniadanie będzie owsianka z owocami, do której można dodać m.in. orzechy. Również warto sięgnąć po kanapki z twarożkiem i warzywami, ale też jajka, do których można dodać m.in. awokado czy oliwę z oliwek - smarując nią pieczywo.

Naukowcy przestrzegają też przed śniadaniami, które pozornie wydają się zdrowe. Mowa o jajkach sadzonych na boczku. Nawet jeśli wybierzemy do nich razowy chleb, to codzienne jedzenie takiego posiłku nie do końca wpłynie dobrze na nasze zdrowie. Zawarte w boczku nasycone kwasy tłuszczowe sprzyjają rozwojowi chorób układu krążenia. Również kiepskim wyborem będą smażone kiełbaski.

Czytaj też:

Co zamiast chleba na śniadanie? Zapomnij o owsiance. Jedz to, a kilogramy same znikną

Od lat dodaję łyżkę tych ziarenek do owsianki. Gdy inni wycierają nos, ja nie łapię żadnych infekcji

Na czym polega "Talerz Zdrowego Żywienia"? Dzięki tej metodzie trwale schudniesz