Jakie są korzyści z odstawienia słodyczy? Więcej energii i lepsze samopoczucie to jedne z nich
Uzależnienie od cukru to jeden z największych problemów dietetycznych dzisiejszych czasów. Według Ajurwedy - najstarszego systemu medycyny naturalnej, spożywanie słodyczy i żywności przetworzonej może prowadzić do wielu dolegliwości fizycznych, jak i psychicznych, m.in. problemów z jelitami, nadwagi, przewlekłego zmęczenia czy depresji. Jeśli nieustannie czujemy się przemęczeni i apatyczni, warto przyjrzeć się swojej diecie.
Do czego może prowadzić nadmiar cukru w diecie?
Coraz więcej badań potwierdza, że istnieje duży związek między dietą bogatą w cukier a chorobami cywilizacyjnymi. Nadmiar cukru w jadłospisie może powodować między innymi:
- spadek odporności organizmu,
- cukrzycę,
- przedwczesne starzenie się,
- zwiększenie ryzyka choroby Alzhaimera,
- przerost grzybów Candida w jelitach, co może przyczyniać się do poważnych problemów zdrowotnych (m.in. alergii, częstych infekcji, schorzeń układu pokarmowego, syndromu przewlekłego zmęczenia, depresji),
- zmiany trądzikowe,
- bezsenność,
- próchnicę zębów,
- zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów.
Jeśli nasza dieta obfituje w produkty bogate w cukier, warto ograniczyć ich spożycie.
Mleczną czekoladę warto zastąpić gorzką
Odstawienie słodyczy nie jest proste, ponieważ organizm uzależniony od cukru będzie się go „domagać”. Najcięższe są pierwsze dni, jednak dobra informacja jest taka, że w krótkim czasie chęć na słodkie będzie się zmniejszać. Nasz smak się wyostrzy i produkty, które wcześniej nie były dla nas wystarczająco słodkie (np. jabłko), zaczną być bardziej apetyczne.
Ponadto, żywność, taka jak czekolada mleczna stanie się za słodka i nie będziemy już w stanie zjeść tylu kostek, co wcześniej. Z większą chęcią sięgniemy zaś po gorzką czekoladę, która wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych.
Jakie są korzyści z odstawienia słodyczy?
Odstawienie słodyczy wiążę się z wieloma pozytywnymi zmianami w organizmie. W niedługim czasie zauważymy efekty w postaci redukcji nadmiernej masy ciała, ale także będziemy mieć lepsze samopoczucie i więcej energii.
Jedzenie słodyczy powoduje gwałtowne zmiany poziomu cukru we krwi - szybki wzrost, a następnie gwałtowny spadek. Na początku mamy więc dużo energii i jesteśmy pobudzeni, jednak ten stan bardzo szybko się zmienia. Cukier gwałtownie spada, co powoduje, że stajemy się bardziej ospali i rozdrażnieni.
Cukier może utrudniać sen w nocy, ponieważ powoduje uwalnianie się w naszym organizmie kortyzolu. Dlatego więc rezygnacja ze słodyczy przyczyni się do poprawy higieny snu. Będziemy lepiej zasypiać i rano budzić się bardziej wypoczęci.
Cukier wykazuje też negatywny wpływ na skórę, zwłaszcza jeśli chodzi o osoby z tendencją do trądziku. Może powodować stany zapalne i pogarszać istniejące zmiany trądzikowe. Warto więc zrezygnować z jedzenia słodyczy w trosce o naszą cerę.
Cukier zaburza naszą mikroflorę, powodując stany zapalne jelit. Zabija zdrowe bakterie jelitowe i przyczynia się do rozwoju grzybicy w organizmie. Jeśli borykamy się z problemami jelitowymi, jedną z przyczyn może być nadmiar cukru w jadłospisie. Warto postawić na zmianę diety, a nasze jelita na pewno nam „podziękują”.
Spożywanie słodyczy w nadmiarze może odbijać się na zdrowiu jamy ustnej, ponieważ cukier jest jednym z największych wrogów naszych zębów. Jeśli więc zależy nam na pięknym i zdrowym uśmiechu, zmiana diety to podstawa.
Korzyści z odstawienia słodyczy:
- lepsze samopoczucie,
- więcej energii i mniejsza senność w ciągu dnia,
- lepszy sen w nocy,
- redukcja masy ciała,
- poprawa równowagi mikroflory jelitowej,
- przywrócenie naturalnej równowagi kwasowo-zasadowej,
- poprawa odporności organizmu,
- poprawa wyglądu skóry,
- zdrowsze zęby,
- zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych.