Gorzka czekolada jako zdrowy zamiennik słodyczy. Dlaczego warto ją jeść?
Ciasteczko do kawy? A może by tak zamienić je na coś zdrowszego? Znakomitym pomysłem będzie gorzka czekolada! Jej wytworny smak idealnie podkreśli nuty smakowe kawy, a dodatkowo zadbamy o zdrowie. Wystarczą 2 kostki dziennie, aby poprawić naszą kondycję fizyczną i psychiczną!
Właściwości gorzkiej czekolady
Gorzka czekolada to bogate źródło magnezu, ale nie tylko! Według badań, w gorzkiej czekoladzie znajduje się ponad 600 prozdrowotnych substancji. Gorzka czekolada zawiera węglowodany, tłuszcze oraz błonnik. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B oraz witaminę A i witaminę E, a także z składniki mineralne, takie jak m.in. wapń, cynk, potas, fosfor i żelazo.
Gorzka czekolada dodaje energii, poprawia pamięć i koncentrację. Podnosi poziom serotoniny w organizmie i działa antystresowo.
Gorzka czekolada wspiera pracę układu krążenia. Zawarte w niej flawonoidy to silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się organizmu. Likwidują stany zapalne, zapobiegając chorobom układu krążenia i nowotworom. Ponadto obniżają poziom tzw. złego cholesterolu we krwi. Zawarte w gorzkiej czekoladzie polifenole zapobiegają zakrzepom i regulują ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Smaczniejsza i zdrowsza kawa, czyli 5 naturalnych dodatków do kawy. Dodają smaku, a nie kalorii Co blokuje działanie witaminy D? Z czym ją przyjmować, a z czym nie?Jak rozpoznać czekoladę dobrej jakości?
Pamiętajmy, aby zwracać uwagę na skład produktu. Dobrej jakości czekolada powinna mieć minimum 70% kakao. Jeśli będzie dla nas zbyt gorzka, możemy zacząć od niższych stężeń, stopniowo przechodząc na wyższe wartości. Dostępne są czekolady z różnymi dodatkami, które wzbogacają jej smak, np. skórka pomarańczowa czy chili. Z czasem przyzwyczaimy się do gorzkiego smaku czekolady i ta mleczna będzie już dla nas za słodka!
Pamiętajmy, że w składzie nie powinien znajdować się tłuszcz kakaowy, jednak dopuszcza się 5% zawartość tłuszczów roślinnych. Unikajmy czekolad, które zawierają emulgator E476, bardzo często dodawany do czekolad mlecznych
Dobrej jakości gorzka czekolada jest twarda i ma błyszczącą powierzchnię. W momencie jej złamania słychać charakterystyczny trzask. Tabliczka nie powinna się kruszyć ani wyginać, ponieważ może to świadczyć o małej ilości miazgi kakaowej.
Czy gorzka czekolada jest kaloryczna?
Gorzka czekolada, pomimo swoich właściwości zdrowotnych, jest dość kaloryczna. Tabliczka o zawartości powyżej 70% suchej masy kakaowej, przeważnie zawiera ponad 600 kcal. Spożywana w nadmiernych ilościach będzie sprzyjać odkładaniu się nadmiaru tkanki tłuszczowej, dlatego warto zachować umiar.