Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Zdrowie > Obalamy 4 największe mity dietetyczne. Czas przestać w nie wierzyć!
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 08.01.2024 16:07

Obalamy 4 największe mity dietetyczne. Czas przestać w nie wierzyć!

mity dietetyczne
canva.com

Przedstawiamy 4 największe mity dietetyczne, które wciąż krążą w informacyjnym obiegu, jednak nie należy w nie wierzyć. Czas odrzucić błędne przekonania na temat niektórych produktów spożywczych! 
 

MIT 1 - Gluten jest szkodliwy dla każdego

U większości osób gluten nie powoduje działań niepożądanych. Jeśli nie mamy wskazań medycznych, nie musimy rezygnować z produktów z jego obecnością. Istnieją jednak pewne schorzenia, które wymagają całkowitej eliminacji glutenu z diety. Należą do nich m.in. celiakia, czyli genetycznie uwarunkowana nietolerancja glutenu, alergia na gluten oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. 

„Spożywanie produktów bogatych w gluten przez osoby z daną predyspozycją genetyczną stymuluje układ odpornościowy do produkcji swoistych przeciwciał. Powstałe przeciwciała aktywują stan zapalny, który toczy się głównie w jelicie cienkim, powodując uszkodzenie bądź zanik kosmków jelitowych. W kosmkach jelitowych odbywa się wchłanianie oraz trawienie spożywanych przez nas pokarmów.” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow. 

Dietę bezglutenową zaleca się także pacjentom leczącym się na takie choroby, jak m.in. Hashimoto, zespół jelita drażliwego, cukrzyca typu 1, reumatoidalne zapalenie stawów. Należy podkreślić, że schorzenia te często współistnieją z celiakią, dlatego przed wdrożeniem diety bezglutenowej należy wykonać diagnostykę w kierunki celiakii. 

Celiakia może ujawnić się w każdym wieku. Jak ją rozpoznać? Witaminy przyjmować przed śniadaniem czy po posiłku? Od tego zależy ich działanie

MIT 2 - Kawa rozpuszczalna to sama chemia

Kawa rozpuszczalna jest często demonizowana. Uważa się ją za produkt chemiczny, a niesłusznie. Kawę rozpuszczalną wytwarza się z ziaren kawowych poddanych obróbce cieplnej, a nie z syntetycznych składników.

Według badań kawa rozpuszczalna nie traci swoich właściwości. Należy jednak zwrócić uwagę na skład produktu. Istnieją bowiem tak zwane napoje kawowe, które oprócz samej kawy zawierają też cukier, śmietankę i inne szkodliwe dodatki. Tego typu produkty nie są zdrowe.

Wadą kawy rozpuszczalnej jest to, że zawiera najwyższe stężenie akryloamidu spośród wszystkich rodzajów kaw. Jest to związek, który powstaje podczas ogrzewania żywności w wysokiej temperaturze. Wykazano, że akryloamid działa kancerogennie na zwierzęta, jednak nie potwierdzono tego u ludzi. Warto dodać, że przyjmowanie tego związku z kawą jest niewielkie i nie stwierdzono, aby zagrażało naszemu zdrowiu.

Projekt bez nazwy - 2024-01-08T152140.784.png

MIT 3 - Ziemniaki są kaloryczne

Ziemniaki uchodzą za tuczące, a niesłusznie. 100 gramów ziemniaków zawiera jedynie 73 kalorii, czyli znacznie mniej niż taka sama porcja makaronu czy kaszy. 

Ziemniaki same w sobie nie są kaloryczne, a wysoką kalorycznością cechują się często przygotowywane z nich dania. Istotne jest więc to, w jaki sposób przyrządzimy ziemniaki i jakich dodatków użyjemy. Unikajmy smażenia ziemniaków, okraszania ich skwarkami oraz dodawania do nich tłustych sosów. Najlepszym sposobem przyrządzania ziemniaków jest ich gotowanie, zwłaszcza na parze. 

MIT 4 - Mleko bez laktozy jest zdrowsze od tradycyjnego

Ostatnimi czasy rośnie popularność mleka bez laktozy, które często przedstawiane jest jako zdrowsza alternatywa tego tradycyjnego. Tak na prawdę, to, jakie mleko będzie dla nas lepszym wyborem zależy od tego, jak nasz organizm reaguje na laktozę. 

Jeżeli cierpimy na nietolerancję laktozy i po jej spożyciu pojawiają się u nas nieprzyjemne dolegliwości, powinniśmy wybierać mleko bez laktozy. Jeśli jednak nie mamy problemów z nietolerancją laktozy, nie ma potrzeby, aby wykluczać tradycyjne mleko z naszej diety i zastępować je wersją bez laktozy. 

Herbata z cytryną. Czy to zdrowe połączenie? Dietetyk, dr Hanna Stolińska wyjaśnia
Dr Hanna Stolińska, dietetyczka
Na temat tego, czy picie gorącej herbaty z cytryną to ryzyko Alzheimera z powodu cytrynianu glinu powstającego z połączenia liści herbaty z sokiem z cytrusa krąży wiele teorii. Pytamy dr Hanna Stolińską. Przy okazji dietetyczka kliniczna tłumaczy, co daje nam wrzucenie do herbaty pigwy, goździków i imbiru. I jaka temperatura niszczy witaminę C.- Pogląd o rzekomym uszkodzeniu mózgu, jakie ma powodować picie gorącej herbaty został ostatecznie zweryfikowany przez naukę i dziś wiemy już, że to nieprawda. Jednak gdy dodajemy cytrynę do herbaty, warto pamiętać, że dla potrzeb importu pryska się je rozmaitymi konserwantami, dlatego w skórce owoców znajdują się negatywne dla człowieka związki. Cytryny, ale też pomarańcze, grapefruity czy mandarynki należy przed użyciem starannie wyparzyć - tłumaczy portalowi pacjenci.pl dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna.
Czytaj dalej
Czy przy nadciśnieniu można pić kawę? Lekarz rozwiewa wątpliwości
kobieta pije kawę
Któż z nas nie lubi przywitać dnia filiżanką smacznej, aromatycznej kawy? Mała czarna to jeden z naszych ulubionych napojów i nieodłączny element każdego dnia. Wokół niej pojawiło się jednak wiele negatywnych teorii, które wzbudzają wątpliwości kawoszy, zwłaszcza tych, którzy borykają się z nadciśnieniem tętniczym. Czy kawa jest przeciwwskazana u osób z nadciśnieniem? Zapytaliśmy specjalistę chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej dr hab. n. med. Marcina Wełnickiego, adiunkta III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Czytaj dalej
Polecane