Nawet po 40 możesz podkręcić metabolizm. Te sposoby są proste i skuteczne
Sprawny metabolizm umożliwia nie tylko utrzymanie szczupłej figury, ale przede wszystkim zachowanie dobrego stanu zdrowia. Podpowiadamy, jak przyspieszyć metabolizm, gdy wraz z upływem lat zaczyna spowalniać.
Metabolizm po 40. roku życia
Nadwaga i otyłość to jeden z największych problemów zdrowotnych dzisiejszych czasów. Nadmiar tkanki tłuszczowej sprzyja rozwojowi wielu groźnych chorób, takich jak miażdżyca, zwyrodnienie stawów, choroba wieńcowa czy depresja. Jedną ze skutecznych metod zapobiegania nadwadze i otyłości jest przyspieszenie przemiany materii.
Metabolizm to zespół reakcji zachodzących w organizmie, umożliwiających uzyskiwanie energii z pokarmu i utrzymanie podstawowych funkcji życiowych. Tempo metabolizmu zależne jest od różnych czynników, m.in. płci, wieku i stylu życia. Po czterdziestym roku życia zaczyna się proces utraty masy kostnej i mięśniowej oraz spada poziom hormonów płciowych w organizmie, co ma wpływ na obniżenie tempa przemiany materii.
Z największym spowolnieniem metabolizmu mamy do czynienia po ukończeniu 60. roku życia. W porównaniu z dorosłymi w młodszych grupach wiekowych, spadek ten wynosi 20%. Istnieją trzy proste i skuteczne sposoby na pubudzenie matabolizmu i wcale nie są to forsowne ćwiczenia na siłowni!
1. Ruch
Regularna aktywność fizyczna zwiększa udział tkanki mięśniowej w organizmie i przyspiesza metabolizm. Dobra wiadomość jest taka, że nie trzeba wykonywać forsownych ćwiczeń. Wystarczy zwykły spacer czy lekka gimnastyka. Warto wprowadzić zmiany w swojej codziennej rutynie, np. wybierać rower zamiast samochodu czy schody zamiast windy.
Należy dodać, że codzienny ruch ma korzystny wpływ nie tylko na metabolizm, ale także na funkcjonowanie płuc, serca i mózgu. Badania potwierdzają, że umiarkowana aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.
2. Dieta
Aby przyspieszyć metabolizm, należy zadbać o zbilansowaną dietę.
Posiłki powinny być różnorodne i zawierać białka, tłuszcze oraz węglowodany.
Bardzo istotny jest także błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę układu pokarmowego i pobudza trawienie.
Pamiętajmy też, aby jeść regularne, co 3-4 godziny.
Dłuższe odstępy między posiłkami nie są zalecane, ponieważ przyczyniają się do spowalniania metabolizmu.
3. Sen
Zaburzenia snu mają negatywny wpływ na przemianę materii oraz równowagę energetyczną organizmu. Pojawiają się nieprawidłowości w wydzielaniu hormonów: leptyny (hormonu sytości) i greliny (hormonu głodu). Niewystarczająca ilość snu powoduje, że poziom greliny we krwi rośnie, a stężenie leptyny maleje. W rezultacie odczuwamy większy głód, a nasz metabolizm zwalnia. Poniżej 7 godzin snu dziennie jest także jednym z czynników ryzyka wystąpienia insulinooporności oraz cukrzycy typu drugiego. Warto więc zadbać o odpowiednią ilość i jakość naszego snu.