Tych 6 produktów nie jedz na czczo. Podrażniają żołądek i mogą powodować otyłość
Niektóre produkty spożywcze mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, jeśli zjemy je na czczo. Dzieje się tak dlatego, że pewne składniki mogą podrażniać błonę śluzową żołądka, zaburzać równowagę kwasowo-zasadową bądź też powodować gwałtowny wzrost i spadek poziomu glukozy we krwi. Jakich produktów lepiej nie spożywać na pusty żołądek?
Kawa
Wiele osób zaczyna swój dzień od filiżanki aromatycznej kawy. Picie kawy na czczo nie jest jednak dobrym pomysłem ze względu na to, że może prowadzić do podrażnień żołądka i jelit, powodując przykre dolegliwości.
„Kawa bez mleka na pusty żołądek może bardzo podrażniać jelita. W przypadku, kiedy mamy problemy z jelitami, na pewno nie jest to zalecane, gdyż może skutkować bólem brzucha i dolegliwościami związanymi z jelitami.” - powiedziała psychodietetyczka SaskaMed mgr Katarzyna Sobolewska.
Kawa z mlekiem będzie łagodniejsza dla żołądka i jelit, jednak spowoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy, co również jest niekorzystnym zjawiskiem. „(...) kawa z mlekiem wypita bez posiłku spowoduje wyrzut insuliny, a co za tym idzie duży wyskok cukru i bardzo szybki jego spadek. Nie będzie to więc dobre rozwiązanie dla osób przy insulinooporności i cukrzycy typu drugiego lub pierwszego. Kawę najlepiej pić z dodatkiem białka i zbilansowanego posiłku.” - powiedziała psychodietetyczka SaskaMed mgr Katarzyna Sobolewska.
Ma mało kalorii, syci jak nic innego i jest przepyszny. To najlepsze, co możesz zjeść podczas odchudzania Nowotwory układu pokarmowego - jak im zapobiegać? Wiele zależy od nasJogurt i słodkie bułeczki
Jogurt
Jogurt jest doskonałym źródłem białka oraz probiotyków i stanowi doskonały dodatek do śniadania. Jeśli jednak zjemy go na czczo, kwas solny w żołądku zniszczy dobre bakterie zawarte w jogurcie, zmniejszając jego korzyści dla zdrowia jelit.
Słodkie bułeczki
Białe słodkie pieczywo to jedno z najchętniej spożywanych produktów o poranku, jednak jest szybko trawione i przekształcane w glukozę, co podnosi poziom cukru we krwi i stymuluje wydzielanie insuliny. Skutkiem tego jest zwiększone ryzyko ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób serca.
Banany i owoce cytrusowe
Banany
Banany są bogate w magnez i potas, jednak zawierają również dużo cukru i włókna pektynowego, które mogą spowodować gwałtowny wzrost i spadek poziomu glukozy we krwi. To z kolei może prowadzić do zmęczenia, drażliwości i głodu.
Owoce cytrusowe
Świeżo wyciskane soki cytrusowe to prawdziwa bomba witaminowa, jednak nie są dobrym pomysłem na śniadanie. Obecny w nich kwas cytrynowy może podrażniać błonę żołądka i wywoływać zgagę oraz refluks, a nawet zapalenie żołądka.
Pomidory
Pomidory są bogate w potas, witaminę C, likopen i antyoksydanty, które mają korzystne działanie na zdrowie, jednak należy spożywać je z umiarem i najlepiej w połączeniu z innymi produktami, takimi jak chleb, ser czy oliwa z oliwek. Nie zaleca się jedzenia pomidorów na pusty żołądek, ponieważ obecny w nich kwas askorbinowy może podrażniać błonę śluzową żołądka i powodować zgagę lub wrzody.