Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Profilaktyka > Nie łącz z ziemniakami, nawet jeśli masz ochotę. Gnije i fermentuje w jelitach
Adrianne  Mazurek
Adrianne Mazurek 08.11.2025 08:01

Nie łącz z ziemniakami, nawet jeśli masz ochotę. Gnije i fermentuje w jelitach

Nie łącz z ziemniakami, nawet jeśli masz ochotę. Gnije i fermentuje w jelitach
Fot. Canva

Polacy ziemniaki kochają, to fakt - zbiory ziemniaków w 2024 r. wyniosły około 5,9 mln ton, a ich spożycie około 90 kg rocznie na mieszkańca Polski. czyli prawie dwukrotnie więcej niż jemy cukru. Ziemniaki są jednak zdrowe, ale trzeba je jeść odpowiednio - nie tyle z umiarem, co w odpowiednim towarzystwie. 

Polacy kochają ziemniaki

W 2025 r. prognozuje się powierzchnię upraw ziemniaków na poziomie około 205 tys. ha, a zbiory mogą sięgnąć około 6,8 mln ton. Wynik piękny, przy czym warto dodać, że przekłada się on na spożycie ziemniaków przez Polaków. Przeciętny mieszkaniec Polski spożywał ok. 90 kg ziemniaków na osobę rocznie (łącznie bulwy nieprzetworzone i przetwory) w sezonie 2020/2021 — w tym ok. 67,7 kg ziemniaków nieprzetworzonych. W latach wcześniejszych spożycie sięgało ok. 100-110 kg na osobę rocznie. 

Ziemniaki zawierają:

  • witaminę C, 
  • witaminy z grupy B, 
  • witaminę A, 
  • foliany,
  • fosfor, 
  • cynk, 
  • magnez, 
  • jod, 
  • miedź,
  • mangan. 

Dzięki zawartości tych składników ziemniaki są cennym elementem diety, dostarczając niezbędnych witamin i minerałów. Ponadto są źródłem błonnika, który wspiera perystaltykę jelit i trawienie, co jest istotne dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. \istnieje niemal 4 tysiące odmian ziemniaków, co daje duże możliwości wyboru i urozmaicenia diety. Różnią się od siebie smakiem, wyglądem, kolorem… My wiemy jedno, najlepsze są młode ziemniaki. Z koperkiem, bo z tym akurat ziemniaki można łączyć. 

 

Ziemniaki a trawienie

Ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny i szybko podnoszą poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla osób, które muszą pilnować poziomu glukozy. Włączając ziemniaki do posiłków, warto zwrócić uwagę na to, z czym są podawane, ponieważ niektóre kombinacje mogą utrudniać trawienie, powodować wzdęcia, biegunki lub zaparcia. No to z czym tych ziemniaków nie łączyć? Przede wszystkim:

  • z tłustymi mięsami - takie połączenie z ziemniakami może spowalniać trawienie, prowadząc do wzdęć i gazów. Ziemniaki to źródło skrobi (węglowodanów złożonych), a mięso – białka i tłuszczu. Do ich trawienia potrzebne są inne enzymy: skrobia – amylaza (środowisko zasadowe) i białko – pepsyna (środowisko kwaśne). Jednoczesne spożycie może spowolnić trawienie, powodując uczucie ciężkości, wzdęcia i fermentację;
  • z tłuszczami, np, masłem - popularne połączenie ziemniaków z masłem obciąża trzustkę i zwiększa ryzyko zapalenia trzustki oraz otyłości trzewnej;
  • kwaśnymi produktami (np. pomidor, ocet, ogórek kiszony) - nie powinno się ich łączyć, ponieważ kwaśne środowisko hamuje trawienie skrobi, przez co ziemniaki zalegają w żołądku i mogą powodować zgagę lub gazy;
  • z pieczywem, ryżem lub makaronem, ponieważ stają się wtedy podwójnym źródłem skrobi – takie połączenie ma dużo węglowodanów, mało błonnika i białka. Na skutek takiego połączenia dochodzi do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy i insuliny we krwi.

Warto unikać także połączenia z tłustymi sosami na bazie masła, śmietaną, etc. Tłuszcz spowalnia opróżnianie żołądka i wchłanianie skrobi, co sprzyja odkładaniu się kalorii w postaci tkanki tłuszczowej.

Nie łącz z ziemniakami, nawet jeśli masz ochotę. Gnije i fermentuje w jelitach

Z czym jeść ziemniaki?

Zamiast tradycyjnego schabowego z ziemniakami lepiej zjeść:

  • mięso w połączeniu z surówką lub warzywami niskosrobiowymi (brokuły):
  • ziemniaki w połączeniu z nabiałem lub warzywami. 

Ważne! Ziemniaki przypraw ziołami, oliwą lub jogurtem naturalnym!

Ziemniaki można łączyć:

  • z warzywami (np. brokuły, buraki, marchew, kapusta, sałata),
  • z chudym nabiałem (jogurt, kefir, twaróg),
  • z ziołami i przyprawami (np. koperkiem, czosnkiem, kurkumą).

Nie łącz z ziemniakami, nawet jeśli masz ochotę. Gnije i fermentuje w jelitach

Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: