Dzisiejsze szybkie i intensywne tempo życia, gdzie jesteśmy przytłoczeni ilością informacji, wymaga od nas umiejętność koncentracji i zapamiętywania. Niestety wiele osób ma z tym problem, a przyczyna może być różna — od problemów ze snem po rozwój groźnych chorób. Często z pomocą przychodzą jednak suplementy diety, które wspomagają pamięć i skupienie. Jakie są wskazania do rozpoczęcia suplementacji, a także które z oferowanych w aptece produktów naprawdę działają? Odpowiadamy.
Jednym z najpopularniejszych postanowień noworocznych jest zmiana nawyków żywieniowych oraz utrata zbędnych kilogramów. By kontrolować postępy, często regularnie się ważymy. Okazuje się jednak, że spora ilość osób robi to niewłaściwie! Kiedy i z jaką częstotliwością można sprawdzać swoją wagę, by wyniki były miarodajne? Podpowiadamy.
Wiele osób nie ma świadomości, że niektóre spożywane przez nas na co dzień produkty mogą znacząco zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór. Naukowcy zwracają jednak uwagę: związek między dietą a zachorowalnością na raka jest nierozerwalny. Na jakie produkty trzeba więc uważać? Lekarz wyszczególnił 4 z nich. Każdy z nas ma je w swojej lodówce!
Zima jest tą porą roku, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest znacznie utrudniony. Tęskniąc za ich smakiem, często sięgamy po produkty przetworzone — mrożone, suszone czy zapuszkowane. Okazuje się jednak, że nie jest to obojętne dla naszego zdrowia. Pewien rodzaj owoców wykazuje szczególnie szkodliwe działanie. Lepiej ich unikać.
Nawyki żywieniowe oraz dieta odgrywają kluczową rolę w profilaktyce zdrowotnej. Coraz więcej badań wskazuje, że sposób odżywiania może mieć istotny wpływ na ryzyko rozwoju nowotworów. I choć nie ma jednego, uniwersalnego sposobu żywienia, który na 100% chroniłby przed rakiem, jest pewne, że niektóre produkty wspierają organizm w walce z rakotwórczymi czynnikami. Jeden z nich każdy znajdzie w swojej szafce kuchennej.
Po czterdziestce nasz organizm zaczyna wysyłać subtelne sygnały, że potrzebuje dodatkowego wsparcia. Metabolizm zwalnia, kości stają się bardziej podatne na urazy, a układ odpornościowy nie działa już tak sprawnie jak wcześniej. Odpowiednia suplementacja może pomóc w zachowaniu witalności, siły i zdrowia na długie lata. Sprawdź, jakie składniki warto włączyć do swojej codziennej rutyny!Zbilansowana dieta, odpowiednia dawka snu i ruchu to podstawy, dzięki którym możemy dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, kondycją i urodą. Niestety z czasem zdolności regeneracyjne i odporność naszych organizmów spadają na tyle, że potrzebujemy dodatkowego wsparcia. Po jakie suplementy warto sięgać, kiedy zegar biologiczny wybije czterdziestkę?
Wiele naturalnych produktów wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Warzywa i owoce, które posiadają najwięcej takich związków, powinny jak najczęściej gościć w naszym jadłospisie. Wśród nich zdecydowanie wyróżnia się pewien produkt, który można dodać do większości dań, jest wyjątkowo aromatyczny i pożywny. Jego właściwości sprawiają, że chroni przed rakiem żołądka niczym tarcza.
Leczenie niepłodności to długi i skomplikowany proces, który często kończy się niepowodzeniem. Wieść o tym, że pojawiły się komplikacje w związku z posiadaniem dzieci, jest dla wielu par bardzo dołująca. Na szczęście istnieją terapie, które mogą wyleczyć niepłodność. Wszelkie zalecenia lekarza warto wspomóc naturalnymi sposobami, jak zmianą trybu życia czy odpowiednio zbilansowaną dietą. Osoby, które zmagają się z problemem niepłodności, powinny włączyć do swojego menu owoce, które zawierają dużo resweratrolu. Okazuje się, że ten związek wykazuje pozytywne działanie w leczeniu tej przypadłości wśród kobiet.
Istnieje pewien owoc, który dobrze smakuje, a przy tym wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Wspomaga pracę jelit, wspiera pracę serca i układu krwionośnego, a także hamuje ochotę na słodkie. Ceni się ją również za jej wyjątkowe walory smakowe. Jest nie tylko zdrową, ale również pyszną przekąską. I choć jest to owoc tropikalny, warto włączyć go do swojego menu!
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw na całym świecie. Stanowią podstawowy składnik wielu tradycyjnych potraw, od purée po frytki. Jednak w kontekście diety, wokół ziemniaków narosło wiele mitów. Wiele osób zadaje sobie pytanie: czy ziemniaki tuczą? Poznaj fakty i mity, które pozwolą rozwiać wątpliwości na temat tego niepozornego, a jednak kontrowersyjnego warzywa.Ojczyzną ziemniaków jest Ameryka Południowa, gdzie były uprawiane już 7 tysięcy lat temu. Do Europy trafiły w XVI wieku za sprawą hiszpańskich konkwistadorów, początkowo jako roślina ozdobna, a później jako podstawowy produkt spożywczy. Szybko zyskały popularność, stając się kluczowym elementem diety wielu narodów, szczególnie w Europie Środkowo-Wschodniej. Dziś ziemniaki są jednym z najważniejszych upraw rolnych na świecie.
W ostatnim czasie serca miłośników słodyczy na całym świecie podbiła czekolada z Dubaju. Aby jej spróbować, nie trzeba jednak wcale jechać na Bliski Wschód — wystarczy odwiedzić sieć sklepów Kaufland. Łakoć jest tam dostępny za grosze, i to w dwóch różnych wersjach. Warto spróbować obu, nim znikną z półek!
Powszechnie wiadomo, że styl życia, jak i dieta, są nierozerwalnie związane z naszym stanem zdrowia. Żywność, którą spożywamy, powinna zapewniać wszystkie substancje potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tymczasem prawie każdy z nas nieświadomie spożywa szereg produktów, które mogą prowadzić do rozwoju groźnych nowotworów! Popularny w sieci dietetyk bije na alarm. Wymienił kilka, które są pożywką dla raka. Lepiej ich unikać!
Herbaty i zioła są cenione za swoje prozdrowotne właściwości. Wiele osób pije je na potęgę, zapominając, że w nadmiarze mogą poważnie zaszkodzić. Szczególnie TA popularna herbata może narazić nas na poważne konsekwencje zdrowotne. Naukowcy porównują ją nawet do wypalenia 100 papierosów! Jej nadużywanie może prowadzić do rozwoju wielu groźnych chorób. Czy istnieje bezpieczny sposób, by cieszyć się swoim ulubionym napojem?
W Polsce jest dostępnych mnóstwo różnorodnych warzyw i owoców. W dużych marketach, a coraz częściej i w małych, osiedlowych sklepach, bez trudu znajdziemy nawet i te egzotyczne odmiany. Cieszą się one coraz większą popularnością, nie tylko ze względu na swój wyjątkowy zapach i smak. Okazuje się, że wiele z nich posiada nieocenione właściwości zdrowotne. “Owoc męczennicy” zdecydowanie wyróżnia się pod tym kątem. Chroni przed wieloma poważnymi chorobami, m.in. rakiem. Warto włączyć je do swojej codziennej diety!
Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica), znana również jako figa kaktusowa lub nopal, to zachwycający wyglądem i smakiem owoc z rodziny kaktusowatych. Ta niezwykła roślina od wieków zajmuje szczególne miejsce w kulturze i medycynie ludów Ameryki Łacińskiej – Aztekowie uznawali ją za roślinę świętą. Czy współczesna nauka potwierdza jej zdrowotne właściwości? Oto, co warto wiedzieć o opuncji figowej.Słodka i wyjątkowo odżywcza opuncja figowa pochodzi z Ameryki Południowej, jednak obecnie uprawiana jest również w Australii, RPA i w krajach śródziemnomorskich. Do polskich sklepów spożywczych trafia głównie z upraw we Włoszech i Hiszpanii. Po obraniu z mięsistej skórki można – i warto – spożywać ją na surowo, jest używana także do produkcji soków, galaretek i przetworów. Dobroczynne właściwości opuncji sprawiają, że znalazła zastosowanie również w kosmetyce i produkcji suplementów.
Czujesz, że trochę ci przybyło tu i ówdzie po świętach? No to najwyższa pora, by zrzucić kilka zbędnych kilogramów! To najlepszy moment, bo, żeby zdrowo schudnąć, potrzeba czasu. Jeśli dziś zaczniesz, wiosną z pewnością zadasz szyku!Zdrowe odchudzanie to nie tylko dieta, ale i ruch, nie zapomnij więc o aktywności fizycznej. A tym, co dopełni cały proces, może być miła chwila z filiżanką pysznej herbaty. A dokładniej – czerwonej herbaty, która wspomaga trawienie oraz spalanie tłuszczu.
Niedobór magnezu może objawiać się na wiele sposobów, począwszy od skurczów mięśni, uczucia zmęczenia i osłabienia, aż po zaburzenia rytmu serca i objawy ze strony układu nerwowego. Biorąc magnez zapobiegawczo, nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że „profilaktycznie” nie oznacza „bez umiaru”. Skutki przedawkowania tego pierwiastka mogą być równie ciężkie, jak niedobór.
Wigilijne stoły w Polsce od lat nie mogą obyć się bez karpia. Coraz więcej osób, z różnych powodów, poszukuje jednak alternatyw dla tej popularnej ryby. Poniżej przedstawiamy różne propozycje, które z powodzeniem mogą zadebiutować na waszych świątecznych stołach.
Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań, pysznych potraw i odpoczynku. Niestety bogate w węglowodany dania, dłuższe posiłki i zmieniony rytm dnia mogą stanowić dla wielu cukrzyków nie lada wyzwanie. Jak przygotować się do świąt, aby były one zarówno smaczne, jak i bezpieczne dla zdrowia?
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas pełen rodzinnych spotkań, pysznego jedzenia i radosnej atmosfery. Dla osób zmagających się z Hashimoto wybór świątecznych potraw może być wyzwaniem. Oto dziesięć dań, które bez zastanowienia możesz umieścić na wigilijnym stole.
Dieta może być źródłem konfliktu. Tak jest w przypadku naszej czytelniczki pani Elżbiety, której synowa wegetarianka zabroniła przynieść na Wigilię tradycyjne potrawy. Oto jej list.
Jednym z najpotężniejszych narzędzi w profilaktyce raka jest odpowiednia dieta. Eksperci wskazują, że prawidłowe żywienie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka nawet o 30-35proc. Co zatem warto jeść, aby zmniejszyć ryzyko choroby?
Boże Narodzenie to czas, kiedy na polskich stołach oprócz bigosu i barszczu królują ryby, a tradycja nakazuje, by w wigilijnym menu nie zabrakło takich potraw jak karp, śledź czy jak w niektórych domach panga. Chociaż ryby stanowią nieodłączny element świątecznych dań, ta ostatnia nie jest dobrym wyborem.
Masło to niekwestionowany król polskich stołów, dodawane do kanapek, pieczenia i smażenia. Niestety wystarczy jeden błąd, aby z przysmaku zmieniło się w szkodliwą toksynę. Oto, czego nie powinieneś robić z masłem, jeśli zależy Ci na zdrowiu.
To mięso bardzo rzadko gości na naszych stołach, choć pod wieloma względami przewyższa inne rodzaje mięsa, takie jak wołowina czy wieprzowina. Kozina jest chuda, bogata w składniki odżywcze i sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu – jest wiele powodów, by włączyć ją do swojej diety.
Większość Polaków korzysta ze zwykłej białej soli. Wielu jest jednak tych, którzy skuszeni pięknym różowym kolorem, zdecydowali się na zakup i używanie soli himalajskiej. Zdaniem dietetyczki nie powinna być sprzedawana w sklepach w naszym kraju. Czy jest szkodliwa? Odpowiadamy.Sól himalajska to sól kamienna o różowym kolorze, która pochodzi wbrew swojej nazwie z pakistańskiego regionu Pendżab, który jest oddalony od Himalajów o kilkaset kilometrów. Co ciekawe, metody wydobycia, zawartość i właściwości soli „himalajskiej” są bardzo zbliżone do polskich wyrobów, m.in. do soli cechsztyńskiej z Kłodawy.
Por to warzywo dobrze znane w polskiej kuchni. Dodajemy go do wielu dań, nie wiedząc, jak jest zdrowy. Niskokaloryczny, pełen błonnika i cennych przeciwutleniaczy, wspiera metabolizm, poprawia trawienie i... pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki.
Jeszcze przed kilkoma laty mówiło się, że ziemniaki tuczą. Dziś większość z nas wie już, że są niskokaloryczne – pod warunkiem, że zrezygnujemy z tłustych sosów i okrasy. Co więcej, okazuje się nawet, że ich jedzenie z odpowiednim dodatkiem może zmniejszyć ryzyko nowotworu jelita grubego. Jak podaje portal bezbolesnakolonoskopia.pl, rocznie na nowotwór jelita grubego zapada 19 na 100 000 kobiet i 29 na 100 000 mężczyzn. Jest to niezwykle niebezpieczna choroba, ponieważ przebiega bezobjawowo, a pacjent często nie zdaje sobie sprawy, że jest chory i nie reaguje.