Jajka to jedno z najczęściej wybieranych źródeł białka w diecie odchudzającej – są sycące, niedrogie i pełne składników odżywczych. Jednak sposób przygotowania może mieć istotny wpływ na ich wartość kaloryczną i zdrowotną. Sprawdź, które formy podania jajek najlepiej wspierają utratę wagi.Jajka to źródło białka i cennych składników odżywczych Jak przygotować niskokaloryczne jajka? Jajka jako dobry wybór na śniadanie
W sklepach osiedlowych i na stoiskach warzywnych w dyskontach spożywczych pojawiły się już młode ziemniaki. Niestety nie wszystkie opisane tak ziemniaki to prawdziwe, polskie nowalijki. Jak nie dać się nabrać? Jak uniknąć rozczarowań przykrych dla podniebienia i niebezpiecznych dla zdrowia?• Prawdziwe młode ziemniaki mają cienką, łatwo schodzącą skórkę, świeży zapach i delikatny smak.• Solanina to toksyna obecna w ziemniakach, której stężenie rośnie w starych, źle przechowywanych lub zielonych bulwach.• Zawsze sprawdzaj pochodzenie ziemniaków — te sprzedawane luzem mogą pochodzić z importu i być traktowane konserwantami.
Nie bez powodu mówi się o nim, że to "oliwa północy". Jest bogatym źródeł zdrowych tłuszczy, które wspierają pracę serca i wzmacniają odporność. Mowa o oleju rzepakowym, który w Polsce kupimy za przysłowiowe grosze. Olej rzepakowy jest nazywany “oliwą północy” ze względu na swoje właściwościZawiera więcej korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3 niż klasyczna oliwaZapobiega wielu chorobom, w tym miażdżycy, nadciśnieniu i cukrzycy typu 2
Bulletproof coffee, czyli kawa z dodatkiem masła klarowanego (ghee) i oleju kokosowego, zyskuje coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrowie, sylwetkę i energię na cały dzień. Choć brzmi jak kulinarna ekstrawagancja, ten napój ma solidne podstawy w nauce dotyczącej metabolizmu i funkcjonowania mózgu. Sprawdź, dlaczego poranna filiżanka tłustej kawy może być czymś więcej niż tylko modą.Kawa z masłem ghee i olejem kokosowym to forma „inteligentnego paliwa” dla ciała i mózgu Tłuszcze zawarte w napoju mogą wspierać spalanie energii i uczucie sytości Regularne spożywanie bulletproof coffee może poprawiać koncentrację i metabolizm To rozwiązanie szczególnie popularne w diecie ketogenicznej i niskowęglowodanowej
Choć wygląda niepozornie, kryje w sobie bogactwo składników odżywczych i właściwości prozdrowotnych. Owoc chlebowca, znany też jako jackfruit, zdobywa coraz większą popularność w Europie – także w Polsce. Co sprawia, że ten tropikalny gigant bywa nazywany „roślinnym mięsem”? I dlaczego warto włączyć go do diety?Owoc chlebowca (Artocarpus heterophyllus, jackfruit) pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej Niedojrzałe owoce są wykorzystywane w kuchni jako zamiennik mięsa Owoce chlebowca to skarbnica wartości odżywczych – wspierają odporność i serce Azjatycki przysmak można już kupić w Polsce
Powoli zaczyna się sezon na czereśnie. Te pyszne owoce bogate w witaminę C często goszczą na stołach Polaków. Można z nich przygotować kompot, wypieki, a także musy. Niestety, nie wszyscy mogą jeść. Dobra wiadomość jest taka, że lista przeciwskazań do jedzenia czereśni nie jest długa.Alergia na czereśnie może pojawić się na każdym etapie życiaPrzeciwskazaniem do jedzenia czereśni jest uczulenie na salicylanyOsoby z wysokim potasem powinny unikać czereśniNależy zachować ostrożność przy chorobach nerek
Fasolka szparagowa to smaczne warzywo bogate w błonnik, witaminy i minerały. I chociaż właśnie zaczął się na nią sezon, nie wszyscy mogą ją jeść z czystym sumieniem. Istnieje wiele chorób, przy których fasolka może zaszkodzić – niekiedy poważnie. Sprawdź, kiedy lepiej jej unikać. Niektóre osoby mogą mieć uczulenie na fasolkę szparagowąPrzy chorobach układu pokarmowego należy zachować ostrożnośćFasolka niewskazana przy diecie lekkostrawnej
Parówki z Biedronki to jeden z najczęściej kupowanych produktów w polskich domach. Tanie, szybkie w przygotowaniu, idealne na śniadanie, kolację czy przekąskę dla dzieci. Nic dziwnego, że tak często lądują w naszych koszykach. Ale wystarczy raz odwrócić opakowanie i przeczytać skład, by dwa razy zastanowić się, co wrzucamy do koszyka."Skład jest naprawdę bardzo słaby" – podkreślają eksperci z portalu czytamyetykiety.pl. Sprawdziliśmy, które parówki z Biedronki warto kupować, a których lepiej unikać.
Co pić wieczorem, żeby schudnąć? Na pewno nie słodzone napoje, ani drinki. Jest jednak pewien napój, który może wspomóc proces odchudzania. Kupisz go w każdym sklepie za około 2 zł. Dzięki niemu poprawisz swoją odporność i wesprzesz zdrowie jelit. O jakim napoju mowa i jakie są jego właściwości? Zostańcie z nami.
Coraz więcej Polaków przykłada uwagę do tego, co je. Częściej przyglądamy się składom produktów, zwracamy uwagę na ich jakość, a nawet pochodzenie. Nie inaczej jest z mięsem. Warto więc po tę wyjątkowo zdrową propozycję.
Każdy od czasu do czasu ma ochotę na coś słodkiego — deser po obiedzie, ciastko do kawy czy małą czekoladkę. W umiarkowanych ilościach to nic złego. Problem pojawia się jednak wtedy, gdy chęć sięgnięcia po cukier staje się tak silna, że trudno ją kontrolować. Gdy apetyt na słodkie zaczyna przejmować kontrolę, warto zatrzymać się na chwilę i zastanowić, skąd się bierze. Często to nie przypadek, lecz sygnał wysyłany przez organizm, który domaga się uwagi. Dobrze jest wsłuchać się w te potrzeby i spróbować zrozumieć, co naprawdę za nimi stoi.
Zamiast rozpoczynać dzień filiżanką kawy, warto postawić na inny napój. Podobnie jak kawa dodaje energii na dalszą część dnia, ale jest jednocześnie bombą antyoksydantów, za którą organizm ci podziękuje. Przygotowuje tego napoju jest banalnie proste. Oto przepis.
Stan przedcukrzycowy można porównać do momentu, w którym w samochodzie coś "stuka" i wiemy, że coś jest nie tak, ale jeszcze działa. Jeśli nie zareagujemy na czas, na pewno się popsuje. To taka "żółta kartka" od organizmu, sygnał, że warto coś zmienić, nim dostanie się "czerwoną", czyli cukrzycę. Jakie objawy daje stan przedcukrzycowy i po czym go poznać? Ten problem może mieć nawet 6 mln Polaków.
Cynamon to przyprawa uwielbiana przez Polaków – dodają ją do ciast, napojów i jabłek. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko charakterystycznemu smakowi i pięknemu zapachowi, ale również właściwościom prozdrowotnym. Są jednak osoby, którym nadmierne spożycie cynamonu może zagrażać.
Justyna Steczkowska zachwyca fanów swoim niesamowitym głosem już od ponad 20 lat, a w tym roku po raz drugi reprezentuje nasz kraj w Eurowizji. Widzów z Polski i zagranicy oszałamia nie tylko potężnym wokalem, ale też rewelacyjnym wyglądem. Jaki jest sekret jej doskonałej figury?Obecnie tuż po pięćdziesiątce, tegoroczna reprezentantka Polski w konkursie Eurowizji swój debiut ma dawno za sobą. Co ciekawe, jej wygląd w ciągu ostatnich dwóch dekad praktycznie się nie zmienił, mimo upływu czasu i urodzenia trójki dzieci. Jak to możliwe?
Serek wiejski to prawdziwy śniadaniowy hit – lekki, kremowy i wyjątkowo smaczny. Uwielbiany przez wielu za swoją prostotę i wszechstronność, świetnie komponuje się zarówno na słodko, jak i na słono. To idealny wybór na zdrowy i pożywny początek dnia. Nie trzeba wiele, by ten prosty produkt zamienić w prawdziwy katalizator spalania tłuszczu.
Uważaj, co pijesz dla zdrowia — niektóre popularne warzywa mogą mieć nieoczekiwane skutki uboczne. Jeden z najczęściej polecanych warzywnych soków może poważnie obciążyć Twoją wątrobę. Sprawdź, o które warzywo chodzi i dlaczego warto zachować umiar.
Proces odchudzania wymaga determinacji i wielu wyrzeczeń. Dochodzi do tego wzmożony ruch i zdecydowany deficyt kaloryczny. Co, jednak jeśli można zrzucić zbędne kilogramy, jedząc kilka produktów, które aktywnie wspomagają utratę tkanki tłuszczowej? Uznany dietetyk podpowiada, jakich 5 tanich produktów wesprze twoją walkę o szczupłą sylwetkę. Co ciekawe, każdy z nich ma wiele składników odżywczych i bez trudu znajdziesz je w najbliższym sklepie.
Ma wyjątkowo mało tłuszczu, a jednocześnie dostarcza solidną porcję białka i żelaza — więcej niż popularny kurczak. Jest lekkostrawne, dietetyczne i coraz częściej polecane przez specjalistów jako jeden z najzdrowszych wyborów mięsnych. Choć bywa niedoceniane i rzadziej gości na talerzach niż inne gatunki, dietetycy nie mają wątpliwości: indyk zasługuje na miejsce w każdej zdrowej diecie.
Insulinooporność nie jest chorobą – to zaburzenie metaboliczne, które może skutkować rozwojem cukrzycy typu 2. Dobra wiadomość jest taka, że w wielu przypadkach z tego stanu można wyjść bez konieczności przyjmowania leków. Kluczem jest odpowiednio wczesne wykrycie problemu i wprowadzenie niezbędnych zmian w stylu życia.
Biedronka to jeden z ulubionych sklepów Polaków. Słynie z dużego wyboru produktów i licznych promocji. To właśnie tam wielu naszych rodaków zaopatruje się w produkty na śniadanie, kolację czy obiad. Często w naszych koszykach ląduje mięso, którego w Biedronce nie brak. Pytanie brzmi: skąd pochodzi? Oto najważniejsze informacje na ten temat.
Post przerywany (ang. intermittent fasting, IF) to ostatnio jeden z najpopularniejszych trendów w odchudzaniu. Jego zwolennicy twierdzą, że to najskuteczniejszy sposób na utratę zbędnych kilogramów. Tylko czy faktycznie działa? I na czym dokładnie polega ta metoda?
Nasze babcie znały go dobrze i ceniły za niezwykłe właściwości zdrowotne. Niegdyś każdy miał go w swojej domowej apteczce, a teraz? Po latach zapomnienia tran znów zyskuje na popularności, a my po raz kolejny odkrywamy cały wachlarz jego zalet. Co takiego sprawia, że olej z ryby wraca do łask? Sprawdź, jakie są jego właściwości i dlaczego warto włączyć go do swojej codziennej rutyny!
Woda jest składnikiem odżywczym niezbędnym do przeżycia, a także główną składową ludzkiego ciała. Mimo to w zaleceniach dietetycznych wciąż nie poświęca się jej wystarczającej uwagi. Kwestią sporną jest także ilość wody, jaką powinno się spożywać każdego dnia, choć większość ekspertów zaleca picie około 8 szklanek dziennie. Optymalne spożycie i tempo wydalania wody z organizmu uzależnione są od wielu zmiennych, trudnych do zmierzenia czynników, jak np. temperatura otoczenia czy wysiłek fizyczny.
Coraz chętniej eksperymentujemy w kuchni. Warto więc postawić na coś wyjątkowego – niekoniecznie nowego. Ta zupa z magnackiego stołu jeszcze w czasach PRL-u była prawdziwym hitem. Teraz o niej zapomnieliśmy, a to ogromny błąd, bo jest bardzo zdrowa. Wspiera m.in. wzrok, reguluje wysoki poziom "złego cholesterolu” i dostarcza ogrom białka.
Zawsze po obiedzie nachodziła mnie ochota na coś słodkiego — mały deser, czekoladkę, coś, co umiliłoby mi dzień. Wydawało mi się, że to normalne — kto z nas od czasu do czasu nie sięga po coś słodkiego, zwłaszcza po posiłku? Jednak po pewnym czasie zaczęłam zauważać, że ta mała przyjemność staje się czymś więcej. Zaczęłam zadawać sobie pytanie, dlaczego zawsze o tej samej porze odczuwam potrzebę zjedzenia cukru?Zgłębiając ten temat, dowiedziałam się, co tak naprawdę kryje się za chwilami słodkiej przyjemności. Odpowiedź, którą odkryłam, była daleka od tego, czego się spodziewałam. Teraz już wiem, co to oznacza, a przede wszystkim, jak może wpłynąć na nasze zdrowie.
Depresja jest chorobą niezwykle wyniszczającą, a jednocześnie powszechną. Szacuje się, że schorzenie dotyczy nawet 280 mln ludzi na całym świecie. Co gorsza, aż 70% pacjentów nie odczuwa poprawy przy początkowym leczeniu antydepresantami lub boryka się z poważnymi skutkami ubocznymi leczenia.Olbrzymia skala problemu depresji oraz brak jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o przyczyny rozwoju choroby zainspirowały naukowców z Harvard Medical School do przeprowadzenia kolejnych badań.
Święta wielkanocne przy polskich stołach upływają pod znakiem nie tylko białego barszczu bądź żurku, ale przede wszystkim jaj na twardo i absolutnej królowej – sałatki jarzynowej. W tym czasie niezbędnym składnikiem w każdej kuchni jest oczywiście majonez. Jak wybrać ten najzdrowszy?