Papierosy to jeden z najbardziej szkodliwych produktów w historii zdrowia publicznego. Choć żaden z poniższych przykładów nie dorównuje im toksycznością w skali jednostkowej, każdy z nich znacząco zwiększa ryzyko chorób przewlekłych i generuje wysokie koszty zdrowotne w skali populacyjnej. Eksperci coraz częściej porównują ich wpływ na zdrowie do działania tytoniu.Alkohol, przetworzone mięso i słodzone napoje zwiększają ryzyko chorób przewlekłych podobnie jak palenie papierosówUltra-przetworzone produkty i tłuszcze trans negatywnie wpływają na serce, wagę i ogólny stan zdrowiaCodzienne wybory żywieniowe i styl życia mają kluczowe znaczenie dla profilaktyki nowotworów, cukrzycy i chorób serca
Choć ruch jest niezbędny dla zdrowia stawów, nadmierna aktywność fizyczna czy nieodpowiednia dieta mogą im zaszkodzić. Znalezienie "złotego środka” między aktywnością a regeneracją, wspartego przemyślaną dietą, jest kluczem do utrzymania stawów w dobrej kondycji. Materiał został przygotowany na podstawie wywiadu przeprowadzonego przez Martę Sadkowską (Pacjenci.pl) z Arkadiuszem Anweilerem – fizjoterapeutą.Nadmierne obciążanie stawów, brak regeneracji i zła dieta mogą działać destrukcyjnie Warto dążyć do znalezienia „złotego środka” w aktywności fizycznej, aby unikać zarówno bezruchu, jak i przeciążeń Dieta prozapalna, bogata w cukier i węglowodany, negatywnie wpływa na stawy i utrudnia regenerację
Batonik z sezamu może mieć prawie tyle kalorii, co solidna kanapka, a mimo to dietetycy polecają go częściej niż czekoladowe wafelki. Skąd to zaskakujące zaufanie? Sprawdzamy, dlaczego sezamki – choć kaloryczne – mogą być korzystne serca, kości i gospodarki cukrowej.Sezamki powstają z prażonych nasion sezamu sklejonych miodem lub syropem cukrowym – to prosty przepis sięgający starożytnego Bliskiego Wschodu, który przyjął się także w PolscePorcja 30 g dostarcza m.in. wapń, magnez, błonnik oraz lignany (sesamina, sesamolina) wspomagające obniżenie stężenia „złego” cholesterolu LDLPodpowiadamy, jak w rozsądnych porcjach zastąpić sezamkami inne słodycze – oraz jakie przekąski jeszcze lepiej wpisują się w zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia
Masz wrażenie, że nawet po dobrze przespanej nocy wciąż nie masz energii? W pracy łapiesz się na tym, że najchętniej zdrzemnąłbyś się choćby na chwilę? Naukowcy z Bostonu odkryli, co może stać za nadmierną sennością w ciągu dnia i wskazali sposoby, by sobie z nią poradzić.Hipersomnia to coś więcej niż zwykłe zmęczenie i dotyka nawet 15 proc. populacjiNowe badania wskazują, że wpływ na senność mają dieta i metabolity hormonów płciowychProdukty bogate w tyraminę mogą nasilać senność, natomiast dieta śródziemnomorska może ją ograniczaćNa nadmierną senność warto reagować, bo może sygnalizować poważniejsze problemy zdrowotne
Okra (piżmian jadalny) to chrupiące, zielone strączki znane z kuchni południa USA, Afryki i Azji. Kryje w sobie sporo dobra: rozpuszczalny błonnik (tzw. mucyl, czyli śluz roślinny), polifenole i kwas foliowy. Sprawdzamy, co mówi nauka o jej wpływie na zdrowie i jak ją przyrządzać, żeby była smaczna.Niskokaloryczna porcja błonnika: okra dostarcza rozpuszczalnego błonnika, witaminy C i folianów,Wsparcie metabolizmu: badania sugerują niewielką poprawę glikemii i lipidów, ale okra nie zastępuje leczenia,Naturalnie zagęszcza zupy i gulasze; „śliskość” ograniczysz szybkim pieczeniem/smażeniem.
Polityk Prawa i Sprawiedliwości, Jacek Sasin, znany z masywnej sylwetki, zszokował wszystkich, zrzucając prawie 40 kg. Ta spektakularna zmiana była możliwa dzięki rezygnacji z kilku ulubionych produktów spożywczych i wdrożeniu rozsądnych nawyków. Co dokładnie wyeliminował z diety? I dlaczego to takie trudne, ale ważne?Jacek Sasin schudł prawie 40 kg dzięki zmianie stylu życia i żywieniaWyeliminował z diety białe pieczywo, słodycze i cukier, a o diecie powiedział że wymaga „po prostu mniej i regularnie”Podkreślił, że alkohol jest „zabójcą diety”, choć nie udało mu się całkowicie z niego zrezygnowaćWspółpracował z dietetykiem, jadł mniejsze i regularniejsze posiłki oraz postawił na codzienny ruch – spacery i nordic walking
Jednym przypomina radosne chwile spędzane z dziadkami, innych odstrasza skojarzeniem z domem opieki. Zapach starszych ludzi to fakt. Skąd się bierze? Wbrew pozorom nie ma nic wspólnego z higieną. Na jego intensywność wpływa coś zupełnie innego niż częste mycie.
Coraz więcej badań potwierdza, że to, co mamy na talerzu, może realnie wydłużyć nam życie i poprawić jego jakość. Najnowsze analizy wskazują, że dieta oparta głównie na produktach roślinnych znacząco zmniejsza ryzyko współwystępowania chorób przewlekłych, w tym nowotworów i schorzeń sercowo-naczyniowych.Naukowcy przeanalizowali dane ponad 400 tys. osób z sześciu krajów EuropyOsoby jedzące głównie produkty roślinne miały niższe ryzyko raka i chorób sercaRyzyko wielochorobowości spadało aż o 32 proc. u osób na diecie roślinnejEksperci podkreślają, że nie trzeba całkowicie eliminować mięsa, by odnieść korzyści
Dlaczego niektórzy ludzie nie potrafią przestać jeść, mimo że fizycznie są syci? Dr Tadeusz Oleszczuk, ginekolog położnik i naturopata, w rozmowie z serwisem Pacjenci.pl, rzuca światło na mechanizmy uzależnień pokarmowych, od cukru, przez rolę hormonu sytości do leptyny. Jak podał w rozmowie z serwisem Pacjenci.pl, leptyna powinna informować nas o sytości i motywować do ruchu, ale cukier skutecznie blokuje jej receptory, a fruktoza dodatkowo silnie pobudza ośrodek nagrody, prowadząc do błędnego koła uzależnienia.
Wielu młodych kobiet doświadcza nieregularnych cykli menstruacyjnych, bolesnych miesiączek czy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Częstą reakcją lekarzy, jak podał w rozmowie z serwisem Pacjenci.pl dr Tadeusz Oleszczuk, jest przepisywanie antykoncepcji hormonalnej, aby "uregulować" cykle. Jednakże, jak ostrzega dr Oleszczuk, takie podejście leczy objawy, ale nie naprawia problemu u podstaw, a długotrwałe maskowanie może prowadzić do poważniejszych kłopotów w przyszłości, w tym z płodnością.
Już są w sklepach! Jedne z najsmaczniejszych owoców sezonowych, które kryją w sobie prawdziwe bogactwo zdrowotnych właściwości. Lecznicze właściwości malin, cenione w starożytności, obecnie potwierdzają naukowe badania. Spożywane regularnie słodkie owoce mogą działać jak naturalna tarcza ochronna dla serca, układu odpornościowego i całego organizmu.• Maliny są bogate w silne przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.• Zawartość potasu i flawonoidów wspiera zdrowie serca i pomaga obniżać ciśnienie krwi.• Wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dlatego pomagają przy przeziębieniach.• Błonnik i keton malinowy wspomagają metabolizm i proces odchudzania.• Są źródłem cennych witamin i minerałów, które wspierają odporność i układ nerwowy.• Połączenie z jogurtem poprawia trawienie i wzmacnia przyswajanie składników odżywczych.
Czy fasolka szparagowa musi być mdła, rozgotowana i blada? Absolutnie nie. Jeśli na myśl o fasolce przypominają ci się trudne chwile nad odpychającym talerzem w dzieciństwie, mam dla ciebie dobre wieści: fasolka szparagowa może być apetyczna, pod warunkiem, że sięgniesz po ten jeden prosty trik. A zdecydowanie warto, bo to niepozorne warzywo nie tylko może być smaczne, ale przede wszystkim jest bardzo zdrowe.
Inulina – naturalny błonnik o słodkawym smaku – zyskuje coraz większą popularność jako dodatek do porannej kawy. Ten niepozorny składnik wspiera florę jelitową, obniża poziom cukru i złego cholesterolu, a przy tym wzmacnia odporność. Sprawdź, dlaczego najzdrowsi ludzie świata zaczynają dzień od kawy z inuliną.Inulina to naturalny błonnik prebiotyczny, który wspiera zdrowie jelit i odporność Dodana do kawy może pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi i złego cholesterolu (LDL) Działa jak łagodny, niskokaloryczny zamiennik cukru i poprawia profil metaboliczny Regularne spożywanie inuliny sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych i lepszej pracy układu trawiennego
Kondycja jelit ma niebagatelny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Na to, w jakim są stanie, wpływa przede wszystkim dieta. Niestety wiele popularnych i lubianych produktów może prowadzić do zapychania jelit, powodując nieprzyjemne dolegliwości i groźne choroby.
Niepozorne warzywo, często pomijane w diecie, a jednocześnie tak wartościowe. Groch - bogaty w białko roślinne, błonnik, witaminy i składniki mineralne ma szereg wyjątkowych właściwości. Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety, a nie spożywać wyłącznie „od święta”.Syci na długo i wspiera trawienie – groch to roślinna alternatywa dla mięsa,Wspomaga serce, reguluje cukier i obniża cholesterol – idealny dla zdrowia,Pełen witamin i minerałów – naturalne wsparcie dla odporności i energii.
Smażenie jest powszechnie stosowaną metodą przygotowywania potraw, zwłaszcza w wielu polskich domach. I choć trudno sobie wyobrazić kuchnię bez chrupiących kotletów czy placków z patelni, warto wiedzieć, że nie każdy tłuszcz nadaje się do wysokich temperatur. Wybór niewłaściwego oleju może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Postanowiliśmy więc sprawdzić, który olej do smażenia wypada najgorzej według sztucznej inteligencji. Odpowiedź może zaskoczyć. Nie każdy tłuszcz nadaje się do smażenia. Kluczowe znaczenie ma tzw. punkt dymienia, czyli temperatura, w której olej zaczyna się rozkładać i wydzielać toksyczne związki.Smażenie na nieodpowiednich tłuszczach może prowadzić do powstawania toksycznych substancji, co zwiększa ryzyko chorób serca, miażdżycy oraz nowotworów.Sztuczna inteligencja wskazała, który olej jest najgorszy do smażenia pod kątem zdrowotnym. Niestety wielu Polaków używa go niezgodnie z jego przeznaczeniem!
Według danych japońskiego Ministerstwa Zdrowia, Pracy i Opieki Społecznej, średnia długość życia w Kraju Kwitnącej Wiśni w 2023 roku wyniosła 87,14 lat dla kobiet i 81,09 lat dla mężczyzn. Ponad 90 tys. obywateli tego zakątka świata ma ponad 100 lat! W czym tkwi sekret długowieczności Japończyków?Shikuwasa to owoc pełen cennych składników wspierających zdrowie i długowieczność Japońska dieta opiera się na świeżych, naturalnych produktach i zasadzie umiaru Codzienny ruch i proste nawyki to kluczowe elementy stylu życia sprzyjającego długiemu życiu
To niepozorne warzywo, bogate w witaminy, minerały i błonnik, może stać się kluczowym elementem zdrowej i skutecznej strategii odchudzania. Jego unikalne właściwości sprawiają, że nie tylko pomaga w redukcji masy ciała, ale także wspiera ogólny stan zdrowia. Domyślasz się, o jakie warzywo chodzi?
Kontrolowanie tego, co jemy, jest ważne w każdym wieku. Jednak są pewne produkty, które po 45. roku życia stają się wyjątkowymi wrogami. Kuszą smakiem, sprzyjają tyciu, podnoszą ciśnienie i sprawiają, że pojawiają się problemy z sercem. Sprawdź, co nie powinno znajdować się w twojej diecie, jeśli przekroczyłeś 45. rok życia.Kusi smakiem, ale po 45 może przyspieszać tycie i nadciśnieniePopularny napój, który obciąża wątrobę i podnosi cukier po 45Przysmak, który po 45 staje się wrogiem serca i sylwetki
Pelikany, czyli obwisła skóra na ramionach, to kompleks wielu – zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Potrafi skutecznie odebrać pewność siebie i utrudnić codzienne funkcjonowanie – szczególnie latem. Pelikany pojawiają się w starszym wieku, po schudnięciu lub gdy nie jesteśmy aktywni fizycznie. Na szczęście można się ich pozbyć dzięki prostym ćwiczeniom. Regularność zapewni wyjątkowy efekt.Skąd biorą się pelikany i czy można im zapobiecProsty sposób na zmniejszenie pelikanów w domuDieta i pielęgnacja, które wspierają walkę z pelikanami
Walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicach brzucha, to wyzwanie dla wielu osób. Oprócz regularnej aktywności fizycznej i zbilansowanej diety, istnieją produkty, które mogą wspomóc ten proces. Wiele z nich z łatwością znajdziemy w najbliższym sklepie i nie będą kosztować nas małej fortuny.
Z nadejściem wiosennych i letnich upałów wszyscy będziemy szukać ochłody m.in. pod postacią mrożonych napojów. Są smaczne, zimne i często kolorowe, jednak nie zawsze stanowią najlepszy wybór dla zdrowia. Niektóre z nich okazują się wręcz niebezpieczne, zwłaszcza dla najmłodszych.Popularne mrożone napoje, dostępne w niemal każdym sklepie spożywczym, bawialni i kinie, przyciągają uwagę dzieci jaskrawymi barwami i owocowym smakiem. Jednak za tą kuszącą fasadą kryje się substancja, która – spożywana w nadmiarze – może być niebezpieczna dla najmłodszych.
Ciągle jesz dorsza i mintaja, na łososia nie zawsze cię stać, a panga i miruna budzą w tobie obawy? Wachlarz dostępnych opcji jest na szczęście szerszy. Podczas najbliższej wizyty w Biedronce poszukaj w zamrażarce innej – pysznej, czystej i zdrowej – lokalnej ryby. Skosztujesz raz, a na pewno wrócisz po więcej.O tej pysznej rybie, która występuje również w polskich wodach, mówi się zdecydowanie za mało. Choć można ją znaleźć w wielu sklepach spożywczych, jej nazwa jest wciąż słabo rozpoznawalna i stąd może rezerwa, z jaką podchodzą do niej konsumenci. Jej smak cenią najwięksi smakosze, a nie mniej ważną zaletą jest łatwość usuwania ości.Miętus to niedoceniana, lokalna ryba o delikatnym, lekko słodkawym smaku – smaczniejsza niż dorsz i prawie bez ości Żyje tylko w czystych wodach, więc jego mięso jest wolne od mułowego posmaku i zanieczyszczeń To lekkostrawne, bogate w białko i omega-3 mięso, idealne dla dzieci, seniorów i osób aktywnych Filet z miętusa łatwo przyrządzić – wystarczy kilka minut na patelni, w piekarniku lub na grillu
Choć często kojarzy się z latem i dzieciństwem, bób to znacznie więcej niż sezonowa przekąska. Ta niepozorna roślina strączkowa ma ogromny potencjał zdrowotny – od wspomagania pracy serca po wsparcie w walce z nadprogramowymi kilogramami. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety.Jak bób wspiera układ sercowo-naczyniowy? Idealny posiłek na diecie Naturalne wsparcie odporności Pełnowartościowe danie i zdrowy dodatek
Woda z cytryną na odchudzanie to już przeżytek. Ten azjatycki hit, wypijany każdego ranka, sprawi, że szybko zauważysz różnicę. Odświeża, wspiera trawienie i przynosi ulgę przy wzdęciach. Ważne jest jednak, by pić tę miksturę regularnie.Wspiera odchudzanie i przyspiesza metabolizmPomaga obniżyć cholesterol i stabilizuje poziom cukruDostarcza antyoksydantów i wspomaga oczyszczanie organizmu
Łosoś to jedna z najchętniej wybieranych ryb – uchodzi za zdrową, lekką i pełną cennych kwasów omega-3. Nic więc dziwnego, że często gości na naszych stołach. Jednak coraz więcej badań naukowych wskazuje, że hodowlany łosoś – czyli ten najczęściej dostępny w sklepach – może być źródłem poważnych zagrożeń dla zdrowia.Łosoś hodowlany może zawierać wysokie stężenia PCB, dioksyn i pestycydów Hodowla łososia stanowi zagrożenie dla dzikich populacji ryb i ekosystemów morskich Najbezpieczniejsze opcje to: dziki łosoś z certyfikatem MSC lub alternatywy jak pstrąg czy sardynki
Jajka to jedno z najczęściej wybieranych źródeł białka w diecie odchudzającej – są sycące, niedrogie i pełne składników odżywczych. Jednak sposób przygotowania może mieć istotny wpływ na ich wartość kaloryczną i zdrowotną. Sprawdź, które formy podania jajek najlepiej wspierają utratę wagi.Jajka to źródło białka i cennych składników odżywczych Jak przygotować niskokaloryczne jajka? Jajka jako dobry wybór na śniadanie
W sklepach osiedlowych i na stoiskach warzywnych w dyskontach spożywczych pojawiły się już młode ziemniaki. Niestety nie wszystkie opisane tak ziemniaki to prawdziwe, polskie nowalijki. Jak nie dać się nabrać? Jak uniknąć rozczarowań przykrych dla podniebienia i niebezpiecznych dla zdrowia?• Prawdziwe młode ziemniaki mają cienką, łatwo schodzącą skórkę, świeży zapach i delikatny smak.• Solanina to toksyna obecna w ziemniakach, której stężenie rośnie w starych, źle przechowywanych lub zielonych bulwach.• Zawsze sprawdzaj pochodzenie ziemniaków — te sprzedawane luzem mogą pochodzić z importu i być traktowane konserwantami.