Woda jest składnikiem odżywczym niezbędnym do przeżycia, a także główną składową ludzkiego ciała. Mimo to w zaleceniach dietetycznych wciąż nie poświęca się jej wystarczającej uwagi. Kwestią sporną jest także ilość wody, jaką powinno się spożywać każdego dnia, choć większość ekspertów zaleca picie około 8 szklanek dziennie. Optymalne spożycie i tempo wydalania wody z organizmu uzależnione są od wielu zmiennych, trudnych do zmierzenia czynników, jak np. temperatura otoczenia czy wysiłek fizyczny.
Coraz chętniej eksperymentujemy w kuchni. Warto więc postawić na coś wyjątkowego – niekoniecznie nowego. Ta zupa z magnackiego stołu jeszcze w czasach PRL-u była prawdziwym hitem. Teraz o niej zapomnieliśmy, a to ogromny błąd, bo jest bardzo zdrowa. Wspiera m.in. wzrok, reguluje wysoki poziom "złego cholesterolu” i dostarcza ogrom białka.
Zawsze po obiedzie nachodziła mnie ochota na coś słodkiego — mały deser, czekoladkę, coś, co umiliłoby mi dzień. Wydawało mi się, że to normalne — kto z nas od czasu do czasu nie sięga po coś słodkiego, zwłaszcza po posiłku? Jednak po pewnym czasie zaczęłam zauważać, że ta mała przyjemność staje się czymś więcej. Zaczęłam zadawać sobie pytanie, dlaczego zawsze o tej samej porze odczuwam potrzebę zjedzenia cukru?Zgłębiając ten temat, dowiedziałam się, co tak naprawdę kryje się za chwilami słodkiej przyjemności. Odpowiedź, którą odkryłam, była daleka od tego, czego się spodziewałam. Teraz już wiem, co to oznacza, a przede wszystkim, jak może wpłynąć na nasze zdrowie.
Depresja jest chorobą niezwykle wyniszczającą, a jednocześnie powszechną. Szacuje się, że schorzenie dotyczy nawet 280 mln ludzi na całym świecie. Co gorsza, aż 70% pacjentów nie odczuwa poprawy przy początkowym leczeniu antydepresantami lub boryka się z poważnymi skutkami ubocznymi leczenia.Olbrzymia skala problemu depresji oraz brak jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o przyczyny rozwoju choroby zainspirowały naukowców z Harvard Medical School do przeprowadzenia kolejnych badań.
Święta wielkanocne przy polskich stołach upływają pod znakiem nie tylko białego barszczu bądź żurku, ale przede wszystkim jaj na twardo i absolutnej królowej – sałatki jarzynowej. W tym czasie niezbędnym składnikiem w każdej kuchni jest oczywiście majonez. Jak wybrać ten najzdrowszy?
Kotlety schabowe z przepisu siostry Anastazji to prawdziwy hit kulinarny. Polacy doskonale je znają i często decydują się, by przygotować ja na niedzielny obiad. Są złociste, chrupiące, zapiekane z aksamitnym farszem. Ślinka cieknie na samą myśl — jednak czy za domowym smakiem nie kryje się kulinarna pułapka? Choć te kotlety kuszą smakiem i zapachem, to ich skład może budzić spore wątpliwości z dietetycznego punktu widzenia.
Czasem jest tak, że rano, gdy wystawimy do lustra język, okazuje się, że pokryty jest białym nalotem. Albo gdy zjemy jogurt lub wypijemy mleko. W takiej sytuacji nie ma się czym przejmować. Problem jest wtedy, kiedy ten nalot nie znika mimo mycia zębów( ani języka), a wręcz staje się codziennością. Może to być sygnał, że w organizmie dzieje się coś niepokojącego. Warto wiedzieć, co dokładnie może oznaczać biały język i kiedy naprawdę należy się nim zająć.
Tomasz Sekielski zaskoczył swoich fanów nie tylko nowym programem, ale również spektakularną metamorfozą. Dziennikarz wzbudził mnóstwo emocji, po tym, jak zaprezentował się na antenie szczuplejszy o blisko 100 kilogramów! Jak udało mu się przejść tak ogromną przemianę?
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w naszym ciele. Jest odpowiedzialna za oczyszczanie organizmu z toksyn, produkcję żółci, metabolizm białek i magazynowanie energii – w postaci glikogenu. Wątroba działa jak naturalny filtr, który usuwa szkodliwe substancje z krwi, a jednocześnie wspiera trawienie i przetwarzanie tłuszczów.Aby zachować jej zdrowie i zdolność do regeneracji, warto dbać o wątrobę na co dzień. Jakie działania wspomogą wątrobę w jej procesach regeneracyjnych? Oto pięć skutecznych sposobów.
Odchudzanie to proces wymagający od nas determinacji i zmiany stylu życia. Poza wprowadzeniem aktywności fizycznej i diety można go wspomóc, dodając do swojego jadłospisu kilka popularnych substancji. Niewielka zmiana może ułatwić nam osiągnięcie wymarzonej figury. Czasami wystarczy szczypta dodana do herbaty, aby zrobić różnicę. Oto lista popularnych specyfików, które na stałe powinny zagościć w naszych szufladach.
Mięso wieprzowe nieczęsto gości na talerzach osób, które dbają o zdrową i zbilansowaną dietę. Wieprzowiny wcale jednak nie trzeba się bać, o ile wybierze się taki kawałek, który łączy w sobie niską kaloryczność z minimalną zawartością tłuszczu, a jednocześnie dostarcza cennych składników odżywczych. Wcale nie chodzi o schab, karkówkę czy żeberka. Poznaj mięso, które może stać się wartościowym urozmaiceniem Twojego menu!
Popularny aktor teatralny i telewizyjny przez wiele lat zmagał się z poważną otyłością. I chociaż niełatwo mu było zrzucić zbędne kilogramy, w końcu się udało, a efekt jest spektakularny.
Niektóre produkty spożywcze, mimo swojej popularności i powszechności, mogą skrywać groźnych pasażerów na gapę — pasożyty. Niedogotowane mięso, surowe ryby i owoce morza, a nawet niemyte warzywa i owoce mogą stać się źródłem niebezpiecznych infekcji. Wśród tych produktów szczególnie jeden znajduje szczególne miejsce w sercach Polaków. Uważamy go za przysmak i jemy na potęgę, choć tak naprawdę nie wiemy, że może znajdować się w nim mnóstwo zanieczyszczeń i groźnych pasożytów!
Masz dość uczucia ciężkości i "napompowanego" brzucha, które towarzyszy Ci każdego ranka lub zmagasz się z zaparciami, które utrudniają codzienne funkcjonowanie? Istnieje prosty, naturalny i przede wszystkim skuteczny sposób na pozbycie się tych dolegliwości. Ten eliksir, przygotowany z zaledwie czterech składników, może zdziałać cuda dla Twojego układu pokarmowego i samopoczucia.
Wiele osób marzy o tym, aby w wakacje zaprezentować się na plaży w formie życia - niestety, nie każdy znajduje w sobie motywacje, aby o wymarzoną sylwetkę zacząć walczyć znacznie wcześniej. Wiele diet i planów treningowych obiecuje szybkie rezultaty, ale często brakuje im naukowego uzasadnienia. O to kilka sprawdzonych metod, które pomogą skutecznie zwalczyć niechcianą "oponkę", poświęcając zaledwie 5 minut dziennie.
Metabolizm to zespół złożonych procesów, które zachodzą w organizmie, aby przekształcić spożywane jedzenie i napoje w energię. To od jego tempa zależy szybkość, z jaką nasz organizm spala kalorie, przez co odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, poziomu energii i ogólnego stanu zdrowia. Niewiele osób wie, że pewne popularne produkty spożywcze mogą "podkręcić" nasz metabolizm. Co warto włączyć do naszej diety?
Wiele osób poszukuje "magicznego środka", który pomoże w dążeniu do osiągnięcia wymarzonej sylwetki. Choć bez zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej trudno o pożądane efekty, to są substancje, które mogą znacznie ułatwić nam walkę z niechcianymi kilogramami.
Aneta Zając jest popularną aktorką, której zmieniające się ciało fani mogli obserwować na przestrzeni lat gry na ekranie. Jednak teraz internet dosłownie zapłonął, gdy artystka opublikowała na Instagramie porównanie swojej sylwetki ze stycznia i marca 2025 roku. Różnica jest kolosalna. Jak udało jej się przejść tak zachwycającą metamorfozę? Okazuje się, że za tą zmianą kryje się mroczna prawda o chorobie.
Wiosna w tym roku przyszła wcześnie, a pogoda na Wielkanoc zapowiada się obiecująco. Martwisz się brzuszkiem, który teraz wciąż chowa się pod ciepłym swetrem? Jest sposób, żeby szybko zgubić oponkę i wzmocnić mięśnie brzucha. Zacznij już teraz!Coraz dłuższe dni i wyższe temperatury motywują do wzięcia się za wygląd i kondycję. Jeśli chcesz szybko wrócić do dobrej formy po zimie, podejdź do zadania kompleksowo.
Nie dziwi fakt, że są takie składniki odżywcze, które pomagają w problemach ze stawami, w chorobach kardiologicznych, czy przy kłopotach ze wzrokiem. Jak się okazuje, w ten sam sposób możemy poprawić sobie nawet słuch. Niewiarygodne?A jednak – za procesy związane ze słyszeniem, są np. odpowiedzialne komórki rzęsate. I właśnie odpowiednia dieta jest w stanie je chronić i utrzymywać w dobrym stanie. A o jakie składniki chodzi?
Ponad 80 proc. Polaków pije kawę regularnie, a 60 proc. codziennie. A co gdyby dodać do niej pewien składnik, który nie tylko doda energii, ale również pomoże w zgubieniu zbędnych kilogramów? Jeżeli jesteś ciekawa, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Dowiesz się z niego, co dodawać do kawy, aby schudnąć. Poznasz także przepis na odchudzającą kawę z pikantnym dodatkiem.
W dniu 4 marca rozmawiamy o otyłości, która jest bardzo poważną chorobą, powodującą ponad 200 powikłań. - Kiedy mówimy o tym, że ktoś umarł na cukrzycę typu 2, to mówimy, że umarł na otyłość - komentował podczas konferencji STOP OTYŁOŚCI prof. Mariusz Wyleżoł. Na kanale Pacjenci.pl możecie obejrzeć naszą rozmowę z Elżbietą Brzozowską, pacjentką bariatryczną i wiceprezeską Fundacji Zdrowie i Edukacja Ad Meritum oraz Agnieszką Węgiel, psycholożką odchudzania.
Podgrzanie parówek wydaje się dziecinnie proste – wystarczy wrzucić je do wrzątku lub włożyć do mikrofalówki. Niestety, nic bardziej mylnego. Podgrzane w nieprawidłowy sposób mogą wyzwalać groźne rakotwórcze związki. Jak tego uniknąć? Wyjaśniamy.
Wielu z nas nie ma rano czasu na zrobienie śniadania. W efekcie często jemy drożdżówki lub gotowe kanapki z piekarni. A co, jeśli można jeść zdrowiej, a posiłki będą robić się same? Jest na prosty sposób. Jest nim nocna owsianka.
Stłuszczenie wątroby to niebezpieczny stan, w którym w komórkach wątroby odkłada się nadmiar tłuszczu. Może to prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, w tym marskości wątroby i nowotworów. A czy ten stan można cofnąć?Zastosowanie właściwie dobranego leczenia, w tym odpowiedniej diety, jest szansą dla osób cierpiących na stłuszczenie wątroby. Warto wziąć pod uwagę słowa specjalisty.
Polacy stają się bardziej otwarci na eksperymenty w kuchni. Szukają zdrowszych alternatyw dań kuchni polskiej. Doskonałym pomysłem na obiad jest więc danie z warzywa, które wzmacnia kości i jest bardzo zdrowe. Kotlety, które można z niego przygotować są obłędnie pyszne i przypominają dobrze znane nam schabowe.
Dziecięca otyłość to narastający problem. Z danych WHO wynika, że liczba otyłych dzieci powyżej 5 roku życia oraz młodzieży wzrosła od 1975 r. z 11 milionów do 124 milionów w 2016 r. Dodatkowe 213 milionów miało nadwagę. W Polsce u 32 proc. dzieci w wieku 7-9 lat stwierdzono nadwagę i otyłość. U co 3. dziecka! A mimo to wciąż pokutuje przekonanie – szczególnie wśród osób ze starszych pokoleń – że dziecko, które ma fałdki tłuszczyku „dobrze wygląda”. No i tak nie marznie...
Trzustka to niezwykle ważny narząd przewodu pokarmowego i układu hormonalnego, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Produkuje enzymy trawienne, ale także hormony regulujące poziom glukozy we krwi, czyli insulinę i glukagon. Jak możesz o nią zadbać?