Ziemniaki — pyry, kartofle — królują na polskich stołach niemal codziennie. Można je łączyć z wieloma dodatkami, ale nie każde zestawienie służy trawieniu. Z czym można jeść ziemniaki, by wspierać zdrowie, a jakich połączeń lepiej unikać? Wyjaśnia dietetyk Marta Uler.Polski popularny zestaw obiadowy może szkodzić jelitomŁączenie ziemniaków z niektórymi produktami może powodować wzdęcia i gazySą jednak produkty, z którymi można łączyć ziemniaki – są zdrowe i smaczne
Obiad bez ziemniaków? W Polsce to się niemal nie zdarza! Dla wielu z nas porcja kartofli obok kotleta i surówki to kwintesencja głównego posiłku dnia. Z drugiej strony, spora część osób wie, że ziemniaki tuczą. Jeszcze inni twierdzą, że to jedno z najzdrowszych warzyw. Kto ma rację? Odpowiedź nie jest prosta, bo wszystko zależy od tego, jak przyrządzamy ziemniaki i z czym łączymy. Szczególnie ważne jest jedno połączenie, które może być fatalne dla trzustki.Ziemniaki same w sobie mogą być zdrowe i wartościoweProblem pojawia się, gdy polewamy je masłem lub tłuszczem z patelniTakie zestawienie mocno obciąża trzustkę i cały układ pokarmowyIstnieją zdrowsze sposoby na przygotowanie ziemniaków
Ziemniaczki, ziemiory, pyry, kartofle - polskie bulwy są pyszne, lądują na naszych talerzach prawie codziennie, nie wyobrażamy sobie bez nich obiadu. Ale, ale - uwaga, nie zawsze można je łączyć z pewnymi produktami. Mówiąc inaczej - łączyć ziemniaki można ze wszystkim, ale nie zawsze wyjdzie to nam na zdrowie. Z czym nie wolno łączyć ziemniaków?
Schabowy, ziemniaki i surówka – to chyba najbardziej rozpoznawalny zestaw obiadowy w polskiej kuchni. Choć z pewnością nie brakuje mu miłośników, wielu z nas w dzieciństwie ubolewało nad koniecznością zjedzenia całej, niemałej porcji nałożonej przez troskliwą mamę lub babcię. Wtedy często słyszeliśmy kultowy już tekst „zjedz mięsko, zostaw ziemniaczki”.Czy mięso rzeczywiście jest lepszym wyborem żywieniowym niż ziemniaki? Na to pytanie na swoim TikToku niedawno odpowiedział znany dietetyk Michał Wrzosek.
Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez ziemniaków. Dodajemy je do wielu potraw: zup, zapiekanek, dań głównych. Wbrew pozorom nie tuczą – są bogate w błonnik i witaminy, ale jest coś, na co trzeba uważać – chodzi o to, z czym je łączymy. Tłuszcz i smażone dodatki nie tylko zwiększają kaloryczność dania, ale również zaburzają trawienie i obciążają jelita.Ziemniaki wbrew pozorom są bardzo zdrowe i nie tucząWszystko zależy od tego, co do nich dodamyZiemniaków lepiej nie łączyć z tłuszczemZiemniaki i tłuszcz – duet, który szkodzi jelitom
Ze względu na bezpieczeństwo klientów, Lidl prosi o zwrot jednego z produktów. Chodzi o ziemniaki, w których stwierdzono przekroczenie limitu środków ochrony roślin. „Nie zaleca się dalszego spożywania” – napisano w komunikacie. Spożycie skażonych warzyw może doprowadzić do problemów żołądkowych, reakcji alergicznych, a nawet neurologicznych, szczególnie u osób o podwyższonej wrażliwości.
Mamy sezon na młode ziemniaki, więc choć nie są tanie, kupujemy je chętnie i często. Warto jednak wiedzieć, że takie młode i pyszne kartofelki wcale nie muszą być zdrowe. Mogą zawierać środki ochrony roślin. Fundacja Pro-Test przeprowadziła na warzywach z dwóch najpopularniejszych polskich dyskontów. Co wyszło z badań?
Każdy z nas podejmuje codziennie niekiedy trudną decyzję: co zjeść na obiad, jak skomponować posiłek, aby był zdrowy i smaczny? Chociaż wiele połączeń wydaje się oczywistych i stosujemy je na co dzień, niektóre z nich mogą szkodzić naszemu zdrowiu. Źle dobrane składniki nie tylko utrudniają trawienie, ale również mogą utrudniać wchłanianie substancji odżywczych. Oto kilka kulinarnych pułapek, na które nagminnie wpadają Polacy.
W polskich ziemniakach eksportowanych do Wielkiej Brytanii wykryto bakteriozę pierścieniową. Dwa z trzech zainfekowanych transportów pochodziły od tego samego dostawcy. Brytyjska Służba Zdrowia Roślin (PHS) potwierdziła informację o wykryciu bakterii. Na Wyspach wszystkie ziemniaki z Polski podlegają kontroli.Do odwołania będą prowadzone zwiększone kontrole przesyłek ziemniaków jadalnych z Polski. Oznacza to 100% kontrolę i testowanie ukrytych cech wszystkich przesyłek ziemniaków jadalnych, w tym przesyłek luzem, co stanowi wzrost z 50%. Jeśli wystąpią jakiekolwiek podejrzane objawy, przesyłki będą wstrzymywane do czasu diagnozy.– powiedział przedstawiciel PHS.
Ziemniaki, ziemniaczki, kartofle, pyry… Ulubione warzywo Polaków gości na stołach nie tylko podczas niedzielnych obiadów, ale praktycznie przez cały rok, nawet kilka razy w tygodniu. Ziemniaki, mizeria i schabowy to już tradycja. Pomijając fakt, że ziemniaków nie powinno się łączyć z mięsem czy z masłem, to nie powinno się także pewnych ziemniaków jeść. Przede wszystkim - zielonych. A co z kiełkami? Czy kiełkujące ziemniaki można jeść?
Mit o tym, że ziemniaki tuczą, już dawno został obalony. Ponadto okazuje się, że to nie tylko bardzo smaczny dodatek do obiadu, ale też niezwykle zdrowy. Jeśli będziemy jeść ziemniaki w ten sposób, to zadziałają one niczym balsam na jelita.
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych warzyw na całym świecie. Stanowią podstawowy składnik wielu tradycyjnych potraw, od purée po frytki. Jednak w kontekście diety, wokół ziemniaków narosło wiele mitów. Wiele osób zadaje sobie pytanie: czy ziemniaki tuczą? Poznaj fakty i mity, które pozwolą rozwiać wątpliwości na temat tego niepozornego, a jednak kontrowersyjnego warzywa.Ojczyzną ziemniaków jest Ameryka Południowa, gdzie były uprawiane już 7 tysięcy lat temu. Do Europy trafiły w XVI wieku za sprawą hiszpańskich konkwistadorów, początkowo jako roślina ozdobna, a później jako podstawowy produkt spożywczy. Szybko zyskały popularność, stając się kluczowym elementem diety wielu narodów, szczególnie w Europie Środkowo-Wschodniej. Dziś ziemniaki są jednym z najważniejszych upraw rolnych na świecie.
Jeszcze przed kilkoma laty mówiło się, że ziemniaki tuczą. Dziś większość z nas wie już, że są niskokaloryczne – pod warunkiem, że zrezygnujemy z tłustych sosów i okrasy. Co więcej, okazuje się nawet, że ich jedzenie z odpowiednim dodatkiem może zmniejszyć ryzyko nowotworu jelita grubego. Jak podaje portal bezbolesnakolonoskopia.pl, rocznie na nowotwór jelita grubego zapada 19 na 100 000 kobiet i 29 na 100 000 mężczyzn. Jest to niezwykle niebezpieczna choroba, ponieważ przebiega bezobjawowo, a pacjent często nie zdaje sobie sprawy, że jest chory i nie reaguje.
Ziemniaki, ziemniaczki - niekwestionowani liderzy na polskich stołach. Kto chociaż raz w tygodniu nie je ziemniaków, niech pierwszy rzuci… ziemniakiem. Jednak nie do wszystkiego kartofelki pasują, a z niektórymi produktami tworzą wręcz wybuchową mieszankę, która potrafi zalegać w jelitach i powodować przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jakich połączeń musisz unikać jak ognia?