Pacjenci.pl Zdrowie Niebezpieczne chipsy wciąż na polskim rynku. W innych krajach zostały wycofane
canva.com

Niebezpieczne chipsy wciąż na polskim rynku. W innych krajach zostały wycofane

4 grudnia 2023
Autor tekstu: Joanna Kamińska

W innych krajach zostały wycofane, jednak w polskich sklepach internetowych wciąż można je kupić. Ekstremalnie pikantne chipsy, które swoją popularność zdobyły za sprawą TikToka, zawierają niebezpieczną substancję - kapsaicynę, która zagraża zdrowiu, a nawet życiu.

„Przekroczenie granic pikantności”

Chipsy Hot Chip Challenge można kupić w polskich w sklepach internetowych. Produkt opisywany jest przez sprzedawców jako „przekroczenie granic pikantności”. Ostrzegają, że chipsy są tak ostre, że przy ich spożyciu należy chronić oczy oraz stosować rękawiczki ochronne, dołączone do opakowania.

Mięta nie tylko na wzdęcia. Kiedy warto po nią sięgać?
Kiedy mówimy o nadciśnieniu? Taka jest górna granica prawidłowego ciśnienia tętniczego

Kolejne kraje zaczęły wycofywać produkt ze sprzedaży

Swój ekstremalnie pikantny smak chipsy zawdzięczają przyprawom przygotowanym na bazie dwóch najostrzejszych papryczek świata: Carolina Reaper i Trinidad Moruga Scorpion.

Producentem chipsów Hot Chip Challange jest czeska firma Hot–Chip. W Czechach, jak i w innych krajach europejskich (Niemcy, Francja) produkt ten został już wycofany ze sprzedaży. W dalszym ciągu można go jednak kupić w polskich sklepach internetowych.

Producent ostrzega, że chipsów nie wolno spożywać w przypadku alergii na ostrą paprykę, kapsaicynę lub w przypadku problemów zdrowotnych , jednak mimo wszystko produkt stał się hitem na Tik Toku. Filmiki, na których tiktokerzy demonstrują swoje reakcje po zjedzeniu chipsa, cieszą się ogromną popularnością w Internecie.

Projekt bez nazwy - 2023-12-04T125435.334.png

Czym grozi spożywanie chipsów Hot Chip Challange?

Należy mieć świadomość, że spożywanie chipsów Hot Chip Challange może mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie, a nawet skończyć się tragedią.

Kapsaicyna obecna produkcie, spożywana w nadmiarze wykazuje toksycznie działanie, wywołując niebezpieczne objawy alergii, co zaobserwowano u czeskiej młodzieży.

Mogą to być między innymi: obrzęk gardła, silne pieczenie jamy ustnej, pieczenie w przełyku, wymioty, ból żołądka, ból jelit, biegunka, ból przy wypróżnianiu. Może nawet dojść do paraliżu oddechowego, co stanowi poważne zagrożenie dla życia.

źródło: Wprost Odżywianie

Skąd się bierze depresja? Przyczyn jest wiele!
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja