Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > Profilaktyka > Pij ten sok zamiast porannej kawy. Zmianę odczujesz już po miesiącu
Marta Uler
Marta Uler 24.11.2025 15:28

Pij ten sok zamiast porannej kawy. Zmianę odczujesz już po miesiącu

Pij ten sok zamiast porannej kawy. Zmianę odczujesz już po miesiącu
Ten sok pysznie smakuje i dodaje energii niczym mała czarna. Fot. Canva/Bartosz Luczak/Getty Images

Nie każdemu służy poranna filiżanka kawy — część osób po prostu czuje po niej rozdrażnienie, kołatanie serca albo spadek energii w ciągu dnia. Dlatego niektórzy szukają alternatyw, które budzą organizm w łagodniejszy, ale długofalowo skuteczniejszy sposób. Jeden z nich bije ostatnio rekordy popularności.

  • Ten napój dostarcza tlenu i energii całemu organizmowi już od rana
  • Zawiera substancje, które poprawiają odporność i wspierają układ krążenia
  • Regularnie pity może wpływać na wytrzymałość, koncentrację i zdrowie jelit
  • Można go zrobić w domu albo kupić gotowy, ale nie każdy produkt jest równie wartościowy

Naturalny zastrzyk mocy o poranku

Oto jeden z najskuteczniejszych naturalnych boosterów energii. Zawdzięcza to wysokiej zawartości azotanów, które w organizmie przekształcają się w tlenek azotu. Ten z kolei rozszerza naczynia krwionośne, poprawiając przepływ krwi i dotlenienie tkanek. Badania pokazują, że po około miesiącu regularnego picia soku z buraka, bo o nim mowa, wiele osób odczuwa wyraźny wzrost energii, większą wytrzymałość i mniejsze uczucie zmęczenia podczas dnia.

A poza tym, to świetna opcja dla tych, którzy chcą ograniczyć kofeinę, ale nie rezygnować z porannego „kopa”. Efekt nie jest gwałtowny, lecz utrzymuje się dłużej i nie powoduje typowego po kawie spadku energii.

Przeczytaj też: Ten napój z PRL-u wraca do łask. Idealny na nadciśnienie i wrażliwy żołądek

Pij ten sok zamiast porannej kawy. Zmianę odczujesz już po miesiącu
Sok z buraka rozszerza naczynia krwionośne, poprawiając przepływ krwi i dotlenienie tkanek. Fot. Canva

Wartości odżywcze, które robią różnicę

Buraki to jedne z najbardziej niedocenianych warzyw. Wyciskany z nich sok dostarcza witaminy C, kwasu foliowego, potasu, magnezu, a także cennych antyoksydantów — betainy i betalain. To połączenie wspiera procesy przeciwzapalne i poprawia naturalną regenerację organizmu.

Co ważne, sok z buraka jest niskokaloryczny, ale bardzo odżywczy. Jedna szklanka dostarcza solidną porcję składników wspierających odporność, układ nerwowy i pracę mięśni. W przeciwieństwie do kawy nie zakwasza organizmu i nie obciąża nadnerczy.

Przeczytaj też: Ten sok obniża poziom „złego” cholesterolu. Hamuje też rozwój miażdżycy

Jak działa na organizm, gdy pijesz go codziennie?

Regularne picie soku z buraka może wpływać na ciało na wielu poziomach. Poprawia krążenie, ułatwia transport tlenu i składników odżywczych, dzięki czemu mózg pracuje sprawniej — wiele osób zauważa lepszą koncentrację i większą odporność na stres.

Działa też korzystnie na układ pokarmowy: zawarta w burakach betaina wspiera pracę wątroby, pomaga w trawieniu i delikatnie reguluje perystaltykę jelit.

Sportowcy znają ten sekret od lat — sok z buraka może zwiększać wydolność i opóźniać moment, w którym pojawia się zmęczenie mięśni. Ale efekt doceni też ktoś, kto po prostu chce mieć więcej siły na codzienne obowiązki.

Wycisnąć w domu czy kupić gotowy?

Najbardziej wartościowy jest świeżo wyciskany sok — wtedy zachowuje najwięcej witamin i azotanów. W domu najlepiej przygotowywać go w wyciskarce wolnoobrotowej, ewentualnie w sokowirówce (choć wtedy traci nieco wartości).

A jeśli gotowy? Warto wybierać te pasteryzowane delikatnie lub tłoczone na zimno, bez dodatku cukru i z listą składników ograniczoną do jednego — buraka. Unikaj produktów z koncentratu i tych z długą datą ważności, bo nie mają już zwykle wielu aktywnych związków.

Źródła:
https://nfsr.sbmu.ac.ir/article-1-654-en.pdf
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8155490/

Menopauza nie jest końcem, tylko początkiem. Ekspertka: To czas wielkiej metamorfozy kobiety
menopauza/Anna Hirsch-Nowak
Wywiad o menopauzie z Anną Hirsch-Nowak
Menopauza przestała już być tematem tabu. Coraz częściej mówi się o niej otwarcie — jako o naturalnym etapie, który może stać się początkiem ważnych zmian w życiu kobiety. O tym, jak naprawdę wygląda menopauza, skąd biorą się jej objawy i co każda z nas może zrobić, by przejść ją spokojniej i zdrowiej, rozmawiamy z dietetyczką i holistic wellness coach, Anną Hirsch-Nowak.Menopauza to naturalny, biologiczny proces — warto ją oswoić, nie warto się jej baćZmiany hormonalne mogą trwać nawet 6–13 lat, a sama „menopauza” to moment kiedy minie 12 miesięcy od ostatniej miesiączkiKlucz do zdrowia w menopauzie: odżywcza, zbilansowana dieta (szczególnie białko i błonnik), regularna aktywność fizyczna i troska o regenerację. Z drugiej strony zaleca się unikać restrykcyjnych diet, nadmiaru alkoholu, przetworzonego jedzenia oraz chronicznego braku snu i stresu (podwyższonego kortyzolu)Dobre przejście przez menopauzę dają narzędzia biohackingu. To właściwy oddech, medytacja, kontakt z naturą, świadomość własnego ciała
Czytaj dalej
Przenigdy nie przechowuj tak jajek. Ryzykujesz zdrowiem
jajka
Drzwi lodówki nagrzewają się o kilka stopni przy każdym otwarciu, co sprawia, że na skorupkach jajek skrapla się woda. Ta z pozoru niewinna wilgoć ułatwia bakteriom dostęp do wnętrza jaja. Eksperci z University of Minnesota ostrzegają: jajka powinny leżeć w oryginalnym kartonie na środkowej półce lodówki, w temperaturze nieprzekraczającej 4 °C.
Czytaj dalej
Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: