Pacjenci.pl Problemy cywilizacyjne Spożywanie tych produktów zwiększa ryzyko zachorowania na dnę moczanową. Lepiej je ogranicz!
canva

Spożywanie tych produktów zwiększa ryzyko zachorowania na dnę moczanową. Lepiej je ogranicz!

7 września 2023
Autor tekstu: Piotr Cieciuch

Dna moczanowa jest chorobą, w której przebiegu dochodzi do odkładania się kryształów sodu w tkankach. Prawdopodobnie występuje u 1-2% ludzi, a najczęściej chorują na nią osoby w średnim wieku i seniorzy. Ryzyko zachorowania na dnę moczanową podnosi m.in. spożywanie konkretnych produktów spożywczych. Które to są? Wyjaśnia ekspert. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z dr Agatą Skwarek-Szewczyk, specjalistą reumatologiem i specjalistą chorób wewnętrznych.

Dna moczanowa – czynniki ryzyka

Dna moczanowa, nazywana również skazą moczanową, artreryzmem i podagrą, powstaje wskutek odkładania się w tkankach kryształów moczanu sodu:

„Dna moczanowa jest chorobą wieloczynnikową. Istnieją czynniki genetyczne, na które nie mamy wpływu oraz czynniki egzogenne, związane z naszym stylem życia. Do czynników egzogennych zaliczamy m.in. nieprawidłową dietę, otyłość czy przyjmowanie niektórych leków. Należy wspomnieć również o pokarmach, które zwiększają stężenie kwasu moczowego w organizmie, a także o chorobach prowadzących do upośledzenia jego wydalania”. - powiedziała dr Agatą Skwarek-Szewczyk, specjalistą reumatologiem i specjalistą chorób wewnętrznych.

Duże ilości kwasu moczowego powstają z tych produktów:

  • wątróbka,
  • serca,
  • ozorki,
  • nerki,
  • ryby i przetwory rybne,
  • owoce morza,
  • galarety mięsne,
  • mocne wywary z mięs,
  • ikra,
  • konserwy.

Osobom chorującym na dnę moczanową zaleca się wykluczenie z diety wymienionych produktów. Osoby zdrowe warto z kolei, by spożywały te produkty z umiarem. Ryzyko zachorowania podnosi nadmierne spożywanie puryn.

Czym jest dna moczanowa i jak jej zapobiegać? Lekarz odpowiada na najczęstsze pytania
Dna moczanowa (podagra, artretyzm) - przyczyny, objawy, leczenie

Co powinna spożywać osoba chorująca na dnę moczanową?

Produkty spożywcze, które może spożywać chory to:

  • produkty zbożowe,
  • ryż,
  • większość warzyw i owoców

„Badania wykazały, że wiśnie mają właściwości obniżające stężenie kwasu moczowego w organizmie. Jeśli chodzi o źródła białka, powinny przeważać produkty pochodzenia roślinnego a nie zwierzęcego. Jeżeli chcemy spożywać mleko, wybieramy to nisko tłuszczowe”. - powiedziała dr Agatą Skwarek-Szewczyk, specjalistą reumatologiem i specjalistą chorób wewnętrznych.

Jak rozpoznać, że zachorowało się na dnę moczanową?

Choroba często rozwija się w obrębie stawu podstawy dużego palca, rzadziej w obrębie kciuka, kręgosłupa, kciuka i stawu kolanowego. Dna moczanowa powoduje stan zapalny, Jej objawami są:

  • atak silnego bólu,
  • obrzęk
  • zaczerwienienie,
  • ograniczona ruchomość stawu,
  • bolesność dotykowa.


„Typowym objawem dny moczanowej jest ból i obrzęk stawów. Najczęściej na początku dotyczy pierwszego stawu śródstopno – paliczkowego, czyli wielkiego palucha u stopy, czego objawami są: zaczerwienienie, zapalenie, bolesność, obrzęk, trudności w zginaniu. Jeżeli widzą Państwo u siebie takie objawy, trzeba jak najszybciej zgłosić się do lekarza. Kryształki mogą się odkładać nie tylko w stawach palucha, ale także m.in. w stawach skokowych, kolanowych, rzadziej w stawach kończyn górnych”. - powiedziała dr Agatą Skwarek-Szewczyk, specjalistą reumatologiem i specjalistą chorób wewnętrznych.

W obrębie stawu zwiększa się temperatura. Gdy choroba jest w zaawansowanym stadium, uszkodzone zostają narządy ruchu – z tego powodu chory może mieć problem z funkcjonowaniem na co dzień. Dna moczanowa może spowodować uszkodzenie nerek, kamicę moczową i tworzenie guzków dnawych w tkankach miękkich.

Kolagen - białko młodości. W jakich produktach spożywczych go szukać?
Czym są kolana szpotawe?
Obserwuj nas w
autor
Piotr Cieciuch
Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja