Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Kolagen - białko młodości. W jakich produktach spożywczych go szukać?
Joanna Kamińska
Joanna Kamińska 05.04.2023 12:56

Kolagen - białko młodości. W jakich produktach spożywczych go szukać?

kolagen
canva.com

Kolagen to białko produkowane przez nasz organizm, będące jednym z głównych składników tkanki łącznej. Odpowiada za budowę i funkcjonowanie tkanek, takich jak kości, stawy i skóra. Niestety wraz z wiekiem ilość kolagenu spada, dlatego warto zadbać o jego podaż w diecie. 

Jakie są objawy niedoboru kolagenu?

Poziom kolagenu w organizmie zaczyna spadać już po 25 roku życia, a jego znaczny spadek następuje po menopauzie. Wskutek tego na skórze pojawiają się zmarszczki, a także słabnie siła mięśni, ścięgien oraz stawów. W pierwszych latach menopauzy skóra traci aż 30% kolagenu. 

Objawy niedoboru kolagenu:

  • zmarszczki
  • ziemista cera
  • przebarwienia
  • łamliwe włosy
  • łamliwe paznokcie
  • bóle i sztywnienie stawów
  • większa podatność na urazy i kontuzje

Do destrukcji włókien kolagenowych może dochodzić także pod wpływem takich czynników, jak: palenie tytoniu, nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne, wzmożona aktywność fizyczna, zaburzenia hormonalne, choroby, przewlekły stres, nadmiar cukru w diecie. 

Projekt bez tytułu - 2023-04-03T164946.064.png

Jakie jest najzdrowsze warzywo na świecie? Wiele osób może być zaskoczonych 4 ważne powody, dla których warto jeść pomidory i przetwory pomidorowe

Źródła kolagenu w diecie

Głównym źródłem kolagenu w diecie są produkty, które zawierają żelatynę. Żelatyna to mieszanka białek peptydów, pozyskiwana w procesie hydrolizy kolagenu pochodzącego ze skóry, kości oraz chrząstek zwierząt. 

Produkty bogate w kolagen: 

  • ryby w galarecie
  • galaretki z nóżek wieprzowych 
  • gotowane chrząstki 
  • gotowane kurze łapki
  • rosół na bazie nóżek kurzych lub wieprzowych
  • podroby
  • chrząstki rekina 
  • przetwory mięsne, np. salceson
  • galaretki owocowe 

Warto podkreślić, że spożywanie powyższych produktów w nadmiarze może negatywnie oddziaływać na układ krążenia, dlatego należy zachować umiar. 

Suplementacja kolagenu

Suplementacja kolagenu zalecana jest głównie osobom ze schorzeniami stawów i kości oraz sportowcom. Pamiętajmy, że przed zastosowaniem każdego suplementu, należy najpierw skonsultować się z lekarzem, farmaceutą lub dietetykiem. W aptekach mamy dostępne przeróżne preparaty z kolagenem. Najlepiej przyswajalny przez nasz organizm jest kolagen rybi. 

Cechy dobrego preparatu z kolagenem: 

  • Jest pochodzenia zwierzęcego, najlepiej rybiego
  • Zawiera minimum 10 g kolagenu w jednej dawce produktu
  • Nie zawiera cukru, glukozy, fruktozy czy syropu glukozowo-fruktozowego
  • Zawiera witaminę C, która bierze udział w syntezie kolagenu