W połowie stycznia do Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS) wpłynęło niepokojące zgłoszenie Niderlandów. W jednej z partii mrożonych borówek pochodzących z Polski miał zostać wykryty niebezpieczny wirus zapalenia wątroby typu A (WZW A). GIS niezwłocznie przeprowadził kontrolę w tej sprawie, a teraz wydał kolejne oświadczenie. Jego treść jest zaskakująca.
Ten owoc jest nie tylko zdrowy, ale i bardzo smaczny. Można przyrządzić z niego koktajl, upiec ciasto albo wrzucić kilka sztuk do sałatki. Jeśli zależy Ci na dobrej pamięci i prawidłowym funkcjonowaniu mózgu, powinieneś spożywać go jak najczęściej. Twój organizm na pewno Ci podziękuje.
Owoce sezonowe to dar, z którego powinniśmy na całego korzystać latem. Z początkiem lipca ruszył sezon na borówki, które są lubiane tak samo jak truskawki czy czereśnie. Borówki nie tylko świetnie smakują, ale posiadają też mnóstwo witamin oraz minerałów. Borówki zaliczane są do tzw. superfoods. Nic dziwnego, bo mają dużą zawartość błonnika i antyoksydantów. Regularne spożywanie tych owoców może wspierać pamięć i zdrowie mózgu. Borówki pomagają też przy problemach z ciśnieniem oraz regulują funkcjonowanie układu pokarmowego. Mimo wielu korzyści, niestety nie wszyscy mogą je jeść. Kto nie powinien po nie sięgać?