Nadciśnienie tętnicze to jedna z chorób cywilizacyjnych, którą można rozpoznać samemu w domu - ważne, aby regularnie wykonywać pomiary ciśnienia, zapisywać je w dzienniczku, a następnie wyniki pokazać lekarzowi. Tylko w ten sposób można w porę wykryć chorobę i wdrożyć odpowiednie leczenie. Jednak nie wszystkie pomiary są sobie równe - lekarz radzi, jak prawidłowo mierzyć ciśnienie, aby nie fałszować wyników!
Według danych sporządzonych przez Główny Urząd Statystyczny oraz Ministerstwo Zdrowia wynika, iż najczęstsze przyczyny zgonów w Polsce obejmują choroby układu krążenia. Możemy do nich zaliczyć chociażby zawał serca. Z tego względu ważna jest profilaktyka oraz zadbanie o to, by nie znaleźć się w grupie podwyższonego ryzyka.
Sezon na bób rozpoczął się z przytupem, a za pół kilogramowy woreczek ziaren zapłacimy około 10 zł. To, biorąc pod uwagę początek sezonu, bardzo przystępna cena. Bób warto jeść, gdyż jest świetnym źródłem kwasu foliowego (100 gramów pokrywa 100 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek), ale też nie każdy może pozwolić sobie na objadanie się bobem. Jakie wartości odżywcze ma bób i kto powinien na niego uważać?
Nadciśnienie tętnicze to choroba, która bardzo długo rozwija się bezobjawowo. Nieleczone może prowadzić do poważnych schorzeń, jak np. zawał serca. Dlatego bardzo ważne jest, aby prawidłowo rozpoznać wczesne objawy nadciśnienia i wdrożyć odpowiednią terapię.
Bez właściwej diety utrzymanie ciśnienia tętniczego w normie jest niemożliwe. Dzięki niej możemy nie tylko uregulować wysokie ciśnienie krwi, ale też zapobiec rozwojowi wielu chorób. Jaką więc dietę warto stosować, gdy ciśnienie jest podwyższone? Które produkty w szczególności powinny się w niej znaleźć?
„Obecnie możemy wyróżnić dwa główne rodzaje diet, które wygrywają rankingi najzdrowszych diet świata i przy okazji są dietami jednymi z najlepiej przebadanych w kontekście chorób układu krążenia. Jest to dieta śródziemnomorska i dieta DASH, czyli modyfikacja diety śródziemnomorskiej kierowana do osób z nadciśnieniem tętniczym.” - powiedziała dietetyczka kliniczna mgr Magdalena Kartasińska – Kwaśnik.