Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Profilaktyka i leczenie > Dieta na wysokie ciśnienie. Tych 6 produktów pozwoli utrzymać je w ryzach
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 28.02.2024 16:46

Dieta na wysokie ciśnienie. Tych 6 produktów pozwoli utrzymać je w ryzach

dieta na wysokie ciśnienie
Fot. Pexels/Thirdman

Bez właściwej diety utrzymanie ciśnienia tętniczego w normie jest niemożliwe. Dzięki niej możemy nie tylko uregulować wysokie ciśnienie krwi, ale też zapobiec rozwojowi wielu chorób. Jaką więc dietę warto stosować, gdy ciśnienie jest podwyższone? Które produkty w szczególności powinny się w niej znaleźć?


 

Dieta na nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze jest stanem, gdy ciśnienie skurczowe i/lub rozkurczowe przekracza normę. Czym się charakteryzuje?: „Jest to arbitralnie przyjęty podział w zależności od wartości ciśnienia. Od 140 do 159 tysięcy milimetrów słupa rtęci mówimy o pierwszym stopniu nadciśnienia tętniczego, od 160 do 179 - o drugim, powyżej 180 – o trzecim, w przypadku ciśnienia skurczowego”. - powiedział dr hab. n. med. Marcin Wełnicki, specjalista chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej

Specjalnie z myślą o osobach z podwyższonych ciśnieniem powstał specjalny model odżywiania nazywany dietą DASH. Zawiera przede wszystkim dużo warzyw i owoców – tych pierwszych jednak jest więcej. Zawiera też dużo niskotłuszczowych produktów mlecznych. Zaleceniem jej jest, by wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe, tłuste ryby, chudy drób, suche nasiona roślin strączkowych i orzechy. Dietę opracował zespół naukowców Narodowego Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego z USA.

Prof. Mariusz Wyleżoł: Nie istnieje coś takiego jak „zdrowa otyłość” Ten objaw nadciśnienia tętniczego łatwo zbagatelizować. Lekarz wskazał przerażające następstwa!

Co powinno znajdować się w diecie na nadciśnienie?

To, co jemy, może zwiększać poziom ciśnienia krwi lub go obniżać. By utrzymać w ryzach ciśnienie krwi, warto włączyć do diety te produkty:

  • rodzynki,
  • siemię lniane,
  • buraki,
  • owoce jagodowe (maliny, jagody, borówki).
  • gorzka czekolada,
  • oliwa,

Przed rozwojem nadciśnienia ochronić może także spożywanie pomidorów, zawierających łatwo przyswajalny likopen, silny przeciwutleniacz. Spożywanie owoców bogatych w witaminę C rozszerza naczynia krwionośne i sprawia, że krew lepiej płynie i tym samym obniża się jej ciśnienie – bogatymi jej źródłami są np. owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, natka pietruszki, papryka i brukselka.

Cennymi z tej perspektywy warzywami są także awokado, bogate w potas, błonnik i jednonienasycone kwasy tłuszczowe, obniżające cholesterol i seler, wyrównujący poziom glukozy.

Włączenie do diety łososia i innych tłustych ryb może zmniejszyć poziom oksylipin, związków powodujących zwężenie naczyń krwionośnych.

„Dieta, w sensie systemu żywienia, jest ogólnie przyjętym schematem dla wszystkich chorób sercowo-naczyniowych i czynników ryzyka, nadciśnienia również. Powinna zawierać małą ilość słodyczy, tłuszczy przetworzonych, zwłaszcza zwierzęcych i cukierniczych. Bardzo przetworzone produkty nie są zdrowe, mają wiele substancji rakotwórczych, stymulujących układ zapalny”. -powiedział dr hab. n. med. Marcin Wełnicki, specjalista chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej

Profilaktyka nadciśnienia tętniczego

Jakość naszego zdrowia w dużej mierze zależy od nas samych: "Od nas zależy, czy będziemy się ruszać, dbać o zdrowie fizyczne, unikanie stresu, dbać o czas snu adekwatny do zapotrzebowania. Szeroko pojęty stres na co dzień zwiększa ciśnienie i może się utrwalić. Higiena życia jest najlepszą metodą profilaktyki rozwoju nadciśnienia tętniczego, a zarazem chyba najtrudniejszą. Warto, chociaż nie jest to proste, przedefiniować cele i styl życia”. - powiedział. -powiedział dr hab. n. med. Marcin Wełnicki, specjalista chorób wewnętrznych i farmakologii klinicznej