Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > kapusta

Kapusta

kapusta

wspiera krążenie
03.09.2025 13:20 Zmniejsza ryzyko raka, cukrzycy i wspiera krążenie. Właśnie zaczyna się sezon

Surowa czy duszona – czerwona kapusta zaskakuje nie tylko kolorem, ale i liczbą potwierdzonych korzyści zdrowotnych. Teraz, gdy pierwsze główki trafiają z pól na targ, warto wiedzieć, dlaczego dietetycy stawiają ją w jednym rzędzie z jagodami i jak zamienić ją w pyszne danie.Kiedy wysiać i zebrać kapustę, by była najsłodsza?Jakie składniki odżywcze kryją się w fioletowych liściach i co mówią o nich badania?Trzy sprawdzone przepisy: od chrupiącej surówki po aromatyczne danie jednogarnkowe

Jest pyszna i chroni przed rakiem
12.04.2025 07:55 Jedz przynajmniej raz w tygodniu. Działa jak tarcza na raka

W krajach rozwiniętych nowotwory należą do głównych przyczyn przedwczesnych zgonów. Coraz większe znaczenie zyskuje więc profilaktyka, w której istotną rolę odgrywa dieta. Badania wykazują, że żywność roślinna, szczególnie warzywa krzyżowe, może skutecznie chronić przed rozwojem wielu typów raka. Ich regularne spożywanie wiąże się z mniejszym ryzykiem zachorowania na raka piersi, jelita grubego i płuc.

Balsam na jelita
03.03.2025 11:19 Niedroga zupa działa jak balsam na jelita i chroni przed rakiem piersi [PRZEPIS]

Jest niedroga i łatwa w przygotowaniu, sycąca, a przede wszystkim bardzo zdrowa. Za komuny pojawiała się na polskich stołach nawet częściej niż rosół. Dziś jemy ją zdecydowanie rzadziej – a szkoda. Jej prozdrowotne właściwości fascynują naukowców.