Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > słodzik

Słodzik

suklaroza
19.06.2025 11:18 Ma 0 kalorii, ale może powodować tycie. To jeden z najpopularniejszych słodzików

Słodziki od lat cieszą się ogromną popularnością wśród osób dbających o linię. Szczególnie jedna substancja – sukraloza – jest szczególnie lubiania zarówno wśród producentów żywności, jak i konsumentów. Jej największą zaletą ma być to, że nie dostarcza ani jednej kalorii, a największą wadą, że – jak sugerują badania– może sprzyjać przybieraniu na wadze. Brzmi jak paradoks, ale to prawda – jak to możliwe?Popularny słodzik sukraloza, choć nie ma kalorii, może zwiększać apetytNaukowcy z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach podkreślają zagrożenia związane ze spożywaniem słodzikówWnioski z badań są jednoznaczne – im więcej używamy słodzików, tym wyższy wskaźnik otyłości 

Słodzik zwiększa ryzyko udaru
06.05.2025 07:10 Popularny słodzik może zwiększać ryzyko udaru [BADANIA]

Nadmiar cukrów prostych w diecie zwiększa ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, cukrzycy czy problemów sercowo-naczyniowych. Nic więc dziwnego, że nie chcąc rezygnować ze słodkiego smaku napojów i potraw, coraz chętniej sięgamy po zamienniki cukru. Jak się okazuje, nie wszystkie słodziki są bezpieczne. 

cukier słodzik
21.02.2025 15:02 Nowe badania. Ten słodzik zwiększa ryzyko zawału i udaru. Jest dosłownie wszędzie

Spożywamy go na potęgę, nawet o tym nie wiedząc. Producenci maskują go w składzie tajemniczym symbolem E951. Teraz okazuje się, że zwiększa ryzyko zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy i innych chorób. Unikajcie go jak ognia. 

None
27.10.2023 17:10 Używasz słodzików? Ryzykujesz poważną chorobą

O szkodliwości sztucznych słodzików raczej nikogo nie trzeba przekonywać. Jednak wielu z nas nie ma świadomości, że spożywanie ich może przyczynić się nie tylko do rozwoju cukrzycy, nowotworu, ale i depresji. Jak wynika z nowych badań osoby spożywające dużą ilość żywności przetworzonej, zawierającej sztuczne słodziki, mogą częściej chorować na depresję! Co jeszcze warto wiedzieć o ciemnych stronach sztucznych słodzików?