Obserwuj nas na:
Pacjenci.pl > substancje rakotwórcze

Substancje Rakotwórcze

substancje rakotwórcze

Aloes
16.10.2025 10:01 Ten suplement jest rakotwórczy i genotoksyczny. GIS zakazuje stosowania

Popularny składnik suplementów diety i kosmetyków, dotąd uznawany za naturalny i bezpieczny, został właśnie zakazany przez Główny Inspektorat Sanitarny. Europejscy eksperci ostrzegają, że może działać rakotwórczo i uszkadzać DNA. Producenci muszą wycofać produkty zawierające ten składnik, a konsumenci – sprawdzić swoje apteczki i kosmetyczki.GIS zakazał stosowania w suplementach preparatów z liści aloesu na podstawie unijnego rozporządzenia 2021/468Związek może zawierać pochodne hydroksyantracenu o potencjalnym działaniu rakotwórczym i genotoksycznymEFSA nie ustaliła bezpiecznego poziomu spożycia tych substancjiZ obrotu znikną także inne zakazane związki: hordenina, higenamina, ewodiamina oraz selektywne modulatory receptora androgenowego

flądra
15.10.2025 11:55 Ryby z Bałtyku: wielokrotnie przekroczone normy zanieczyszczeń

Bałtyk uznawany jest za jedno z najbardziej zanieczyszczonych mórz świata. To morze półzamknięte, o ograniczonej wymianie wód, w którym wszystko, co trafi z rzek i przemysłu, zostaje na długo. W efekcie coraz częściej pojawia się pytanie, czy ryby z Bałtyku są jeszcze bezpieczne do jedzenia. Najnowsze badania Greenpeace nie pozostawiają złudzeń – już 150 g flądry, śledzia, turbota lub krewetek może przekroczyć tygodniowy limit szkodliwych związków PFAS ustalony przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.Bałtyk gromadzi zanieczyszczenia ze ścieków, nawozów i przemysłuW rybach stwierdzono metale ciężkie, dioksyny, PCB i „wieczne chemikalia” PFASW części próbek normy PFAS były przekroczone nawet 3000-krotnieNajbardziej skażone są ryby denne – flądra, dorsz, storniaEksperci zalecają, by ryby z Bałtyku jeść nie częściej niż raz w tygodniu

mięso
26.09.2025 05:45 Rakotwórcze jak azbest. Polacy uwielbiają to mięso

Mięso od wieków kojarzy się z siłą, zdrowiem i sytością. Stanowi podstawę obiadu w większości polskich domów, a zapach smażonej karkówki czy wędzonej szynki trudno uznać za obojętny. Ale czy na pewno jest to wybór korzystny dla zdrowia? Najnowsze dane pokazują, że popularny produkt, który codziennie trafia na nasze stoły, znalazł się wśród najgroźniejszych czynników rakotwórczych – obok papierosów i azbestu.WHO sklasyfikowała przetworzone mięso w grupie 1 czynników rakotwórczychJuż 50 g dziennie zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18%Bezpieczna ilość czerwonego mięsa to maksymalnie 500 g tygodniowo po obróbceStatystyczny Polak zjada trzy razy więcej niż zalecają eksperci

Kawa z mlekiem, kobieta mieszająca kawę
05.09.2024 11:54 Pestycydy w kawie z dyskontów. Pije ją mnóstwo osób

Kawa w saszetkach podbiła serca Polaków. Wystarczy wsypać ją do szklanki, zalać wrzątkiem, a po chwili można cieszyć się pysznym napojem. Niestety badania przeprowadzone przez Öko-Test wskazują, że razem z niektórymi kawami kupionymi w popularnych dyskontach, połykamy pestycydy.

wędzone ryby
22.12.2023 11:57 Tych ryb lepiej unikać. Zawierają rakotwórcze substancje

Co do tego, że ryby są zdrowe, nie ma najmniejszej wątpliwości. Są bogatym źródłem cennych kwasów omega-3, pełnowartościowego białka, witaminy D oraz składników mineralnych. Warto jednak zwrócić uwagę na sposób ich przygotowania, bowiem mogą stać się źródłem szkodliwych substancji. Jakich ryb lepiej unikać?  

Pacjenci.pl
Obserwuj nas na: