To mięso jest najgorsze. Pełno w nim rakotwórczych związków, a dajemy je nawet dzieciom!
Niby jest to powszechna wiedza, a nadal kupujemy takie mięso. Takie, czyli jakie? Najgorsze - oddzielone mechanicznie (MOM) przetworzone czerwone mięso - czyli parówki, kiełbasy czy bekon. Dlaczego takie mięso jest niezdrowe, a jednak popularne?
Jakość jest żadna
Mięso oddzielone mechanicznie (MOM) jest produkowane przy użyciu maszyn, które rozdrabniają kości i tkanki, przez co może zawierać kości, chrząstki, a nawet pazury. Przetworzone mięso czerwone zawiera z kolei dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu oraz substancji potencjalnie rakotwórczych, a jego nadmierne spożycie zwiększa ryzyko nowotworów, zwłaszcza jelita grubego.
Dietetycy od lat apelują o ograniczenie spożycia czerwonego mięsa oraz mięs przetworzonych, także wędlin. Jeśli już wybierać mięso to chude i jak najmniej przetworzone. A tymczasem nadal w sklepach królują gotowe burgery, nugetsy, parówki, a półki aż uginają się od różnego rodzaju wędlin, także pełnych soli, która szkodzi układu krwionośnemu.
Nie dawaj dziecku!
Mięso oddzielone mechanicznie (MOM) jest produktem niskiej jakości, często używanym do produkcji dań gotowych, takich jak nuggetsy, burgery i gotowe kotlety. Odradza się jego spożycie dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym, a także osobom z chorobami wątroby i przewodu pokarmowego. Mimo to jest ono dobre w smaku i dzieci często aż proszą o jego zakup. Dlaczego jest takie dobre? To z powodu obecności ulepszaczy smaku, które również nie pozostają obojętne dla zdrowia.
Przetworzone mięso czerwone, takie jak parówki, szynka, kiełbasy, bekon, salami, zwiększa ryzyko raka jelita grubego, przełyku, płuc i innych. Dzieje się tak za sprawą obecności nasyconych kwasów tłuszczowych. Takie mięso zwiększa też ryzyko wystąpienia chorób serca i podnosi poziom cholesterolu we krwi.
Polecamy: Tak zbudujesz żelazną odporność! Zdrowia dieta to podstawa
Jak wybrać dobre mięso?
- Czytaj etykiety: Unikaj produktów, które nie mają jasno określonego składu lub mają na etykiecie „mięso garmażeryjne” lub „mięso oddzielone mechanicznie”.
- Sprawdzaj skład: Im więcej mięsa w produkcie, tym lepiej. Produkty z wysoką zawartością mięsa będą miały mniej soli, stabilizatorów i innych dodatków.
- Zwracaj uwagę na pochodzenie: Wybieraj jak najmniej przetworzone mięso, np. całe kawałki, zamiast mielonych lub przetworzonych produktów.