Niepozorne zioło o niesamowitym potencjale. Zapomnisz o czosnku czy oregano - cząber, bo o nim mowa, ma wyrazisty smak i całą gamę właściwości zdrowotnych. Obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, może działać przeciwzapalnie i wspierać trawienie. Dodawany do dań mięsnych, strączkowych i zup, może stać się cichym sprzymierzeńcem w profilaktyce chorób serca. A to tylko wierzchołek góry lodowej - cząber był dawniej używany jako naturalny lek na pasożyty!
Zawiera cenne przeciwutleniacze, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia, magnez ważny dla pracy mięśni i układu nerwowego, oraz błonnik, który wspiera pracę jelit i pomaga utrzymać uczucie sytości. Ale to tylko mały ułamek niezwykle cennych wartości odżywczych, które kryją się w tej czekoladzie.Jeśli naszła Cię ochota na coś słodkiego, sięgnij po 2 kostki właśnie tej czekolady. To będzie chwila przyjemności dla zmysłów i coś naprawdę dobrego dla ciała.
Polacy uwielbiają suplementy diety. Według raportu „Narodowego Testu Żywienia Polaków 2024” opracowanego przez Medonet przyjmuje je aż 61% z nas. Najczęściej sięgamy po preparaty multiwitaminowe, które mają wzmacniać odporność. Powodzeniem cieszą się również suplementy usprawniające trawienie i zdolności intelektualne oraz na poprawę urody.
Lidl posiada w Polsce ok. 900 sklepów, w których sprzedaje rocznie ok. 10 ton ryb. Znajdują się wśród nich zarówno ryby słodkowodne, jak i morskie. Sieć zachęca do ich zakupu hasłami “świeże ryby” i niskimi cenami. Tylko czy stoi za tym jakość? Sprawdziliśmy, skąd pochodzą ryby z Lidla.
Nadmierne spożycie węglowodanów, a zwłaszcza cukrów prostych, ma fatalny wpływ na kondycję organizmu. Przyczynia się m.in. do pogorszenia nastroju, zwiększenia masy ciała, ale też wielu chorób będących konsekwencją nadwagi. Rozsądna, zbilansowana dieta jest szalenie ważnym czynnikiem profilaktyki chorób cywilizacyjnych, a ograniczenie nadmiaru cukru stanowi jej ważny element.
Woda jest składnikiem odżywczym niezbędnym do przeżycia, a także główną składową ludzkiego ciała. Mimo to w zaleceniach dietetycznych wciąż nie poświęca się jej wystarczającej uwagi. Kwestią sporną jest także ilość wody, jaką powinno się spożywać każdego dnia, choć większość ekspertów zaleca picie około 8 szklanek dziennie. Optymalne spożycie i tempo wydalania wody z organizmu uzależnione są od wielu zmiennych, trudnych do zmierzenia czynników, jak np. temperatura otoczenia czy wysiłek fizyczny.
Nadwaga i otyłość to prawdziwa plaga dzisiejszych czasów. Te problemy zdrowotne prowadzą do poważnych schorzeń, w tym cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. Najprostszym sposobem, by im zapobiegać, jest prawidłowa, bogata w składniki odżywcze dieta. Warto włączyć do niej prostą i niedrogą miksturę, którą bez wysiłku przygotujesz w domu.Jak usprawnić trawienie, przyspieszyć odchudzanie i wzmocnić odporność? To proste! Wystarczy regularnie sięgać po pyszny napój z niedrogich składników, które znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Do przygotowania tego eliksiru zdrowia i witalności wystarczą dwa składniki.
Prawidłowe żywienie dzieci odgrywa kluczową rolę w ich rozwoju. Odpowiednia dieta we wczesnym okresie życia wpływa m.in. na odporność organizmu i ryzyko wystąpienia chorób w przyszłości. Niestety czasem szkodzimy naszym dzieciom zupełnie nieświadomie.Chociaż jogurt wydaje się być zdrowym wyborem dla najmłodszych, nie wolno wprowadzać go do diety zbyt wcześnie. Warto też zwracać uwagę na jego jakość. Zwłaszcza w świetle alarmujących danych, jakie przedstawiła Fundacja Pro-Test. W czterech z dziewięciu przebadanych jogurtów wykryto szkodliwe substancje.
Wysoki cholesterol może być przyczyną groźnych chorób, z miażdżycą i chorobą niedokrwienną serca na czele. Nie bez powodu lekarze podkreślają, jak ważne jest to, by dbać o jego zdrowy poziom we krwi. Jednak kiedy nieco go przekroczymy, nie musimy od razu sięgać po leki. Sporo można zdziałać, stosując odpowiednią dietę. Zdrowe odżywianie jest podstawą w tym przypadku.
Olej palmowy to jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników wykorzystywanych w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i chemicznym. Jego powszechne zastosowanie wynika z niskich kosztów produkcji, wszechstronności i długiego okresu przydatności. Mimo licznych zalet technologicznych, wokół oleju palmowego narosło wiele wątpliwości związanych zarówno z jego wpływem na zdrowie, jak i na środowisko.
Masz dość uczucia ciężkości i "napompowanego" brzucha, które towarzyszy Ci każdego ranka lub zmagasz się z zaparciami, które utrudniają codzienne funkcjonowanie? Istnieje prosty, naturalny i przede wszystkim skuteczny sposób na pozbycie się tych dolegliwości. Ten eliksir, przygotowany z zaledwie czterech składników, może zdziałać cuda dla Twojego układu pokarmowego i samopoczucia.
Czy można zadbać o świeży i przyjemny zapach ciała bez stosowania chemicznych perfum i dezodorantów? Okazuje się, że tak! Fitoterapeutka podsuwa naturalne rozwiązanie, które nie tylko pięknie pachnie, ale także ma właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne.
Warzywa i owoce powinny zajmować główne miejsce w naszej diecie. Doskonale wiedzą o tym Azjaci, którzy zajadają się tym warzywem. Jego właściwości doceniają od setek lat. Co to za warzywo i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Swoim wyglądem może odstraszać, więc pewnie dlatego jest sprzedawana w formie filetów. Delikatna i sycąca jest idealnym wyborem dla miłośników lekkostrawnych potraw. Ta ryba, chociaż sporo kosztuje, jest czymś, czego warto spróbować. Bez problemu kupisz ją w Polsce.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej i pobudzającej kawy. Jej wpływ na zdrowie jest przedmiotem licznych badań naukowych, a większość z nich podkreśla jej pozytywne działanie. Jednak czy kawa zawsze nam służy?Picie kawy pociąga za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Ważny jest jednak sposób, w jaki ją pijemy, a także jej rodzaj. Czy warto popijać nią posiłki?
Żywy ocet to naturalny, niepasteryzowany i niefiltrowany ocet, który zawiera tzw. matkę octową – kolonię dobroczynnych bakterii i drożdży. Jest bogaty w enzymy, probiotyki oraz substancje bioaktywne, które wspierają zdrowie układu trawiennego, wzmacniają odporność i regulują poziom cukru we krwi.Najczęściej spotykanym żywym octem jest ocet jabłkowy, ale można znaleźć także żywe octy z innych owoców, ziół czy nawet miodu. W przeciwieństwie do komercyjnych octów żywy ocet nie jest poddawany procesom pasteryzacji ani filtracji, co pozwala zachować jego naturalne właściwości zdrowotne.
Wielu z nas nie ma rano czasu na zrobienie śniadania. W efekcie często jemy drożdżówki lub gotowe kanapki z piekarni. A co, jeśli można jeść zdrowiej, a posiłki będą robić się same? Jest na prosty sposób. Jest nim nocna owsianka.
Dla coraz większej liczby Polaków dbanie o zdrowie jest na pierwszym miejscu. Niektóre bardzo zdrowe produkty wciąż jednak traktujemy po macoszemu. Dietetycy alarmują, że ten produkt o wyjątkowych prozdrowotnych właściwościach mamy w nosie. A to duży błąd.
Choć zwykle kojarzymy ją z chorobami osób w starszym wieku, osteoporoza wymyka się z ram wieku i dotyka młodych dorosłych, młodzież, a nawet dzieci. Naturalne procesy starzenia się organizmu wpływają na jakość kości, to nie tylko o pesel tu chodzi. Destrukcyjne zmiany w układzie kostnym pojawiają się już znacznie wcześniej, a potem ciągną się latami. W konsekwencji nawet niewielki upadek może skutkować poważnym złamaniem.
Trzustka to niezwykle ważny narząd przewodu pokarmowego i układu hormonalnego, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Produkuje enzymy trawienne, ale także hormony regulujące poziom glukozy we krwi, czyli insulinę i glukagon. Jak możesz o nią zadbać?
Polecają go nie tylko dietetycy, ale i amatorzy pysznych potraw. Choć ma tysiące lat, dopiero w ostatnim czasie zyskuje na popularności, stając się ciekawą i bardzo smaczną alternatywą dla klasycznych źródeł białka i wapnia. Ponadto jest lekkostrawny, odżywczy i można go podać na wiele sposobów. Zdziwisz się, że produkt, który nie zawiera glutenu, może być tak odżywczy. Czym jest tzw. złoto Inków?
Wielu uważa osoby z ciągłą ochotą na słodycze za łasuchów. Okazuje się jednak, że problem wcale nie musi w tym tkwić. Chodzi bowiem o brak ważnego minerału. Co i jak należy suplementować? Podpowiadamy.
Mięso jest ważnym źródłem białka, którego nie może zabraknąć w niczyjej diecie. Niestety nie wszystko, co wydaje się mięsem, naprawdę nim jest. Skład tanich – choć smacznych – produktów ze sklepów pozostawia wiele do życzenia. Z pewnością nie znajdziemy w nich pożądanych wartości odżywczych.Większość dzieci uwielbia parówki, a troskliwi rodzice chętnie i w dobrej wierze gotują je malcom. Dorośli też chętnie sięgają po wyraziste w smaku pasztety i wędliny – nie zawsze z górnej półki. Czym i dlaczego warto je zastąpić? Podpowiadamy!
Czy wiesz, że ziemniaki mogą być bardzo trujące? Nie trzeba wiele, aby doprowadzić organizm do poważnego zatrucia. Mimo to większość z nas codziennie po nie sięga, bez zastanowienia. Są tak popularne w różnych regionach Polski, że nie wyobrażamy sobie bez nich obiadu. Niewiele osób zdaje sobie bowiem sprawę, że ziemniaki, ze względu na zawartość toksycznych substancji, mogą być zagrożeniem dla naszego życia. Bo kto nam kiedykolwiek mówił o solaninie?
Ryż na dobre zagościł w polskiej kuchni i nic w tym dziwnego. Jest zdrowy, sycący, a dla wielu osób pozostaje dobrą alternatywą dla makaronu czy ziemniaków. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy ryż zalecany jest do spożycia, a o jego wartościach odżywczych może decydować kraj pochodzenia.
W czasach PRL-u kuchnia była w dużej mierze dostosowana do ograniczeń wynikających z braków w sklepach i konieczności gotowania z tego, co było dostępne. Nasze babcie i mamy gotowały wtedy dania nieskomplikowane i tanie, ale też bardzo pożywne. Chociaż potrawy z tamtych lat często kojarzymy z prostotą i monotonią, do niektórych warto wracać.Coraz większy dobrobyt i globalizacja wpłynęły na nasze kuchnie – chętniej sięgamy po dania inspirowane kuchnią włoską, azjatycką czy amerykańską. Często jemy też żywność przetworzoną, co wcale nie służy naszemu zdrowiu. Żyjąc w pośpiechu, czasem warto przygotować tradycyjny, prosty posiłek w domu niż sięgać po gotowe dania. Oto kilka wartościowych posiłków, które na pewno zjesz ze smakiem i z korzyścią dla zdrowia.
Statystyki pokazują, że w Polsce ponad milion pacjentów zmaga się z choroba nowotworową, a nawet kilkaset osób dowiaduje się, że rozpoczyna się ich walka o życie. Jak podaje portal onkologiczny zwrotnikraka.pl, wskaźnik wyleczeń w naszym kraju jest niestety niski, ale wykrycie nowotworu w stadium zaawansowanym wiąże się zwykle z niepomyślnym rokowaniem. Jednym z czynników wpływających na jakość naszego życia i zdrowie organizmu jest zoptymalizowana dieta pod kątem jak najwyższej jakości składników odżywczych. Odpowiedni dobór produktów może nie tylko zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby, ale również wspierać organizm w walce z nierównym przeciwnikiem. Ułatwieniem w wyborze, ale też codziennych zakupach jest prosty podział na grupy, które zawierają optymalne dla nas produkty.
Największy mit dotyczący jajek to ten o ich wpływie na cholesterol. Badania pokazują, że u większości ludzi cholesterol w diecie ma minimalny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Głównymi winowajcami wysokiego cholesterolu LDL są tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, pochodzące z przetworzonej żywności, głównie słodyczy.Dzisiejszy stan wiedzy pozwala nam oczyścić jaja z zarzutów zgubnego wpływu na zdrowie układu krążenia. Zawarty w nich cholesterol nie wpływa na wzrost stężenia LDL we krwi osób zdrowych. Nie oznacza to jednak, że możemy jeść jaja bez umiaru. Istnieją dowody na to, że cholesterol zawarty w żółtkach jaj może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób z cukrzycą typu 2. Osoby zdrowe mogą śmiało korzystać z dobroczynnych właściwości jaj. Brytyjscy eksperci zachęcają do spożywania ich w ilości 1-2 sztuk dziennie.