Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > zdrowa dieta

Zdrowa Dieta

zdrowa dieta

Płaski brzuch
28.03.2025 07:00 Pij codziennie na czczo. “Napompowany” brzuch i zaparcia znikną

Masz dość uczucia ciężkości i "napompowanego" brzucha, które towarzyszy Ci każdego ranka lub zmagasz się z zaparciami, które utrudniają codzienne funkcjonowanie? Istnieje prosty, naturalny i przede wszystkim skuteczny sposób na pozbycie się tych dolegliwości. Ten eliksir, przygotowany z zaledwie czterech składników, może zdziałać cuda dla Twojego układu pokarmowego i samopoczucia.

Ładniejszy zapach ciała
19.03.2025 08:00 Naturalny sposób na ładniejszy zapach ciała

Czy można zadbać o świeży i przyjemny zapach ciała bez stosowania chemicznych perfum i dezodorantów? Okazuje się, że tak! Fitoterapeutka podsuwa naturalne rozwiązanie, które nie tylko pięknie pachnie, ale także ma właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne. 

Azjatyckie warzywo to game changer na redukcji. Spowalnia starzenie i wspiera odporność
17.03.2025 12:53 Azjatyckie warzywo to game changer na redukcji. Spowalnia starzenie i wspiera odporność

Warzywa i owoce powinny zajmować główne miejsce w naszej diecie. Doskonale wiedzą o tym Azjaci, którzy zajadają się tym warzywem. Jego właściwości doceniają od setek lat. Co to za warzywo i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

żabnica
15.03.2025 08:21 Mówią o niej "najbrzydsza ryba świata", a nie ma lepszej na odchudzanie. Zastąp nią łososia i dorsza

Swoim wyglądem może odstraszać, więc pewnie dlatego jest sprzedawana w formie filetów. Delikatna i sycąca jest idealnym wyborem dla miłośników lekkostrawnych potraw. Ta ryba, chociaż sporo kosztuje, jest czymś, czego warto spróbować. Bez problemu kupisz ją w Polsce.

kawa zalecenia
14.03.2025 08:00 Czy można pić kawę w trakcie posiłku? Te zalecenia są jasne, nigdy ich nie łam

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej i pobudzającej kawy. Jej wpływ na zdrowie jest przedmiotem licznych badań naukowych, a większość z nich podkreśla jej pozytywne działanie. Jednak czy kawa zawsze nam służy?Picie kawy pociąga za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Ważny jest jednak sposób, w jaki ją pijemy, a także jej rodzaj. Czy warto popijać nią posiłki? 

Żywy ocet
11.03.2025 11:22 Ten „żywy ocet” to hit w Japonii. Odmładza, chroni wątrobę, zbija cholesterol

Żywy ocet to naturalny, niepasteryzowany i niefiltrowany ocet, który zawiera tzw. matkę octową – kolonię dobroczynnych bakterii i drożdży. Jest bogaty w enzymy, probiotyki oraz substancje bioaktywne, które wspierają zdrowie układu trawiennego, wzmacniają odporność i regulują poziom cukru we krwi.Najczęściej spotykanym żywym octem jest ocet jabłkowy, ale można znaleźć także żywe octy z innych owoców, ziół czy nawet miodu. W przeciwieństwie do komercyjnych octów żywy ocet nie jest poddawany procesom pasteryzacji ani filtracji, co pozwala zachować jego naturalne właściwości zdrowotne. 

Owsianka z borówkami, nocna owsianka, aksamitna owsianka
25.02.2025 09:08 Wkładam na noc do lodówki. Owsianka nigdy nie była tak aksamitna

Wielu z nas nie ma rano czasu na zrobienie śniadania. W efekcie często jemy drożdżówki lub gotowe kanapki z piekarni. A co, jeśli można jeść zdrowiej, a posiłki będą robić się same? Jest na prosty sposób. Jest nim nocna owsianka. 

Dietetycy zachwycają się tym produktem. A Polacy omijają szerokim łukiem
24.02.2025 08:00 Dietetycy zachwycają się tym produktem. A Polacy omijają szerokim łukiem

Dla coraz większej liczby Polaków dbanie o zdrowie jest na pierwszym miejscu. Niektóre bardzo zdrowe produkty wciąż jednak traktujemy po macoszemu. Dietetycy alarmują, że ten produkt o wyjątkowych prozdrowotnych właściwościach mamy w nosie. A to duży błąd.

osteoporoza, gęstość kości
22.02.2025 08:00 Osteoporoza już nie czeka na starość. Kości jak sito pojawiają się u coraz młodszych osób

Choć zwykle kojarzymy ją z chorobami osób w starszym wieku, osteoporoza wymyka się z ram wieku i dotyka młodych dorosłych, młodzież, a nawet dzieci. Naturalne procesy starzenia się organizmu wpływają na jakość kości, to nie tylko o pesel tu chodzi. Destrukcyjne zmiany w układzie kostnym pojawiają się już znacznie wcześniej, a potem ciągną się latami. W konsekwencji nawet niewielki upadek może skutkować poważnym złamaniem.

Praca trzustki
18.02.2025 08:49 Wspomagają pracę trzustki. Jedz je codziennie

Trzustka to niezwykle ważny narząd przewodu pokarmowego i układu hormonalnego, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Produkuje enzymy trawienne, ale także hormony regulujące poziom glukozy we krwi, czyli insulinę i glukagon. Jak możesz o nią zadbać?

amarantus, złoto Inków
05.02.2025 14:05 Reguluje poziom cukru we krwi, a kosztuje grosze. Jest wprost nafaszerowany białkiem

Polecają go nie tylko dietetycy, ale i amatorzy pysznych potraw. Choć ma tysiące lat, dopiero w ostatnim czasie zyskuje na popularności, stając się ciekawą i bardzo smaczną alternatywą dla klasycznych źródeł białka i wapnia. Ponadto jest lekkostrawny, odżywczy i można go podać na wiele sposobów. Zdziwisz się, że produkt, który nie zawiera glutenu, może być tak odżywczy. Czym jest tzw. złoto Inków?

Niepohamowana ochota na słodycze. Niekoniecznie musisz być żarłokiem
04.02.2025 12:21 Nie jesteś łasuchem. Ciągła ochota na słodycze to brak ważnego minerału

Wielu uważa osoby z ciągłą ochotą na słodycze za łasuchów. Okazuje się jednak, że problem wcale nie musi w tym tkwić. Chodzi bowiem o brak ważnego minerału. Co i jak należy suplementować? Podpowiadamy.

sklep mięsny
04.02.2025 11:43 Tym karmimy dzieci. W składzie pazury i sztuczne aromaty dla zabicia zapachu

Mięso jest ważnym źródłem białka, którego nie może zabraknąć w niczyjej diecie. Niestety nie wszystko, co wydaje się mięsem, naprawdę nim jest. Skład tanich – choć smacznych – produktów ze sklepów pozostawia wiele do życzenia. Z pewnością nie znajdziemy w nich pożądanych wartości odżywczych.Większość dzieci uwielbia parówki, a troskliwi rodzice chętnie i w dobrej wierze gotują je malcom. Dorośli też chętnie sięgają po wyraziste w smaku pasztety i wędliny – nie zawsze z górnej półki. Czym i dlaczego warto je zastąpić? Podpowiadamy!

solanina w ziemniakach, kiełkujące ziemniaki
03.02.2025 12:52 Najbardziej trujące warzywo. Jemy je kilogramami bez zastanowienia

Czy wiesz, że ziemniaki mogą być bardzo trujące? Nie trzeba wiele, aby doprowadzić organizm do poważnego zatrucia. Mimo to większość z nas codziennie po nie sięga, bez zastanowienia. Są tak popularne w różnych regionach Polski, że nie wyobrażamy sobie bez nich obiadu. Niewiele osób zdaje sobie bowiem sprawę, że ziemniaki, ze względu na zawartość toksycznych substancji, mogą być zagrożeniem dla naszego życia. Bo kto nam kiedykolwiek mówił o solaninie?

arsen w ryżu, zanieczyszczenia w ryżu
03.02.2025 11:14 Ten ryż może być szkodliwy. Zwróć uwagę na pochodzenie

Ryż na dobre zagościł w polskiej kuchni i nic w tym dziwnego. Jest zdrowy, sycący, a dla wielu osób pozostaje dobrą alternatywą dla makaronu czy ziemniaków. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy ryż zalecany jest do spożycia, a o jego wartościach odżywczych może decydować kraj pochodzenia. 

Najzdrowsze dania z PRL-u
01.02.2025 09:05 W PRL-u jedli je wszyscy, dziś rzadko o nich pamiętamy. To najzdrowsze dania z dawnych lat

W czasach PRL-u kuchnia była w dużej mierze dostosowana do ograniczeń wynikających z braków w sklepach i konieczności gotowania z tego, co było dostępne. Nasze babcie i mamy gotowały wtedy dania nieskomplikowane i tanie, ale też bardzo pożywne. Chociaż potrawy z tamtych lat często kojarzymy z prostotą i monotonią, do niektórych warto wracać.Coraz większy dobrobyt i globalizacja wpłynęły na nasze kuchnie – chętniej sięgamy po dania inspirowane kuchnią włoską, azjatycką czy amerykańską. Często jemy też żywność przetworzoną, co wcale nie służy naszemu zdrowiu. Żyjąc w pośpiechu, czasem warto przygotować tradycyjny, prosty posiłek w domu niż sięgać po gotowe dania. Oto kilka wartościowych posiłków, które na pewno zjesz ze smakiem i z korzyścią dla zdrowia.

dieta antynowotworowa, zdrowa żywność
27.01.2025 07:10 3 grupy produktów, których boją się nowotwory. Zacznij jeść już dziś!

Statystyki pokazują, że w Polsce ponad milion pacjentów zmaga się z choroba nowotworową, a nawet kilkaset osób dowiaduje się, że rozpoczyna się ich walka o życie. Jak podaje portal onkologiczny zwrotnikraka.pl, wskaźnik wyleczeń w naszym kraju jest niestety niski, ale wykrycie nowotworu w stadium zaawansowanym wiąże się zwykle z niepomyślnym rokowaniem. Jednym z czynników wpływających na jakość naszego życia i zdrowie organizmu jest zoptymalizowana dieta pod kątem jak najwyższej jakości składników odżywczych. Odpowiedni dobór produktów może nie tylko zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby, ale również wspierać organizm w walce z nierównym przeciwnikiem. Ułatwieniem w wyborze, ale też codziennych zakupach jest prosty podział na grupy, które zawierają optymalne dla nas produkty. 

Prozdrowotne właściwości jaj
26.01.2025 08:30 Dlaczego warto jeść jajka i jak najlepiej je przygotować?

Największy mit dotyczący jajek to ten o ich wpływie na cholesterol. Badania pokazują, że u większości ludzi cholesterol w diecie ma minimalny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Głównymi winowajcami wysokiego cholesterolu LDL są tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, pochodzące z przetworzonej żywności, głównie słodyczy.Dzisiejszy stan wiedzy pozwala nam oczyścić jaja z zarzutów zgubnego wpływu na zdrowie układu krążenia. Zawarty w nich cholesterol nie wpływa na wzrost stężenia LDL we krwi osób zdrowych. Nie oznacza to jednak, że możemy jeść jaja bez umiaru. Istnieją dowody na to, że cholesterol zawarty w żółtkach jaj może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób z cukrzycą typu 2. Osoby zdrowe mogą śmiało korzystać z dobroczynnych właściwości jaj. Brytyjscy eksperci zachęcają do spożywania ich w ilości 1-2 sztuk dziennie.

śniadanie na pusty żołądek
19.01.2025 07:41 Tych 8 produktów niszczy twój żołądek, jeśli spożywasz je z samego rana

Zdaniem wielu osób, w tym dietetyków, śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dlatego dobór właściwych potraw, aby dobrze rozpocząć naszą aktywność, jest bardzo istotny. Nie każdy produkt nadaje się do spożywania na pusty żołądek. A brak wiedzy może narazić nas na problemy trawienne, refluks czy nagłe skoki cukru we krwi. 

poranne spożycie kawy
15.01.2025 20:17 Naukowcy już wiedzą. Pij kawę o tej porze, a ochronisz serce

Nowe badania opublikowane w prestiżowym czasopiśmie European Heart Journal wykazały, że picie kawy o tej porze dnia może wiązać się z niższym ryzykiem zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. O jaką porę dnia chodzi? 

Jedzenie na drożne tętnice
28.12.2024 08:41 Jedz to, żeby udrożnić tętnice. Szybko obniżysz poziom cholesterolu

W Polsce, jak w innych krajach rozwiniętych, najczęstszą przyczyną zgonów są choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym zawał serca. Do zawału dochodzi w przebiegu choroby wieńcowej, która charakteryzuje się niedokrwieniem serca w wyniku zwężenia lub zamknięcia światła tętnic odżywiających ten ważny narząd. Do głównych czynników ryzyka chorób serca zalicza się wiek i płeć, otyłość, palenie tytoniu, wysoki poziom cholesterolu, brak aktywności fizycznej, nadciśnienie i predyspozycje genetyczne. Na niektóre z nich nie mamy wpływu, inne często bagatelizujemy. Tymczasem drobne zmiany w codziennym życiu mogą znacznie przedłużyć nam życie. Co warto jeść, żeby zadbać o zdrowie tętnic?

Świąteczna ryba po grecku
22.12.2024 07:16 Jaką rybę wybrać na święta zamiast karpia? Zdrowe ryby, które powinny zagościć na stole

Wigilijne stoły w Polsce od lat nie mogą obyć się bez karpia. Coraz więcej osób, z różnych powodów, poszukuje jednak alternatyw dla tej popularnej ryby. Poniżej przedstawiamy różne propozycje, które z powodzeniem mogą zadebiutować na waszych świątecznych stołach.

alergia, ciastka, święta
19.12.2024 18:05 Pierniki i serniki dla alergika. Jak przetrwać święta bez ryzyka

Zwykłe ciasta i pierniki dla alergika oraz osób z nietolerancją pokarmową mogą stanowić źródło przykrych niespodzianek. Nie inaczej jest w czasie świąt, kiedy dostęp do alergenów, ale i ochota na słodycze może być większa. Na szczęście stosując do ulubionych potraw smaczne i mniej inwazyjne zamienniki, możemy temu zaradzić. Brak tradycyjnej mąki, mleka, a nawet orzechów nie musi oznaczać… braku smaku. Dzięki odpowiednim składnikom przygotujemy równie pyszne i zdrowe potrawy, aby cieszyć się świętami bez obaw o zdrowie.  

fasola
14.12.2024 07:33 Każda z nas ma ją w domu. Czy dopiero teraz dowiadujemy się, że może przedłużać młodość?

Zanim medycyna, jaką dziś znamy, zaczęła profesjonalnie dbać o nasze zdrowie i młodość, musieliśmy sobie radzić na inne sposoby – najczęściej ufając produktom naturalnym. Dziś trend ten jest bardzo popularny, a rolę odżywiania w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu podkreślają nie tylko dietetycy. Jednym z produktów, którego właściwości warto znać, jest fasola, używana dotychczas jako składnik zup i sałatek – ze względu na bogactwo składników odżywczych.

Koktajl miotła dla jelit - na zaparcia i wzdęcia
04.12.2024 08:21 Wymiecie złogi z jelit jak miotła. Ten koktajl przeciwdziała zaparciom i niweluje wzdęcia

Jeśli masz problemy z zaparciami, bóle brzucha i wzdęcia, bardzo możliwe, że w twojej diecie brakuje pewnych składników odżywczych. Prawdopodobnie odżywiasz się nieuważnie, często jesz posiłki „w locie”, na szybko. I raczej nie zwracasz uwagi na to, czy twoja dieta jest właściwie zbilansowana. Jest taki jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda, jeśli chodzi o zaparcia. To błonnik. Nie wiesz, w jakiej formie go spożywać? No to koniecznie wypróbuj ten koktajl. To game changer jeśli chodzi o problemy gastryczne. 

Buraczki
03.12.2024 12:05 Silne wsparcie dla mózgu i serca. Jedz je codziennie

Dobroczynne działanie buraków jest przez wielu Polaków bagatelizowane. A tymczasem buraki powinny być stałym elementem naszej diety - dodatkiem co najmniej tak popularnym, jak ziemniaki. Bo buraczki zawierają w sobie prawdziwą moc - działają przeciwnowotworowo, poprawiają wygląd włosów i skóry, przyczyniają się do lepszej pracy układu krążenia. A my nadal sięgamy po nie od święta. No właśnie - nie tylko barszcz na święta, barszcz powinien gościć u nas w domu przynajmniej raz w tygodniu. A jeśli nie barszcz, to chociaż buraczana sałatka. I dla tych, to powiedzą, że buraki długo się gotuje, mamy informację - można kupić już gotowe, ugotowane i obrane. I jeść je jak najczęściej. 

niedobór chromu, apetyt na słodycze
03.12.2024 08:00 Zaskakujące cechy mikroelementów. Niedobór chromu sprawia, że możesz mieć większą ochotę na słodkie

Wiele badań potwierdza, że brak chromu w organizmie może powodować silniejsze łaknienie na słodkości, zwłaszcza jeśli dana osoba zmaga się z nadwagą. Te ciekawe obserwacje są bardzo obiecujące: uzupełnienie niedoborów tego pierwiastka może redukować apetyt nie tylko na słodycze, ale i ogólnie na spożycie kalorii. 

pistacje, ochrona wzroku, luteina
14.11.2024 09:09 Naukowcy odkryli związek pistacji ze wzrokiem. Badanie trwało 12 tygodni

Codzienne spożywanie pistacji może poprawić zdrowie oczu – wykazali naukowcy z Friedman School of Nutrition Science and Policy na Uniwersytecie Tufts. Ta informacja jest tym bardziej cenna, że wiąże się z ochroną wzroku u osób w średnim wieku oraz seniorów. Zawarta w pistacjach luteina chroni oczy przed niebieskim (widzialnym) światłem. Co więcej – ta właściwość przekłada się również na starcze choroby oczu, a dokładnie zapobieganie zwyrodnieniom plamki żółtej związanej z wiekiem, tzw. AMD (Age-related Macular Degeneration).

  • 1
  • 2