Masz dość uczucia ciężkości i "napompowanego" brzucha, które towarzyszy Ci każdego ranka lub zmagasz się z zaparciami, które utrudniają codzienne funkcjonowanie? Istnieje prosty, naturalny i przede wszystkim skuteczny sposób na pozbycie się tych dolegliwości. Ten eliksir, przygotowany z zaledwie czterech składników, może zdziałać cuda dla Twojego układu pokarmowego i samopoczucia.
Czy można zadbać o świeży i przyjemny zapach ciała bez stosowania chemicznych perfum i dezodorantów? Okazuje się, że tak! Fitoterapeutka podsuwa naturalne rozwiązanie, które nie tylko pięknie pachnie, ale także ma właściwości prozdrowotne i pielęgnacyjne.
Warzywa i owoce powinny zajmować główne miejsce w naszej diecie. Doskonale wiedzą o tym Azjaci, którzy zajadają się tym warzywem. Jego właściwości doceniają od setek lat. Co to za warzywo i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Swoim wyglądem może odstraszać, więc pewnie dlatego jest sprzedawana w formie filetów. Delikatna i sycąca jest idealnym wyborem dla miłośników lekkostrawnych potraw. Ta ryba, chociaż sporo kosztuje, jest czymś, czego warto spróbować. Bez problemu kupisz ją w Polsce.
Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki aromatycznej i pobudzającej kawy. Jej wpływ na zdrowie jest przedmiotem licznych badań naukowych, a większość z nich podkreśla jej pozytywne działanie. Jednak czy kawa zawsze nam służy?Picie kawy pociąga za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Ważny jest jednak sposób, w jaki ją pijemy, a także jej rodzaj. Czy warto popijać nią posiłki?
Żywy ocet to naturalny, niepasteryzowany i niefiltrowany ocet, który zawiera tzw. matkę octową – kolonię dobroczynnych bakterii i drożdży. Jest bogaty w enzymy, probiotyki oraz substancje bioaktywne, które wspierają zdrowie układu trawiennego, wzmacniają odporność i regulują poziom cukru we krwi.Najczęściej spotykanym żywym octem jest ocet jabłkowy, ale można znaleźć także żywe octy z innych owoców, ziół czy nawet miodu. W przeciwieństwie do komercyjnych octów żywy ocet nie jest poddawany procesom pasteryzacji ani filtracji, co pozwala zachować jego naturalne właściwości zdrowotne.
Wielu z nas nie ma rano czasu na zrobienie śniadania. W efekcie często jemy drożdżówki lub gotowe kanapki z piekarni. A co, jeśli można jeść zdrowiej, a posiłki będą robić się same? Jest na prosty sposób. Jest nim nocna owsianka.
Dla coraz większej liczby Polaków dbanie o zdrowie jest na pierwszym miejscu. Niektóre bardzo zdrowe produkty wciąż jednak traktujemy po macoszemu. Dietetycy alarmują, że ten produkt o wyjątkowych prozdrowotnych właściwościach mamy w nosie. A to duży błąd.
Choć zwykle kojarzymy ją z chorobami osób w starszym wieku, osteoporoza wymyka się z ram wieku i dotyka młodych dorosłych, młodzież, a nawet dzieci. Naturalne procesy starzenia się organizmu wpływają na jakość kości, to nie tylko o pesel tu chodzi. Destrukcyjne zmiany w układzie kostnym pojawiają się już znacznie wcześniej, a potem ciągną się latami. W konsekwencji nawet niewielki upadek może skutkować poważnym złamaniem.
Trzustka to niezwykle ważny narząd przewodu pokarmowego i układu hormonalnego, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Produkuje enzymy trawienne, ale także hormony regulujące poziom glukozy we krwi, czyli insulinę i glukagon. Jak możesz o nią zadbać?
Polecają go nie tylko dietetycy, ale i amatorzy pysznych potraw. Choć ma tysiące lat, dopiero w ostatnim czasie zyskuje na popularności, stając się ciekawą i bardzo smaczną alternatywą dla klasycznych źródeł białka i wapnia. Ponadto jest lekkostrawny, odżywczy i można go podać na wiele sposobów. Zdziwisz się, że produkt, który nie zawiera glutenu, może być tak odżywczy. Czym jest tzw. złoto Inków?
Wielu uważa osoby z ciągłą ochotą na słodycze za łasuchów. Okazuje się jednak, że problem wcale nie musi w tym tkwić. Chodzi bowiem o brak ważnego minerału. Co i jak należy suplementować? Podpowiadamy.
Mięso jest ważnym źródłem białka, którego nie może zabraknąć w niczyjej diecie. Niestety nie wszystko, co wydaje się mięsem, naprawdę nim jest. Skład tanich – choć smacznych – produktów ze sklepów pozostawia wiele do życzenia. Z pewnością nie znajdziemy w nich pożądanych wartości odżywczych.Większość dzieci uwielbia parówki, a troskliwi rodzice chętnie i w dobrej wierze gotują je malcom. Dorośli też chętnie sięgają po wyraziste w smaku pasztety i wędliny – nie zawsze z górnej półki. Czym i dlaczego warto je zastąpić? Podpowiadamy!
Czy wiesz, że ziemniaki mogą być bardzo trujące? Nie trzeba wiele, aby doprowadzić organizm do poważnego zatrucia. Mimo to większość z nas codziennie po nie sięga, bez zastanowienia. Są tak popularne w różnych regionach Polski, że nie wyobrażamy sobie bez nich obiadu. Niewiele osób zdaje sobie bowiem sprawę, że ziemniaki, ze względu na zawartość toksycznych substancji, mogą być zagrożeniem dla naszego życia. Bo kto nam kiedykolwiek mówił o solaninie?
Ryż na dobre zagościł w polskiej kuchni i nic w tym dziwnego. Jest zdrowy, sycący, a dla wielu osób pozostaje dobrą alternatywą dla makaronu czy ziemniaków. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy ryż zalecany jest do spożycia, a o jego wartościach odżywczych może decydować kraj pochodzenia.
W czasach PRL-u kuchnia była w dużej mierze dostosowana do ograniczeń wynikających z braków w sklepach i konieczności gotowania z tego, co było dostępne. Nasze babcie i mamy gotowały wtedy dania nieskomplikowane i tanie, ale też bardzo pożywne. Chociaż potrawy z tamtych lat często kojarzymy z prostotą i monotonią, do niektórych warto wracać.Coraz większy dobrobyt i globalizacja wpłynęły na nasze kuchnie – chętniej sięgamy po dania inspirowane kuchnią włoską, azjatycką czy amerykańską. Często jemy też żywność przetworzoną, co wcale nie służy naszemu zdrowiu. Żyjąc w pośpiechu, czasem warto przygotować tradycyjny, prosty posiłek w domu niż sięgać po gotowe dania. Oto kilka wartościowych posiłków, które na pewno zjesz ze smakiem i z korzyścią dla zdrowia.
Statystyki pokazują, że w Polsce ponad milion pacjentów zmaga się z choroba nowotworową, a nawet kilkaset osób dowiaduje się, że rozpoczyna się ich walka o życie. Jak podaje portal onkologiczny zwrotnikraka.pl, wskaźnik wyleczeń w naszym kraju jest niestety niski, ale wykrycie nowotworu w stadium zaawansowanym wiąże się zwykle z niepomyślnym rokowaniem. Jednym z czynników wpływających na jakość naszego życia i zdrowie organizmu jest zoptymalizowana dieta pod kątem jak najwyższej jakości składników odżywczych. Odpowiedni dobór produktów może nie tylko zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby, ale również wspierać organizm w walce z nierównym przeciwnikiem. Ułatwieniem w wyborze, ale też codziennych zakupach jest prosty podział na grupy, które zawierają optymalne dla nas produkty.
Największy mit dotyczący jajek to ten o ich wpływie na cholesterol. Badania pokazują, że u większości ludzi cholesterol w diecie ma minimalny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Głównymi winowajcami wysokiego cholesterolu LDL są tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, pochodzące z przetworzonej żywności, głównie słodyczy.Dzisiejszy stan wiedzy pozwala nam oczyścić jaja z zarzutów zgubnego wpływu na zdrowie układu krążenia. Zawarty w nich cholesterol nie wpływa na wzrost stężenia LDL we krwi osób zdrowych. Nie oznacza to jednak, że możemy jeść jaja bez umiaru. Istnieją dowody na to, że cholesterol zawarty w żółtkach jaj może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u osób z cukrzycą typu 2. Osoby zdrowe mogą śmiało korzystać z dobroczynnych właściwości jaj. Brytyjscy eksperci zachęcają do spożywania ich w ilości 1-2 sztuk dziennie.
Zdaniem wielu osób, w tym dietetyków, śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dlatego dobór właściwych potraw, aby dobrze rozpocząć naszą aktywność, jest bardzo istotny. Nie każdy produkt nadaje się do spożywania na pusty żołądek. A brak wiedzy może narazić nas na problemy trawienne, refluks czy nagłe skoki cukru we krwi.
Nowe badania opublikowane w prestiżowym czasopiśmie European Heart Journal wykazały, że picie kawy o tej porze dnia może wiązać się z niższym ryzykiem zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. O jaką porę dnia chodzi?
W Polsce, jak w innych krajach rozwiniętych, najczęstszą przyczyną zgonów są choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym zawał serca. Do zawału dochodzi w przebiegu choroby wieńcowej, która charakteryzuje się niedokrwieniem serca w wyniku zwężenia lub zamknięcia światła tętnic odżywiających ten ważny narząd. Do głównych czynników ryzyka chorób serca zalicza się wiek i płeć, otyłość, palenie tytoniu, wysoki poziom cholesterolu, brak aktywności fizycznej, nadciśnienie i predyspozycje genetyczne. Na niektóre z nich nie mamy wpływu, inne często bagatelizujemy. Tymczasem drobne zmiany w codziennym życiu mogą znacznie przedłużyć nam życie. Co warto jeść, żeby zadbać o zdrowie tętnic?
Wigilijne stoły w Polsce od lat nie mogą obyć się bez karpia. Coraz więcej osób, z różnych powodów, poszukuje jednak alternatyw dla tej popularnej ryby. Poniżej przedstawiamy różne propozycje, które z powodzeniem mogą zadebiutować na waszych świątecznych stołach.
Zwykłe ciasta i pierniki dla alergika oraz osób z nietolerancją pokarmową mogą stanowić źródło przykrych niespodzianek. Nie inaczej jest w czasie świąt, kiedy dostęp do alergenów, ale i ochota na słodycze może być większa. Na szczęście stosując do ulubionych potraw smaczne i mniej inwazyjne zamienniki, możemy temu zaradzić. Brak tradycyjnej mąki, mleka, a nawet orzechów nie musi oznaczać… braku smaku. Dzięki odpowiednim składnikom przygotujemy równie pyszne i zdrowe potrawy, aby cieszyć się świętami bez obaw o zdrowie.
Zanim medycyna, jaką dziś znamy, zaczęła profesjonalnie dbać o nasze zdrowie i młodość, musieliśmy sobie radzić na inne sposoby – najczęściej ufając produktom naturalnym. Dziś trend ten jest bardzo popularny, a rolę odżywiania w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu podkreślają nie tylko dietetycy. Jednym z produktów, którego właściwości warto znać, jest fasola, używana dotychczas jako składnik zup i sałatek – ze względu na bogactwo składników odżywczych.
Jeśli masz problemy z zaparciami, bóle brzucha i wzdęcia, bardzo możliwe, że w twojej diecie brakuje pewnych składników odżywczych. Prawdopodobnie odżywiasz się nieuważnie, często jesz posiłki „w locie”, na szybko. I raczej nie zwracasz uwagi na to, czy twoja dieta jest właściwie zbilansowana. Jest taki jeden składnik, który potrafi zdziałać cuda, jeśli chodzi o zaparcia. To błonnik. Nie wiesz, w jakiej formie go spożywać? No to koniecznie wypróbuj ten koktajl. To game changer jeśli chodzi o problemy gastryczne.
Dobroczynne działanie buraków jest przez wielu Polaków bagatelizowane. A tymczasem buraki powinny być stałym elementem naszej diety - dodatkiem co najmniej tak popularnym, jak ziemniaki. Bo buraczki zawierają w sobie prawdziwą moc - działają przeciwnowotworowo, poprawiają wygląd włosów i skóry, przyczyniają się do lepszej pracy układu krążenia. A my nadal sięgamy po nie od święta. No właśnie - nie tylko barszcz na święta, barszcz powinien gościć u nas w domu przynajmniej raz w tygodniu. A jeśli nie barszcz, to chociaż buraczana sałatka. I dla tych, to powiedzą, że buraki długo się gotuje, mamy informację - można kupić już gotowe, ugotowane i obrane. I jeść je jak najczęściej.
Wiele badań potwierdza, że brak chromu w organizmie może powodować silniejsze łaknienie na słodkości, zwłaszcza jeśli dana osoba zmaga się z nadwagą. Te ciekawe obserwacje są bardzo obiecujące: uzupełnienie niedoborów tego pierwiastka może redukować apetyt nie tylko na słodycze, ale i ogólnie na spożycie kalorii.
Codzienne spożywanie pistacji może poprawić zdrowie oczu – wykazali naukowcy z Friedman School of Nutrition Science and Policy na Uniwersytecie Tufts. Ta informacja jest tym bardziej cenna, że wiąże się z ochroną wzroku u osób w średnim wieku oraz seniorów. Zawarta w pistacjach luteina chroni oczy przed niebieskim (widzialnym) światłem. Co więcej – ta właściwość przekłada się również na starcze choroby oczu, a dokładnie zapobieganie zwyrodnieniom plamki żółtej związanej z wiekiem, tzw. AMD (Age-related Macular Degeneration).