Rosół to kwintesencja polskiej kuchni — niedzielny obiad u mamy, zapach dzieciństwa, talerz, który „stawia na nogi”. Klarowny, złocisty, doprawiony ziołami i warzywami, bywa pierwszą rzeczą, po którą sięgamy przy przeziębieniu i gorszym dniu. Nic dziwnego, że mamy na niego tysiąc patentów. Jeden z nich — bardzo popularny — według ekspertów lepiej sobie odpuścić.Rosół wspiera organizm, bo nawadnia, rozgrzewa i łagodnie traktuje przewód pokarmowy Mocno przypalona cebula wprowadza do zupy akrylamid, dlatego warto zrezygnować z tego nawyku Kolor i delikatną słodycz zapewni cała, dokładnie umyta cebula w łupinie bez opalania Smak bez ryzyka uzyskasz dzięki warzywom korzeniowym, ziołom i spokojnemu, długiemu gotowaniu
W wielu produktach, z których korzystamy - od jedzenia po kosmetyki - ukryte są substancje, które cicho, ale skutecznie, niszczą naszą gospodarkę hormonalną. Dr Tadeusz Oleszczuk, ginekolog położnik i naturopata, w rozmowie z serwisem Pacjenci.pl, bije na alarm, wskazując na związki endokrynnie czynne jako poważne zagrożenie dla zdrowia. Jak podał w rozmowie z serwisem Pacjenci.pl, te substancje "docierają do jąder komórkowych i rozwalają nam gospodarkę hormonalną", zwiększając ryzyko poważnych chorób, w tym nowotworów.
Wielu młodych kobiet doświadcza nieregularnych cykli menstruacyjnych, bolesnych miesiączek czy zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). Częstą reakcją lekarzy, jak podał w rozmowie z serwisem Pacjenci.pl dr Tadeusz Oleszczuk, jest przepisywanie antykoncepcji hormonalnej, aby "uregulować" cykle. Jednakże, jak ostrzega dr Oleszczuk, takie podejście leczy objawy, ale nie naprawia problemu u podstaw, a długotrwałe maskowanie może prowadzić do poważniejszych kłopotów w przyszłości, w tym z płodnością.
Już są w sklepach! Jedne z najsmaczniejszych owoców sezonowych, które kryją w sobie prawdziwe bogactwo zdrowotnych właściwości. Lecznicze właściwości malin, cenione w starożytności, obecnie potwierdzają naukowe badania. Spożywane regularnie słodkie owoce mogą działać jak naturalna tarcza ochronna dla serca, układu odpornościowego i całego organizmu.• Maliny są bogate w silne przeciwutleniacze, które chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.• Zawartość potasu i flawonoidów wspiera zdrowie serca i pomaga obniżać ciśnienie krwi.• Wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dlatego pomagają przy przeziębieniach.• Błonnik i keton malinowy wspomagają metabolizm i proces odchudzania.• Są źródłem cennych witamin i minerałów, które wspierają odporność i układ nerwowy.• Połączenie z jogurtem poprawia trawienie i wzmacnia przyswajanie składników odżywczych.
Post przerywany nie jest typowym postem, a sposobem odżywiania, który wielu zwolenników praktykuje przez całe życie. Popularny w nim termin to „okienko żywieniowe”, które wprost mówi, kiedy dana osoba sięga po posiłek.
Ma długi „dziób” pełen ostrych zębów, zielone ości, smakuje trochę jak kurczak i pojawia się w polskich wodach Bałtyku tylko wiosną. Właśnie w maju ta wyjątkowa ryba przybywa do Zatoki Puckiej, będącej jednym z najważniejszych tarlisk tego gatunku. Jest smaczna i zdrowa, a szansę na jej spróbowanie masz tylko raz do roku. O jakiej rybie mowa?
Sezon na ogórki w pełni. Wielu z nas przygotowuje już smakołyki w słoikach, zajadamy się też tymi w świeżej wersji. Jednak większość z nas ma problem z przechowywaniem ogórków. Robimy to źle i sprawiamy, że psują się błyskawicznie. Podpowiadamy, jakie błędu nie popełniać przy przechowywaniu ogórków. Nie przechowuj ogórków w lodówce, zwłaszcza przy tylnej ściance – niska temperatura powoduje, że szybko tracą świeżość,Unikaj trzymania ogórków obok tych owoców i warzyw – wydzielany przez nie etylen przyspiesza psucie,Najlepiej przechowywać ogórki w suchym, zamkniętym pojemniku poza lodówką – np. w szafce lub na blacie.
Niepozorne warzywo, często pomijane w diecie, a jednocześnie tak wartościowe. Groch - bogaty w białko roślinne, błonnik, witaminy i składniki mineralne ma szereg wyjątkowych właściwości. Zdecydowanie warto włączyć go do swojej diety, a nie spożywać wyłącznie „od święta”.Syci na długo i wspiera trawienie – groch to roślinna alternatywa dla mięsa,Wspomaga serce, reguluje cukier i obniża cholesterol – idealny dla zdrowia,Pełen witamin i minerałów – naturalne wsparcie dla odporności i energii.
Kontrolowanie tego, co jemy, jest ważne w każdym wieku. Jednak są pewne produkty, które po 45. roku życia stają się wyjątkowymi wrogami. Kuszą smakiem, sprzyjają tyciu, podnoszą ciśnienie i sprawiają, że pojawiają się problemy z sercem. Sprawdź, co nie powinno znajdować się w twojej diecie, jeśli przekroczyłeś 45. rok życia.Kusi smakiem, ale po 45 może przyspieszać tycie i nadciśnieniePopularny napój, który obciąża wątrobę i podnosi cukier po 45Przysmak, który po 45 staje się wrogiem serca i sylwetki
Cukier od lat pozostaje jednym z najbardziej kontrowersyjnych składników naszej diety. Jedni traktują go jak niegroźną przyjemność, inni – jak cichego zabójcę. Czy jednak naprawdę wiemy, jak wpływa na nasze zdrowie? I co z wyborem między cukrem białym a trzcinowym – czy jeden z nich faktycznie jest zdrowszy?Cukier trzcinowy i biały to ta sama sacharoza i dostarczają niemal identyczną liczbę kalorii Różnice w składnikach mineralnych są śladowe i bez znaczenia dla zdrowia Zamiast zastanawiać się, który cukier wybrać, lepiej ograniczyć ich spożycie w ogóle
Walka z nadmiarem tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicach brzucha, to wyzwanie dla wielu osób. Oprócz regularnej aktywności fizycznej i zbilansowanej diety, istnieją produkty, które mogą wspomóc ten proces. Wiele z nich z łatwością znajdziemy w najbliższym sklepie i nie będą kosztować nas małej fortuny.
Podwyższony poziom cukru we krwi to bardzo częsty i poważny problem. Przewlekła hiperglikemia jest ściśle związana z insulinoopornością i cukrzycą typu 2, a jej konsekwencją mogą być uszkodzenia wielonarządowe oraz zwiększone ryzyko chorób sercowo-krążeniowych. Na szczęście, jeśli zadziałasz w porę, możesz wyregulować poziom glukozy w bardzo prosty sposób – zdrową dietą.Wpływ hiperglikemii na organizm Płatki owsiane to cenne źródło błonnika Beta-glukany z płatków owsianych stabilizują poziom cukru Błonnik nierozpuszczalny wspiera prawidłową pracę jelit Jedz 40–50 g płatków owsianych w ulubionej formie dziennie
Schabowy, ziemniaki i surówka – to chyba najbardziej rozpoznawalny zestaw obiadowy w polskiej kuchni. Choć z pewnością nie brakuje mu miłośników, wielu z nas w dzieciństwie ubolewało nad koniecznością zjedzenia całej, niemałej porcji nałożonej przez troskliwą mamę lub babcię. Wtedy często słyszeliśmy kultowy już tekst „zjedz mięsko, zostaw ziemniaczki”.Czy mięso rzeczywiście jest lepszym wyborem żywieniowym niż ziemniaki? Na to pytanie na swoim TikToku niedawno odpowiedział znany dietetyk Michał Wrzosek.
Szarawy kożuszek na dżemie, pomidorach lub owocach, które zbyt długo czekały na zjedzenie, to nie tylko problem estetyczny. I zdecydowanie nie wystarczy usunąć zepsutej części z takiego pokarmu. Pleśń wrasta głęboko w zainfekowany produkt i jest niebezpieczna dla zdrowia, nawet jeśli nie widać jej gołym okiem.Mykotoksyny to toksyczne związki wytwarzane przez pleśnie, które mogą znajdować się w żywności nawet bez widocznych oznak zepsucia Usunięcie spleśniałej części produktu nie gwarantuje bezpieczeństwa Długotrwałe spożywanie mykotoksyn wiąże się z ryzykiem uszkodzenia wątroby, nerek, a nawet rozwoju nowotworów Najlepszą ochroną jest odpowiednie przechowywanie żywności i bezwzględne unikanie spożycia produktów, na których pojawiła się pleśń
Lekko pikantna i gorzkawa, idealna do serów, sałatek i dań na gorąco. Dawniej – niezbędna w każdej kuchni; dziś – niemal zapomniana. Czas przypomnieć warzywo, które jeszcze pół wieku temu nie bez powodu było hitem na polskich stołach. Liczne właściwości zdrowotne uzupełniają niebanalny smak.Cykoria to bogate w inulinę warzywo wspierające zdrowie jelit, metabolizm i układ odpornościowy Związki gorzkie zawarte w cykorii wspomagają pracę wątroby, obniżają ciśnienie i mają działanie przeciwzapalne Cykoria sprawdza się zarówno w sałatkach, jak i na ciepło – np. zapiekana z serem pleśniowym i orzechami
Chociaż podatek cukrowy (wprowadzony w 2021 roku) nie budzi już takich emocji jak przed laty, wciąż jest źródłem kontrowersji. Istotny wzrost cen początkowo oburzał nie tylko producentów, ale też konsumentów, którzy nagle poczuli się zmuszeni do rezygnacji z ulubionych słodkich napojów.Opłata cukrowa nakładana jest na napoje z dodatkiem cukrów i innych substancji słodzących wskazanych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego, kofeiny i tauryny. Są jednak wyjątki, a wśród nich m.in. suplementy diety, a także napoje, które „zawierają więcej niż 20% soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego, a zawartość cukrów jest mniejsza lub równa 5 g na 100 ml napoju” – czyli są zdrowe mimo wysokiej zawartości cukru.Producenci omijają podatek cukrowy, rejestrując słodkie syropy jako „suplementy diety”, co pozwala im uniknąć dodatkowych opłat Tego typu suplementy nie muszą zawierać informacji o kaloryczności i zawartości cukru, przez co konsumenci nieświadomie przyjmują jego duże ilości Zmiana nazwy produktu zastępuje realne działanie prozdrowotne – zamiast obniżyć cukier lub zwiększyć ilość soku, wybiera się drogę marketingowej manipulacji Choć niektórzy producenci informują uczciwie o składzie, wielu wykorzystuje lukę w przepisach, narażając konsumentów na nadmierne spożycie cukru pod pozorem dbania o zdrowie
Woda z cytryną na odchudzanie to już przeżytek. Ten azjatycki hit, wypijany każdego ranka, sprawi, że szybko zauważysz różnicę. Odświeża, wspiera trawienie i przynosi ulgę przy wzdęciach. Ważne jest jednak, by pić tę miksturę regularnie.Wspiera odchudzanie i przyspiesza metabolizmPomaga obniżyć cholesterol i stabilizuje poziom cukruDostarcza antyoksydantów i wspomaga oczyszczanie organizmu
Zupa molokhia, tradycyjny przysmak kuchni egipskiej, zyskuje coraz większą popularność dzięki swoim wyjątkowym właściwościom zdrowotnym. Uważana za jedną z najzdrowszych zup świata, wspiera odporność, dostarcza cennych witamin i może obniżać ryzyko nowotworów. Sprawdź, dlaczego warto wprowadzić ją do codziennego menu.Zupa molokhia – bogactwo witamin (A, C, B, beta-karoten) i minerałów (żelazo, magnez, wapń, cynk)Właściwości zdrowotne – silne działanie przeciwutleniające, wspomaga odporność, może obniżać ryzyko rakaProsty przepis – liście molokhii, rosół, czosnek, kolendra, cytryna i przyprawy – zupa gotowa w 30 minut
Orzeźwiające, smaczne, a do tego bardzo, bardzo zdrowe! Słodkie smoothie z ogórka i ananasa przygotujesz bez sokowirówki, w kilka minut, ale twoje ciało będzie ci wdzięczne dużo dłużej. Ten napój zapewni ci nawodnienie w upalne dni i zadziała jak balsam na jelita.To smoothie skutecznie nawadnia organizm i dostarcza cennych witamin oraz minerałów Wspiera trawienie, oczyszcza jelita i działa przeciwzapalnie Może poprawić nastrój, zwiększyć energię i pomóc w redukcji masy ciała Prosty przepis na smoothie z ogórka i ananasa
Łosoś to jedna z najchętniej wybieranych ryb – uchodzi za zdrową, lekką i pełną cennych kwasów omega-3. Nic więc dziwnego, że często gości na naszych stołach. Jednak coraz więcej badań naukowych wskazuje, że hodowlany łosoś – czyli ten najczęściej dostępny w sklepach – może być źródłem poważnych zagrożeń dla zdrowia.Łosoś hodowlany może zawierać wysokie stężenia PCB, dioksyn i pestycydów Hodowla łososia stanowi zagrożenie dla dzikich populacji ryb i ekosystemów morskich Najbezpieczniejsze opcje to: dziki łosoś z certyfikatem MSC lub alternatywy jak pstrąg czy sardynki
Szukasz napoju, który przyspieszy trawienie, wyciszy nerwy i sprawi, że obudzisz się z z płaskim brzuchem? Dobrze się składa. Takie właściwości ma uwielbiany w Polsce kefir. Pij go wieczorem, a szybko zauważysz efekty w postaci płaskiego brzucha, lepszej odporności i samopoczucia.Kefir zawiera wiele probiotykówPobudza pracę jelit i zapobiega wzdęciomKefir wpływa pozytywnie również na mózg
Glukoza odgrywa kluczową rolę w metabolizmie i aktywacji komórek odpornościowych. Niestety jej nadmiar prowadzi do przewlekłego stanu zapalnego, dysfunkcji komórek odpornościowych i może przyczyniać się do rozwoju chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca, otyłość czy choroby autoimmunologiczne. Co to znaczy dla nas w praktyce?Jak pokazuje przegląd badań opublikowany w magazynie „Biotechnology and Applied Biochemistry”, wysoki poziom glukozy zakłóca działanie kluczowych mechanizmów odpornościowych – od aktywacji limfocytów T po produkcję cytokin i funkcjonowanie makrofagów. Wystarczy jeden słodki posiłek, by osłabić naturalną obronę organizmu na kilka godzin.Nadmiar cukru we krwi osłabia odporność nawet na 5 godzin po spożyciu, zwiększając podatność na infekcje Wysoka glukoza pobudza stan zapalny i zaburza pracę komórek odpornościowych, co sprzyja chorobom przewlekłym Cukry proste z przetworzonej żywności działają najbardziej szkodliwie – ograniczając je, wzmacniasz naturalną obronę organizmu
Choć nazwę schorzenia możemy kojarzyć z diagnozą stawianą w serialu Dr House, nie jest to wymysł scenarzystów. Sarkopenia to rzeczywista przypadłość, która dotyka seniorów i osoby starsze, a objawy zaczynają postępować wraz z wiekiem.
Nie bez powodu mówi się o nim, że to "oliwa północy". Jest bogatym źródeł zdrowych tłuszczy, które wspierają pracę serca i wzmacniają odporność. Mowa o oleju rzepakowym, który w Polsce kupimy za przysłowiowe grosze. Olej rzepakowy jest nazywany “oliwą północy” ze względu na swoje właściwościZawiera więcej korzystnych dla zdrowia kwasów omega-3 niż klasyczna oliwaZapobiega wielu chorobom, w tym miażdżycy, nadciśnieniu i cukrzycy typu 2
Idealne na kanapki, do sałatek i przekąsek – wędliny goszczą na naszych talerzach na co dzień. Przeciętny Polak zjada ok. 20 kg wędliny rocznie. Niestety nie wszystkie wyroby mięsne mogą pochwalić się świetną jakością. Jak wybrać te najlepsze? Jest prosty sposób, żeby uniknąć wędlin naszpikowanych wodą.Woda zwiększa masę produktu, a co za tym idzie, cenę Dobra wędlina na pierwszym miejscu w składzie ma mięso, a dodatków jest mało Nadmiar wody w wyrobach mięsnych rozpoznasz jedną z tych metod
Ryby są ważnym elementem zbilansowanej diety, przede wszystkim ze względu na bogactwo pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Eksperci żywienia zalecają spożywanie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu. Od jedzenia niektórych czasem jednak lepiej się powstrzymać.
Niepozorne zioło o niesamowitym potencjale. Zapomnisz o czosnku czy oregano - cząber, bo o nim mowa, ma wyrazisty smak i całą gamę właściwości zdrowotnych. Obniża poziom "złego" cholesterolu LDL, może działać przeciwzapalnie i wspierać trawienie. Dodawany do dań mięsnych, strączkowych i zup, może stać się cichym sprzymierzeńcem w profilaktyce chorób serca. A to tylko wierzchołek góry lodowej - cząber był dawniej używany jako naturalny lek na pasożyty!
Zawiera cenne przeciwutleniacze, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia, magnez ważny dla pracy mięśni i układu nerwowego, oraz błonnik, który wspiera pracę jelit i pomaga utrzymać uczucie sytości. Ale to tylko mały ułamek niezwykle cennych wartości odżywczych, które kryją się w tej czekoladzie.Jeśli naszła Cię ochota na coś słodkiego, sięgnij po 2 kostki właśnie tej czekolady. To będzie chwila przyjemności dla zmysłów i coś naprawdę dobrego dla ciała.