Pacjenci.pl Żywienie To najgorsze jajka. Polacy kupują je nagminnie, a mogą szkodzić zdrowiu
Fot. Canva/ipuwadol/Getty Images

To najgorsze jajka. Polacy kupują je nagminnie, a mogą szkodzić zdrowiu

29 grudnia 2024
Autor tekstu: Marta Uler

Jajka to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Są składnikiem wielu dań i, o ile nie mamy na nie alergii, używamy ich bardzo często. Jednak jajko jajku nierówne. To, co przede wszystkim je od siebie odróżnia, to numer wybity na skorupce. Co oznacza?

Jajka z numerem 0 to chów ekologiczny, a z numerem 3 – klatkowy. Wiemy, co to oznacza z punktu widzenia kur, a z naszego? Te liczby świadczą także o tym, jakie wartości odżywcze kryją się w jajach i po jakie powinniśmy sięgać, mając na uwadze swoje zdrowie.

Jajko – skarbnica wartości odżywczych

Jajko to zalążek życia. Zawiera wszystko to, co potrzebne młodemu kurzemu organizmowi do tego, by rozwinął się, urósł i był gotowy do życia poza skorupką. Dla ludzi jajka również stanowią cenne źródło składników odżywczych. To jeden z najważniejszych składników zdrowo zbilansowanej diety.

W jajkach znajdziemy wysokiej jakości, pełnowartościowe białko zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy, i bogactwo korzystnych dla zdrowia serca tłuszczów jednonienasyconych. Warto podkreślić, że jeśli chodzi o cholesterol, którego rzeczywiście w jajkach jest sporo (186 mg w średnim jajku 50 g), nie jest on tak szkodliwy, jak dawniej sądzono – ma niewielki wpływ na poziom cholesterolu we krwi u większości osób.

Gwiazda Polsatu choruje na raka. Opowiedziała, jak walczy z chorobą
Krup to ostre podgłośniowe zapalenie krtani. Co robić, gdy nagle dopadnie twoje dziecko?

Właściwości zdrowotne jaj

Nie sposób przecenić znaczenie jaj w kontekście naszego zdrowia:

  • są doskonałym źródłem białka, które pomaga budować i naprawiać tkanki mięśniowe ,
  • dzięki cholinie wspierają rozwój mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację . Cholina w przypadku kobiet w ciąży jest szczególnie ważna, bo jest korzystna dla rozwoju układu nerwowego dziecka,
  • zawierają luteinę i zeaksantynę – przeciwutleniacze, które chronią oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej i zaćmą ,
  • bogate są w witaminy A, D, E i B12 oraz selen, które wspierają funkcje układu odpornościowego ,
  • dzięki zawrotności witaminy K pozytywnie wpływają na krzepnięcie krwi ,
  • zawartość witaminy D i fosforu pomaga w budowie mocnych kości i zapobiega osteoporozie ,
  • jajka zawierają także korzystne tłuszcze jednonienasycone, a nowe badania wskazują, że spożywanie jaj w umiarkowanych ilościach (1 dziennie) nie zwiększa ryzyka chorób serca u zdrowych osób.

„Jaja są jednym z najbogatszych źródeł cholesterolu w diecie. Jednak szeroko zakrojone badania epidemiologiczne wykazały jedynie wątłe powiązania między spożyciem jaj a ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Dobrze kontrolowane badania kliniczne pokazują, że wpływ wyzwań związanych z cholesterolem w diecie poprzez spożycie jaj na lipidy w surowicy jest wysoce zmienny, przy czym większość osób (~2/3 populacji) ma jedynie minimalne reakcje, podczas gdy osoby ze znaczną reakcją zwiększają zarówno poziom cholesterolu LDL, jak i HDL, zwykle przy zachowaniu stosunku cholesterolu LDL/HDL” - podają autorzy pracy „Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You?”

Jajko jaku nierówne

Na sklepowych półkach można znaleźć jajka z różnym oznakowaniem, od 0 do 3. Liczny te oznaczają:

0 - chów ekologiczny – kury hodowane w sposób ekologiczny mają dostęp do wybiegów i są karmione paszą organiczną, wolną od GMO i sztucznych dodatków,

1 – chów na wolnym wybiegu kury mają swobodny dostęp do wybiegu na świeżym powietrzu i mogą poruszać się na dużej przestrzeni,

2 – chów ściółkowy kury hodowane są w zamkniętych halach, gdzie mogą swobodnie chodzić, ale nie mają dostępu do wybiegu, podłoga pokryta jest ściółką,

3 – chów klatkowy kury trzymane są w ciasnych klatkach, bez możliwości swobodnego ruchu i dostępu do światła dziennego.

Które jajka są najzdrowsze?

Jeśli chodzi o względy etyczne, zdecydowanie jajka z numerem 0 i 1 są najlepszym wyborem. Warto jednak wiedzieć, że to samo dotyczy także wartości odżywczych tych jaj oraz ich wpływu na nasze zdrowie. Jajka ekologiczne mają wyższą zawartość kwasów omega-3 , białka, witamin i minerałów, co wynika po prostu z naturalnej diety kur. Pasza organiczna, ruch, i dostęp do naturalnego światła poprawiają skład jajek. Bardzo podobnie może być w przypadku jajek od kur z wolnego wybiegu.

Natomiast zdecydowanie najgorszym wyborem są jajka, tzw. „trójki” , ponieważ mogą mieć mniej korzystne wartości odżywcze ze względu na sposób żywienia i stres kur oraz brak dostępu do światła słonecznego. Wybór powinien więc być oczywisty. Rezygnując z jajek z numerem 3, nie tylko nie przykładasz ręki do fatalnego chowu kur, ale i dbasz o swoje zdrowie. W dodatku, jeśli chodzi o cenę, jajka np. z numerem 1 nie różnią się zasadniczo od tych z numerem 3.

Źródło: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29596318/

Zobacz także:

Ten jeden produkt to eliksir dla włosów, paznokci i skóry. Możesz go przygotować sama

Jaką rybę wybrać na święta zamiast karpia? Zdrowe ryby, które powinny zagościć na stole

Święta dla cukrzyka. Jak dostosować świąteczne menu do cukrzycy? Praktyczne porady

Rak złośliwy nie znosi tego owocu. Jedz go kilogramami
To był pierwszy objaw raka u Jakubiaka. Na SOR-ze odesłali go z kwitkiem
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko