Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Jajka

Jajka

jajka

Jajka na drzwiach od lodówki
23.07.2024 10:18 Jak prawidłowo przechowywać jajka? Ekspertka zwraca uwagę na jeden błąd

W lodówce czy szafce? A może w piwnicy lub spiżarni? Wiele osób zastanawia się, jak prawidłowo przechowywać jajka. Jest to bardzo ważne, gdyż zmniejsza ryzyko salmonellozy.Oto co na ten temat ma do powiedzenia dr Emma Davis, pisarka naukowa z doktoratem z chemii żywności. Ekspertka zwraca uwagę na jeden częsty błąd – i bynajmniej nie chodzi o trzymanie jajek poza lodówką.

Jajka, salmonella
15.07.2024 12:16 Czy mycie jaj ochroni przed salmonellą? Lekarka zwraca uwagę na inny nawyk

Zakażenia pokarmowe są problematyczne, szczególnie latem. Ich źródłem są m.in. bakterie z rodzaju Salmonella, które znajdują się m.in. w jajkach. Wiele osób zastanawia się, czy w momencie, gdy je myjemy przed spożyciem, pomaga przed pozbyciem się salmonelli.Odpowiedź na to pytanie ma dr n. med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, która wyjaśniła w mediach społecznościowych wątpliwości związane z tym tematem.

Kobieta z maseczką z jajek na twarzy, obok wbijanie jajek do miseczki
18.05.2024 13:15 Ta maseczka z jajek wygładza zmarszczki jak botoks. Idealna na kurze łapki

Kurze łapki to problem, z którym boryka się wiele kobiet. Dodają lat, odbierają młodzieńcze spojrzenie. Na szczęście jest sposób (i to prawie darmowy!), dzięki któremu można się go pozbyć. Jest to domowa maseczka z jajek – jedno z najstarszych i najlepiej sprawdzonych remedium na zmarszczki.

jajka z wolnego wybiegu
13.03.2024 14:17 Jedz takie jajka, a będziesz zdrowszy. Pomagają zapobiegać chorobom serca

Jajka są podstawowym składnikiem diety wielu z nas. Dodajemy je do kanapek, sałatek czy obiadu. A co na temat kurzych jaj mówią badania? Kto może je jeść, a kto nie. Czy osoby z podwyższonym tzw. złym cholesterolem powinny ich unikać, czy może to mit? Kurze jajka mają zwolenników i przeciwników. Jedni je zachwalają, mówiąc, że to zdrowy superfood, inni uważają, że mają zbyt dużo cholesterolu i nie warto ich za dużo jeść. 

jajecznica
09.03.2024 12:46 Dieta jajeczna bije rekordy popularności. Lekarze przed nią ostrzegają

Jajka są składnikiem wielu potraw w codziennym żywieniu. O tych wiejskich mówi się, że są najzdrowsze, choć naukowcy mają w tym temacie rozbieżne zdanie. Przez jednych jaja uchodzą za wyjątkowo odżywcze i mają działania prozdrowotne, inni z kolei twierdzą, że jajka są odpowiedzialne za miażdżycę. Choć jajka w diecie są bardzo popularne, wciąż nie do końca wiadomo, ile ich jeść dziennie.

jajka
20.12.2023 19:37 Które jajka są najzdrowsze? To nie te, które kupuje większość z nas

O tym, że jajka są zdrowe, raczej nikogo nie trzeba przekonywać. Mimo iż Polacy najchętniej sięgają po jajka kurze, to możliwości jest o wiele więcej. Które z jajek więc jest najzdrowsze? 

kura jajka
11.12.2023 20:19 Polskie jajka przyczyną masowych zatruć. Winna bakteria

Sprowadzane z Polski jajka zatruwają gości restauracji i kawiarni w Wielkiej Brytanii - podają angielskie media i instytucje. Za to na forach internetowych pełno jest komentarzy, że to konkurencja chce wykosić polskich dostawców, bo jajka od polskich rolników są tańsze. A do tego odkąd Anglicy wyszli z Unii, ta już nie może dyktować im cen i mogą je dowolnie podnosić. A import jajek z Polski do Anglii zwiększył się w ostatnich latach aż o 2000 procent!Spraw masowych zatruć salmonellą zainteresowała się oficjalnie brytyjska rządowa agencja Food Standards Agency. Ostrzega, że liczba zatruć stale rośnie. Brytyjski rząd już skontaktował się urzędnikami w Polsce i wskazał obywatelom, jak mają postępować. - Wiele przypadków dotyczyło spożycia jaj wyprodukowanych w Polsce i używanych do posiłków w restauracjach i kawiarniach” – mówi Tina Potter, kierownik ds. incydentów w FSA. - Dlatego prosimy władze lokalne, aby przypomniały przedsiębiorstwom spożywczym o znaczeniu dobrych praktyk higienicznych” – dodała Potter.W Wielkiej Brytanii mówi się też dużo o tym, że polskie jajka, które tak masowo zalały Anglię, są tańsze, bo są dużo gorszej jakości - pochodzą z chowu klatkowego, a nie od szczęśliwych kur z wolnego wybiegu.