Ten jeden produkt to eliksir dla włosów, paznokci i skóry. Możesz go przygotować sama
Choć używamy ich zazwyczaj do pieczenia słodkich lub wytrawnych wypieków, kryją w sobie niezwykły potencjał zdrowotny. Bogate w witaminy z grupy B, cynk, selen i inne mikroelementy, wspomagają regenerację skóry, wzmacniają paznokcie i przyspieszają wzrost włosów. Odpowiednio przygotowane mogą także wspierać odporność i redukować problemy z trądzikiem. Drożdże, które zazwyczaj trzymamy w lodówce, mają niesamowite właściwości.
Droższe pełne składników odżywczych
Drożdże piekarnicze (Saccharomyces cerevisiae) uznawane są za jeden z tych jadalnych składników, który sprawdza się nie tylko w kuchni, ale i w trosce o zdrowie. Zawierają mnóstwo witamin, w tym witaminy z grupy B – biotynę (B7), kwas pantotenowy (B5), a także niacynę (B3). Zawartość selenu i cynku czyni z nich prawdziwe remedium na problemy z włosami i skórą. Drożdże to także bogate źródło łatwo przyswajalnych przez organizm aminokwasów, protein i peptydów. Co więcej, zawarty w drożdżach glukan stymuluje nasz układ odpornościowy, pozwalając lepiej walczyć z infekcją i zwiększając reakcje obronne organizmu. Pamiętajmy jednak, że aby dobrze wykorzystać potencjał drożdży, należy odpow
Czy drożdże pomagają na skórę trądzikową?
Okazuje się, że zawarte w drożdżach witaminy i mikroelementy mogą skutecznie regulować wydzielanie sebum, zapobiegając w ten sposób powstawaniu zaskórników. W tym wypadku stosujemy je zewnętrznie w postaci maseczki, która przygotowujemy na bazie drożdży, miodu i letniego mleka. Zawarte w niej składniki będą działać antyseptycznie, nawilżająco i łagodząco. Co więcej, przygotowana mieszanka świetnie wpłynie na kondycję cery, redukując stany zapalne i łojotok (to zasługa m.in. biotyny i cynku). Maseczkę wystarczy stosować 1-2 w tygodniu, a efekty są zauważalne niemal natychmiast
Zespół sercowo-nerkowo-metaboliczny CRM stawia wyzwania przed lekarzami. Zmian wymaga cały system Taki zapach powinien martwić. Może oznaczać chorobęDrożdze w postaci płynnej
Spożywanie drożdży jako eliksiru wymaga nieco dyscypliny. Na początku świeże drożdże zalewamy wrzątkiem, co pozwoli nam uniknąć ich fermentacji w przewodzie pokarmowym (aktywne drożdże mogą nam mocno zaszkodzić, doprowadzając do problemów trawiennych, a nawet drożdżycy). Rutynę picia drożdży podzielmy na kilka etapów, rozpoczynając od 5-dniowego okresu, a następnie 8-10-dniowej przerwy. Po tym czasie możemy znów wrócić do spożywania, pamiętając, że cała kuracja nie powinna przekroczyć 40 dni.
Jakich efektów możemy oczekiwać
Picie drożdży przynosi sporo korzyści, wśród których na pierwszym miejscu wymienia się ich pozytywny wpływ na skórę, włosy i paznokcie:
- skóra: regeneracja naskórka, redukcja stanów zapalnych i poprawa nawilżenia
- włosy: zwiększenie elastyczności, zahamowanie siwienia i przyspieszenie wzrostu
- paznokcie: wzmocnienie płytki i zredukowanie łamliwości
Drożdże nie są jednak dla każdego. Osoby z alergią na grzyby lub mające skłonność do drożdżycy, a także problemy z układem pokarmowym powinny ich raczej unikać. W razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.
Zobacz także:
Przed świętami nie ma mowy, by dostać się do fryzjera! Ufarbuj się sama, ale uważaj
Tego barszczu lepiej nie kupuj. Powinien trafić do kosza, a nie na wigilijny stół