Choroba uchyłkowa jelita grubego – kto najczęściej choruje? Cierpi na nią duża część społeczeństwa!
„ Aż w 80% przypadków przebiegają bezobjawowo, natomiast u części osób mogą prowadzić do powikłań zagrażających życiu, więc jak najbardziej, w niektórych przypadkach są groźne dla zdrowia.” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow. Czym są uchyłki jelita grubego i kto najczęściej choruje?
Co to jest choroba uchyłkowa jelita grubego?
Choroba uchyłkowa jelita grubego jest schorzeniem, w którym w ścianie jelita tworzą się uwypuklenia, tworzące kieszonkowate uchyłki. „ Wyróżniamy uchyłki rzekome, kiedy uwypukleniu ulega błona śluzowa i podśluzowa, bądź prawdziwe, gdy uwypukleniu ulega cała ściana jelita grubego. Różnica polega na tym, że uchyłki rzekome występują częściej i głównie lokalizują się po lewej stronie jelita grubego, a prawdziwe pojawiają się rzadziej i wówczas znajdują się po prawej stronie.” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow.
U większości pacjentów choroba uchyłkowa jelita grubego nie daje objawów, a jeśli już się pojawią, przeważnie są to bóle brzucha, wzdęcie oraz zaburzenia rytmu wypróżnienia . „ W większości przypadków uchyłkowatość jelita grubego przebiega bezobjawowo, natomiast u pozostałych osób głównym objawem jest ból, który lokalizuje się najczęściej w lewym dolnym kwadrancie i może towarzyszyć mu wzdęcie, a także zaburzenia rytmu wypróżnienia, takie jak zaparcie bądź biegunka.” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow.
Powikłaniem choroby może być zapalenie uchyłków, do którego dochodzi zazwyczaj wskutek zastoju treści jelitowej w uchyłkach. „ Do zapalenia uchyłków dochodzi, gdy zamyka się światło danego uchyłka, w większości przypadków poprzez masę stolca bądź kamienie kałowe. Zalegająca treść prowadzi do namnażania się flory jelitowej, czyli bakterii, które zaczynają produkować coraz więcej toksyn i gazów. Dochodzi do miejscowego niedokrwienia i aktywowany jest stan zapalny.” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow.
Zapalenie uchyłków jelita grubego objawia się bólem brzucha, gorączką, nudnościami, wymiotami, zaburzeniami wypróżniania, a w niektórych przypadkach krwawieniem z odbytu. W ciężkich przypadkach może być konieczne leczenie operacyjne. „ W miarę toczącego się procesu zapalnego uchyłków może dojść do perforacji, czyli pęknięcia ściany uchyłka co prowadzi do zapalenia otrzewnej i stanu bezpośredniego zagrożenia życia." - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow.
Kto najczęściej choruje na uchyłkowatość jelita grubego?
Uchyłkowatość jelita grubego jest chorobą cywilizacyjną, związaną z wiekiem i dietą ubogą w błonnik pokarmowy. „Przyjmuje się, że około 60% osób powyżej 60. roku życia będzie miało uchyłki. Dotyczy to głównie krajów rozwiniętych i związane jest bardzo ściśle z dietą.” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow.
Na uchyłkowatość jelita grubego najbardziej narażone są osoby, których dieta jest uboga w błonnik rozpuszczalny, obfituje w tłuszcze zwierzęce i czerwone mięso. Pozostałymi czynnikami ryzyka są otyłość oraz brak aktywności fizycznej. „ Dieta bogata w tłuszcze zwierzęce i czerwone mięso, a uboga w błonnik, szczególnie rozpuszczalny, prowadzi do mniejszego gromadzenia się wody w masie stolca. Powoduje to opóźnienie pasażu jelitowego, a jednocześnie podnosi ciśnienie w świetle jelita grubego, przez co powstają uchyłki.” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow.
Czynniki ryzyka choroby uchyłkowej jelita grubego:
- predyspozycje genetyczne,
- wiek,
- dieta uboga w błonnik rozpuszczalny,
- spożywanie dużej ilości czerwonego mięsa i tłuszczów zwierzęcych,
- otyłość,
- siedzący tryb życia,
- palenie papierosów.
Jak zapobiegać uchyłkom jelita grubego?
„ Powinniśmy zacząć dbać o siebie. Jest to choroba cywilizacyjna i występuje coraz częściej. Niepokojący jest fakt, że pojawia się ona coraz częściej w młodszym wieku, czyli u osób około 40. roku życia. Należy pamiętać, że u tej grupy chorych przebiega bardziej dynamicznie i często kończy się zapaleniem, więc powinniśmy zwrócić uwagę na dietę, zwiększyć aktywność fizyczną i utrzymywać prawidłową wagę ciała.” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow.
Aby zapobiegać chorobie uchyłkowej jelita grubego, stosujmy się do następujących zasad:
- Spożywajmy odpowiednią ilość błonnika pokarmowego.
- Pijmy dużo wody, dzięki której błonnik może spełniać swoją funkcję.
- Unikamy nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych, czerwonego mięsa, przetworzonej żywności i alkoholu.
- Dbajmy o regularną aktywność fizyczną.
- Unikajmy palenia papierosów.
- Nie lekceważmy potrzeby wypróżnienia i nie odkładajmy jej na później. Zbyt długie zatrzymywanie kału w jelitach może zwiększać ciśnienie wewnątrzjelitowe i sprzyjać powstawaniu uchyłków.