Jelita to jedna z elementarnych części przewodu pokarmowego, niezbędna dla zapewnienia prawidłowego procesu trawienia. U człowieka jelita dzielą się na jelito grube i jelito cienkie. Jelito cienkie dzieli się na dwunastnicę, jelito czcze, oraz jelito kręte. Jelito grube z kolei dzieli się na kątnicę, wstępnicę, poprzecznicę, zstępicę, esicę, oraz odbytnicę, zakończoną odbytem. Jelito człowieka (oraz innych kręgowców) jest najdłuższym elementem przewodu pokarmowego.
Leczeniem chorób związanych z jelitami zajmuje się gastrolog (bardziej fachowa nazwa to gastroenterolog). Konsultantem krajowym w tej dziedzinie jest prof. dr hab. Jarosław Reguła, zaś w przypadku gastroenterologii dziecięcej – prof. dr hab. Mieczysława Czerwionka – Szaflarska.
Choroby jelit są w nowoczesnym społeczeństwie coraz powszechniejsze, na co wpływa przede wszystkim mała ilość snu, siedzący tryb życia, długotrwały stres oraz źle zbilansowana dieta. Choroby jelit mogą swoich źródeł upatrywać także w zażywaniu niektórych leków. Regularne badania profilaktyczne stanowią podstawę dla zachowania zdrowia.
Istnieje kilka alarmujących czynników, które powinny nakłonić nas do pilnej konsultacji z gastrologiem. Objawy chorych jelit to przede wszystkim krew w stolcu, częste zaparcia i biegunki, nieregularne wypróżnienia, bóle brzucha i wzdęcia, uczucie pełności w brzuchu i zaburzenia łaknienia, ale także ogólne osłabienie organizmu i znaczna, nagła utrata masy ciała.
Skuteczna profilaktyka jest podstawą pozostawania w zdrowiu w większości przypadków. Dbanie o zdrowe jelita powinno odznaczać się holistycznym podejściem. Aktywność fizyczna i dobrze zbilansowana dieta to absolutna podstawa. To jednak nie wszystko. Warto postarać się o wyeliminowanie z naszego życia stres i używki, takie jak papierosy czy alkohol. Warto także zadbać o prawidłową higienę snu.
Co jeść by zadbać o zdrowe jelita? Przede wszystkim należy pić dużo wody i spożywać dużo błonnika (kasze, otręby owsiane, pieczywo żytnie i razowe, ryż, czy płatki owsiane). Zdrowe jelita zapewnią nam także probiotyki, obecne w takich produktach jak kefir, kwaśne mleko, maślanka czy jogurt, oraz produkty kiszone.
Pokaż więcej
Złogi w jelitach wbrew pozorom łatwo rozpoznać - zaleganie mas kałowych przekłada się na funkcjonowanie całego organizmu, który wysyła nam sygnały. Nie wolno ich bagatelizować, bowiem niewłaściwa dieta przekłada się na występowanie bólów głowy, zaburzeń w koncentracji, nadmierną senność, zmęczenie. Bóle brzucha i zaparcia to tylko początek zwiastujący poważniejsze problemy. Na szczęście istnieją domowe sposoby na oczyszczenie jelit ze szkodliwych substancji. O jakich sposobach mowa?
Choroba zapalna jelit to choroba przewlekła. Nie ma możliwości jej całkowitego wyleczenia, jednak istnieją terapie, które pomagają w jej kontrolowaniu. Naukowcy z londyńskiego uniwersytetu całkiem niedawno odkryli nową przyczynę jej pojawiania się. Jak podaje „The Lancet”, naukowcy oszacowali, że w 2017 roku 6,8 milionów ludzi cierpiało z powodu chorób zapalnych jelit. Polska, Słowenia i Chorwacja był państwami z największą chorobowością w Europie Środkowej . Optymistyczną wiadomością jest fakt, że zmniejsza się odsetek umieralności.
Czy wiesz, że zdrowie jelit zależy nie tylko od diety i suplementów, ale także od prostych codziennych nawyków? Tomasz Paprzycki, osteopata i fizjoterapeuta, podpowiada, jak zadbać o jelita i uniknąć najczęstszych błędów, które popełniamy. Dlaczego przerwy między posiłkami, uważne jedzenie i oddech przeponowy są ważne dla naszego zdrowia.Zdaniem eksperta, zanim sięgniesz po probiotyki i suplementy, warto przyjrzeć się swoim codziennym nawykom żywieniowym.
Zmywarka jest jednym z cudów techniki – chyba każdy zgodzi się z tym stwierdzeniem. Oszczędza nasz czas i energię, a nawet wodę. Jak się jednak okazuje – niestety nie nasze zdrowie. Choć tu diabeł tkwi w szczególe, a konkretnie – w płynie do nabłyszczania naczyń.Zdaniem naukowców ta substancja może być dla nas toksyczna, uszkadzać komórki nabłonka jelit, a także powodować stany zapalne. Jakie jest rozwiązanie tego problemu? Wrócić do ręcznego zmywania? Niekoniecznie.
Anna Lewandowska to trenerka personalna i propagatorka zdrowego stylu życia. 35-latka słynie z umięśnionej sylwetki i tytułów w karate. Niestety z jej zdrowiem nie jest ostatnio najlepiej. Gwiazda zmaga się z poważną chorobą – SIBO, która zmienia jej wygląd.
Ta przekąska w PRL-u była spożywana przez ludzi w każdym wieku, zachwycali się wszyscy od najmłodszych po najstarszych. Choć teraz nieco wyszła z łask, warto od czasu do czasu sobie o niej przypomnieć, ponieważ, jak się okazuje, ma bardzo dobry wpływ na jelita.
Ból zlokalizowany w okolicy klatki piersiowej czy kręgosłupa może mieć swoją przyczynę np. w tym, jak się odżywiamy. Choć brzmi to nieprawdopodobnie, jest to jak najbardziej realne. Niewłaściwa dieta może skutkować bólami kręgosłupa.Dlaczego tak się dzieje? Jak się okazuje, tu rządzi całkiem prosty mechanizm. To, jak on działa, wyjaśnia osteopata Tomasz Paprzycki.
Światowy Dzień Mikrobiomu był okazją do rozmowy o najnowszych badaniach oraz ich znaczeniu. Celem tego dnia, który miał miejsce 27 czerwca było wsparcie badaczy z całego świata w informowaniu o tym, jak ważna dla zdrowia człowieka jest mikrobiota.W spotkaniu w warszawskim Skylinerze udział wzięły m.in. Dr n. o zdr. dietetyk kliniczny Hanna Stolińska oraz prof. dr hab n. med Hanna Szajewska. Podczas wydarzenia poruszone zostały kwestie odnośnie wiedzy o mikrobiomie oraz edukowaniu w tym temacie.
Na pewno nie raz słyszałeś, że połączenia niektórych pokarmów mogą mieć fatalne konsekwencje. Mówi się np., żeby nie popijać owoców wodą, szczególnie gazowaną. Trzeba także uważać na mleko i mleczne przetwory, bo kiedy popijemy nimi np. ogórki, możemy w krótkim czasie spodziewać się biegunki.A jak to jest naprawdę? Czy rzeczywiście pewne produkty "nie lubią” siebie nawzajem? Doktor Wojciech Feleszko rozwiewa te wątpliwości.
Ciasto drożdżowe to idealny wypiek na lato, świetnie pasuje do sezonowych owoców, a więc często gości na stołach Polaków. Czy jednak każdy może jeść drożdże?
Ostanie badania pokazują, że do poprawnego funkcjonowania organizmu niezbędne są drobnoustroje pochodzące ze środowiska zewnętrznego – bakterie, wirusy i archeony tworzące mikrobiotę. Odpowiednio dobrane probiotyki mogą pomóc np. przywrócić zaburzoną równowagę mikrobiologiczną, gdy w mikrobiomie dojdzie do niekorzystnych dla człowieka zmian.
Wzmacniamy odporność i dbamy o zdrowe jelita na wiele sposobów: stosujemy zdrową dietę czy suplementy diety. Warto zwracać też uwagę na to, co pijemy. Dzięki temu zielonemu koktajlowi poprawimy nie tylko nasze samopoczucie, ale wesprzemy też układ immunologiczny. Mowa oczywiście o koktajlu z pietruszki z dodatkami, które z pewnością wzbogacą smak. Ten napój jest świetny na zdrowe jelita.
Przejedzenie to uczucie, które zna chyba każdy człowiek. Nieprzyjemne rozpieranie w żołądku, nudności. Pomóc w takiej sytuacji mogą trzy napoje, które przygotujesz samodzielnie w domu.Kiedy zaczyna się majówka, bardzo trudno odmówić sobie skosztowania wielu potraw. Sezonowe owoce i warzywa, mięso z grilla, wypieki – kuszą wszystkie pyszności przygotowane przez nas i naszych bliskich. Kiedy skutkuje to uczuciem przejedzenia, warto wiedzieć, jak sobie z tym radzić. Oto przepisy na napoje, które mogą pomóc.
Otręby owsiane to produkt, który powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Zawierają wiele witamin, białka i błonnika, a ze względu na swoje dobroczynne właściwości, są popularme wśród osób dbających o linię. Co ważne, wykazują też wiele innych działań prozdrowotnych. Jakich? Przekonajcie się sami!Otręby owsiane poprawiają funkcjonowanie mózgu, wspierają układ nerwowy, są dobre dla cukrzyków i sportowców. Oto dlaczego.
Badanie endoskopowe znalazło zastosowanie przede wszystkim w diagnostyce chorób układu pokarmowego. Tradycyjna endoskopia budzi jednak wiele obaw ze względu na to, jak wygląda sam zabieg. Alternatywą dla niej jest endoskopia kapsułkowa, lecz czy umożliwia uzyskanie tych samych rezultatów co tradycyjna endoskopia? Wyjaśniamy. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, prezesem i jednym z założycieli start-upu BioCam Maciejem Wysockim.
Jelita to nasz drugi mózg, słyszymy to coraz częściej. Drobnoustroje, które zasiedlają nasz organizm, czyli popularna mikrobiota, działają korzystnie nie tylko na sam układ pokarmowy. Wiemy już, że potrafią poprawić naszą odporność. A niektóre z bakterii mogą także przyczynić się do polepszenia naszego zdrowia psychicznego. To tak zwane psychobiotyki.
Jelita pełnią bardzo ważne funkcje w naszym organizmie. Odpowiadają za trawienie i wchłanianie składników odżywczych, utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej oraz odporności na infekcje. Najczęstszym powodem skurczów jelit i dolegliwości bólowych w jamie brzusznej są nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Mogą one wiązać się z niewłaściwym odżywianiem się, nadwrażliwością pokarmową, a także być następstwem różnych chorób. Jak rozpoznać ból jelit?
Złogi w jelitach to problem, który może dotknąć każdego i przyczynić się do występowania nieprzyjemnych dolegliwości. Jak powstają złogi i jakie dają objawy? Co zrobić, aby się ich pozbyć?
Uchyłki jelita grubego to wybrzuszenie w ścianie okrężnicy. Zazwyczaj nie trzeba ich leczyć, ponieważ często nie powodują żadnych objawów utrudniających codzienne funkcjonowanie. Jednak gdy dochodzi do stanu zapalnego, należy niezwłocznie podjąć działanie. Z pewnej grupy leków korzystać się nie powinno – to NLZP. Co to za leki? Dlaczego szkodzą? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem lek. med Jackiem Kowerzanow.
Celiakia to choroba autoimmunologiczna, która dotyka wiele narządów i pojawia się u osób z predyspozycjami genetycznymi, które spożywają pokarmy zawierające gluten. Osoby chore zmagają się głównie z problemami związanymi z układem trawiennym, jednak mogą pojawiać się także różne objawy pozajelitowe. Należy podkreślić, że nieleczona celiakia może prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych, od niedoborów pokarmowych, po zmiany nowotworowe. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. Jackiem Kowerzanow.
Opioidy to grupa leków przeciwbólowych. W Stanach Zjednoczonych z powodu przedawkowania tych preparatów umiera dziennie około 150 osób – tak podają oficjalne statystyki. Leki te są groźniejsze niż heroina, a kupić je można w pobliskiej aptece.. Jak opioidy szkodą jelitom? Artykuł powstał na podstawie rozmów z ekspertami: gastronenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow i proktologiem, chirurgiem transplantologiem dr n. med. Andrzejem Berman.
„Aż w 80% przypadków przebiegają bezobjawowo, natomiast u części osób mogą prowadzić do powikłań zagrażających życiu, więc jak najbardziej, w niektórych przypadkach są groźne dla zdrowia.” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow. Czym są uchyłki jelita grubego i kto najczęściej choruje?
Jelita to istotny narząd przewodu pokarmowego, nazywany wręcz „drugim mózgiem”. Bez nich niemożliwie jest trawienie, wchłanianie pokarmu i wydalanie resztek. Co więcej, w jelitach znajdują się też drobnoustroje, bez których nie możemy produkować witamin życia czyli witaminy K i biotyny. Są jednak pewne produkty, których jelita nie lubią w szczególności. Co to za produkty? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą i gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow
Problemy jelitowe, takie jak zaparcia, biegunki, wzdęcia czy bóle brzucha, mogą być objawami wielu różnych schorzeń. Jednym z nich jest przewlekłe zapalenie tarczycy. Jak choroba tarczycy może wpływać na nasz układ pokarmowy? To warto wiedzieć!
Biegunką nazywamy oddawanie stolca o nadmiernie luźnej konsystencji ze zwiększoną częstotliwością (trzy lub więcej razy na dobę). Biegunka o podłożu infekcyjnym jest częstą przypadłością w okresie wakacyjnym, podczas urlopu w ciepłych krajach. Co należy zrobić, kiedy wystąpi? Radzi dietetyk kliniczny mgr Karolina Uszyńska – Pietraszko.
Zaparcia są problemem zarówno starszych, jak i młodszych osób. Częściej zmagają się z nimi kobiety. Przewlekłe zaburzenie wypróżniania jest z kolei problemem co ósmego Polaka. Jednak perystaltykę jelit można pobudzić za pomocą masażu. Jak go wykonać? O opinię na temat leczenia jednej z dolegliwości jelit poprosiliśmy eksperta.
Problemy żołądkowo – jelitowe to nasza największa bolączka podczas wyjazdów do ciepłych krajów. Jak ustrzec się przed biegunką podróżnych, aby móc w pełni cieszyć się wakacjami i jak ją skutecznie leczyć, kiedy już się przydarzy? Zapytaliśmy dietetyka klinicznego mgr Karolinę Uszyńską - Pietraszko.
Owoce jagodowe są w stanie zaoferować nam więcej niż tylko bycie smacznym dodatkiem do deseru. To witaminowe bomby, korzystnie wpływające na wiele układów i narządów - również jelit. Dlaczego spożywanie tych owoców może okazać się pomocne dla osób cierpiących m.in. na zaparcia? Odpowiedzi na pytanie udzielił nam dietetyk. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, dietetykiem klinicznym Magdaleną Kartasińską-Kwaśnik.