Jelita to jedna z elementarnych części przewodu pokarmowego, niezbędna dla zapewnienia prawidłowego procesu trawienia. U człowieka jelita dzielą się na jelito grube i jelito cienkie. Jelito cienkie dzieli się na dwunastnicę, jelito czcze, oraz jelito kręte. Jelito grube z kolei dzieli się na kątnicę, wstępnicę, poprzecznicę, zstępicę, esicę, oraz odbytnicę, zakończoną odbytem. Jelito człowieka (oraz innych kręgowców) jest najdłuższym elementem przewodu pokarmowego.
Leczeniem chorób związanych z jelitami zajmuje się gastrolog (bardziej fachowa nazwa to gastroenterolog). Konsultantem krajowym w tej dziedzinie jest prof. dr hab. Jarosław Reguła, zaś w przypadku gastroenterologii dziecięcej – prof. dr hab. Mieczysława Czerwionka – Szaflarska.
Choroby jelit są w nowoczesnym społeczeństwie coraz powszechniejsze, na co wpływa przede wszystkim mała ilość snu, siedzący tryb życia, długotrwały stres oraz źle zbilansowana dieta. Choroby jelit mogą swoich źródeł upatrywać także w zażywaniu niektórych leków. Regularne badania profilaktyczne stanowią podstawę dla zachowania zdrowia.
Istnieje kilka alarmujących czynników, które powinny nakłonić nas do pilnej konsultacji z gastrologiem. Objawy chorych jelit to przede wszystkim krew w stolcu, częste zaparcia i biegunki, nieregularne wypróżnienia, bóle brzucha i wzdęcia, uczucie pełności w brzuchu i zaburzenia łaknienia, ale także ogólne osłabienie organizmu i znaczna, nagła utrata masy ciała.
Skuteczna profilaktyka jest podstawą pozostawania w zdrowiu w większości przypadków. Dbanie o zdrowe jelita powinno odznaczać się holistycznym podejściem. Aktywność fizyczna i dobrze zbilansowana dieta to absolutna podstawa. To jednak nie wszystko. Warto postarać się o wyeliminowanie z naszego życia stres i używki, takie jak papierosy czy alkohol. Warto także zadbać o prawidłową higienę snu.
Co jeść by zadbać o zdrowe jelita? Przede wszystkim należy pić dużo wody i spożywać dużo błonnika (kasze, otręby owsiane, pieczywo żytnie i razowe, ryż, czy płatki owsiane). Zdrowe jelita zapewnią nam także probiotyki, obecne w takich produktach jak kefir, kwaśne mleko, maślanka czy jogurt, oraz produkty kiszone.
Pokaż więcej
Każdy chce mieć gładką i piękną skórę, ale nie dla każdego jest to możliwe. Niektórzy regularnie odwiedzają dermatologa, kupują drogie kosmetyki, lekarstwa, a na ich twarzy wciąż pojawiają się stany zapalne, zaczerwienia i wypryski, niekiedy bolesne. Jeśli tak jest, przyczyny warto poszukać w jelitach.Jelita nie bez powodu nazywane są "drugim mózgiem". Odpowiadają nie tylko za dobre samopoczucie, ale również za kondycję naszej skóry. Oto co warto wiedzieć o tej zależności.
Otręby owsiane to produkt, który powinniśmy wprowadzić do swojej diety. Zawierają wiele witamin, białka i błonnika, a ze względu na swoje dobroczynne właściwości, są popularme wśród osób dbających o linię. Co ważne, wykazują też wiele innych działań prozdrowotnych. Jakich? Przekonajcie się sami!Otręby owsiane poprawiają funkcjonowanie mózgu, wspierają układ nerwowy, są dobre dla cukrzyków i sportowców. Oto dlaczego.
Badanie endoskopowe znalazło zastosowanie przede wszystkim w diagnostyce chorób układu pokarmowego. Tradycyjna endoskopia budzi jednak wiele obaw ze względu na to, jak wygląda sam zabieg. Alternatywą dla niej jest endoskopia kapsułkowa, lecz czy umożliwia uzyskanie tych samych rezultatów co tradycyjna endoskopia? Wyjaśniamy. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, prezesem i jednym z założycieli start-upu BioCam Maciejem Wysockim.
Jelita to nasz drugi mózg, słyszymy to coraz częściej. Drobnoustroje, które zasiedlają nasz organizm, czyli popularna mikrobiota, działają korzystnie nie tylko na sam układ pokarmowy. Wiemy już, że potrafią poprawić naszą odporność. A niektóre z bakterii mogą także przyczynić się do polepszenia naszego zdrowia psychicznego. To tak zwane psychobiotyki.
Jelita pełnią bardzo ważne funkcje w naszym organizmie. Odpowiadają za trawienie i wchłanianie składników odżywczych, utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej oraz odporności na infekcje. Najczęstszym powodem skurczów jelit i dolegliwości bólowych w jamie brzusznej są nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Mogą one wiązać się z niewłaściwym odżywianiem się, nadwrażliwością pokarmową, a także być następstwem różnych chorób. Jak rozpoznać ból jelit?
Złogi w jelitach to problem, który może dotknąć każdego i przyczynić się do występowania nieprzyjemnych dolegliwości. Jak powstają złogi i jakie dają objawy? Co zrobić, aby się ich pozbyć?
Uchyłki jelita grubego to wybrzuszenie w ścianie okrężnicy. Zazwyczaj nie trzeba ich leczyć, ponieważ często nie powodują żadnych objawów utrudniających codzienne funkcjonowanie. Jednak gdy dochodzi do stanu zapalnego, należy niezwłocznie podjąć działanie. Z pewnej grupy leków korzystać się nie powinno – to NLZP. Co to za leki? Dlaczego szkodzą? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem lek. med Jackiem Kowerzanow.
Celiakia to choroba autoimmunologiczna, która dotyka wiele narządów i pojawia się u osób z predyspozycjami genetycznymi, które spożywają pokarmy zawierające gluten. Osoby chore zmagają się głównie z problemami związanymi z układem trawiennym, jednak mogą pojawiać się także różne objawy pozajelitowe. Należy podkreślić, że nieleczona celiakia może prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych, od niedoborów pokarmowych, po zmiany nowotworowe. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. Jackiem Kowerzanow.
Opioidy to grupa leków przeciwbólowych. W Stanach Zjednoczonych z powodu przedawkowania tych preparatów umiera dziennie około 150 osób – tak podają oficjalne statystyki. Leki te są groźniejsze niż heroina, a kupić je można w pobliskiej aptece.. Jak opioidy szkodą jelitom? Artykuł powstał na podstawie rozmów z ekspertami: gastronenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow i proktologiem, chirurgiem transplantologiem dr n. med. Andrzejem Berman.
„Aż w 80% przypadków przebiegają bezobjawowo, natomiast u części osób mogą prowadzić do powikłań zagrażających życiu, więc jak najbardziej, w niektórych przypadkach są groźne dla zdrowia.” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow. Czym są uchyłki jelita grubego i kto najczęściej choruje?
Jelita to istotny narząd przewodu pokarmowego, nazywany wręcz „drugim mózgiem”. Bez nich niemożliwie jest trawienie, wchłanianie pokarmu i wydalanie resztek. Co więcej, w jelitach znajdują się też drobnoustroje, bez których nie możemy produkować witamin życia czyli witaminy K i biotyny. Są jednak pewne produkty, których jelita nie lubią w szczególności. Co to za produkty? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą i gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow
Problemy jelitowe, takie jak zaparcia, biegunki, wzdęcia czy bóle brzucha, mogą być objawami wielu różnych schorzeń. Jednym z nich jest przewlekłe zapalenie tarczycy. Jak choroba tarczycy może wpływać na nasz układ pokarmowy? To warto wiedzieć!
Biegunką nazywamy oddawanie stolca o nadmiernie luźnej konsystencji ze zwiększoną częstotliwością (trzy lub więcej razy na dobę). Biegunka o podłożu infekcyjnym jest częstą przypadłością w okresie wakacyjnym, podczas urlopu w ciepłych krajach. Co należy zrobić, kiedy wystąpi? Radzi dietetyk kliniczny mgr Karolina Uszyńska – Pietraszko.
Zaparcia są problemem zarówno starszych, jak i młodszych osób. Częściej zmagają się z nimi kobiety. Przewlekłe zaburzenie wypróżniania jest z kolei problemem co ósmego Polaka. Jednak perystaltykę jelit można pobudzić za pomocą masażu. Jak go wykonać? O opinię na temat leczenia jednej z dolegliwości jelit poprosiliśmy eksperta.
Problemy żołądkowo – jelitowe to nasza największa bolączka podczas wyjazdów do ciepłych krajów. Jak ustrzec się przed biegunką podróżnych, aby móc w pełni cieszyć się wakacjami i jak ją skutecznie leczyć, kiedy już się przydarzy? Zapytaliśmy dietetyka klinicznego mgr Karolinę Uszyńską - Pietraszko.
Owoce jagodowe są w stanie zaoferować nam więcej niż tylko bycie smacznym dodatkiem do deseru. To witaminowe bomby, korzystnie wpływające na wiele układów i narządów - również jelit. Dlaczego spożywanie tych owoców może okazać się pomocne dla osób cierpiących m.in. na zaparcia? Odpowiedzi na pytanie udzielił nam dietetyk. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, dietetykiem klinicznym Magdaleną Kartasińską-Kwaśnik.
Uchyłek jelita grubego to niewielkich rozmiarów przepuklina ściany jelita. Przyczyną ich powstawania jest m.in. wieloletnie spożywanie diety ubogoresztkowej. To jedna z najczęstszych chorób układu pokarmowego. Gdy pojawiają się objawy schorzenia niejeden chory niemal odruchowo sięga po pewną grupę leków. I to jest błąd. Jakie to leki? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek med Jackiem Kowerzanowem
SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. Choroba jest coraz częściej rozpoznawana u osób mających objawy ze strony przewodu pokarmowego. Niestety jest to coraz większa grupa. Jednak złagodzenie a z czasem całkowite wyeliminowanie tych dolegliwości jest możliwie. By tak się stało chory musi m.in. przestrzegać restrykcyjnej diety i usunąć z codziennego jadłospisu kilka produktów. A jakich? O tym poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanowem.
Probiotyki dzięki swoim dobroczynnym właściwościom cieszą się dużą popularnością w naszym kraju. Wykorzystywane są w leczeniu określonych schorzeń, jednak coraz więcej osób stosuje je w celach profilaktycznych. Na co pomagają probiotyki i czy ich przyjmowanie wymaga konsultacji ze specjalistą? Artykuł powstał na podstawie rozmów ze specjalistami: psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską oraz specjalistą gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Uchyłki jelita grubego są jedną z najczęstszych chorób układu pokarmowego w populacjach zachodnich, a liczba zachorowań wzrasta wraz z wiekiem pacjentów. “Aż w 80% przypadków uchyłki przebiegają bezobjawowo, natomiast u części osób mogą prowadzić do powikłań zagrażających życiu, więc jak najbardziej, w niektórych przypadkach są groźne dla zdrowia.” - powiedział lek. Jacek Kowerzanow. Jak wygląda leczenie uchyłków? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Kapsułka endoskopowa to niewielka kapsułka z kamerą, która przechodzi przez cały układ pokarmowy, wykonując kilkadziesiąt tysięcy zdjęć. Są one przesyłane do urządzenia mobilnego, a stamtąd do platformy medycznej w chmurze, gdzie lekarze mogą przeanalizować dane. Jak wygląda badanie kapsułką? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z Maciejem Wysockim, prezesem i jednym z założycieli start-upu BioCam.
Uchyłki jelita grubego to jedna z najczęstszych chorób układu pokarmowego. Mają postać cienkościennych „woreczków” o średnicy około 1 cm, uwypuklających się na zewnątrz okrężnicy. Uchyłki nie powodują zwykle problemów ze zdrowiem, jednak czasem dotyka je infekcja, która prowadzić może do zapalenia. Większość osób nie jest świadoma choroby, najczęściej wykrywana jest podczas kolonoskopii. Kiedy dochodzi do zapalenia uchyłków jelita grubego? Jakie są objawy? Jak zapobiegać uchyłkom jelita grubego? Na te i inne pytania odpowiada gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Na przestrzeni ostatnich lat dużą popularnością cieszy się dieta bezglutenowa. Postrzegana jest jako zdrowsza od diety tradycyjnej, dlatego coraz częściej stosują ją osoby zdrowe bez wskazań medycznych. Czy słusznie?
Według danych NFZ, W Polsce na nowotwór jelita grubego zapada około 18 tysięcy osób rocznie. Jest to drugi, po raku płuca, nowotwór wśród wszystkich zachorowań w polskiej populacji. Rozwija się skrycie i powoli, a kiedy zaczynają pojawiać się pierwsze objawy, zazwyczaj jest już w stadium zaawansowanym. Dlatego tak ważną rolę odgrywa kolonoskopia, która umożliwia wykrycie wczesnych zmian i zapobieganie rozwojowi nowotworu.
SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego flory jelita cienkiego. Oznacza to, że w jelicie cienkim dochodzi do nadmiernej kolonizacji bakterii bądź też jelito cienkie zasiedlają bakterie dla niego nietypowe. SIBO powoduje występowanie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, które bardzo często przypominają objawy zespołu jelita nadwrażliwego. Postawą leczenia SIBO jest antybiotykoterapia. Wiele wątpliwości wciąż budzi natomiast stosowanie probiotyków.