Gastroenterologia (również: gastrologia) to dziedzina medyczna, która kompleksowo zajmuje się (leczenie oraz badania naukowe) chorobami i nieprawidłowościami w zakresie układu pokarmowego człowieka. Gastroenterologia zajmuje się więc takimi elementami ludzkiego ciała jak przełyk, jelita, żołądek, odbyt, drogi żółciowe i gruczoły trawienne (wątroba czy trzustka).
W Polsce wyróżnia się dwie specjalizacje gastroenterologii. Pierwszym jest po prostu gastroenterologia, a jej konsultantem krajowym jest prof. dr hab. Jarosław Reguła. Druga ze specjalizacji to gastroenterologia dziecięca – rolę konsultanta krajowego pełni prof. dr hab. Mieczysława Czerwionka-Szaflarska.
W publicystyce bardzo często spotyka się zarówno sformułowania „gastrolog”, jak i „gastroenterolog”, co może budzić konsternację. W rzeczywistości jednak gastrologia i gastroenterologia nie różnią się od siebie niczym i są to synonimy, stosowane wobec siebie zamiennie. Niemniej, niektóre publikacje naukowe starają się mimo wszystko rozgraniczyć gastroenterologię od gastrologii, sugerując, że gastrologia zajmuje się wyłącznie żołądkiem, a gastroenterologia całością ludzkiego układu pokarmowego.
Choroby jelit i układu pokarmowego są w społeczeństwie coraz częstsze. Wpływać na to może wiele czynników, gdzie na niektóre nie mamy nawet wpływu (na przykład obciążenia genetyczne czy podeszły wiek). Niemniej, na pojawianie się dolegliwości ze strony układu pokarmowego wpływać może także szereg innych czynników. Wymienia się przede wszystkim przewlekły stres, otyłość, źle zbilansowaną dietę, brak aktywności fizycznej, czy zbyt małą ilość snu.
Podstawę dla zachowania zdrowia stanowią regularne badania kontrolne. Tym co powinno nas zaniepokoić są takie kwestie jak: krew w stolcu, wyraźne zaburzenia apetytu, zgaga, biegunki i zaparcia, wzdęcia, ból brzucha, ale również osłabienie organizmu czy nagła utrata masy ciała.
Pokaż więcej
Zaczyna się niepozornie — od ucisku pod prawym żebrem, który wiele osób bierze za niestrawność. Z czasem jednak ból narasta, staje się ostry, kłujący, promieniuje do pleców lub łopatki. To może być kolka żółciowa – sygnał, że w pęcherzyku żółciowym powstały kamienie. Ich obecność długo może nie dawać żadnych objawów, ale kiedy już się odezwą, potrafią naprawdę dać o sobie znać.• Kamienie żółciowe powstają, gdy w żółci tworzą się złogi cholesterolu, bilirubiny i soli wapnia• Najbardziej charakterystyczny objaw to silny ból w prawym podżebrzu po tłustym lub obfitym posiłku• Nawet 80 proc. przypadków kamicy przebiega bezobjawowo• Ignorowanie bólu może prowadzić do powikłań, w tym zapalenia pęcherzyka żółciowego lub trzustki
Perforacja jelita to poważne uszkodzenie ściany przewodu pokarmowego, które wymaga natychmiastowej interwencji medycznej. W artykule opisujemy, czym jest perforacja, jakie są jej przyczyny i objawy, oraz dlaczego szybka pomoc jest niezbędna.Perforacja jelita to – mówiąc potocznie – pęknięcie jelitaW wyniku pęknięcia treść jelitowa wycieka do otrzewnejPerforacja jelita to stan bezpośredniego zagrożenia życia
Wrzody żołądka to powszechny problem zdrowotny, który polega na uszkodzeniu błony śluzowej żołądka. Jednym z ich najbardziej charakterystycznych objawów może być ból brzucha. Czym się charakteryzuje i jak rozpoznać, że to mogą być wrzody? Wyjaśnia lekarz.Przyczyny wrzodów żołądkaObjawy wrzodów żołądkaDo czego prowadzą nieleczone wrzody?
Spośród wszystkich nowotworów zdecydowanie najgroźniejszym jest rak jelita grubego. Naukowcy wskazali konkretną grupę osób, które są w szczególności zagrożone. Okazuje się bowiem, że warianty genetyczne zwiększające ryzyko zachorowania są dziedziczne. Kim są te osoby? O opinię poprosiliśmy gastroenterologa.
Refluks kojarzy się nam przede wszystkim ze zgagą. Jednak choroba ta ma również nieoczywiste objawy np. kaszel. Czym charakteryzuje się kaszel refluksowy? Jak go złagodzić? O odpowiedź poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Agnieszka Włodarczyk wrzuciła do sieci filmik, na którym pielęgniarka pobiera jej krew. Okazało się, że to test na celiakię, schorzenie o autoimmunologiczne o podłożu genetycznym. Jednym z objawów choroby jest ból brzucha. Celiakia to również problem wielu Polaków. O opinię poprosiliśmy gastroenterologa.
Choroba uchyłkowa jelita grubego, inaczej uchyłkowatość jelita grubego zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych i dotyka coraz większą część społeczeństwa w starszym wieku. U wielu pacjentów nie daje żadnych objawów, jednak może powodować nieprzyjemne dolegliwości i prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Celiakia to choroba coraz większej części społeczeństwa. Może pojawić się niespodziewanie bez względu na wiek danej osoby. To przewlekła, wielonarządowa choroba autoimmunologiczna, która polega na nietolerancji glutenu przez organizm. Jednym z kluczowym sposobów jej leczenia jest dieta. Jak więc powinna wyglądać dieta osoby chorej na celiakię? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Ból brzucha nie zawsze jest objawem choroby. Przyczyną może być przejściowa niestrawność lub stresujące wydarzenie. Jednak dolegliwości towarzyszą wzdęcia i problemy z wypróżnianiem, oznacza to, że przyczyna jest poważniejsza. Co oznaczają te symptomy? Odpowiedzi udzielił ekspert. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem lek. med Jackiem Kowerzanow.
Ból w podbrzuszu jest częstym objawem schorzeń w obrębie dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Jest także skutkiem siedzącego trybu życia, życia w przewlekłym stresie, dolegliwości kobiecych i wielu innych chorób. Co jeszcze powoduje ból brzucha? O opinię poprosiliśmy eksperta.
Migrena jest powszechnym objawem, z którym na co dzień boryka się wielu z nas. Istnieje wiele powodów mogących stać za uporczywymi migrenami. Jednak czy jednym z nich może być też niewłaściwa dieta? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Choroba uchyłkowa jelita grubego powoduje, że w ścianie przewodu pokarmowego powstają niewielkie kieszonki czyli uchyłki. Samo występowanie uchyłków nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Niebezpieczeństwo pojawia się z chwilą, gdy uchyłki dotyka stan zapalny. Jak rozpoznać ból spowodowany przez tę dolegliwość? O opinię poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Jednym z najczęściej diagnozowanych schorzeń gastroenterologicznych jest choroba refluksowa. Gdyby zapytać przeciętnego Polaka jakie zna objaw refluksu, wskazałby zapewnę na zgagę. Jednak refluks może mieć wpływ również na gardło. Wielu chorych o tym nie wie. Na czym to polega? Wyjaśniamy. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Wrzody żołądka są jedną z najczęściej diagnozowanych chorób przewodu pokarmowego. Mają charakter cykliczny i nawracają. Oznacza to, że są okresy, gdy nie powodują bólu, lecz następnie pojawia się okres zaostrzenia. Charakterystycznym objawem wrzodów żołądka jest ból brzucha. Jak go rozpoznać? O to zapytaliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Metody leczenia raka jelita grubego ewoluują. Oprócz klasycznych operacji stosowane są nowe techniki, dzięki którym można skuteczniej ograniczyć wzrost nowotworu i sprawić, by pacjent żył dłużej. Na czym polegają nowoczesne metody leczenia raka jelita grubego? O odpowiedź poprosiliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Uchyłki jelita grubego to choroba przewodu pokarmowego. Przeważnie dolegliwość nie powoduje objawów, choć w pewnych przypadkach wskazane jest, by leczyć ją w warunkach szpitalnych – kiedy jest to konieczne? O odpowiedź na to pytanie poprosiliśmy eksperta. Artkuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanowem.
Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów w naszym kraju. Każdego roku choruje na niego kilkanaście tysięcy osób. Można go jednak całkowicie wyleczyć – o ile choroba zostanie wcześnie rozpoznana. Jednym z symptomów choroby są bóle brzucha. Jak się objawia ten rodzaj bólu i jaki ma charakter? O odpowiedź poprosiliśmy gastroenterologa lek. med. Jacka Kowerzanowa.
Zwykle nie powodują niepokojących objawów. Jednak to one stanowią bazę do rozwoju raka jelita grubego – dlatego tak ważne jest wykonywanie badań umożliwiających wczesne ich wykrycie. Czym są gruczolaki? Jak je wykrywać? Wyjaśniamy. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanowem
Sztuczna inteligencja i jej wpływ na nasze życie to w ostatnim czasie gorący temat. Dyskutują o niej specjaliści niemal z każdej branży, również lekarze. Jednak AI w procesie leczenia stosowana jest już od dawna. Na czym polega zastosowanie sztucznej inteligencji w medycynie? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z Maciejem Pleskotem, Kierownikiem Projektów w Healthnomic S.A
W porównaniu z regularnym stolcem stolec ołówkowaty jest znacznie mniejszy. Bywa skutkiem różnych infekcji m.in. raka jelita grubego. Gdy pojawia się dłużej niż 7 dni, powinien być przyczyną wizyty u lekarza. Czym więc jest stolec ołówkowaty? Jakie badania wykonać, gdy się pojawi? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem dr. n. med. Jackiem Kowerzanowem.
Palenie w gardle, kwaśność w ustach, odruchy wymiotne – to objawy, które zna każdy, kto cierpi na refluks żołądkowo-przełykowy. Jest to choroba przewodu pokarmowego, powodująca bierne cofanie się treści żołądkowej w stronę przełyku. Leczy się ją preparatami zmniejszającymi produkcję kwasu solnego, lecz objawy można złagodzić również domowymi metodami. A w jaki sposób? O tym poniżej! Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanowem.
Probiotyki dzięki swoim dobroczynnym właściwościom cieszą się dużą popularnością w naszym kraju. Wykorzystywane są w leczeniu określonych schorzeń, jednak coraz więcej osób stosuje je w celach profilaktycznych. Na co pomagają probiotyki i czy ich przyjmowanie wymaga konsultacji ze specjalistą? Artykuł powstał na podstawie rozmów ze specjalistami: psychodietetykiem SaskaMed Katarzyną Sobolewską oraz specjalistą gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Siemię lniane to niewielkie nasiona lnu zwyczajnego wykorzystywane jako zielarski środek leczniczy. Wykazują szereg dobroczynnych właściwości, a znane są głównie z leczniczego działania na dolegliwości układu pokarmowego. Na co pomaga siemię lniane? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
SIBO to zespół nadmiernego rozrostu flory jelita cienkiego. Nadmierna ilość bakterii w jelicie cienkim powoduje występowanie dolegliwości ze strony układu pokarmowego. SIBO najczęściej kojarzony jest z zespołem jelita drażliwego, jednak istnieje szereg innych schorzeń predysponujących do jego rozwoju. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Celiakia, potocznie nazywana nietolerancją glutenu jeszcze do niedawna wiązana była z okresem dzieciństwa. Okazuje się jednak, że może ujawnić się w każdym wieku, a ponad 70% rozpoznań dotyczy osób powyżej 20. roku. Jak rozpoznać celiakię? Jakie badania należy wykonać? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Kapsułka endoskopowa to niewielka kapsułka z kamerą, która przechodzi przez cały układ pokarmowy, wykonując kilkadziesiąt tysięcy zdjęć. Są one przesyłane do urządzenia mobilnego, a stamtąd do platformy medycznej w chmurze, gdzie lekarze mogą przeanalizować dane. Jak wygląda badanie kapsułką? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z Maciejem Wysockim, prezesem i jednym z założycieli start-upu BioCam.
Uchyłki jelita grubego to jedna z najczęstszych chorób układu pokarmowego. Mają postać cienkościennych „woreczków” o średnicy około 1 cm, uwypuklających się na zewnątrz okrężnicy. Uchyłki nie powodują zwykle problemów ze zdrowiem, jednak czasem dotyka je infekcja, która prowadzić może do zapalenia. Większość osób nie jest świadoma choroby, najczęściej wykrywana jest podczas kolonoskopii. Kiedy dochodzi do zapalenia uchyłków jelita grubego? Jakie są objawy? Jak zapobiegać uchyłkom jelita grubego? Na te i inne pytania odpowiada gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Coraz częściej u dzieci i dorosłych diagnozuje się nietolerancje pokarmowe, m.in. na gluten. Jednym z rodzajów nietolerancji na gluten jest celiakia, choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym. Jakie są objawy celiakii? Jak powstaje celiakia? Jak leczyć celiakię? Co jeść, a czego unikać? Na te i inne pytania odpowiada gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.