Gastroenterologia (również: gastrologia) to dziedzina medyczna, która kompleksowo zajmuje się (leczenie oraz badania naukowe) chorobami i nieprawidłowościami w zakresie układu pokarmowego człowieka. Gastroenterologia zajmuje się więc takimi elementami ludzkiego ciała jak przełyk, jelita, żołądek, odbyt, drogi żółciowe i gruczoły trawienne (wątroba czy trzustka).
W Polsce wyróżnia się dwie specjalizacje gastroenterologii. Pierwszym jest po prostu gastroenterologia, a jej konsultantem krajowym jest prof. dr hab. Jarosław Reguła. Druga ze specjalizacji to gastroenterologia dziecięca – rolę konsultanta krajowego pełni prof. dr hab. Mieczysława Czerwionka-Szaflarska.
W publicystyce bardzo często spotyka się zarówno sformułowania „gastrolog”, jak i „gastroenterolog”, co może budzić konsternację. W rzeczywistości jednak gastrologia i gastroenterologia nie różnią się od siebie niczym i są to synonimy, stosowane wobec siebie zamiennie. Niemniej, niektóre publikacje naukowe starają się mimo wszystko rozgraniczyć gastroenterologię od gastrologii, sugerując, że gastrologia zajmuje się wyłącznie żołądkiem, a gastroenterologia całością ludzkiego układu pokarmowego.
Choroby jelit i układu pokarmowego są w społeczeństwie coraz częstsze. Wpływać na to może wiele czynników, gdzie na niektóre nie mamy nawet wpływu (na przykład obciążenia genetyczne czy podeszły wiek). Niemniej, na pojawianie się dolegliwości ze strony układu pokarmowego wpływać może także szereg innych czynników. Wymienia się przede wszystkim przewlekły stres, otyłość, źle zbilansowaną dietę, brak aktywności fizycznej, czy zbyt małą ilość snu.
Podstawę dla zachowania zdrowia stanowią regularne badania kontrolne. Tym co powinno nas zaniepokoić są takie kwestie jak: krew w stolcu, wyraźne zaburzenia apetytu, zgaga, biegunki i zaparcia, wzdęcia, ból brzucha, ale również osłabienie organizmu czy nagła utrata masy ciała.
Pokaż więcej
Spośród wszystkich nowotworów zdecydowanie najgroźniejszym jest rak jelita grubego. Naukowcy wskazali konkretną grupę osób, które są w szczególności zagrożone. Okazuje się bowiem, że warianty genetyczne zwiększające ryzyko zachorowania są dziedziczne. Kim są te osoby? O opinię poprosiliśmy gastroenterologa.
Biegunka tłuszczowa jest odmianą biegunki, której objawem charakterystycznym jest stolec tłuszczowy. Przeważnie powodują ją problemy z trawieniem i wchłanianiem tłuszczów z pokarmu. Czym jeszcze charakteryzuje się ten rodzaj biegunki? Jakie ma objawy? Jak ją leczyć? Tłumaczymy.
Refluks kojarzy się nam przede wszystkim ze zgagą. Jednak choroba ta ma również nieoczywiste objawy np. kaszel. Czym charakteryzuje się kaszel refluksowy? Jak go złagodzić? O odpowiedź poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Agnieszka Włodarczyk wrzuciła do sieci filmik, na którym pielęgniarka pobiera jej krew. Okazało się, że to test na celiakię, schorzenie o autoimmunologiczne o podłożu genetycznym. Jednym z objawów choroby jest ból brzucha. Celiakia to również problem wielu Polaków. O opinię poprosiliśmy gastroenterologa.
Choroba uchyłkowa jelita grubego, inaczej uchyłkowatość jelita grubego zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych i dotyka coraz większą część społeczeństwa w starszym wieku. U wielu pacjentów nie daje żadnych objawów, jednak może powodować nieprzyjemne dolegliwości i prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Duża część społeczeństwa zmaga się z chorobą Leśniowskiego-Crohna. Jest to schorzenie charakteryzujące się przewlekłą chorobą zapalną jelit. Choroba ta obejmuje całą grubość ściany jelita. Może również zostać zlokalizowana w innych częściach przewodu pokarmowego takich jak jama ustna, żołądek jelito cienkie, jelito grube i odbytnica. Jak zdiagnozować tę chorobę i jakie wskaźniki będą na nią wskazywać. Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Uchyłki jelita grubego, to uwypuklenia oraz małe przepukliny ściany jelita. Są to zmiany, które dotykają dużą część społeczeństwa i należą do jednych z najczęściej występujących chorób układu pokarmowego. Uchyłki z reguły nie stanowią zagrożenia, jednak w niektórych przypadkach mogą spowodować groźne powikłania zdrowotne. Jak leczyć zapalenie uchyłków jelita? Gastroenterolog wskazał jedną z najważniejszych metod leczenia. Na czym polega? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Celiakia to choroba coraz większej części społeczeństwa. Może pojawić się niespodziewanie bez względu na wiek danej osoby. To przewlekła, wielonarządowa choroba autoimmunologiczna, która polega na nietolerancji glutenu przez organizm. Jednym z kluczowym sposobów jej leczenia jest dieta. Jak więc powinna wyglądać dieta osoby chorej na celiakię? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych. Niestety rokowania tej choroby są bardzo złe. Często nie daje on żadnych alarmujących objawów, czego skutkiem jest zbyt późno postawiona diagnoza. Jaka jest przyczyna dramatycznych rokowań oraz jak wyglądają statystyki tej choroby? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Ból brzucha nie zawsze jest objawem choroby. Przyczyną może być przejściowa niestrawność lub stresujące wydarzenie. Jednak dolegliwości towarzyszą wzdęcia i problemy z wypróżnianiem, oznacza to, że przyczyna jest poważniejsza. Co oznaczają te symptomy? Odpowiedzi udzielił ekspert. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem lek. med Jackiem Kowerzanow.
Ból w podbrzuszu jest częstym objawem schorzeń w obrębie dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Jest także skutkiem siedzącego trybu życia, życia w przewlekłym stresie, dolegliwości kobiecych i wielu innych chorób. Co jeszcze powoduje ból brzucha? O opinię poprosiliśmy eksperta.
Obecność krwi w kale jest zawsze sygnałem ostrzegawczym. Zazwyczaj oznacza, że pojawiła się jedna z chorób układu pokarmowego. W pewnych przypadkach jest objawem raka jelita grubego. Wieloletni rozwój nowotworu objawia się się również utajonym krwawienie. Co to znaczy? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistami: gastroenterologiem, lek. med Jackiem Kowerzanow i onkologiem klinicznym lek. med. Olgą Urbanowską-Domańską.
Migrena jest powszechnym objawem, z którym na co dzień boryka się wielu z nas. Istnieje wiele powodów mogących stać za uporczywymi migrenami. Jednak czy jednym z nich może być też niewłaściwa dieta? Odpowiedź poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Choroba uchyłkowa jelita grubego powoduje, że w ścianie przewodu pokarmowego powstają niewielkie kieszonki czyli uchyłki. Samo występowanie uchyłków nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Niebezpieczeństwo pojawia się z chwilą, gdy uchyłki dotyka stan zapalny. Jak rozpoznać ból spowodowany przez tę dolegliwość? O opinię poprosiliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Jednym z najczęściej diagnozowanych schorzeń gastroenterologicznych jest choroba refluksowa. Gdyby zapytać przeciętnego Polaka jakie zna objaw refluksu, wskazałby zapewnę na zgagę. Jednak refluks może mieć wpływ również na gardło. Wielu chorych o tym nie wie. Na czym to polega? Wyjaśniamy. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Celiakia to choroba autoimmunologiczna, która dotyka wiele narządów i pojawia się u osób z predyspozycjami genetycznymi, które spożywają pokarmy zawierające gluten. Osoby chore zmagają się głównie z problemami związanymi z układem trawiennym, jednak mogą pojawiać się także różne objawy pozajelitowe. Należy podkreślić, że nieleczona celiakia może prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych, od niedoborów pokarmowych, po zmiany nowotworowe. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. Jackiem Kowerzanow.
Opioidy to grupa leków przeciwbólowych. W Stanach Zjednoczonych z powodu przedawkowania tych preparatów umiera dziennie około 150 osób – tak podają oficjalne statystyki. Leki te są groźniejsze niż heroina, a kupić je można w pobliskiej aptece.. Jak opioidy szkodą jelitom? Artykuł powstał na podstawie rozmów z ekspertami: gastronenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow i proktologiem, chirurgiem transplantologiem dr n. med. Andrzejem Berman.
Wrzody żołądka są jedną z najczęściej diagnozowanych chorób przewodu pokarmowego. Mają charakter cykliczny i nawracają. Oznacza to, że są okresy, gdy nie powodują bólu, lecz następnie pojawia się okres zaostrzenia. Charakterystycznym objawem wrzodów żołądka jest ból brzucha. Jak go rozpoznać? O to zapytaliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow.
„Aż w 80% przypadków przebiegają bezobjawowo, natomiast u części osób mogą prowadzić do powikłań zagrażających życiu, więc jak najbardziej, w niektórych przypadkach są groźne dla zdrowia.” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow. Czym są uchyłki jelita grubego i kto najczęściej choruje?
Jelita to istotny narząd przewodu pokarmowego, nazywany wręcz „drugim mózgiem”. Bez nich niemożliwie jest trawienie, wchłanianie pokarmu i wydalanie resztek. Co więcej, w jelitach znajdują się też drobnoustroje, bez których nie możemy produkować witamin życia czyli witaminy K i biotyny. Są jednak pewne produkty, których jelita nie lubią w szczególności. Co to za produkty? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą i gastroenterologiem, lek. med. Jackiem Kowerzanow
Rak żołądka jest najczęściej występującym nowotworem złośliwym. Jednak objawy które daje są często niecharakterystyczne. Z tego powodu można je pomylić np. z chorobą wrzodową. Jak jej odróżnić? Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą onkologii klinicznej lek. med. Olgą Urbanowską-Domańską.
Metody leczenia raka jelita grubego ewoluują. Oprócz klasycznych operacji stosowane są nowe techniki, dzięki którym można skuteczniej ograniczyć wzrost nowotworu i sprawić, by pacjent żył dłużej. Na czym polegają nowoczesne metody leczenia raka jelita grubego? O odpowiedź poprosiliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow.
Celiakia cechuje się silną nadwrażliwością na gluten. Można na nią zachorować w każdym momencie życia. Objawy choroby nie zawsze są jednakowe u każdego, kto na nią choruje. Jednak dzięki odpowiedniej diagnostyce można mieć pewność, czy jest się chorym na celiakię, czy też nie. Co to za badania? Ekspert wyjaśnia. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą gastroenterologiem lek. med Jackiem Kowerzanowem.
Zespół jelita drażliwego, nazywany również nadpobudliwością jelita grubego, jest jednym z częściej występujących zaburzeń przewodu pokarmowego. Przyczyny choroby wciąż nie zostały w pełni poznane. Mimo iż choroba jest znana od wielu lat, to sposób jej leczenia stanowi dla lekarzy nie lada wyzwanie. Dlaczego? O to spytaliśmy lekarza. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanowem.
Zapalenie uchyłków jelita grubego to powikłanie, które może pojawić się u osoby chorującej na chorobę uchyłkową jelita grubego. Można zauważyć, że z roku na rok powikłanie to jest częściej diagnozowane i jest coraz poważniejszym problemem. Jednym ze szczególnie groźnych powikłań zapalenia uchyłków jelita grubego jest m.in. pęknięcie ściany uchyłka. Co warto o tym wiedzieć? O odpowiedź poprosiliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanowem.
Owoce jagodowe są w stanie zaoferować nam więcej niż tylko bycie smacznym dodatkiem do deseru. To witaminowe bomby, korzystnie wpływające na wiele układów i narządów - również jelit. Dlaczego spożywanie tych owoców może okazać się pomocne dla osób cierpiących m.in. na zaparcia? Odpowiedzi na pytanie udzielił nam dietetyk. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, dietetykiem klinicznym Magdaleną Kartasińską-Kwaśnik.
Uchyłki jelita grubego to choroba przewodu pokarmowego. Przeważnie dolegliwość nie powoduje objawów, choć w pewnych przypadkach wskazane jest, by leczyć ją w warunkach szpitalnych – kiedy jest to konieczne? O odpowiedź na to pytanie poprosiliśmy eksperta. Artkuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanowem.
Rak jelita grubego to jeden z najczęściej występujących nowotworów w naszym kraju. Każdego roku choruje na niego kilkanaście tysięcy osób. Można go jednak całkowicie wyleczyć – o ile choroba zostanie wcześnie rozpoznana. Jednym z symptomów choroby są bóle brzucha. Jak się objawia ten rodzaj bólu i jaki ma charakter? O odpowiedź poprosiliśmy gastroenterologa lek. med. Jacka Kowerzanowa.