Jelito grube to jeden z elementów przewodu pokarmowego, a dokładniej końcowy odcinek jelita wszystkich kręgowców, który w przypadku większości ssaków – w tym człowieka – można podzielić na trzy części: jelito ślepe, okrężnicę i poprzecznicę. Jelito grube łączy jelito cienkie i odbytnicę, pełniąc niezwykle istotną rolę w procesie przemiany materii.
Podstawową rolą jelita grubego jest udział w procesie formowania kału, podczas czego dochodzi zresztą do wchłaniania przez organizm wody, elektrolitów i soli mineralnych. Ponadto, w jelicie grubym produkowane są witaminy z grupy B oraz witamina K, co wynika z obecności w nim bakterii symbiotycznych.
Chorobami związanymi z układem pokarmowym co do zasady zajmuje się gastrolog (również gastroenterolog), przy czym dziedziną chirurgii dedykowaną jelicie grubemu jest proktologia.
Naszą czujność względem powstawania potencjalnych chorób jelita grubego powinny wzbudzać wszelkiego rodzaju nieprawidłowości z oddawaniem kału. Trudności z oddawaniem stolca, długotrwała biegunka, a w szczególności krew w stolcu powinniśmy odczytywać jako wskazanie do jak najpilniejszej konsultacji z lekarzem. Czujność jest wskazana również przy wzdęciach i nadmiarowych gazach.
W diagnostyce jelita grubego podstawową rolę odgrywa wywiad i badania fizykalne, ale także badania krwi, RTG czy – w przypadku podejrzenia nowotworu – również ultradźwięki. Popularnym z badań jest także kolonoskopia.
Do najpowszechniejszych chorób związanych z jelitem grubym zaliczymy takie, jak niedrożność jelit, zapalenie uchyłków, nietolerancja laktozy, celiakia, choroba Leśniowskiego i Crohna czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Oprócz częstej i regularnej diagnostyki, pozwalającej na szybkie wyeliminowanie wielu chorób (i zapobieganie im), istotna w dbaniu o zdrowe jelita jest właściwa dieta. Jeżeli martwimy się o swoje zdrowie w tym zakresie, powinniśmy zrezygnować ze spożywania cukru, fast-foodów czy tłustych mięs i wędlin.
Zamiast tego warto ubogacić naszą dietę o produkty pełnoziarniste, świeże warzywa i owoce czy żywność bogatą w błonnik i bakterie kwasu mlekowego. W przypadku krótkotrwałych problemów z wypróżnianiem pomóc mogą odpowiednie zioła na jelita, takie jak mięta, koper włoski, rumianek czy szałwia.
Pokaż więcej
Choroba uchyłkowa jelita grubego, inaczej uchyłkowatość jelita grubego zaliczana jest do chorób cywilizacyjnych i dotyka coraz większą część społeczeństwa w starszym wieku. U wielu pacjentów nie daje żadnych objawów, jednak może powodować nieprzyjemne dolegliwości i prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Jelita pełnią bardzo ważne funkcje w naszym organizmie. Odpowiadają za trawienie i wchłanianie składników odżywczych, utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej oraz odporności na infekcje. Najczęstszym powodem skurczów jelit i dolegliwości bólowych w jamie brzusznej są nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Mogą one wiązać się z niewłaściwym odżywianiem się, nadwrażliwością pokarmową, a także być następstwem różnych chorób. Jak rozpoznać ból jelit?
„Aż w 80% przypadków przebiegają bezobjawowo, natomiast u części osób mogą prowadzić do powikłań zagrażających życiu, więc jak najbardziej, w niektórych przypadkach są groźne dla zdrowia.” - powiedział gastroenterolog lek. Jacek Kowerzanow. Czym są uchyłki jelita grubego i kto najczęściej choruje?
Problemy jelitowe, takie jak zaparcia, biegunki, wzdęcia czy bóle brzucha, mogą być objawami wielu różnych schorzeń. Jednym z nich jest przewlekłe zapalenie tarczycy. Jak choroba tarczycy może wpływać na nasz układ pokarmowy? To warto wiedzieć!
Powstają w jelitach z powodu niewielkiej ilości ruchu. To częsty problem osób spożywających małe ilości błonnika i pijących mało wody. Kamienie kałowe, bo o nich mowa, bywają przyczyną poważniejszych chorób. A jakich? O to zapytaliśmy eksperta. Artykuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanowem.
Zapalenie uchyłków jelita grubego to powikłanie, które może pojawić się u osoby chorującej na chorobę uchyłkową jelita grubego. Można zauważyć, że z roku na rok powikłanie to jest częściej diagnozowane i jest coraz poważniejszym problemem. Jednym ze szczególnie groźnych powikłań zapalenia uchyłków jelita grubego jest m.in. pęknięcie ściany uchyłka. Co warto o tym wiedzieć? O odpowiedź poprosiliśmy specjalistę. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanowem.
Uchyłki jelita grubego to choroba przewodu pokarmowego. Przeważnie dolegliwość nie powoduje objawów, choć w pewnych przypadkach wskazane jest, by leczyć ją w warunkach szpitalnych – kiedy jest to konieczne? O odpowiedź na to pytanie poprosiliśmy eksperta. Artkuł powstał na podstawie rozmowy ze specjalistą, gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanowem.
Rak jelita grubego to nowotwór złośliwy, który ma zdolność m.in. do dawania przerzutów do odległych narządów. Mimo to jest to choroba, którą można całkowicie wyleczyć, o ile zostanie szybko rozpoznana. Czym więc są przerzuty i jak powstają? Co oznacza dla chorego, gdy przerzuty pojawią się węzłach chłonnych i czym są nacieki nowotworowe? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z ekspertem gastroenterologiem Jackiem Kowerzanowem.
Kolonoskopia należy do jednego z najbardziej wstydliwych badań. Śmiało można powiedzieć, że jest to zabieg ratujący życie, jednak wciąż wzbudza strach i niechęć wśród większości Polaków. „Nie bójmy się tego badania! Nie ma nic lepszego w medycynie niż profilaktyka.” - powiedział gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow.
Rak jelita grubego jest jednym z najczęściej występujących nowotworów złośliwych w Polsce. To bardzo podstępna choroba, która rozwija się skrycie i powoli, zazwyczaj nie dając zauważalnych objawów. Należy być czujnym i obserwować swój organizm. Jeśli zauważymy u siebie pewne dolegliwości, nie czekajmy z wizytą u specjalisty.
Rak jelita grubego to jeden z najczęstszych nowotworów złośliwych występujących w naszej populacji. Ponadto stanowi jedną z najczęstszych przyczyn zgonów nowotworowych. Jakie są przyczyny raka jelita grubego? Jak długo rozwija się rak jelita grubego? Gdzie daje przerzuty? Jak objawia się rak jelita grubego? Jak wykryć raka jelita grubego? Na te i inne pytania odpowiada gastroenterolog, lek. med. Jacek Kowerzanow. Jaka jest zachorowalność na raka jelita grubego w Polsce i na świecie? Rak jelita grubego to jeden z najczęstszych nowotworów złośliwych występujących w naszej populacji. Ponadto stanowi jedną z najczęstszych przyczyn zgonów nowotworowych. Przyjmujemy, że w Polsce nowych zachorowań jest około 17 -18 tysięcy, natomiast zgonów z powodu raka jelita grubego mamy około 12 tysięcy. Na świecie jest to liczba około miliona rocznych nowych zachorowań i około pół miliona zgonów każdego roku. Nowotwór ten wykrywany jest zazwyczaj u osób w siódmej i ósmej dekadzie życia. Niepokojące jest jednak to, że w ostatnich latach odnotowuje się coraz większą ilość zachorowań u osób młodych, poniżej czterdziestego roku życia. Jakie są przyczyny raka jelita grubego? Mamy czynniki genetyczne, płeć oraz czynniki środowiskowe. W 90% mówimy o tzw. raku sporadycznym, czyli nie związanym rodzinnie. Nowotwory występujące rodzinnie stanowią 10% raka jelita grubego. Rak sporadyczny w większości przypadków powstaje na bazie gruczolaków, czyli zmian polipowatych w jelicie grubym. Mówimy wtedy o czynnikach genetycznych, gdyż na bazie polipa dochodzi do mutacji genetycznych, które prowadzą do rozwoju raka jelita grubego. Kolejnym czynnikiem ryzyka jest płeć męska. Mówimy także o tzw. czynnikach środowiskowych, czyli tych, na które mamy duży wpływ. W głównej mierze zalicza się do nich dieta bogata w tłuszcze zwierzęce i czerwone mięso oraz uboga w błonnik. Nieprawidłowa dieta, a także niska aktywność fizyczna prowadzą do otyłości, która także przyczynia się do rozwoju raka jelita grubego. Należy także wspomnieć o takich czynnikach ryzyka jak palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu. Jak długo rozwija się rak jelita grubego? Tak jak wspomniałem, większość nowotworów jelita grubego rozwija się na bazie gruczolaków, czyli zmian polipowatych. Od powstania polipa do zadziałania mutacji i rozwoju w kierunku raka jelita grubego mija 10 lat. Nowotwór rozwija się więc skrycie i powoli. Jak objawia się rak jelita grubego? Gdzie boli rak jelita grubego? Rak rozwija się skrycie. W postaci wczesnej jest skąpoobjawowy bądź wręcz bezobjawowy. Nam tym etapie ciężko więc go „wyłapać”. W fazie zaawansowanej pojawiają się objawy ogólne , takie jak m.in. spadek masy ciała czy ogólne osłabienie. Poza tym w zależności od tego, w którym miejscu jelita rak się umiejscawia, obserwujemy różne objawy. W przypadku, kiedy rozwija się w prawej części jelita grubego, najczęściej pojawią się bóle brzucha, które są niespecyficzne i niecharakterystyczne. Nie jesteśmy też w stanie wychwycić wizualnie krwawienia z przewodu pokarmowego. Może objawiać się ono narastającą niedokrwistością. Najczęściej pacjenci zgłaszają ból brzucha o różnym umiejscowieniu, nie tylko po prawej stronie. Należy pamiętać, że objawem alarmowym są bóle, które wybudzają nas w nocy. Jeżeli chodzi o lewą część jelita grubego, tutaj częściej występują krwawienia jawne, czyli takie, które pacjent może zauważyć podczas wypróżniania. Poza tym mamy do czynienia z zaburzeniami rytmu wypróżnienia. W postaciach bardziej zaawansowanych może dojść do niedrożności, która wskazuje na to, że nowotwór objął cały obwód jelita grubego. Postać raka jelita grubego, która umiejscawia się w odbytnicy, czyli na końcu jelita, najczęściej objawia się jawnymi krwawieniami. Mogą także występować zaburzenia rytmu wypróżnienia oraz stolce ołówkowate. W fazie zaawansowanej pacjent może wyczuć masę guza przy odbycie. Jakie są rokowania raka jelita grubego? Czy kiedy pojawiają się objawy, nowotwór jest już w zaawansowanym stadium? W większości przypadków niestety tak jest. Jeśli chodzi o wykrywalność raka jelita grubego w Polsce, mamy jeszcze dużo do zrobienia. W 80% przypadków, diagnozowany jest w postaci zaawansowanej i to rzutuje na tak zwaną medianę 5-letniego przeżycia. W chorobach nowotworowych zawsze określamy, ile % osób przeżyje kolejne 5 lat od momentu rozpoznania i wdrożenia leczenia. W naszym kraju mediana ta wynosi 30 – 40%, przy czym w krajach zachodnich to 60 – 70%. W Polsce jest coraz lepiej, aczkolwiek w dalszym ciągu jesteśmy gdzieś na końcu Europy. Dzieje się tak dlatego, że wciąż większość przypadków wykrywanych jest w stadium zaawansowanym. Jak wykryć raka jelita grubego? Podstawą diagnostyki jest badanie endoskopowe dolnego odcinka przewodu pokarmowego, czyli kolonoskopia, które pozwala nam zwizualizować i zlokalizować umiejscowienie raka. Jeśli podczas badania stwierdzimy zmiany chorobowe, pobieramy wycinki do badania histopatologicznego, będącego podstawą szczegółowego rozpoznania choroby nowotworowej. W diagnostyce coraz szerzej wykorzystywane są też testy immunochemiczne na obecność krwi utajonej w kale. Jeśli chodzi o badania obrazowe (tomografia komputerowa, rezonans magnetyczny jamy brzusznej) służą głównie do zakresu określenia zaawansowania choroby, bądź też do zlokalizowania przerzutów. Gdzie daje przerzuty rak jelita grubego? O przerzutach mówimy w zależności od stadium i lokalizacji nowotworu. Rak jelita grubego lubi dawać przerzuty poprzez przerastanie ściany jelita grubego i naciekanie sąsiadujących narządów. Drugą drogą tworzenia przerzutów jest tzw. droga krwionośna. Tutaj rak najczęściej daje przerzuty w wątrobie ze względu na uczynienie jelita grubego. Może także powodować przerzuty w płucach i w ośrodkowym układzie nerwowym. Trzecią drogą jest droga naczyń chłonnych. Tutaj mówimy o przerzutach wregionalnych bądź odległych węzłochłonnych. Jak leczyć raka jelita grubego? Bazą i podstawą leczenia w dalszym ciągu jest chirurgia. Jeśli znajdziemy ognisko raka jelita grubego, kwalifikujemy pacjenta do zabiegu chirurgicznego, czyli do resekcji zmiany nowotworowej wraz z daną częścią jelita grubego. W postaciach zaawansowanych z przerzutami stosujemy także chemioterapię. W ostatnim czasie bardzo rozwinęła się immunoterapia, czyli stosowanie specyficznych przeciwciał monoklonalnych. W raku odbytnicy duże zastosowanie ma radioterapia. Tutaj należałoby nadmienić, że w ostatnich latach bardzo rozwinęła się i w dalszym ciągu rozwija się tzw. endoskopia zabiegowa. W postaciach wczesnych, które dotyczą głównie błony śluzowej jelita grubego, możemy zastosować m.in. zabieg ESD, czyli endoskopową dyssekcję podśluzówkową. Dzięki niej możemy usunąć wczesne zmiany bez potrzeby operacji chirurgicznej. Jak zapobiegać rakowi jelita grubego? Podstawą profilaktyki jest zdrowy tryb życia, czyli aktywność fizyczna, prawidłowa dieta i unikanie używek. W Polsce mieliśmy bardzo dobry program profilaktyczny, jednak został przerwany ze względu na niską zgłaszalność (w ostatnich latach poniżej 20%). Ku naszemu zadowoleniu program rusza na nowo! Obejmuje profilaktyczną kolonoskopię, którą powinniśmy wykonywać od 50 do 80 roku życia w okresach regularności, w zależności od tego, co widzimy w badaniu. Jeśli nie ma nic niepokojącego, kolonoskopię powtarzamy co 10 lat. Oprócz tego w krajach zachodnich wykonuje się także coroczny test na krew utajoną. U nas także powinno to zostać wprowadzone. W obciążeniach rodzinnych granica wykonywania kolonoskopii jest przesunięta na 40 - 45 rok życia. W niektórych zespołach genetycznych wykonujemy kolonoskopię już od 20 roku życia. Badania przeprowadzone w ostatnich latach wykazują, że u 30% osób w wieku 40 - 45 lat, które poddają się profilaktycznym kolonoskopiom, wykrywane są jakieś zmiany nowotworowe. W związku z tym coraz więcej krajów skłania się ku temu, by u osób nieobciążonych rodzinnie tę granicę wieku z 50 roku życia przesunąć niżej. Coraz częściej mówi się także o tym, aby medianę wykonywania kolonoskopii skrócić z 10 do 5 lat. Ja jako lekarz, jako Polak apeluję do Państwa, żeby zgłaszać się do programu. W krajach skandynawskich udział w badaniach profilaktycznych raka jelita grubego wynosi około 60-70%. Większość osób obawia się bólu podczas kolonoskopii, więc dla uspokojenia chciałbym dodać, że jest możliwość odbywania tego badania w znieczuleniu bądź w sedacji. Kolonoskopię możemy zrobić prywatnie, jednak coraz więcej badań dostępnych jest w publicznej ochronie zdrowie. Myślę, że granica wieku powinna zostać przesunięta i należałoby rozpocząć profilaktyczną kolonoskopię w wieku 40 – 45 lat. Nie bójmy się tego badania! Nie ma nic lepszego w medycynie niż profilaktyka. Tutaj mamy narzędzie, które nie tylko wykrywa zmiany wczesne czy zaawansowane, ale jednocześnie pozwala nam na usunięcie polipów czy zmian nowotworowych. Głównie chodzi o to, żebyśmy usuwali zmiany nowotworowe i nie pozwalali na to, aby doprowadziły do rozwoju raka jelita grubego. Pamiętajmy, że w momencie pojawienia się objawów jest już bardzo późno.Z Joanną Kamińską rozmawiał gastroenterolog lek. med. Jacek Kowerzanow, wykształcony i doświadczony specjalista chorób wewnętrznych oraz gastroenterologii. Specjalizuje się w samodzielnym wykonywaniu badań diagnostycznych i zabiegowych z zakresu endoskopii. Swoje kwalifikacje podnosił podczas wieloletniej praktyki zarówno w szpitalach, jak i poradniach prywatnych (Medicover, Luxmed). Był uczestnikiem licznych kongresów międzynarodowych i krajowych z zakresu gastroenterologii i chorób wewnętrznych. Posiada Certyfikat ukończenia kursu z Zaawansowanych Technik Badań i Zabiegów Endoskopowych oraz Certyfikat w Dziedzinie Ochrony Radiologicznej Pacjenta. Ukończył kurs ECPW w Brukseli, a także podstawowy kurs USG jamy brzusznej Roztoczańskiej Szkoły Ultrasonografii. Ponadto odbył staż z Medycyny Tropikalnej w Madonna University w Nigerii.