Pacjenci.pl Żywienie Chronią przed zawałem i udarem. Poznaj trzy najcenniejsze właściwości jabłek
canva.com

Chronią przed zawałem i udarem. Poznaj trzy najcenniejsze właściwości jabłek

18 lutego 2024
Autor tekstu: Joanna Kamińska

“Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci potrzebny” - mówi stare brytyjskie powiedzonko. Czy ma jakiś sens? Tak! Jakie korzyści dla zdrowia ma codzienne jedzenie tych owoców? Mnóstwo. Przedstawiamy trzy najważniejsze. Będziecie zaskoczeni!

Co znajdziemy w jabłkach?

Jabłka to jedne z ulubionych owoców Polaków. Są niedrogie, powszechnie dostępne przez cały rok, a do tego znakomicie smakują! W zależności od odmiany mogą być bardziej słodkie lub kwaśne. Owoce te cechują się nie tylko walorami smakowymi, ale przede wszystkim zdrowotnymi.

W jabłkach znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, takich jak między innymi:

  • polifenole (fenolokwasy, flawonoidy, garbniki),
  • witaminy (C, A, E, B1 , B2, B6, niacyna, kwas pantotenowy, kwas foliowy),
  • pierwiastki (azot, fosfor, wapń, siarka, żelazo i magnez),
  • karotenoidy (β-karoten, luteina, zeaksantyna),
  • błonnik pokarmowy,
  • kwasy organiczne.

Zmieniła nawyki raz na zawsze. Teraz zdradza triki, żeby innym też się udało!

Jaka herbata na ból brzucha? Te cztery zioła szybko przyniosą ulgę
Banany na dobry sen? Ten owoc posiada zbawienne właściwości

Chronią przed chorobami układu krążenia

Jabłka i ich przetwory mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia. Obecne w nich związki polifenolowe oraz błonnik pokarmowy pomagają obniżyć stężenie cholesterolu we krwi oraz chronić lipidy przed utlenianiem.

Badania wykazały, że nawet stosunkowo niewielkie spożycie jabłek pomaga zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia, takich jak m.in. miażdżyca, zawał serca i udar mózgu.

Projekt bez nazwy - 2024-02-17T211600.144.png

Chronią przed cukrzycą typu II

Spożywanie co najmniej jednego jabłka dziennie pomaga w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu II. Owoce te są bogate w błonnik, który zmniejsza wchłanianie cukru z pokarmu, regulując jego poziom we krwi. Ponadto, zawarta w jabłkach kwercetyna poprawia wrażliwość komórek na insulinę .

Chronią przed chorobami Alzheimera i Parkinsona.

Obecne w jabłkach antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, które stanowią istotny czynnik ryzyka schorzeń neurodegeneracyjnych, tak jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

Szczególnie istotne znaczenie ma kwercetyna, która wykazuje właściwości neuroprotekcyjne, chroniąc mózg przed stresem oksydacyjnym i stanem zapalnym.

źródła: "Właściwości prozdrowotne owoców jabłoni domowej w świetle najnowszych badań naukowych (Malus × domestica Borkh.), Aneta Starzec, Danuta Raj, Izabela Fecka, Katedra i Zakład Farmakognozji i Leku Roślinnego, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu; verdum.pl

Pokonał raka. Lekarze nie dawali mu wielkich szans
Lubisz tuńczyka w puszce? Poznaj 3 powody, by przestać go jeść
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja