Wyszukaj w serwisie
#PrawoiZdrowie choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Dodaj do kawy albo do obiadu. Hamuje apetyt na słodkie i wymiata złogi z tętnic
Alina Gałka
Alina Gałka 26.03.2025 07:00

Dodaj do kawy albo do obiadu. Hamuje apetyt na słodkie i wymiata złogi z tętnic

To hamuje apetyt na słodkie
Fot. Canva

Naukowcy wiedzą od dawna, że niektóre z przypraw mają doskonałe właściwości lecznicze. Rośliny te, dzięki obecności wielu związków czynnych, mają wielokierunkową aktywność farmakologiczną. Stosowanie ich w kuchni może przynieść rozmaite korzyści zdrowotne od regulacji apetytu po redukcję cholesterolu.

Lecznicze właściwości przypraw

Aromatyczne przyprawy dodają naszym posiłkom więcej niż smak – mogą sprawiać, że dania zyskują dodatkowe właściwości prozdrowotne. Niektóre z nich, np. cynamon, kardamon czy gałka muszkatołowa, są cennym źródłem antyoksydantów, czyli związków chemicznych, które neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami. 

Przeczytaj też: Przyspiesza metabolizm i pomaga na bezsenność. Wystarczą dwa składniki [jeden jest za darmo]

Właściwości przeciwutleniające przypraw sprawiają, że mają one udział w zapobieganiu i leczeniu chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca czy nadciśnienie. W tym tekście przyjrzymy się potencjalnym korzyściom płynącym z włączenia do diety gałki muszkatołowej.

W ten weekend zmiana czasu. Zacznij przygotowania już teraz Zaburzenia odżywiania w Polsce coraz częstsze. Przerażające wnioski z raportu Galileo Medical

Gałka muszkatołowa jako środek leczniczy

Gałka muszkatołowa to przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego (Myristica fragrans). Stanowi bogate źródło olejku eterycznego oraz różnego rodzaju związków fenolowych i terpenowych.

Jako środek leczniczy gałka muszkatołowa jest stosowana głównie we wzdęciach i niestrawności w celu ułatwienia trawienia, a także w przeziębieniach ze względu na działanie przeciwdrobnoustrojowe.

Liczne badania potwierdzają również jej działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe, co uzasadnia miejscowe stosowanie olejku z gałki muszkatołowej w schorzeniach reumatycznych. Przeczytaj też: Jak leczyć reumatoidalne zapalenie stawów? Metody leczenia i dieta

owoce muszkatołowca korzennego-Getty Images-Canva
Gałka muszkatołowa jest pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego. Fot. Getty Images/Canva

Jak gałka muszkatołowa chroni tętnice?

Gałkę muszkatołową warto włączyć do diety zwłaszcza gdy chcemy zadbać o zdrowie układu krwionośnego. Przyprawa wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe dzięki obecności lignanów, które są silnymi przeciwutleniaczami i wykazują właściwości przeciwzapalne. Lignany z gałki muszkatołowej ograniczają utlenianie tłuszczów i zapobiegają odkładaniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

Ponadto mogą wpływać na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL i regulację gospodarki lipidowej, co dodatkowo wspiera ochronę układu sercowo-naczyniowego i zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Przeczytaj: Po tym poznasz, że masz zapchane żyły. Tak objawiają się zakrzepy

Doskonały pomocnik w odchudzaniu

Gałka muszkatołowa może być doskonałym pomocnikiem w odchudzaniu dzięki swoim właściwościom wspomagającym trawienie, regulującym metabolizm oraz działaniu detoksykującemu. Przeczytaj też: Zmniejsza apetyt, wytapia tłuszcz, wymiata złogi z jelit, pomaga na wysoki cholesterol. Pij codziennie

gałka muszkatołowa-Getty Images-Canva
Gałkę muszkatołową najlepiej użyć od razu po starciu, zanim ulotnią się olejki eteryczne. Fot. Getty Images/Canva

Zawarte w niej związki aktywne mogą pobudzać pracę układu pokarmowego, poprawiać perystaltykę jelit oraz wspierać spalanie tłuszczu, a nawet ograniczać apetyt na słodycze. Dodatkowo jej delikatnie rozgrzewające działanie może przyczyniać się do zwiększenia termogenezy organizmu, co sprzyja redukcji masy ciała. 

Wykorzystanie gałki muszkatołowej w kuchni

Gałka muszkatołowa to przyprawa o intensywnym, ciepłym smaku, która znajduje zastosowanie w wielu kuchniach na całym świecie. Jej aromat jest charakterystyczny i lekko korzenny, pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Sprawdzi się też jako dodatek do napojów.

Gałka muszkatołowa świetnie komponuje się z ciastami, zwłaszcza w wypiekach takich jak szarlotka, piernik, czy ciasta marchewkowe. Dodaje głębi smaku kremom i musom. Gorącej czekoladzie nadaje wyrazistości i odrobinę korzennego aromatu. Można ją dodać również do domowych lodów, zwłaszcza tych o smaku waniliowym, czekoladowym czy karmelowym.

kawa z gałką-Pexels-Canva
Dodaj gałkę muszkatołową do kawy, żeby poprawić jej smak, podkręcić metabolizm i chronić serce. Fot. Pexels/Canva

W kuchni wytrawnej gałka muszkatołowa jest często wykorzystywana w kremowych zupach, takich jak zupa dyniowa, brokułowa czy grzybowa. Używana jest też w sosach, zwłaszcza w klasycznych sosach beszamelowych, do których wprowadza ciepły, korzenny akcent.

Szczypta gałki muszkatołowej w kawie i herbacie z mlekiem pozwoli ci zamienić te codzienne napoje w rozgrzewające, aromatyczne eliksiry zdrowia. Przeczytaj też: Regeneruje wątrobę i udrażnia tętnice. Ta przyprawa jest w większości domów

 

Źródło:
Gawron-Gzella, A. (2021). Aktywność antyoksydacyjna popularnych przypraw. Antioxidant activity of popular spices. Borgis Post Fitoter, 22(3), 179-188. https://doi.org/10.25121/PF.2021.22.3.179.