Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Żywienie > Co pić, jeśli nie lubisz wody? 5 propozycji zdrowych i smacznych napojów
Daria  Siemion
Daria Siemion 02.03.2024 14:20

Co pić, jeśli nie lubisz wody? 5 propozycji zdrowych i smacznych napojów

Lemoniada – świetna alternatywa dla wody
fot. Pexels

Dbasz o zdrowie, zależy Ci na nawodnieniu, ale nie lubisz wody? Oto 5 zdrowych i smacznych napojów, które są dla niej znakomitą alternatywą.

1. Woda kokosowa

Woda kokosowa to tropikalny napój, który kupisz w każdym sklepie. Ma dość słodki smak, a do tego jest bardzo zdrowa – zawiera duże ilości potasu, magnezu i sodu. W wodzie kokosowej znajdziesz również witaminę C, witaminy z grupy B i fosfor. Produkt w 90 proc. składa się z wody, a 100 g zawiera jedynie 19 kcal, co czyni go świetną propozycją dla osób na diecie. Napój ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, poprawia odporność. Produkt znajduje zastosowanie nie tylko w żywieniu, ale również w kosmetyce – nawilża skórę, jest składnikiem wielu luksusowych maseczek i kremów. Woda kokosowa nadaje się do samodzielnego spożycia, ale można używać jej również jako dodatku do sorbetów, smoothie, a nawet zup. Sfermentowana może posłużyć jako ocet.

pexels-polina-tankilevitch-3735634.jpg

2. Napar z imbiru

Rozgrzewający napar z imbiru to doskonała propozycja na długie zimowe wieczory, a także na chłodniejsze dni latem, jesienią lub wiosną. Do jego przygotowania wystarczy zagotowana woda, kilka plasterków imbiru, łyżeczka miodu, plasterek cytryny i (opcjonalnie) gałązka rozmarynu. Napój doskonale prezentuje się w prześwitującym naczyniu, a podany zamiast herbaty, niejednokrotnie zaskoczy gości. To witaminowa bomba, która dostarcza organizmowi duże ilości witaminy C, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego i wapnia. Co więcej, imbir ma udowodnione działanie przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Charakteryzuje się gorzko-pikantnym smakiem, którego nie sposób pomylić z żadnym innym. 

pexels-cup-of-couple-6962860.jpg

 

5 najcenniejszych właściwości zielonej herbaty Te objawy mogą zagrażać życiu. Tak organizm ostrzega przed odwodnieniem

3. Mrożona herbata

Mrożona herbata (z ang. ice tea) to bardzo dobra alternatywa dla wody. Wystarczy zaparzyć w dzbanku ulubioną herbatę, zalać naczynie do połowy wrzątkiem, a następnie wrzucić do niego kostki lodu. Taki napój można dodatkowo wzbogacić cytryną, pomarańczą lub innymi cytrusami. Dobrym pomysłem jest dodanie do mrożonej herbaty kandyzowanych, suszonych i liofilizowanych kawałków żurawiny albo winogron – owoce zachowają swoje właściwości i będą doskonałym urozmaiceniem napoju. Do przygotowania bazy najlepiej wykorzystać zieloną herbatę – bogatą w kwas foliowy i cynk, o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwutleniającym. Należy jednak pamiętać, że liście herbaty zawierają teinę – substancję podobną do kofeiny, która może pobudzać.

pexels-markus-spiske-128242.jpg

4. Smoothie

Smoothie to zmiksowany napój podawany na zimno. Do jego przygotowania potrzebna jest woda, lód lub sok owocowy, a także owoce bądź warzywa. Może to być np. mieszanka jabłka, szpinaku, awokado i lodu – całoś należy zmiksować na gładką masę. Do takiego napoju można dodać nasiona chia, siemię lniane, czy spirulinę – to świetna alternatywa dla mlecznych koktajli. Jeśli chodzi o właściwości prozdrowotne smoothie, to zależą one od jego składu – inne zalety ma mieszanka na bazie szpinaku, a inne na bazie mięty. Tutaj możliwości są niemal nieograniczone i można dostosować napitek do swoich potrzeb. Przykładowo osobom z niedoborami żelaza, zaleca się smoothie na bazie buraków, a tym, którym zależy na bogactwie witamin, na bazie awokado.

pexels-element-digital-775030.jpg

5. Lemoniada

Chociaż lemoniada kojarzy się głównie z cytryną, to napój ten można przygotować z wielu innych produktów, np. z ogórków – taki napitek sprawdzi się przede wszystkim w trakcie upałów, przynosząc orzeźwienie i ulgę. Do jego przygotowania potrzebny będzie pokrojony w plasterki ogórek, garść lodu i woda (najlepiej lekko gazowana). Opcjonalnie można wykorzystać  niewielką ilość cukru lub jego zdrowsze zamienniki – erytrol lub stewię. Znakomitym dodatkiem do ogórkowej lemoniady są nasiona chia. Jeżeli jednak nie lubisz ogórków, warto przygotować klasyczną lemoniadę z cytryną – napój bogaty w witaminę C i antyoksydanty. Jego doskonałym uzupełnieniem będą świeże liście mięty – źródło fitosteroli, soli mineralnych i witamin.

pexels-rachel-claire-4993105.jpg