Dieta przy SIBO — te składniki koniecznie ogranicz. Ekspert wyjaśnia dlaczego
SIBO to zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. Choroba jest coraz częściej rozpoznawana u osób mających objawy ze strony przewodu pokarmowego. Niestety jest to coraz większa grupa. Jednak złagodzenie a z czasem całkowite wyeliminowanie tych dolegliwości jest możliwie. By tak się stało chory musi m.in. przestrzegać restrykcyjnej diety i usunąć z codziennego jadłospisu kilka produktów. A jakich? O tym poniżej. Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanowem.
Te produkty trzeba ograniczyć w diecie przy SIBO
„Dieta przy SIBO powinna być ograniczona w substancje łatwo fermentujące. Dzięki pracy i doświadczeniom, które zostały przeprowadzone na Monash University w Australii, wykazano, że dieta wykorzystywana podczas SIBO powinna być uboga w oligo-, di- i monosacharydy oraz poliole. Substancje te są składnikiem cukrów prostych i słodzików”. - powiedział gastroenterolog lek. med. Jacek Kowerzanow.
Dieta rekomendowana przy SIBO to dieta LOWFODMAP. To dieta z ograniczeniem fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli. Dieta tego rodzaju stosowana jest w łagodzeniu objawów jelita drażliwego, mogącego występować jako choroba współtowarzysząca SIBO . Produkty, których nie powinna spożywać osoba chorująca na zespół SIBO to:
- owoce: granat, jeżyny, grejpfrut, mango, czereśnie, wiśnie, śliwki, awokado, figi, daktyle, gruszki, jabłka, liczi, nektarynki, daktyle, figi, brzoskwinie.
- Warzywa: cebula, czosnek, groszek, por, brukselka, szparagi, kapusta włoska, burak ćwikłowy, karczochy, maniok, kalafior.
- Większość grzybów,
- produkty z pszenicy – pieczywo, makaron, kasze, ciastka, ciasta, produkty żytnie, produkty jęczmienne,
- produkty mleczne i mleko: mleko, mleko zagęszczone, maślanka, kefir, jogurt, sery, twaróg, śmietana, lody, kremy, desery mleczne,
- groch,
- soczewica,
- fasola,
- soja,
- orzechy: migdały, pistacje, nerkowiec,
- zioła i przyprawy,
- substancje słodzące: fruktoza, syrop złocisty, mannitol, miód, ksylitol, sorbitol, miód, syrop kukurydziany.
LOW FODMAP – dieta rekomendowana przy SIBO
„ W praktyce nie jest to łatwa dieta i powinna być prowadzona pod kontrolą specjalisty z dietetyki. Dobrą informacją jest to, że jest to kuracja czasowa. Reżim dietetyczny stosujemy przez 6 tygodni, a następnie po kolei wprowadzamy dany produkt i obserwujemy, czy zaostrza dolegliwości, czy nie”. - powiedział gastroenterolog lek. med. Jacek Kowerzanow.
- Pierwszy etap diety od 4 do 6 tygodni. W tym czasie produkty zawierające wysoką zawartość FODMAP zastępuje się tymi o niskiej zawartości. Do kolejnego etapu przechodzi się wtedy, gdy objawy choroby ustąpią.
- W drugim etapie chory zaczyna stosować produkty, które wcześniej wyeliminował z diety. Jednak wprowadzanie ich nie może nastąpić nagle. Wskazane jest, by chory stale obserwował, jak reaguje na te produkty.
- Trzecia faza diety polega na przygotowaniu takiego jadłospisu, który będzie kompletny i nie będzie w nim niedoboru żadnego składnika. Ustalenie tego planu powinno odbywać się pod kontrolą dietetyka.
Dieta elementarna przy SIBO
Dieta elementarna to kolejny rodzaj diety dla osób z SIBO. Przeważnie zalecana jest osobom ciężko chorym, które przebywają w szpitalu i nie są w stanie przeżuwać pokarmu oraz niemowlętom. W jadłospisie diety elementarnej znajdują się gotowe mieszanki odżywcze zawierające niezbędne składniki.
Spożywanie mieszanek żywnościowych odżywia ciało chorego, które jest wychudzone i niedożywione z powodu choroby. Dietę elementarną należy stosować wyłącznie przez 2 tygodnie – pozostawanie na niej przez dłuższy czas może być dla chorego zbyt obciążające.