Pacjenci.pl Żywienie Dlaczego warto jeść orzechy? Wystarczy garść dziennie, aby chronić się przed zawałem i udarem!
canva.com

Dlaczego warto jeść orzechy? Wystarczy garść dziennie, aby chronić się przed zawałem i udarem!

20 marca 2023
Autor tekstu: Joanna Kamińska

Według badań, wszystkie odmiany orzechów są cennym źródłem składników odżywczych i stanowią zdrową przekąskę, o ile nie zawierają dodatku soli czy cukru. Dlaczego warto włączyć je do codziennej diety?

Co znajdziemy w orzechach?

Orzechy to bogate źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi:

  • zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe
  • białko
  • błonnik
  • witaminy K, E, B1
  • kwas foliowy
  • składniki mineralne: magnez, selen, potas, miedź
  • antyoksydanty

Projekt bez tytułu - 2023-03-20T145207.382.png

Tak odróżnisz nadwagę od otyłości. Wiele osób błędnie je ze sobą myli
Czy udar mózgu może się powtórzyć? Jak powinna wyglądać profilaktyka udaru?

Wpływ orzechów na układ krążenia

Orzechy działają przeciwzapalnie, obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Badania kliniczne potwierdzają, że garść orzechów dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu o 20 – 30 procent! ” - powiedział specjalista chorób wewnętrznych, farmakolog kliniczny dr n. med. Marcin Wełnicki. Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca codzienne spożywanie około 30 gramów niesolonych orzechów. Na szczególną uwagę zasługują orzechy włoskie, które wykazują wyjątkowo korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy.

Czy orzechy są kaloryczne?

Garść orzechów (30 g) w zależności od ich rodzaju zawiera około 180 – 330 kcal. Pomimo wysokiej kaloryczności, orzechy są zalecane także w diecie osób z nadwagą i otyłością. Ważne, aby spożywać ich odpowiednią ilość oraz unikać tych, które mają dodatki soli, cukru, miodu czy tłuszczu.

Orzechy są wartościowym źródłem białka, błonnika pokarmowego i zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozwalają utrzymać uczucie sytości na dłużej i pomagają w zminimalizowaniu uczucia głodu, co sprzyja odchudzaniu. Orzechy są bogate w tłuszcze, ale  przede wszystkim w nienasycone kwasy tłuszczowe, bardzo pożądane w naszej diecie. Według badań, umiarkowane spożywanie orzechów może zmniejszać ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, a także nadwagi i otyłości.

Zdrowa ryba, której my Polacy wciąż nie doceniamy. Włącz ją do diety nie tylko od święta
Miażdżyca - przyczyny, objawy, leczenie. Ekspert tłumaczy
Obserwuj nas w
autor
Joanna Kamińska

Redaktorka serwisu Pacjenci.pl. Absolwentka kierunku zdrowie publiczne na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Ukończyła także studia podyplomowe z dydaktyki języka polskiego jako obcego na Uniwersytecie Warszawskim oraz 2-letnie studium fotograficzne w Warszawskiej Szkole Filmowej. Pisze o problemach zdrowotnych, które najczęściej dotykają Polaków. Szczególnie interesuje ją tematyka zdrowia psychicznego.  
Prywatnie jest wielką miłośniczką zwierząt, fotografii i kultury hiszpańskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@pacjenci.pl
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja