Dlaczego warto jeść orzechy? Wystarczy garść dziennie, aby chronić się przed zawałem i udarem!
Według badań, wszystkie odmiany orzechów są cennym źródłem składników odżywczych i stanowią zdrową przekąskę, o ile nie zawierają dodatku soli czy cukru. Dlaczego warto włączyć je do codziennej diety?
Co znajdziemy w orzechach?
Orzechy to bogate źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi:
- zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe
- białko
- błonnik
- witaminy K, E, B1
- kwas foliowy
- składniki mineralne: magnez, selen, potas, miedź
- antyoksydanty
Wpływ orzechów na układ krążenia
Orzechy działają przeciwzapalnie, obniżają poziom cholesterolu, regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. „ Badania kliniczne potwierdzają, że garść orzechów dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu o 20 – 30 procent! ” - powiedział specjalista chorób wewnętrznych, farmakolog kliniczny dr n. med. Marcin Wełnicki. Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca codzienne spożywanie około 30 gramów niesolonych orzechów. Na szczególną uwagę zasługują orzechy włoskie, które wykazują wyjątkowo korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy.
Czy orzechy są kaloryczne?
Garść orzechów (30 g) w zależności od ich rodzaju zawiera około 180 – 330 kcal. Pomimo wysokiej kaloryczności, orzechy są zalecane także w diecie osób z nadwagą i otyłością. Ważne, aby spożywać ich odpowiednią ilość oraz unikać tych, które mają dodatki soli, cukru, miodu czy tłuszczu.
Orzechy są wartościowym źródłem białka, błonnika pokarmowego i zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozwalają utrzymać uczucie sytości na dłużej i pomagają w zminimalizowaniu uczucia głodu, co sprzyja odchudzaniu. Orzechy są bogate w tłuszcze, ale przede wszystkim w nienasycone kwasy tłuszczowe, bardzo pożądane w naszej diecie. Według badań, umiarkowane spożywanie orzechów może zmniejszać ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, a także nadwagi i otyłości.