GIS bije na alarm. Znów wykryto niebezpieczną bakterię w popularnych słodyczach
Dwie partie popularnych słodyczy zostały wycofane. Znów wykryto w nich groźną bakterię. Sytuacja robi się coraz bardziej niepokojąca. Tę samą bakterię wykryto w tym samym słodyczu 5 stycznia br.
W produktach znanej marki wciąż znajdowała się bakteria
5 stycznia br. w chałwie sprzedawanej przez sieć Kaufland wykryta została bakteria Salmonella. GIS wydał wówczas oświadczenie w tej sprawie i przekąskę wycofano ze sprzedaży. Okazuje się jednak, że problem nie został rozwiązany. Jak wynika z informacji podanych przez Główny Inspektorat Sanitarny w obrocie wciąż znajdowała się chałwa zainfekowana bakterią Salmonelli.
Uważaj na tę partie chałwy
Podajemy nazwę skażonych produktów, numery partii i datę ważności:
- Nazwa produktu: Chałwa sezamowa kakaowa, 5 kg
- Numer partii: 12.09/2
- Data minimalej trwałości: 12.03.2025
Nazwa produktu: K-Classic Chałwa sezamowa o smaku waniliowym 100 g
- Numer partii: 12.10/1K
- Data minimalej trwałości: 12.04.2025
Jak wynika z informacji podanych przez GIS, skażone partie nie są już dostępne w sklepach. Jednak sieć Kaufland zapewnia, że wszystkie produkty marki K-Classic pochodzące od dostawcy Elis Ali Eski, objęte ostrzeżeniami publicznymi, bez względu na nr partii, można zwrócić w każdym markecie Kaufland – nie trzeba wtedy okazywać paragonu. Klient otrzyma też zwrot pieniędzy za zakup.
Objawy zakażenia Salmonellą
Salmonella występuje głównie w drobiu, jajkach i przetworach mlecznych. Ze względu na to, że składniki te dodawane są do różnych produktów, do zatruć może dochodzić często. Przeważnie powoduje dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Najczęstsze objawy infekcji to:
- silne bóle brzucha z nagłym parciem na stolec,
- biegunka (zwykle z zielonkawym zabarwieniem i niekiedy z domieszką krwi),
- śluz,
- wymioty i nudności.
GIS ostrzega, by nie spożywać wyżej wymienionych partii chałwy. Zakażenie bakterią Salmonella jest szczególnie groźne dla dzieci, seniorów i osób z osłabioną odpornością. Ciężkie zatrucie może spowodować sepsę, stanowiącą zagrożenie dla życia.
źródło: GIS