Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Choroby > Biegunka z domieszką krwi to ostrzeżenie od organizmu. Gastroenterolog tłumaczy, co może oznaczać
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 07.12.2023 18:07

Biegunka z domieszką krwi to ostrzeżenie od organizmu. Gastroenterolog tłumaczy, co może oznaczać

biegunka
canva

Biegunka jest objawem występującym często i trwającym krótko. Jednak gdy jest przewlekła, może już wskazywać na stan chorobowy. Gdy w stolcu znajduje się krew, a biegunka ma charakter przewlekły, to jest to ewidentny sygnał ostrzegawczy i znak, by udać się do lekarza. O czym świadczy ten rodzaj biegunki? Artykuł powstał na podstawie rozmowy z gastroenterologiem lek. med. Jackiem Kowerzanow. 

Biegunka z krwią – o czym może świadczyć?

W większości przypadków biegunka jest stanem łagodnym i trwa krótkotrwale. Nie wymaga też leczenia, a wyłącznie łagodzenia objawów i nawadniania organizmu. Groźna jest przede wszystkim u małych dzieci. Za sygnał alarmowy należy jednak uznać biegunkę z domieszką krwi – wówczas może być objawem wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego głównie dotyczy odbytnicy, bądź odbytnicy i okrężnicy. Podstawowym objawem jest biegunka z domieszką krwi, czyli luźne wypróżnienia krwiste. Ich częstotliwość może wynosić nawet 20 razy na dobę, więc bardzo dużo. Luźnym wypróżnieniom mogą towarzyszyć bóle brzucha, stany gorączkowe, wzdęcia, a z postępem czasu trwania choroby także spadek masy ciała. Jeśli zmiany zlokalizowane są w dystalnej postaci, zamiast luźnych wypróżnień mogą pojawić się zaparcia. Jest to często mylące i mówimy tutaj głównie o objawach jelitowych”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow.

Mimo iż wrzodziejącemu zapaleniu jelita grubego najczęściej towarzyszy krwawienie, to zdarzają się przypadki pacjentów bez krwawienia z dolnego odcinka przewodu pokarmowego.

Projekt bez nazwy - 2023-12-07T174830.587.png

Czy są badania mogące zastąpić kolonoskopię? Odpowiadamy, czy można jej uniknąć Zespół jelita drażliwego. Gastroenterolog Jacek Kowerzanow tłumaczy, jak go rozpoznać

Czym jest wrzodziejące zapalenie jelita grubego?

Jest to nieswoista choroba zapalna jelit. Stan zapalny obejmuje błonę śluzową i podśluzową jelita grubego. U wielu chorych ma przebieg przewlekły. Mimo iż występują okresy remisji, to przerywają je ostre nawroty. Przyczyna choroby nie jest wciąż w pełni poznana. W krajach Europy zachorowalność wynosi ok. 10 przypadków na 100 000 ludności roczni. W Polsce choruje ok. 700 osób rocznie.

Do lekarza rodzinnego powinna zgłosić się każda osoba mająca krwawienie z przewodu pokarmowego. Wskazaniem do wizyty są także nawracające biegunki, bóle brzucha, gorączka i utrata masy ciała bez wyjaśnionej przyczyny.

Jeśli chcesz napisać do redakcji portalu Pacjenci.pl, podajemy kontakt: [email protected]

Jak upewnić się, że krew w biegunce jest objawem wrzodziejącego zapalenia jelit?

Jeśli chodzi o wrzodziejące zapalenie jelita grubego, podstawą rozpoznania jest endoskopia i sigmoidoskopia, czyli badanie enodskopowe dolnego odcinka odbytnicy, bądź pełna kolonoskopia, która pozwala zobrazować całe jelito grube i końcowy odcinek jelita cienkiego”. - powiedział gastroenterolog lek. med Jacek Kowerzanow

Co najbardziej szkodzi jelitom?

Jednym z głównych wrogów jelit są antybiotyki, które potrafią zniszczyć florę bakteryjną. Mimo iż niszczą również chorobotwórcze drobnoustroje, niszczą także pożyteczne bakterie.

Jelitom szkodzi cukier. Mikrobiom wyjątkowo źle reaguje na cukry proste – bez względu, czy jest to cukier biały, brązowy czy trzcinowy. Równie szkodliwe są syntetyczne słodziki. Cukry proste „uwielbiają” drożdże, grzyby i bakterie – i jest to powód wzdęć i zaburzeń trawienia.

Kolejnym wrogiem jelit jest alkohol. Statystyczny Polak wypija rocznie 11 l czystego spirytusu. Konsekwencją alkoholizmu jest ryzyko nowotworów układu pokarmowego m.in. jelit grubego.

Do rozwoju chorób jelit przyczynić się może także nadmierne spożywanie czerwonego mięsa, fast-foodów i palenie papierosów.