Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja dziecko
Pacjenci.pl > Zdrowie > W popularnym słodyczu wykryto bakterię Salmonelli. GIS ostrzega
Piotr Cieciuch
Piotr Cieciuch 04.01.2024 10:44

W popularnym słodyczu wykryto bakterię Salmonelli. GIS ostrzega

Salmonella
Canva

W jednym z chętnie kupowanym przez Polaków słodyczu wykryta została bakteria Salmonelli. Dystrybutor poinformował o tym Głównym Inspektorat Sanitarny. Inspektorat wydał oświadczenie, w którym ostrzega, że spożycie produktu może spowodować zatrucie pokarmowe. Co to za produkt? 


 

Chałwa sezamowa z Salmonellą

W środę 3 stycznia GIS opublikował komunikat. Jak wynika z jego treści, w dwóch partiach chałwy sezamowej wykryto bakterię Salmonelli.

Numery wadliwych partii:

  • KLC. Chałwa sezamowa waniliowo-kakaowa, 100 g, numer partii: 26.09/2K, data ważności: 25.03.2025
  • KLC. Chałwa sezamowa smak waniliowy, 100 g, numer partii: 25.09/1K, data ważności: 25.03.2025

Producentem chałwy jest: Elis Ali Eski, ul. Gdyńska 32, 80-209 Tuchom.

Projekt bez nazwy - 2024-01-04T101525.041.png

Epidemia salmonelli w Europie. Ten gatunek mięsa szczególnie niebezpieczny W popularnych przyprawach wykryto salmonellę! GIS alarmuje Polaków

Wadliwe partie zostaną wycofane ze sprzedaży

Producent chałwy podjął już działania, by wycofać z obrotu wymienione partie chałwy. Sprawą zajęła się też Państwowa Inspekcja Sanitarna.

GIS ostrzega wszystkich, którzy kupili te partie chałwy: "Spożycie produktu, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego".

Czym grozi zatrucie bakterią Salmonelli?

Spożycie bakterii Salmonelli jest przyczyną salmonellozy, choroby atakującej układ pokarmowy. Objawy mogą wystąpić od sześciu godzin do siedmiu dni od momentu zakażenia. Symptomami są:

  • bóle brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • odwodnienie,
  • nudności,
  • wymioty.

Salmonelloza może mieć jednak znacznie gorsze objawy. Gdy z jej powodu rozwinie się zakażenie pozajelitowe z cięższym przebiegiem, następstwem bywają ropnie, zapalenie płuc lub stawów. Jest to choroba szczególnie groźna dla dzieci i seniorów.

Łagodny przebieg salmonelli można leczyć w warunkach domowych – chorym zazwyczaj podaje się węgiel lecznicy, probiotyki i dużą ilość płynów, by nie doszło do odwodnienia. Stosuje się wówczas też dietę lekkostrawną np. kleik ryżowy lub zupę z marchwi.

Dur brzuszny - przyczyny, objawy, leczenie
Dur brzuszny - przyczyny, objawy, leczenie
Dur brzuszny - przyczyny, objawy, leczenie
Dur brzuszny jest ostrą, zakaźną chorobą układu pokarmowego pochodząca od bakterii Salmonella typhi. Jest to choroba, która występuje na całym świecie, ale ryzyko zarażenia się największe jest w krajach o niskim statusie sanitarno-epidemiologicznym. Dur brzuszny - co to jest i w jaki sposób dochodzi do zakażenia? Jak przebiega leczenie duru brzusznego?
Czytaj dalej
Zatrucie pokarmowe - objawy, przyczyny, leczenie
Zatrucie pokarmowe - objawy, przyczyny, leczenie
Zatrucie pokarmowe - objawy, przyczyny, leczenie
Określa się je jako powstające w wyniku nieprawidłowości ze strony układu pokarmowego, pochodzących ze spożycia pokarmu zakażonego drobnoustrojami w postaci bakteryjnej lub wirusowej. Do zatruć pokarmowych najczęściej doprowadzają komórki bakteryjne, namnażaniu się których sprzyja nieprawidłowe przechowywanie produktów, czy też nieodpowiednia higiena. W przypadku zatruć pokarmowych o charakterze bakteryjnym głównym objawem jest biegunka oraz ból w okolicy brzucha. W zależności od mechanizmu powstawania zatrucia pokarmowe o podłożu bakteryjnym można podzielić na intoksykacyjne i infekcyjne. Intoksykacja jest skutkiem działania toksyny obecnej w produkcie jeszcze przed jego spożyciem (np. zatrucie jadem kiełbiasianym, gronkowcem). Infekcja natomiast to zatrucie pokarmowe, w którym bakterie kolonizują komórki nabłonka jelitowego. W przypadku zatruć pokarmowych na skutek infekcji wirusowej objawy manifestują się poprzez przybierają stan zapalny żołądka i jelit, a ich leczenie polega na ścisłej diecie. Wirusowe zatrucia są szczególnie częste u małych dzieci. Zatrucia pokarmowe mogą mieć również charakter grzybiczy, gdy produkt, który spożywamy jest objęty pleśnią.Zatrucie pokarmowe – rodzaje
Czytaj dalej