Wyszukaj w serwisie
choroby profilaktyka problemy cywilizacyjne zdrowie psychiczne żywienie zdaniem lekarza uroda i pielęgnacja
Pacjenci.pl > Salmonella

Salmonella

POLOmarket
17.03.2024 14:18 Salmonella w sałatce jarzynowej. To w tej marce znaleziono groźne bakterie

GIS poinformował konsumentów, że w popularnych sałatkach jarzynowych wykryta została salmonella. Apelujemy o zapoznanie się ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi numeru skażonej partii. Spożycie jej może spowodować zatrucie pokarmowe, mogące stanowić w niektórych przypadkach poważne zagrożenie dla zdrowia.

badanie laboratoryjne
16.01.2024 11:37 GIS bije na alarm. Znów wykryto niebezpieczną bakterię w popularnych słodyczach

Dwie partie popularnych słodyczy zostały wycofane. Znów wykryto w nich groźną bakterię. Sytuacja robi się coraz bardziej niepokojąca. Tę samą bakterię wykryto w tym samym słodyczu 5 stycznia br.

Salmonella
04.01.2024 10:44 W popularnym słodyczu wykryto bakterię Salmonelli. GIS ostrzega

W jednym z chętnie kupowanym przez Polaków słodyczu wykryta została bakteria Salmonelli. Dystrybutor poinformował o tym Głównym Inspektorat Sanitarny. Inspektorat wydał oświadczenie, w którym ostrzega, że spożycie produktu może spowodować zatrucie pokarmowe. Co to za produkt?  

kura jajka
11.12.2023 20:19 Polskie jajka przyczyną masowych zatruć. Winna bakteria

Sprowadzane z Polski jajka zatruwają gości restauracji i kawiarni w Wielkiej Brytanii - podają angielskie media i instytucje. Za to na forach internetowych pełno jest komentarzy, że to konkurencja chce wykosić polskich dostawców, bo jajka od polskich rolników są tańsze. A do tego odkąd Anglicy wyszli z Unii, ta już nie może dyktować im cen i mogą je dowolnie podnosić. A import jajek z Polski do Anglii zwiększył się w ostatnich latach aż o 2000 procent!Spraw masowych zatruć salmonellą zainteresowała się oficjalnie brytyjska rządowa agencja Food Standards Agency. Ostrzega, że liczba zatruć stale rośnie. Brytyjski rząd już skontaktował się urzędnikami w Polsce i wskazał obywatelom, jak mają postępować. - Wiele przypadków dotyczyło spożycia jaj wyprodukowanych w Polsce i używanych do posiłków w restauracjach i kawiarniach” – mówi Tina Potter, kierownik ds. incydentów w FSA. - Dlatego prosimy władze lokalne, aby przypomniały przedsiębiorstwom spożywczym o znaczeniu dobrych praktyk higienicznych” – dodała Potter.W Wielkiej Brytanii mówi się też dużo o tym, że polskie jajka, które tak masowo zalały Anglię, są tańsze, bo są dużo gorszej jakości - pochodzą z chowu klatkowego, a nie od szczęśliwych kur z wolnego wybiegu. 

None
09.11.2023 19:17 W popularnych przyprawach wykryto salmonellę! GIS alarmuje Polaków

Główny Inspektorat Sanitarny ogłosił, że w przyprawach wykryta została salmonella. Spożycie ich może spowodować zatrucie. Co to za przyprawy? Sprawdź, czy ich nie masz.  

None
27.10.2023 20:33 Epidemia salmonelli w Europie. Ten gatunek mięsa szczególnie niebezpieczny

335 chorych, dziewięć osób w szpitalu, jedna nie żyje. Takie żniwo zbiera znów salmonella grasująca po Europie. Prawdopodobnie źródłem zakażenia było mięso z kurczaka i kebabów. Od początku roku w Europie rozprzestrzenia się salmonella. Łącznie zachorowało już 335 osób w 16 krajach. Jeden przypadek jest śmiertelny. Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) i Europejski Urząd ds. Bezpieczeńtwa Żywności (EFSA) wydały wspólne ostrzeżenie. Okazuje się, że jeden gatunek mięsa może być szczególnie groźny.